Inflatie, coronacrisis en de economie: Begrijpen en beschermen

De wereldwijde pandemie heeft onze economie op zijn kop gezet, en de gevolgen ervan zijn complex en veelomvattend. Velen vragen zich af waarom we tijdens de pandemie geen grote financiële schokken hebben ervaren, maar de huidige inflatie was eigenlijk voorspelbaar. In deze blog gaan we dieper in op wat inflatie is, hoe het verband houdt met de coronacrisis en de economie, en we geven waardevolle tips over hoe je jezelf kunt beschermen tegen de gevolgen van inflatie en een mogelijke recessie.

Inflatie: Wat is het eigenlijk?

Inflatie, in essentie, is de stijging van prijzen van goederen en diensten gedurende een bepaalde periode. Met andere woorden, het betekent dat het geld in je portemonnee na verloop van tijd minder waard wordt. Als er meer geld in omloop is dan de beschikbare goederen en diensten rechtvaardigen, zal dit leiden tot een daling van de waarde van dat geld. Dit heeft tot gevolg dat je meer geld moet uitgeven om dezelfde goederen en diensten te verwerven. Inflatie kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, zoals een stijging van de geldhoeveelheid, verminderde productiviteit en een toenemende vraag naar goederen en diensten.

De coronacrisis en inflatie

Tijdens de lockdowns en beperkingen die werden opgelegd als reactie op de pandemie, werden veel bedrijven gedwongen te sluiten en werd de productie aanzienlijk verminderd. Dit leidde tot een interessant en onverwacht neveneffect: een tijdelijke daling van de inflatie. De verminderde vraag naar goederen en diensten zorgde ervoor dat prijzen stabiel bleven of zelfs daalden in sommige sectoren.

Tegelijkertijd reageerden overheden en centrale banken wereldwijd op de crisis door massaal geld in de economie te injecteren. Dit beleid, bekend als kwantitatieve versoepeling, verhoogde de geldhoeveelheid aanzienlijk. Een toenemende hoeveelheid geld in omloop kan de inflatie stimuleren, en dat is precies wat er begon te gebeuren.

Bescherming tegen inflatie en een (mogelijke) recessie

Nu vraag je je misschien af hoe je jezelf kunt beschermen tegen de gevolgen van inflatie en een mogelijke economische neergang. Hier zijn enkele waardevolle tips:

1. Zorg voor een buffer

Het is van vitaal belang om een financiële buffer op te bouwen voor onvoorziene uitgaven en financiële tegenvallers. Door een noodfonds te hebben, kun je minder afhankelijk zijn van je reguliere inkomen en ben je beter voorbereid om te reageren op veranderingen in de economie. Verander je geldgewoontes! 

2. Volg de economische situatie!

Houd jezelf goed geïnformeerd over de economische situatie, zowel lokaal als wereldwijd. Er zijn vaak veel aanwijzingen voor er een echte recessie komt, denk aan bedrijven die omvallen en aandelen die heel erg schommelen.

3. Overweeg Beleggen

Beleggen kan een effectieve manier zijn om jezelf te beschermen tegen inflatie en zelfs te profiteren van economische groei. Overweeg om te beleggen in aandelen, obligaties of andere beleggingsinstrumenten, maar doe dit met zorg en alleen met geld dat je kunt missen. En mijn tip, niet alles tegelijk! Gelijkmatig inleggen zorgt ervoor dat je met de markt meedoet, bij zowel dalingen als stijgingen. En oh ja, zorg voor een portie geduld!

 

Op de hoogte houden blijven van de nieuwste feitjes? Schrijf je hier in op de nieuwsbrief!

website / blog ...