Betaalbare Gezinspret: Top Goedkope Uitjes met Kinderen

Goedkope uitjes met kinderen

In de periode van 2012 tot 2013 was ik een jonge alleenstaande moeder van twee kleintjes, toen vier en vijf jaar oud.

De uitdagingen van het alleenstaand ouderschap zijn enorm, en een daarvan is het vinden van budgetvriendelijke manieren om quality time met je kinderen door te brengen.

Week in, week uit vroeg ik me af: hoe ga ik mijn kinderen dit weekend vermaken? Wat gaan we doen? Met wie? En dit alles zonder te veel geld uit te geven. Mijn kinderen scheelde ook maar weinig, waardoor de hele dag thuisblijven niet echt een optie was, vast herkenbaar als jij nu kleine kinderen hebt.

Ikzelf was toen nog vrij jong. Toen de oudste kwam was ik 20, en 21 bij de 2e. Daardoor waren al mijn leeftijdsgenoten druk bezig met uitgaan en andere sociale activiteiten in het weekend. Die waren niet bezig met low budget uitjes. Voor inspiratie moet ik altijd het internet op, maar ook daar vond ik niet altijd leuke uitjes die betaalbaar waren. Daarom deze blog, om jou te helpen als je op zoek bent naar goedkope uitjes omdat je wilt sparen of omdat het even niet anders is.

Als het die laatste optie is, weet dan dat je niet alleen bent. Ooit stond ik in jouw schoenen en moest ik elk dubbeltje omdraaien. Weet ook dat het anders kan. Ik ben van een ton schuld naar financiële rust gegaan en leef nu van passief inkomen.

Gratis uitjes met kinderen

27 ideeën voor goedkope of gratis uitjes met kinderen!

Natuurwandeling:

Verken lokale natuurpaden en parken. Google maar eens op blotevoetenpaden, heel leuk om te doen met kinderen van alle leeftijden en een gratis uitje!

Picknick in het park:

Bereid een picknick voor en geniet in een nabijgelegen park. Ik zou niet gaan voor een regenachtige dag, maar met een beetje droog weer al snel leuk. Zoek een plekje met een prachtig uitzicht en de kids vermaken zich al snel!

Speeltuin:

De speeltuin bezoeken doe je vast al, maar maak er eens een dagtocht van! Stap op de fiets en ga in de buurt zoeken naar speeltuinen waar je nog nooit geweest bent! Vaak zit er een grote speeltuin op een plek waar je het niet verwacht.

Gratis uitjes door het bezoeken van een speeltuin

Schattenjacht:

Organiseer een schattenjacht in de natuur. Dit is echt heel tof om te doen, zolang de schat niet iets eetbaars is voor dieren.

Stranddag:

Als je in de buurt van een strand woont, is dat geweldig voor een dagje zand en zon. Neem je eigen consumpties mee en je hebt een gratis uitje! Het strand vinden kids altijd een goed idee, mijn kids vonden in het zand spelen echt heerlijk!

Gratis musea :

Schaars, maar ze zijn er nog wel. Musea die helemaal gratis zijn. Een museum jaarkaart is ook een tof idee, niet gratis, maar wel binnen 2 of 3 bezoekjes eruit. Denk je, net als ik dacht, dat een museum geen leuk dagje uit is? Dan ben je nog nooit bij Nemo of het Scheepvaart museum in Amsterdam of PIT museum in Almere geweest. Die zijn namelijk echt leuk, ook voor ouders!

Bibliotheekbezoek:

Ga naar de bibliotheek voor voorleesuurtjes en boekenlening.

Kinderboerderij:

Bezoek een kinderboerderij om dieren te bekijken. Een dierentuin is echt heel veel duurder en kleine kids hebben vaak echt genoeg aan op de kinderboerderij knuffelen met kleine dieren! Geen bijzondere dieren, maar vaak wel een mooie speeltuin waar andere kinderen spelen. En het valt onder gratis uitjes!

Liever naar een dierentuin? Zoek dan op marktplaats voor gratis of goedkope tickets!

Thuisbioscoop:

Houd een filmavond met films die je al hebt. Trek al je dvd’s uit de kast en laat de films zien die jij leuk vond. Ik moest elke keer weer huilen van The Lion King.

Fietstocht:

Maak een fietstocht door de buurt. Gewoon een fietsroute opzoeken in jouw stad. Erg leuk én gratis.

Goedkope uitjes

Teken- en knutseldag:

Organiseer een creatieve middag thuis. Tuurlijk tekenen je kinderen al vaak, maar doe je ook weleens mee? Op deze dag wel! Ook volwassenen kunnen plezier halen uit mooie creaties maken, je moet er alleen wel echt even voor gaat zitten.

Waterspelletjes:

Op warme dagen kun je waterspelletjes in de achtertuin spelen. In Griekenland hebben ze daar allerlei spelletjes voor bedacht, waaronder lege flessen omtikken.

Puzzeldag:

Niet gratis, wel goedkoop. Je kan namelijk voor heel weinig een puzzel kopen via marktplaats of bij de plaatselijke 2e hands winkel. De puzzel kun je hergebruiken! Erg leuk voor een goedkoop dagje thuis. Jan klaassen puzzels zijn erg leuk om te doen voor het hele gezin.

Binnen fort bouwen:

Gebruik dekens en kussens om een fort te bouwen in de woonkamer. Laat de stress van de troep even los en ga samen met je kids heerlijk spelen. Thuis hutten bouwen vond ik als kind echt het allerleukste wat er was! Een leuk uitje, volledig gratis!

Schattenjacht:

Organiseer een schattenjacht in huis met aanwijzingen. Een soort escaperoom, maar dan thuis.

Leuke tips voor gratis uitjes

Koken met kinderen:

Betrek ze bij het bereiden van een maaltijd of bak samen iets lekkers.

Bezoek de markt:

Ga naar de lokale boerenmarkt om verse producten te zien. In plaats van over de markt struinen, neem je nu de tijd om samen te ontdekken wat er nou allemaal verkocht word. Low budget uitjes als je niet in de verleiding komt dingen te kopen haha. Gewoon lekker wandelen over de markt.

Skeeleren:

Ah deze vond ik écht tof. Ik kom namelijk uit een tijdperk waarin skeeleren het ding van de dag was. Toen de kids eenmaal zover waren dat ze ook konden skeeleren, heb ik mijn oude skates ook weer uit de kast getrokken.

Zaklamp-tikkertje:

Speel ‘s avonds tikkertje met zaklampen. Een paar zaklampen en batterijen en je hebt een goedkoop uitje!

Vogelhuisje bouwen:

Bouw samen een vogelhuisje van overgebleven hout. Vraag buren of familie alle hout op te sparen wat nog de moeite waard is en bouw daar vogelhuisje van. Als ze goed gelukt zijn, kan je ze daarna op marktplaats of koningsdag verkopen!

Fruitplukken:

Zoek naar gratis fruitplukplaatsen in de buurt. Er zijn enkele gratis, maar ook veel betaald, maar ook de betaalde vallen onder goedkope uitstapjes!

Heerlijk dagje fruitplukken in een mooie omgeving

Papieren vliegtuigwedstrijd:

Houd een wedstrijd om te zien wie het verste kan gooien. Gebruik oude enveloppen om te besparen op papier!

Binnen picknick:

Maak een picknick binnen als het weer niet meewerkt. Kids vinden het hartstikke leuk om binnen op een gekke plek te mogen eten.

Stoepkrijten:

Laat kunstwerken achter op de stoep.

Papieren mache knutselen:

Maak kunstwerken van papier-maché. I love this. En als je een side hustle wilt starten, sinterklaas suprises maken voor andere kun je in december goed verkopen!

Muziek maken:

Maak muziek met zelfgemaakte instrumenten. Leuk voor je buren.

Volg een gratis workshop:

Sommige winkels bieden gratis knutsel- of kookworkshops voor kinderen aan, als promotie of bij het openen van een winkel.

 

Door deze tips kun je als alleenstaande moeder samen met je kind(eren) goedkoop en toch leuke uitjes plannen.

Vergeet niet dat het belangrijkste is om samen tijd door te brengen en van elkaar te genieten. En.. een dagje films kijken betekent niet dat je niks hebt gedaan. Een binnenblijf dag is echt niet het einde van de wereld, voel je dus vooral niet schuldig! Ook niet over dat je altijd moet zoeken naar gratis uitjes, dit kunnen is namelijk een ware skill!

 

Elke week tips ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

 

Budgetteren als alleenstaande moeder
weinig geld voor boodschappen

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?

Melina - Money Mindset Coach

Over Melina

Financieel Business Coach | Money Mindset Coach

🔥 Van 100K schuld naar On FIRE

🔥 Helpt vrouwen om echte Money Queens te worden, zowel zakelijk als privé!

Meer lezen?

Online geld verdienen
website / blog ...