Nieuwe geld gewoontes aanleren, 5 tips!

nieuwe geld gewoontes aanleren

Een nieuwe jaar en dus ook nieuwe kansen. Tijd voor nieuwe voornemens én nieuwe gewoontes, want om je voornemen vol te houden is het handig om er een gewoonte van te maken.

Ik heb opgezocht wat de populairste nieuwe voornemens zijn:

  • meer sporten,
  • minder roken en drinken
  • en… beter met geld omgaan!

En laat die onderste nu net mijn specialiteit zijn!

Hoe houd je je goede voornemens vol en maak je er een gewoonte van?

Volhouden is absoluut het zwaarste, maar ook het belangrijkste. In de Money Course heb ik er zelfs een hele module aan gewijd.

Volgens de statistieken houden mensen nieuwe voornemens 3 maanden vol. Het is zonde als je zoveel tijd en moeite doet in januari om vervolgens een paar maanden later in je oude patroon terug te vallen?

Hoe komt dat en hoe kun je dit anders aanpakken?

Hierbij vijf tips die jou gaan helpen om je nieuwe gewoontes aan te leren én vol te houden! 

Tip 1: Droom groot!!!

De eerste tip om nieuwe gewoontes aan te leren is: droom groot! Iedereen heeft een droom. Dat vakantiehuis in Frankrijk, die droombruiloft, rust in je financiële huishouding of miljonair zijn. Allemaal prachtige wensen en allemaal haalbaar als je je gedrag en mindset weet aan te passen.

Schrijf je droom op.

Hiermee kan je jezelf er iedere dag mee confronteren. Het is super belangrijk dat je erin gelooft. Dat je jezelf in dat vakantiehuis ziet zitten op de veranda of wat je gaat doen als je miljonair bent. Door erover te dromen en te fantaseren ga je steeds meer nadenken en manieren zoeken hoe je dit doel haalt in plaats van gedachtes als “het lukt me niet, ik ga het geld toch nooit hebben en allerlei negatieve gedachten”.

Voel het, dagdroom erover en fantaseer je helemaal suf. Het gaat je helpen om op een positieve manier naar je doel te kijken en je zal merken dat je gaat handelen naar het doel toe. Manifesteer je suf! Een mooi boek dat je hierbij kan gebruiken is Manifesteren kun je leren van Willemijn Welten.

Tip 2 Wees realistisch

Een andere tip om nieuwe gewoontes aan te leren is: wees realistisch. Dat staat natuurlijk haaks op het bovenstaande. Maar we moeten ook realistisch zijn wat je niet hebt kun je niet uitgeven.

Je kunt energierekening halveren, maar dan krijg je hem of aan het einde van het jaar keihard terug, of je zit in de kou. Dat lijkt me niet heel fijn. Je kunt nog wat op je boodschappen besparen, maar geen boodschappen doen is geen optie. Budgeteer dan ook realistisch. Zo heb je snel successen. Het gevoel wanneer het lukt als je wel binnen je budget blijft is veel beter gevoel dan wanneer je altijd geld van je spaarrekening moet overbrengen. Niet binnen je budget blijven voelt als falen terwijl binnen je budget blijven voelt als een overwinning.

Kortom een realistisch budget of juist iets ruimer helpt je om je nieuwe gewoonte vast te houden. Je budget kan je altijd aanpassen naar benenden als het een blijven besparing blijft en hoe tof is het als je ziet dat je dan ineens in je potje geld overhoudt wat je weer dichter bij je droom brengt. Meer weten over budgetteren? Lees dan mijn blog ‘Budgetteren is nog nooit zo belangrijk geweest’.

Tip 3 Wat als het fout gaat?

Soms heb je een maand dat het even niet lukt of een dag dat je meer hebt uitgegeven dan je had gewild. Wees niet te streng voor jezelf. Dan val je sneller terug in je oude patroon.

De repeterende gedachte zoals: “zie je wel het lukt niet, ik kan dit niet, waarom lukt het me niet, ik verdien gewoon te weinig die wens komt toch nooit” zijn zo weer terug. Iedereen heeft wel eens een slechte dag; een dag waarop je wakker wordt en eigenlijk niets liever wilt dan op bed blijven liggen met het dekbed over je hoofd. Toch sta je weer op, toch?

Blijf de hoogtepunten zien en blijf genieten van je successen. Schrijf ze op. Ik heb een bord met daarop mijn hypotheek iedereen maand pas ik het bedrag aan, lukt extra aflossen een keer niet? No worries ik los sowieso af, hoe kan ik volgende maand iets meer doen? Alleen zo houd je je goede voornemens vol!

Tip 4 Praat erover

Praat over geld, in Nederland hebben we een cultuur waarin we houden van bescheidenheid. Hoe anders is dat in de Arabisch wereld waarin men juist graag laat zien hoe goed men het heeft en het ook graag deelt met anderen.

Over geld en je dromen praten helpt je dichter bij je doel brengen. Het geeft je soms verrassende inzichten en misschien wel hele handige tips van die vriendin of van je moeder, die superhandig is.

Door je dromen te delen en te praten over geld is geld niet eng meer het wordt leuk en zo wordt werken voor je doel en het vasthouden van je gewoonten ook een stuk makkelijker. En super belangrijk laat je omringen met mensen die steunen!

Tip 5 verander je Money Mindset

In mijn optiek wel het belangrijkste is je mindset. Als je je mindset niet veranderd, zal je gedrag niet veranderden en dan blijft je droom slechts een droom. Lukt het je niet om zelf je mindset te veranderen zoek dan hulp.

Ook ik had een mentor die mij motiveerde om door te gaan en anders te gaan denken. We kunnen maar zoveel besparen, maar we kunnen wel ons inkomen vergroten. Door side hustles bijvoorbeeld. Tijdens mijn cursus gaan we ook een te gekke Masterclass doen van Geldkwebbel.

In mijn coaching help ik mensen om op een andere manier naar geld te kijken. Hulp zoeken als het niet lukt is niet erg. Het is zelfs leuk! Wat kan je nog meer met je geld doen of je vermogen vergroten. Niet voor niets is er tijdens  de money course een leuke Masterclass  gegeven door de Vrouwelijke Belegger. Beleggen een van de manieren die je dichter bij je droomwens brengen.

Nieuwe gewoontes aanleren kost dus misschien even tijd, mar levert je zoooo veel op. Zeg nu zelf “living the dream” dat willen we toch allemaal?!

Deze blog bevat affiliatie links

Money Mindset Coach

Over Melina

Money Mindset Coach | Budget Coach

🔥 Van 100K schuld naar On FIRE

🔥 Helpt vrouwen om echte Money Queens te worden, zowel zakelijk als privé!

Meer lezen?

website / blog ...