Persoonlijke ontwikkeling in 2024

Een nieuwe jaar en dus ook nieuwe kansen. Tijd voor nieuwe voornemens én nieuwe gewoontes, want om je voornemen vol te houden is het handig om er een gewoonte van te maken. Om er een persoonlijke ontwikkeling van te maken in plaats van Nieuwjaars doelen stellen.

Persoonlijke ontwikkelingen voor 2024

Als eerst heb ik opgezocht wat de populairste nieuwe voornemens zijn, ieder jaar weer.

  • meer sporten,

  • minder roken en drinken

  • en… beter met geld omgaan!

En laat die onderste nu net mijn specialiteit zijn!

Een belangrijk onderdeel om te groeien is zelfbewustzijn

Hoe houd je je goede voornemens vol , maak je er nieuwe vaardigheden van?

Volhouden is absoluut het zwaarste, maar ook het belangrijkste. In de Money Course heb ik er zelfs een hele module aan gewijd.

Volgens de statistieken houden mensen nieuwe voornemens 3 maanden vol. Het is zonde als je zoveel tijd en moeite doet in januari om vervolgens een paar maanden later in je oude patroon terug te vallen, toch?

Waarom persoonlijke ontwikkeling beter klinkt dan nieuwe voornemens

Hierbij vijf tips die jou gaan helpen om je nieuwe gewoontes aan te leren én vol te houden! Als eerst gaan we stoppen met het nieuwe gewoontes te noemen, maar juist persoonlijke ontwikkeling. Dat staat voor persoonlijke groei en niet voor iets veranderen waar je nu slecht in bent.

Een belangrijk onderdeel om te groeien is zelfbewustzijn

Heldere doelen

De eerste tip om nieuwe gewoontes aan te leren is heldere doelen.

Iedereen heeft een droom. Dat vakantiehuis in Frankrijk, die droombruiloft, rust in je financiële huishouding of fitter zijn. Allemaal prachtige wensen en allemaal haalbaar als je je gedrag en mindset weet aan te passen.

Schrijf je droom op. Zorg er wel voor dat het realistische doelen zijn. Een miljonair worden in een jaar tijd, is niet een realistisch doel, waardoor je snel vervalt in oud gedrag.

Praktische tips voor haalbare doelen

Maak een moodboard voor doelen die je echt wilt en kunt behalen.

Hiermee kan je jezelf er iedere dag mee confronteren. Het is super belangrijk dat je erin gelooft. Dat je jezelf in dat vakantiehuis ziet zitten op de veranda of wat je gaat doen als je financieel fitter bent. Door erover te dromen en te fantaseren ga je steeds meer nadenken en manieren zoeken hoe je dit doel haalt in plaats van gedachtes als “het lukt me niet, ik ga het geld toch nooit hebben en allerlei negatieve gedachten”.

Voel het, dagdroom erover en fantaseer je helemaal suf. Het gaat je helpen om op een positieve manier naar je doel te kijken en je zal merken dat je gaat handelen naar het doel toe.

De eerste stap naar de beste versie van jezelf, zelfontwikkeling

Wees realistisch voor de meeste persoonlijke groei

Nogmaals wees realistisch. Dat staat natuurlijk haaks op het bovenstaande en ik geloof ook écht dat veel haalbaar is, maar je moet er wel in geloven. Het realistische moet dus vooral in jouw brein werken. Maar we moeten ook realistisch zijn, wat je niet hebt kun je niet uitgeven.

Je kunt energierekening halveren, maar dan krijg je hem of aan het einde van het jaar keihard terug, of je zit in de kou. Dat lijkt me niet heel fijn. Je kunt nog wat op je boodschappen besparen, maar geen boodschappen doen is geen optie. Budgeteer dan ook realistisch. Zo heb je snel successen.

Het gevoel wanneer het lukt als je wel binnen je budget blijft is veel beter gevoel dan wanneer je altijd geld van je spaarrekening moet overbrengen. Niet binnen je budget blijven voelt als falen terwijl binnen je budget blijven voelt als een overwinning. Niet lukken is in een te kort modus terecht komen, terwijl je juist die overvloed mindset nodig hebt voor persoonlijke groei.

Kortom een realistisch budget of juist iets ruimer helpt je om je nieuwe gewoonte vast te houden. Je budget kan je altijd aanpassen naar beneden als het een blijven besparing blijft en hoe tof is het als je ziet dat je dan ineens in je potje geld overhoudt wat je weer dichter bij je droom brengt.

Meer weten over budgetteren? Lees dan mijn blog ‘Budgetteren is nog nooit zo belangrijk geweest’.

Volg cursussen, blijf leren. Ontdek je sterke kanten

Persoonlijke ontwikkeling gaat in stapjes

Soms heb je een maand dat het even niet lukt of een dag dat je meer hebt uitgegeven dan je had gewild. Wees niet te streng voor jezelf. Dan val je sneller terug in je oude patroon.

De repeterende gedachte zoals: “zie je wel het lukt niet, ik kan dit niet, waarom lukt het me niet, ik verdien gewoon te weinig die wens komt toch nooit” zijn zo weer terug. Iedereen heeft wel eens een slechte dag; een dag waarop je wakker wordt en eigenlijk niets liever wilt dan op bed blijven liggen met het dekbed over je hoofd. Toch sta je weer op, toch?

Blijf de hoogtepunten zien en blijf genieten van je successen. Schrijf ze op. Ik heb een bord met daarop mijn hypotheek iedereen maand pas ik het bedrag aan, lukt extra aflossen een keer niet?

No worries ik los sowieso af, hoe kan ik volgende maand iets meer doen? Alleen zo houd je je goede voornemens vol en zorg je ervoor dat het je nieuwe ik word. Persoonlijke groei is een permanente verandering, maar die komt in kleine stapjes.

Persoonlijk ontwikkelen doe je samen

Praat erover. Praat bijvoorbeeld over geld, in Nederland hebben we een cultuur waarin we houden van bescheidenheid. Hoe anders is dat in de Arabisch wereld waarin men juist graag laat zien hoe goed men het heeft en het ook graag deelt met anderen.

Over geld en je dromen praten helpt je dichter bij je doel brengen. Het geeft je soms verrassende inzichten en misschien wel hele handige tips van die vriendin of van je moeder, die superhandig is.

Door je dromen te delen en te praten over geld is geld niet eng meer het wordt leuk en zo wordt werken voor je doel en het vasthouden van je gewoonten ook een stuk makkelijker. En super belangrijk laat je omringen met mensen die steunen! Communicatieve vaardigheden horen bij deze nieuwe fase van persoonlijk ontwikkelen.

Zorg er wel voor dat je sociale relaties positieve mensen zijn. Negatieve mensen met negatieve overtuigingen zullen deze bij jou neerleggen en waar je mee omgaat, wordt je mee besmet. Vermijd negatieve invloeden.

Voorbeelden van persoonlijke ontwikkeling

Verander je Mindset voor persoonlijke groei

In mijn optiek wel het belangrijkste bij persoonlijke groei, is je mindset. Als je je mindset niet veranderd, zal je gedrag niet veranderden en dan blijft je droom slechts een droom.

Persoonlijke groei is anders leren denken. Negatieve overtuigingen los laten en daar nieuwe vaardigheden voor leren, positieve gevoelens.

Hulp zoeken bij persoonlijke ontwikkeling

Lukt het je niet om zelf je mindset te veranderen zoek dan hulp.

Lees boeken over persoonlijke ontwikkeling.

Of het nu gaat om zelfhulp, motivatie of mindfulness, er is een overvloed aan inspirerende mensen die een boeken hebben geschreven en jou hierbij kunnen helpen. Lees boeken over het thema waar jij nog in wil groeien, waar jij nieuwe vaardigheden wilt leren. Wees zo concreet mogelijk. Kijk bijvoorbeeld naar komend kwartaal, welke nieuwe vaardigheden zou je willen leren? Waar kan je nog ontwikkelen? Is dat in nee zeggen? Lees boeken die daarmee te maken hebben deze periode. Is dat in zelfreflectie? Lees boeken met dit thema. Is dat in financieel beter worden? Lees dan al mijn blogs hierover.

Continu proces van verschillende aspecten

Persoonlijk ontwikkelen door een podcast

Podcasts zijn een hele mooie manier van kennisoverdracht. Het luisteren naar experts en hun gesprekken biedt een toegankelijke manier om te leren. Nieuwe kennis door te luisteren naar experts die niet in jouw dagelijks leven voorkomen. Voor mij zijn podcasts altijd een belangrijk onderdeel voor het krijgen van nieuwe inzichten.

Wil je meer leren over financiën en ondernemen? Luister dan vooral mijn podcast!

Persoonlijke groei door coaching

De snelste manier voor persoonlijke groei is wat mij betreft coaching.

Ook ik had een mentor die mij motiveerde om door te gaan en anders te gaan denken. We kunnen zelf heel veel, van boeken lezen tot podcasts luister, maar om echt nieuwe vaardigheden eigen te maken, doelen te stellen en niet te vallen in oude patronen, is voor mij coaching de oplossing.

Zorg er wel voor dat je de coach vind die het stukje aan persoonlijke ontwikkeling teacht die jij op dat moment nodig hebt.

Volg cursussen, blijf leren. Ontdek je sterke kanten!

Persoonlijke groei is een doorlopend proces

In mijn coaching help ik mensen om op een andere manier naar geld te kijken. Ik help startende ondernemers nieuwe vaardigheden leren om de juiste basis neer te zetten voor hun onderneming. Dit doe ik door 1 op 1 coaching en door online cursussen.

Als jij hulp nodig hebt op het gebied van sporten of bij sales skills of stoppen met roken? Dan ben ik niet de juiste coach voor jou en kun je beter online trainingen volgen bij iemand anders. Het is dus belangrijk om te weten op welke onderwerpen je wilt veranderen.

Wil je leren over geld, in balans komen privé en zakelijk? Over en stabiele basis neerzetten voor jouw bedrijf? Dan kun je hier een gratis adviesgesprek aanvragen!

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?

Melina - Money Mindset Coach

Over Melina

Financieel Business Coach | Money Mindset Coach

🔥 Van 100K schuld naar On FIRE

🔥 Helpt vrouwen om echte Money Queens te worden, zowel zakelijk als privé!

Meer lezen?

Online geld verdienen
website / blog ...