Beleg Zorgeloos met ETF’s: Een Gids voor Succes

Beleggen zonder angst: Ontdek de wereld van ETF's en bouw je financiële toekomst op.

Hee daar, investeerders-in-spé!

Angst voor beleggen is iets wat ik vaak hoor als ik met vrouwen in gesprek ben.
Maar…beleggen hoeft echt niet spannend te zijn, wat het spannend maakt is het onbekende. Ze zeggen wel eens: de beste beleggers zijn diegene die overleden zijn. Heel spannend kan het dan niet zijn toch?
Het is eigenlijk gewoon die sprong durven te maken. Begin klein, leer van je fouten en ga vanuit daar een eigen strategie bedenken! Je kan veilig beleggen met minder rendement en risicovol beleggen met een hoger rendement. Je mag vooral doen wat goed voor jouw voelt. Investeren is in in eder geval voor mij, met het oog om later vroeger met pensioen te kunnen gaan, een absolute must! 

Ik help je met deze blog graag op weg om de sprong misschien iets minder spannend te maken:

Een relatief “veilige en solide”, want beleggen is nooit geheel zonder risico’s, zijn ETF’s. 
“ETF” staat voor Exchange-Traded Fund, maar dat hoef je niet te onthouden hoor. In eenvoudige woorden is een ETF een mandje vol met verschillende beleggingen, zoals aandelen, obligaties en/of grondstoffen. Het mooie is dat je met één enkele investering toegang krijgt tot een breed aantal beleggingen. Dit minimaliseert het risico, aangezien je niet al je geld op één paard wedt.

Als de markt in het algemeen groeit, groeien je beleggingen als het ware mee, als de markt daalt, dalen je beleggingen ook. In de praktijk is gebleken dat een ETF’s een belegging is met een laag risico.

Laten we beginnen met het begrijpen van de basisprincipes van obligaties, aandelen en grondstoffen.

Obligaties:

Stel je voor dat je geld leent aan een vriend en hij belooft je dat bedrag in de toekomst terug te betalen, samen met een extra vergoeding voor het lenen van jouw geld. Een obligatie werkt op een vergelijkbare manier, maar in plaats van aan een vriend te lenen, leen je geld aan een bedrijf of overheid. Obligaties vertegenwoordigen schuldbewijzen waarbij de uitgever verplicht is om de geleende som, de hoofdsom, en periodieke rentebetalingen aan de obligatiehouders terug te betalen. Obligaties worden vaak beschouwd als een relatief veilige belegging, omdat ze een vast rendement en een vooraf bepaalde looptijd hebben.

Aandelen:

Aandelen vertegenwoordigen eigendom in een bedrijf. Wanneer je aandelen van een bedrijf koopt, word je een aandeelhouder en heb je recht op een deel van de winst en eventuele waardestijgingen van het bedrijf. Aandelen kunnen worden verhandeld op beurzen en de prijs kan variëren op basis van vraag en aanbod. Investeren in aandelen kan potentieel hogere rendementen opleveren, maar het brengt ook meer risico met zich mee, aangezien de waarde van aandelen kan fluctueren afhankelijk van de prestaties van het bedrijf en de algemene marktomstandigheden. Een bedrijf kan ook failliet gaan en of bijna geen bestaansrecht meer hebben; aandelen kopen van een bedrijf betekend dus ook onderzoeken hoe, wat, waar en wie het bedrijf is en wat voor toekomstplannen zij hebben.

Grondstoffen:

Grondstoffen verwijzen naar fysieke goederen die worden verhandeld op de markt, zoals edelmetalen, landbouwproducten, energiebronnen en industriële metalen. Voorbeelden van grondstoffen zijn goud, zilver, olie, tarwe, koffie, koper, etc. Beleggen in grondstoffen kan aantrekkelijk zijn als een vorm van diversificatie, omdat hun prijzen vaak niet sterk gecorreleerd zijn met de aandelen- of obligatiemarkten. Grondstoffen kunnen worden verhandeld via termijncontracten, opties of ETF’s die de prestaties van een specifieke grondstof volgen.


Maar waar begin je?

Nu vraag je je waarschijnlijk af waar je deze ETF’s kunt kopen. Persoonlijk doe ik het beleggen bij De Giro. Ze bieden relatief lage kosten en een gebruiksvriendelijk platform. Maar uiteindelijk moet je een platform kiezen dat bij jouw behoeften en doelen past.

Elke maand een vast bedrag investeren op een vast moment is in mijn beleving dé manier om je inleg te spreiden. Voordeel hiervan is dat je profiteert van zowel de ups als de downs van de markt, en zo uiteindelijk je gemiddelde aankoopprijs verlaagt. 

Onthoud dat beleggen altijd iets voor een langer termijn is. In plaats van lang nadenken, is het vooral belangrijk om op tijd actie te ondernemen.
Des te langer je belegt en investeert, des te hoger het rendement.  

Kies een ETF die bij je past, open een rekening bij een betrouwbare broker, ik gebruik hier voor De Giro, en begin met regelmatig investeren. Op die manier maak je tijd je bondgenoot en zul je de vruchten plukken van je slimme beslissingen op de lange termijn.

Beleggen moet je enkel doen met geld dat je overhoudt! Dat is absoluut de eerste stap!!! Lukt het jou nu goed om te (be)sparen? Zo niet, check dan vooral de cursus die ik aanbied! En lees de reviews, daar wordt jij vanzelf enthousiast van!

Wil je net als ik beleggen met de Giro?

Hier volgt de uitleg hoe de Giro werkt, het is GEEN financieel advies!

Stap 1: Open een rekening bij De Giro

Ga naar de website van De Giro en klik op “Open een rekening”. Volg de instructies om je persoonlijke gegevens in te voeren en de benodigde documenten te uploaden. Het duurt meestal 1 tot 2 werkdagen voordat je rekening is geopend.

Stap 2: Stort geld op je rekening

Log in op je De Giro-rekening en stort geld op je rekening via iDEAL of bankoverschrijving.
Nogmaals: doe dit alleen met geld wat je echt kan missen!

Stap 3: Selecteer de beleggingen waarin je wilt investeren

Met De Giro kun je beleggen in aandelen, obligaties, ETF’s, beleggingsfondsen, opties, futures en meer. Kies de beleggingen waarin je wilt investeren.

Stap 4: Plaats een order

Als je hebt besloten waarin je wilt beleggen, plaats dan een order via de website van De Giro. Voer het symbool van het effect in, de hoeveelheid die je wilt kopen of verkopen, en selecteer het type order dat je wilt plaatsen (bijvoorbeeld een limietorder of een marktorder).

Stap 5: Beheer je portefeuille

Houd je beleggingen in de gaten en pas je portefeuille aan als dat nodig is. Je kunt ook gebruik maken van de tools en informatie op de website van De Giro om je beleggingsbeslissingen te ondersteunen.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee en je kunt je inleg verliezen. Zorg ervoor dat je goed begrijpt wat de risico’s zijn voordat je begint met beleggen.

Orders? Huh? Wat bedoelen ze daarmee?

Er zijn verschillende soorten orders die je kunt plaatsen bij het handelen in effecten, zoals aandelen, obligaties, opties, enzovoort. Hieronder vind je een uitleg van de vier meest voorkomende soorten orders: limit order, market order, stop loss order en stop limit order.

Limit order:

Een limit-order is een order waarbij je een bepaalde prijs opgeeft waartegen je bereid bent te kopen of te verkopen. Bij een kooplimietorder geef je de maximale prijs op die je wilt betalen voor de aankoop van een effect, terwijl bij een verkooplimietorder de minimale prijs opgeeft die je wilt ontvangen voor de verkoop van een effect. Dit betekent dat je de transactie alleen wilt uitvoeren als de prijs binnen je opgegeven limieten blijft.

Market order:

Een market order is een order waarbij je aangeeft dat je het effect direct wilt kopen of verkopen tegen de huidige marktprijs. Bij een market order wordt de transactie uitgevoerd tegen de best beschikbare prijs op dat moment.

Stop loss order:

Een stop loss order is een order die je gebruikt om jezelf te beschermen tegen verliezen. Je geeft hierbij een bepaalde prijs op waarbij de order wordt geactiveerd en het effect automatisch wordt verkocht. Bijvoorbeeld, je kan een stop loss order plaatsen om aandelen te verkopen als de prijs daalt tot een bepaald niveau.

Stop limit order:

Een stop limit order is vergelijkbaar met de stop loss order, maar met een extra limiet. Bij deze order geef je een prijs op (stop prijs) waarbij de order wordt geactiveerd en het effect wordt verkocht, maar je geeft ook een limietprijs op waartegen je wilt verkopen. Dit betekent dat als het effect daalt tot de stop prijs, de order wordt geactiveerd en er alleen wordt verkocht als de limietprijs wordt bereikt. Als de limietprijs niet wordt bereikt, wordt de order niet uitgevoerd.

Het is belangrijk om de verschillende soorten orders te begrijpen en de juiste soort order te kiezen die past bij je beleggingsstrategie en -doelen.

 EXTRA voordeel van De Giro?

De Giro biedt een selectie van ETF’s (Exchange Traded Funds) aan die gratis verhandelbaar zijn op hun platform. Dit betekent dat je geen transactiekosten betaalt bij het kopen of verkopen van deze ETF’s.
Hieronder vind je een lijst van de gratis ETF’s die momenteel beschikbaar zijn bij De Giro:

  • iShares Core MSCI World UCITS ETF (IWDA)
  • iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (EIMI)
  • Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL)
  • VanEck Vectors Video Gaming and eSports UCITS ETF (ESPO) 
  • Lyxor Stoxx Europe 600 UCITS ETF (MEUD)
  • Think iBoxx Corporate Bond UCITS ETF (CORP)

Let op: deze lijst kan op elk moment worden gewijzigd en het is altijd raadzaam om de meest recente informatie te raadplegen op de website van De Giro. Bovendien kunnen er andere kosten verbonden zijn aan het aanhouden van ETF’s, zoals jaarlijkse beheerskosten (expense ratio) en andere kosten. Zorg ervoor dat je alle kosten begrijpt voordat je besluit om te beleggen in een ETF. Zoek via google naar de kernselectie of klik hier!

En de ALLER ALLER belangrijkste stap?


Heb geduld!

Je wordt niet in enkele dagen of weken rijk. Beleggen is een lange termijnsproject, voor je pensioen, dat droomhuis als je ouder bent, die mega-reis die je wilt doen over enkele jaren, als niet tientallen jaren.
Des te langer je belegt, des te meer rendement het geeft. Iets wat door Einstein, misschien wel de meest intelligente man tot nu toe, ook wel eens werd omschreven als het achtste wereldwonder! Daar moet toch vast wel een kern van waarheid zijn……. Zoek maar eens op!! 😉

Succes!

Liefs,  Melina

De op of via deze website aangeboden informatie is enkel en alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en is niet bedoeld als enige vorm van deskundig (financieel, juridisch of fiscaal) advies. De getoonde informatie is ook niet toegespitst op jouw persoonlijke situatie. Beslissingen die jij neemt op basis van de op de website getoonde informatie komen voor jouw eigen rekening en risico.

Meer tips over besparen, sparen of beleggen? Volg mij dan op instagram! 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?

Melina - Money Mindset Coach

Over Melina

Financieel Business Coach | Money Mindset Coach

🔥 Van 100K schuld naar On FIRE

🔥 Helpt vrouwen om echte Money Queens te worden, zowel zakelijk als privé!

Meer lezen?

Online geld verdienen
website / blog ...