Hoe vraag je salarisverhoging?

Salarisverhoging vraag het gewoon…

Het is altijd een dingetje: salarisverhoging! Het is algemeen bekend dat vrouwen minder verdienen dan mannen. In 2021 verdienden vrouwen ongeveer 13% minder dan hun mannelijke collega’s.

In de financiële branche is dit verschil zelfs nog groter tot wel 28 procent. Ik schrok echt van de verschillen! Volgens mij hoeft dit niet. Er zijn factoren die we niet kunnen beïnvloeden zoals het aantal uren dat je per week werkt, opleiding, etc. die voor de verschillen zorgen.

Mensen die parttime werken leveren over het algemeen meer in dan iemand die fulltime werkt. Toch zitten er ook verschillen in het salaris omdat we (vrouwen) het gewoonweg niet vragen. Ik hoop je in deze blog wat tips mee te kunnen geven hoe je het beste salarisverhoging kan vragen en waardoor je de volgende keer wel de onderhandeling aangaat en hetzelfde eruit sleept als je mannelijke collega.

Vrouwen denken, mannen doen!

Over het algemeen denken vrouwen veel langer en vaker na voor zij handelen. Mannen handelen veel sneller en denken daarna erover na. Maar dames, denken we onszelf niet kapot? Doen we ons hier zelf niet enorm mee te kort. Tijd voor verandering. We gaan ons geluk niet langer in handen leggen bij een ander.

Arbeidskrapte werkt in jouw voordeel!

Als eerst, jij bent goud waard! Je bent een topper en elk bedrijf waar jij komt te werken mag zijn handen dichtknijpen….Als je bij de juiste functie zit tenminste. Ook hierin geldt: wees duidelijk in wat jij wilt. Ga niet over grenzen heen bij het solliciteren. Niet qua salaris, maar ook zeker niet qua functie.

De huidige arbeidsmarkt kun je makkelijk gebruiken in jouw voordeel. Op dit moment is er in elke sector een arbeidskrapte, dat betekent dat men moeite heeft om (goede) mensen aan te trekken. Zoals met alles dat wat schaars is, is men bereid ervoor te betalen. Kijk maar naar diamanten, goud, wijn: alles wat schaars is wil je hebben. Zo werkt het ook met jou. Jij bent schaars dus men is bereid te betalen voor je. Dat betekent dat je altijd hoger in kan zetten.

Maar hoe vraag je salarisverhoging?

Tips die je kan toepassen bij het onderhandelen over salaris:

  • Vraag aanzienlijk meer dan hetgeen je wilt hebben, zo is er ruimte voor onderhandeling (denk aan 20%)
  • Leg je gewenste salaris neer en laat een pauze vallen. Geef hen de ruimte te reageren
  • Laat je niet afschrikken door de ‘oehs en ahs’. Blijf in je eigen kracht geloven
  • Zorg ervoor dat je een kant en klaar verhaal hebt als de vraag komt ‘waarom verdien jij dit salaris?’ Denk dan aan ervaring, opleiding of karaktereigenschappen waarin jij onderscheidend bent
  • Zie het als een zakelijke onderhandeling en probeer zonder emotie in dit gesprek te zitten
  • Last but not least; neem de tijd!

Een salaris waar jij tevreden mee bent, is enorm belangrijk! Ergens werken waar je minder betaald krijgt dan hetgeen jij vindt dat het zou moeten zijn, resulteert in een slechte start.

Hopelijk heb je nu antwoord op de vraag: hoe vraag je salarisverhoging en geef dus niet op bij de eerste ‘nee’. Een goed onderhandelingsresultaat is een hoop waard. Het switchen van werkgever zou een vooruitgang moeten zijn! 

Vond je dit interessant? Lees dan eens dit artikel over het hebben van een goede money mindset. En wil je meer van deze tips? Volg mij dan op Instagram, hier deel ik dagelijks tips en weetjes om jouw financiën op orde te brengen.. 

money mindset

Over Melina On Fire

Van een alleenstaande moeder met een schuld van meer dan  €100.000,- naar een ervaringsdeskundige met brede financiële kennis. Ik heb mijn passie gevonden in mijn eigen ervaringen en deze omgezet in een bedrijf waarmee ik vrouwen begeleid naar financiële onafhankelijkheid en een betere money mindset.

website / blog ...