Hoe vraag je salarisverhoging?

Hoe vraag je salarisverhoging?

Salarisverhoging…vraag het gewoon…

 

Het is altijd een dingetje: salarisverhoging! Het is algemeen bekend dat vrouwen minder verdienen dan mannen. In 2021 verdienden vrouwen ongeveer 13% minder dan hun mannelijke collega’s.

In de financiële branche is dit verschil zelfs nog groter tot wel 28 procent. Ik schrok echt van de verschillen! Volgens mij hoeft dit niet. Er zijn factoren die we niet kunnen beïnvloeden zoals het aantal uren dat je per week werkt, opleiding, etc. die voor de verschillen zorgen.

Typisch Nederlands is het om niet te praten over je salaris. Super zonde, want door er niet over te praten kun je niet jouw salaris vergelijken en weet je niet wat het gemiddelde salaris is onder jouw vriendengroep bijvoorbeeld. Juist delen wat je verdiend, helpt bij meer geld durven vragen.

Openheid over cijfers!

Praten over cijfers vind ik super leuk, vandaar deze blog waarin ik gemiddelde salarissen deel én tips over hoe je jouw salaris omhoog kunt krijgen.

 

Gemiddeld inkomen in Nederland

Gemiddelde salaris?

Voor mij dieper in gaan op hoe je meer salaris kunt verdienen, gaan wij even kijken naar het gemiddelde salaris in Nederland.

Het vaststellen van het gemiddelde salaris in Nederland is een kwestie van alle inkomens in het land bij elkaar optellen en dat totaal vervolgens delen door het aantal inwoners met een inkomen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft deze berekening gemaakt voor het jaar 2021. Zij hebben het gemiddelde inkomen berekend voor alle mensen in Nederland met een inkomen, ongeacht of dit afkomstig is uit werk, uitkering, bijstand, pensioen, of andere bronnen. Daarnaast hebben ze ook het gemiddelde inkomen bepaald voor mensen in Nederland wiens voornaamste inkomstenbron werk is.

In 2021 waren de gemiddelde inkomens als volgt:

Het gemiddelde inkomen van alle inwoners met een inkomen bedroeg €34.000 per jaar. Voor werkenden in Nederland was het gemiddelde inkomen in 2021 €45.000 per jaar. Directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) verdienden gemiddeld €70.000 per jaar in 2021. Deze cijfers geven een inzicht in de diversiteit van inkomens in Nederland en laten zien hoe verschillend de financiële situatie kan zijn voor mensen in verschillende beroepen en posities.

Gemiddeld inkomen of een modaal inkomen? Wat is wat?

Jan modaal?

Je hebt vast weleens gehoor van Jan Modaal. In Nederland wordt “Jan Modaal” doorgaans gebruikt om te verwijzen naar het gemiddelde inkomen of het inkomen van de typische Nederlandse werknemer.

In 2021 bedroeg het bruto modale inkomen in Nederland ongeveer €36.500 per jaar. Dit betekent dat ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking meer verdient dan dit bedrag en de andere helft minder verdient.

Een modaal inkomen is dus niet een gemiddelde inkomen, maar het inkomen dat het vaakst voorkomt.

Minimumloon

Ook nog leuk om een te nemen, het minimumloon. Het wettelijk bruto minimumloon voor werknemers van 21 jaar en ouder bij een volledig dienstverband wordt per 1 juli 2023: € 1.995 per maand, € 460,40 per week en € 92,08 per dag. Dit is dus het minimale loon wat je moet verdienen, ongeacht je beroep.

Het minimumloon word 2 keer per jaar aangepast, in januari en in juli.

Gemiddeld inkomen per sector

Van een gemiddelde inkomen naar een goed salaris!

Na jarenlang gewerkt te hebben in de financiële dienstverlening, weet ik dat salarissen per werknemer enorm kunnen verschillen. Vaak heeft dat niet eens te maken met opleidingsniveau, maar veel meer of je branche in een goede cao valt én of je om meer geld durft te vragen! De verschillen in salarissen zijn enorm, vast ook de reden dat wij niet praten over salaris. Want stel je voor dat je een beter salaris hebt dan je collega… Toch houden wij onszelf daar klein mee! Praat over je salaris! Begin met je vrienden, probeer open te zijn en echt money talks te voeren.

Een cao

Ik noemde hem al even, een cao. Maar wat is het eigenlijk? Een collectieve arbeidsovereenkomst, afgekort als cao, is een overeenkomst in de arbeidswereld dat de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden regelt voor werknemers binnen een specifieke bedrijfstak, onderneming of sector. Deze overeenkomst wordt onderhandeld en gesloten tussen werkgeversorganisaties en vakbonden namens de werknemers.

Een cao bevat doorgaans afspraken over zaken als salarisniveaus, werktijden, vakantiedagen, verlofregelingen, pensioenregelingen, ontslagprocedures en andere aspecten van de arbeidsrelatie. Het doel van een cao is het creëren van duidelijkheid en stabiliteit in de arbeidsverhoudingen, evenals het beschermen van de rechten en belangen van zowel werkgevers als werknemers.

Er zijn een aantal beroepen die standaard in een cao vallen, je kan dit heel makkelijk op google opzoeken.

Vrouwen krijgen vaak een laag inkomen ten opzichten van mannelijke collega's

Vrouwen denken, mannen doen!

Over het algemeen vrienden mannen een hoger bruto jaarsalaris, dan vrouwen. Zelfs als zij dezelfde functie uitvoeren.

Er zijn allerlei redenen waarom dit gebeurd. Er is nog steeds ongelijkheid wat dat betreft, maar ik denk wel dat wij hier iets aan kunnen doen! Het grote verschil is dat vrouwen veel langer nadenken voor zij handelen.

Mannen handelen veel sneller en denken er daarna over na. Vrouwen willen vaak kunnen verantwoorden waarom zij een hoger salaris verdienen, terwijl mannen vinden dat het hoort. Die vinden het normaal om een goed salaris te verdienen na een bepaalde tijd.

Doen we ons hier zelf niet enorm mee te kort? Die enorme bewijsdrang? Tijd voor verandering. We gaan ons geluk niet langer in handen leggen bij een ander. Topinkomens zijn ook voor vrouwen en ook voor parttimers weggelegd!

Als je dit nog moeilijk vind, werk dan eerst aan je money mindset voor je meer geld gaat vragen!

Op naar een ton per jaar!

Arbeidskrapte werkt in jouw voordeel!

Als eerst, jij bent goud waard! Je bent een topper en elk bedrijf waar jij komt te werken mag zijn handen dichtknijpen….Als je bij de juiste functie zit tenminste. Ook hierin geldt: wees duidelijk in wat jij wilt. Ga niet over grenzen heen bij het solliciteren. Niet qua salaris, maar ook zeker niet qua functie.

De huidige arbeidsmarkt kun je makkelijk gebruiken in jouw voordeel. Op dit moment is er in elke sector een arbeidskrapte, dat betekent dat men moeite heeft om (goede) mensen aan te trekken. Zoals met alles dat wat schaars is, is men bereid ervoor te betalen. Kijk maar naar diamanten, goud, wijn: alles wat schaars is wil je hebben. Zo werkt het ook met jou. Jij bent schaars dus men is bereid te betalen voor je. Dat betekent dat je altijd hoger in kan zetten.

Maar hoe vraag je salarisverhoging?

Tips die je kan toepassen bij het onderhandelen over een goed salaris:

  • Vraag aanzienlijk meer dan hetgeen je wilt hebben, zo is er ruimte voor onderhandeling (denk aan 20%)

  • Leg je gewenste salaris neer en laat een pauze vallen. Geef hen de ruimte te reageren

  • Laat je niet afschrikken door de ‘oehs en ahs’. Blijf in je eigen kracht geloven

  • Zorg ervoor dat je een kant en klaar verhaal hebt als de vraag komt ‘waarom verdien jij dit salaris?’ Denk dan aan ervaring, opleiding of karaktereigenschappen waarin jij onderscheidend bent

  • Zie het als een zakelijke onderhandeling en probeer zonder emotie in dit gesprek te zitten

  • Last but not least; neem de tijd!

jaarsalaris in loondienst

Een goed salaris waar jij blij mee bent is een must!

Een goed salaris waar jij tevreden mee bent, is enorm belangrijk! Ergens werken waar je minder betaald krijgt dan hetgeen jij vindt dat het zou moeten zijn, resulteert in een slechte start.

Hopelijk heb je nu antwoord op de vraag: hoe kun je meer gaan verdienen en geef dus niet op bij de eerste ‘nee’. Een goed onderhandelingsresultaat is een hoop waard. Het switchen van werkgever zou een vooruitgang moeten zijn! 

Vond je dit interessant?

 

Lees dan eens dit artikel over het hebben van een goede money mindset. En wil je meer van deze tips? Volg mij dan op Instagram, hier deel ik dagelijks tips en weetjes om jouw financiën op orde te brengen.. 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?

Melina - Money Mindset Coach

Over Melina

Financieel Business Coach | Money Mindset Coach

🔥 Van 100K schuld naar On FIRE

🔥 Helpt vrouwen om echte Money Queens te worden, zowel zakelijk als privé!

Meer lezen?

Online geld verdienen
website / blog ...