Als ondernemer kennen we allemaal die momenten waarop de resultaten niet zijn zoals we hadden gehoopt. Een rustige maand qua omzet kan je gek maken en je zelfvertrouwen even flink op de proef stellen. Maar weet je wat het leuke hieraan is? Jij hebt de kracht om je mindset te bepalen en jezelf op de been te houden (of krijgen), zelfs in uitdagende tijden! 

PLAN EEN GRATIS STRATEGIESESSIE IN

Niet langer buikpijn hebben door geen financiëel overzicht?

Tijd om jouw financieel inzicht naar een hoger niveau te tillen!

In slechts 30 minuten via Teams storten we ons op de cruciale stappen die jij moet zetten om te floreren.
Daarnaast onderzoeken we in dit gesprek of ik je mogelijk verder kan helpen en zo ja op welke manier dit passend is.

Wat is het gemiddelde netto inkomen van een zzp’er?

Voor wij dieper ingaan over hoe je een positieve money mindset behoud, eerst wat cijfers (i love cijfers!).

In 2021 werd vastgesteld dat zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) gemiddeld een lager inkomen verdienden met hun zelfstandige activiteiten in vergelijking met zelfstandigen met personeel (zmp’ers). Het jaarinkomen van zzp’ers, waarvoor het zzp-inkomen als hoofdinkomen fungeerde, bedroeg gemiddeld 43,7 duizend euro.

Het doorsnee of mediane inkomen, dat wil zeggen het middelste inkomen in de reeks, lag echter lager voor beide groepen. Voor zzp’ers bedroeg het doorsnee inkomen ongeveer 33,1 duizend euro.

De kloof tussen het gemiddelde en het mediane inkomen geeft aan dat er aanzienlijke inkomensverschillen bestaan binnen de groepen zzp’ers, logisch ook want zzp werk kun je in allerlei sectoren doen, net zoals in loondienst waar ook veel verschillen zitten tussen salarissen.

Deze bevindingen zijn gebaseerd op gegevens over inkomen en vermogen van zelfstandige ondernemers in het jaar 2021.

Hoe doet de gemiddelde Nederlander het?

Wat is het gemiddelde netto inkomen van een gemiddelde Nederlander?

In 2021 bedroeg het modale inkomen €36.500 per jaar, inclusief vakantiegeld, wat neerkomt op een bruto maandelijks inkomen van ongeveer €2.816. Het netto inkomen bedroeg destijds ongeveer €2.245.

Wat betreft het inkomen van de gemiddelde Nederlander in 2022, zijn er nog geen specifieke cijfers beschikbaar.

Wat is het inkomen van startende ondernemers? Wanneer kun je überhaupt een inkomen uit je onderneming halen?

Dit verschilt echt enorm in welke sector je werkt en wat je überhaupt doet. Zo verdient iemand die in de financiële dienstverlening werkt vaak meer dan iemand in de recreatie branche. Een ding weet ik wel, onderscheid maken van het gros, je dienstverlening of producten speciaal maken of helemaal specialistische zakelijke diensten aanbieden helpt. Hoe specifieker werk je doet, hoe meer geld je kunt vragen. Alles heeft tijd nodig, je moet een netwerk opbouwen en voor een hoger inkomen moet je gewoon even aan de bak. Je start ook als zzp’er onderaan de ladder met een laag of gemiddeld inkomen en zal steeds stapjes doen naar een hoger inkomen.

Wat nou als het even tegenzit?

Omzet en loondienst zijn écht 2 verschillende dingen. In loondienst heb je elke maand een vast salaris, je hoeft geen rekening te houden met bedrijfskosten of inkomstenbelasting. Alles is voor je geregeld. Als ondernemer (zzp) moet je daar wel mee rekening houden en is je uurtarief niet automatisch je inkomen. Daarbij is loondienst een vast salaris per maand, elke maand hetzelfde. Als zzp’er draai je vaak goede en slechte maanden omzet. Elke maand is het berekenen en kijken of je na alle bedrijfskosten en inkomstenbelasting nog genoeg overhoud voor een leuk inkomen. Soms heb je dus een maand die tegenzit, vooral starters zullen daar last van hebben omdat je in het begin nog niet weet welke maanden (welk kwartaal) je goede omzet kunt verwachten.

Positief denken helpt!

Positief denken helpt!

Positief denken als ondernemer en een optimistische houding zijn de sleutels tot het ontdekken van kansen en het transformeren van problemen in oplossingen. Het stelt je in staat om verder te kijken dan de huidige situatie en te geloven dat er altijd mogelijkheden zijn om te groeien en te slagen. Maar denk je nu hoe dan? Hoe kun je positief blijven denken als zzp’er wanneer je even geen goede omzetmaand hebt.. Je leest het hieronder! 

Hoe kun je positief blijven als ondernemer wanneer de netto omzet even tegenvalt?

Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:

Focus op je waarom: Herinner jezelf aan je motivatie en de reden waarom je bent begonnen met jouw onderneming. Waarom wilde je überhaupt zzp’er worden? Wat is jouw passie en welke doelstellingen wil je behalen? Laat deze elementen je energie geven om door te gaan, zelfs als het even tegenzit. Schrijf dit op in maanden dat het wél goed gaat, dan heb je altijd iets om naar terug te kijken.

Omarm tegenslagen als leermomenten: Zie elke uitdaging als een kans om te leren en te groeien. Zelfstandig ondernemer zijn gaat niet alleen maar over meer verdienen. Analyseer wat er misging in de afgelopen maand en ontdek hoe je het in de toekomst anders kunt aanpakken. Fouten maken is normaal en menselijk; het is juist een kans om te verbeteren.

Blijf jezelf omringen met positieve invloeden: Zoek steun bij gelijkgestemde mensen, luister naar inspirerende podcasts, lees motiverende boeken. Laat positieve energie je omringen en je mindset voeden. De mensen en content waarmee je jezelf omringt, kunnen een enorme impact hebben op je gemoedstoestand.

Houd je doelen in het vizier: Richt je aandacht op je doelen en visualiseer het succes dat je wilt behalen. Blijf gefocust op wat je wilt bereiken en laat je niet ontmoedigen door tijdelijke tegenslagen. Visualisatie helpt je om de weg vooruit te zien en je motivatie hoog te houden.

Wees dankbaar: Neem even de tijd om stil te staan bij wat wel goed ging in de afgelopen maand. Wees dankbaar voor de kleine overwinningen en successen die je hebt behaald, hoe klein ze ook lijken. Dankbaarheid kan je helpen om een positieve mindset te behouden, zelfs in uitdagende tijden.

Durf hulp te vragen: Het kan soms moeilijk zijn om toe te geven dat je het even lastig hebt. Maar het is oké om hulp te vragen. Praat met collega-ondernemers, vrienden of een mentor over jouw situatie. Soms kunnen anderen je nieuwe inzichten geven of je een duwtje in de juiste richting geven. Je kan altijd een gratis adviesgesprek met mijn inplannen! 

Leer los te laten: Soms zijn er factoren die buiten jouw controle liggen en die hebben bijgedragen aan een rustige maand. Leer om los te laten wat je niet kunt veranderen en concentreer je op wat je wel kunt beïnvloeden. Dit helpt je om je energie te richten op de zaken waar je wel invloed op hebt.

Wees geduldig: Rome is niet in één dag gebouwd, en succesvol ondernemen vergt tijd en inzet. Wees geduldig met jezelf en jouw onderneming. Grote successen komen vaak voort uit het stap voor stap opbouwen van een sterke basis.

Geef jezelf een compliment: Wees niet te streng voor jezelf. Gun jezelf complimenten en erkenning voor de inspanningen die je levert. Je doet je best en dat verdient waardering. Je hebt een bedrijf gestart, dat is echt een heel ding. Wees er trots op!

Focus op het proces, niet alleen op het resultaat: Uiteraard zijn positieve resultaten belangrijk, maar onthoud dat de weg naar succes ook waardevol is. Geniet van het proces, de groei en het leren dat je doormaakt als zzp’er.

Positief blijven als ondernemer, zelfs in rustigere maanden, is een uitdaging, maar het is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen en versterken.

Jouw mindset speelt een grote rol in jouw succes als ondernemer, dus investeer tijd en energie in het krijgen van een positieve en veerkrachtige houding.

Ben jij klaar om jouw positieve mindset te versterken en te groeien als ondernemer (zzp’er)?

Sta open voor verandering en nieuwe inzichten en durf de stappen te zetten die nodig zijn om jouw onderneming naar een hoger niveau te tillen. Positief blijven als ondernemer opent de deur naar nieuwe mogelijkheden en succes. Blijf gefocust op jouw doelen en laat je niet ontmoedigen door tijdelijke tegenslagen.

Jij hebt de kracht om te slagen! Om geld te verdienen! Om in balans te zijn.

Misschien vind je dit ook interessant? 

Meer klanten
salaris als ondernemer
website / blog ...