De kracht van een goede Money Mindset: meer dan alleen geld!

Een paar weken geleden had ik een leuk gesprek met een coachee tijdens onze eerste sessie. Het onderwerp van gesprek? We hadden het over de term money mindset. Ze was vol vertrouwen en beweerde een uitstekende money mindset te hebben. Ze was gek op geld en droomde ervan om miljonair te worden. Haar relatie met geld leek in haar ogen helemaal in orde te zijn.

Haar mantra: ‘Geld moet rollen’

Ze genoot van luxe aankopen en gaf graag geld uit. Haar mantra? “Geld moet rollen.” En dit vind ik super interessant, want is geld moet rollen onderdeel van een positieve money mindset? Is miljonair worden enkel om jezelf te trakteren op luxe aankopen echt een teken van een goede money mindset?

Het gevaar schuilt in het feit dat het nooit genoeg lijkt te zijn. Zelfs een miljoen is niet genoeg. Precies dit verklaart deels ook waarom mensen die grote loterijprijzen winnen, vaak snel weer door hun fortuin heen zijn. Die hadden duidelijke een negatieve money mindset voor zij aan de lotto meededen en hebben niks gedaan om hun money mindset bewust te veranderen.

geld moet rollen

Wat is een goede money mindset?

Oh wat had ik een hekel aan de uitdrukking money mindset en iedereen die maar zij werken aan jouw money mindset. Want eerlijk, het klinkt zo lekker Amerikaans.

Tot dat ik hem voor mijzelf ging uitwerken, wat is een positieve money mindset en wat word er nou bedoelt met je money mindset veranderen?

In deze blog neem ik je mee hoe ik hier over denk, hoe een positieve mindset je überhaupt verder helpt naar een betere balans met geld. En als je de term money mindset net als ik, te Amerikaans vind, noem je het gewoon geld mindset!

 

Een goede money mindset draait om de manier waarop je met geld omgaat.

Het gaat erom dat je net zoveel voldoening haalt uit geld op de bank hebben, geld in je handen voelen, investeren in de toekomst, of zelfs de vreugde die je voelt bij het kopen van een nieuw kledingstuk. Met andere woorden, balans!

Wanneer je vaak (impulsieve) aankopen doet, ben je eigenlijk meer gehecht aan geld uitgeven dan aan geld sparen of investeren. Je bent niet echt ‘gek’ op geld; je waardeert simpelweg de kortstondige geluksmomenten die ontstaan wanneer je geld uitgeeft. De dopamine die je krijgt van het spullen kopen.

De manier waarop wij met geld omgaan

Mensen associëren geld vaak met de materiële bezittingen die ze ervoor kunnen kopen, en dat is begrijpelijk. Geld moet inderdaad ‘rollen’ om de economie te laten draaien. Maar het betekent niet dat geld altijd uitgegeven moet worden om waarde te hebben. Het gaat dus vooral om de manier waarop je met geld omgaat.

Betekent dit dat ik niet gelukkig zou zijn met een miljoen op de bank?

Zeker niet. Geld op de bank biedt een gevoel van zekerheid en veiligheid. Echter, de cijfers op een scherm zijn op zichzelf niet per se een bron van geluk.

Waar word ik wel gelukkig van?

Voor mij persoonlijk is een goede money mindset, als er geen financiële problemen zijn en ik de controle heb over mijn geld. Ik geen stress ervaar als ik een keer leuke dingen wil doen, genoeg geld overhoud om maandelijks te sparen en te beleggen. Een positief gevoel heb bij geld, geen angsten om mijn bankapp te openen. En allerlei overtuigingen los te kunnen laten.

Geld staat voor mij voor vrijheid.

Vrijheid om te kunnen reizen en niet afhankelijk te zijn van 25 vakantiedagen per jaar of genoeg geld hebben om dit te kunnen doen.

Vrijheid om te reizen

Waar begin je, bij het verbeteren van je money mindset?

Het betekent streven naar meer dan kortstondige geluksmomenten en in plaats daarvan je dromen werkelijkheid maken.

Voor mij persoonlijk heeft het creëren van passief inkomen geholpen. Iets waarvan ik voorheen dacht dat het enkel iets was voor rijke mensen.
Passief inkomen is voor mij iets waar ik op terug kan vallen, maar ook iets waarmee ik op een positieve manier kan praten over geld.

Het behalen van die financiële doelen geeft me steeds meer vrije tijd, die ik kan besteden aan dingen waar ik echt van hou, zonder dat er altijd een financiële beloning aan vastzit. Sterker nog, sommige van die dingen kosten geld, zoals ons doel om een jaar op wereldreis te gaan met onze kinderen!

Een goede money mindset gaat verder dan alleen (goed omgaan met) geld.

 Het draait om balans, wijsheid en het streven naar een leven dat niet alleen rijk is aan financiën, maar ook aan ervaringen, liefde en vervulling. Dus, laat geld voor jou werken en niet andersom. Controle nemen over je eigen leven. Het gaat niet eens om hoeveel geld wij verdienen, het gaat echt over het positief denken en je goed voelen bij je huidige financiële situatie.

Ontwikkel een money mindset die je helpt je dromen waar te maken, terwijl je tegelijkertijd geniet van het avontuur dat het leven te bieden heeft.

3 tips hoe je een positieve money mindset krijgt

Je money mindset, oftewel je houding ten opzichte van geld, kan een enorme invloed hebben op je financiële welzijn. Een positieve money mindset kan je helpen om financiële doelen te bereiken en een gezonde relatie met geld op te bouwen. Hier zijn drie tips om je money mindset te verbeteren:

Bewustwording, de eerste stap naar een positieve money mindset:

De eerste stap naar het ontwikkelen van een betere money mindset is te onderzoeken wat je huidige overtuigingen zijn over geld. Let wel, dit is vaak onbewust.

Stel jezelf vragen als:

  • Hoe kijk ik naar geld? Is het iets positiefs of negatiefs?
  • Heb ik belemmerende overtuigingen over geld, zoals “geld is de wortel van alle kwaad”?
  • Hoe gingen mijn ouders om met geld? Wat vind ik van hoe vrienden omgaan met geld? Hebben zij een positieve money mindset?
  • Welke rol speelt geld in mijn leven? Is het een bron van stress of vreugde?
  • Wat zijn mijn financiële doelen en waarom wil ik ze bereiken?
  • Welke overtuiging en gedachte heb ik over heel hard werken?
  • Wat vind ik rijkdom? Wat vind ik van rijke mensen?

Door je bewust te worden van je gedachten en overtuigingen over geld, kun je beginnen met het identificeren van eventuele negatieve denkpatronen die je financiële succes kunnen belemmeren.

Verander negatieve overtuigingen:

Zodra je negatieve overtuigingen hebt geïdentificeerd, is het tijd om ze te veranderen. Dit kan een uitdagend proces zijn, maar het is essentieel voor het creëren van een positievere money mindset. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

  • Onderzoek je overtuigingen: Ga dieper in op de oorsprong van je overtuigingen. Waar komen ze vandaan? Zijn ze gebaseerd op feiten of op percepties? Heb je een negatieve money mindset of een positieve money mindset van oorsprong?
  • Vervang negatieve overtuigingen: Zodra je negatieve overtuigingen hebt geïdentificeerd, probeer ze dan te vervangen door positievere gedachten. Bijvoorbeeld, als je gelooft dat geld moeilijk te verdienen is, kun je proberen te denken: “Geld komt gemakkelijk naar mij toe als ik waarde lever.”
  • Affirmaties gebruiken: Gebruik positieve affirmaties om je nieuwe, positieve overtuigingen te versterken. Herhaal regelmatig zinnen als “Ik trek overvloed aan” om je mindset te veranderen.

Leer en groei:

Een goede money mindset is niet statisch; het evolueert naarmate je leert en groeit. Investeer in je financiële educatie en probeer af te komen van een negatieve money mindset. Alleen jij kan jouw gedrag veranderen. Geloof in jezelf, in dat je het kan. Dat jij niet slecht bent met geld. Gebruik affirmaties over overvloed en krijg de overtuiging dat het er ook voor jou in zit.

Coaching voor ondernemers

Samenwerken?

Samenwerken aan een positieve money mindset? Als money mindset mentor help ik vrouwen positief te kijken naar financiën.

Check hier mijn aanbod, en ontdek hoe ik je kan begeleiden als money mindset mentor.

 

 

website / blog ...