20 tips om geld te besparen!

teveel geld uitgegeven deze maand? Tips hoe je het kan voorkomen

Heb jij ook wel eens last van te veel geld uitgeven? Dan ben je niet alleen. Het is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen ervaren. Maar hoe voorkom je dit?

Geld besparen, wie wil dat nou niet?

In deze blog geef ik je een aantal handige tips om geld te besparen, maar om echt impact te maken is het belangrijk gewoontes aan te pakken.

Consumptiemaatschappij

We leven in een consumptiemaatschappij, een maatschappij waarin het kopen van spullen heel normaal is. Sterker nog, als ik er een woordenboek bij pak krijg ik dit als uitleg;

Consumptiemaatschappij is een samenleving waarin veel mensen voortdurend nieuwe spullen kopen omdat dat hun status verhoogt

Voorbeeld:  `Mensen kopen in een consumptiemaatschappij spullen omdat ze er prestige door krijgen, niet omdat ze er behoefte aan hebben.`

Synoniem:  wegwerpmaatschappij

geld besparen tips

Gooi de kraan dicht

Een mooi Nederlands gezegd, maar in een maatschappij waarin kopen de norm is, is dat vrij lastig. Je bewust zijn dat dit zo is, helpt al enorm. Dit is dan ook mijn eerste tip om makkelijk geld te besparen! Je bewust zijn dat aller erop is gericht om jou te laten kopen en je bij aankopen vanaf nu moet overwegen wat de reden is dat je deze aanschaf wilt doen.

Maak een budget

Dan gaan we nu over naar de bespaartips! En mijn tweede tip is, zorg voor overzicht! Een goed overzicht met waar je geld nu heengaat zorgt ervoor dat je makkelijk ziet waar er geld te besparen valt!
Vind je het lastig om een goed overzicht te maken? Loop je hier in vast? Begin je niet omdat het teveel gedoe is? Bekijk dan hier mijn online cursus ‘budgetteren kun je leren’, waarin je in 6 praktische stappen leert hoe je budgetteert en daarmee de eerste stap zet in bezuinigen.

Creëer een nood potje

Zodra je overzicht hebt, creëer een potje voor onvoorziene uitgaven, bijvoorbeeld een wasmachine die kapot gaat. Werk naar een bedrag toe waarbij jij je ‘veilig’ voelt. Dat bedrag is voor iedereen anders, voel daarom even wat voor jou een goed nood fonds voelt. Dit potje gebruik je alleen als het echt nodig is.

bezuinigen

Uitgaven plannen

Geld besparen door je uitgaven te plannen. Yes, niet zo leuk als spontaan impulsaankopen doen, maar de verleiding weerstaan en met een boodschappenlijstje de winkel door. Op die manier kun je makkelijk besparen op boodschappen, maar je uitgaven plannen doe je voor ALLES.

Maak een lijst van benodigdheden voor de week en houd je strikt aan dit plan. Ga je deze week uit eten? Dan plan je die uitgaven in. Ga je winkelen? Dan plan je in hoeveel je mag uitgeven aan shoppen.

Bespaartips

Dan nu de 20 concrete bespaartips!

1. Maak een budget: Begin met een duidelijk budget en houd je aan je financiële doelen (yes dubbel op, maar heel heel belangrijk!)

2. Koop tweedehands: Kijk naar tweedehands opties voor kleding, meubels, elektronica en apparaten. Er word zoveel weg gedaan wat nog goed is, vooral vanwege die consumptiemaatschappij! Er staat ook vaak van alles bij het grofvuil wat nog prima bruikbaar is (en verkoopbaar, maar dat is meer een side hustle)

3. Verlaag je energieverbruik: Schakel lichten uit wanneer ze niet nodig zijn en gebruik energiezuinige apparaten. Super simpel, scheelt je echt een paar tientjes per jaar! Elk jaar overstappen hielp voorheen ook, nu met de huidige gas situatie weet ik het nog niet, maar je kan elk jaar wel kijken op een vergelijkingssite of je beter af bent bij een ander! Houd je gasverbruik en stroom verbruik goed in de gaten, bij de meeste krijg je maandelijks een overzicht. Analyseer die lijsten hoeveel je besteed en waar je het beste kunt besparen. Besteed je veel aan gas? Denk dan na over isolatie bijvoorbeeld.

4. Eet minder vlees: Verminder je vleesconsumptie, want vlees is vaak duurder dan plantaardige opties. Of vervang gewoon met groente!

5. Plan maaltijden: Maak een weekmenu en koop alleen wat je nodig hebt om voedselverspilling te voorkomen. Plan je boodschappen!

6. Zet ongebruikte abonnementen stop: Beoordeel je abonnementen voor streamingdiensten, tijdschriften en lidmaatschappen. Check of je tv abonnement bij je huidige provider goedkoper kan, zo niet overweeg dan een andere.

7. Koop in bulk: Koop grotere hoeveelheden van lang houdbare producten om geld te besparen op de lange termijn.

8. Verlaag je waterverbruik: Repareer lekkende kranen en installeer waterbesparende voorzieningen.

9. Verkoop ongebruikte spullen: Ruim je huis op en verkoop items die je niet meer nodig hebt. Maak hier een challenge van, wat je verkoopt mag je die week uitgeven bijvoorbeeld.

10. Ga voor tweedehands boeken en films: Bezoek tweedehands boekenwinkels, de kringloop of leen boeken en films bij vrienden of bij de bibliotheek.

11. Leer repareren: Leer basisreparaties voor kleding, meubels en apparaten om geld te besparen op reparatiekosten. Dit is echt een gamechanger!

12. Vergelijk prijzen: Vergelijk prijzen voordat je grote aankopen doet en profiteer van aanbiedingen.

13. Gebruik cashback-apps: Installeer apps die cashback of beloningen bieden bij het winkelen.

14. Beperk het eten buitenshuis: Eet minder vaak in restaurants en neem lunch mee naar je werk, fijn voor je portemonnee!

15. Koop huismerken in de supermarkt: Koop B-merken in plaats van A merken, dat scheelt vaak de helft! De supermarkt maakt vaak reclame voor een A-merk, probeer die te negeren en ga voor een B-merk, dit is vaak alsnog goedkoper dan een A-merk in de bonus. Eet voor je naar de supermarkt gaat.

16. Doe-het-zelf: Probeer klussen zelf te doen, zoals schilderen, tuinieren of kleine reparaties.

17. Minimaliseer luxeaankopen: Denk goed na over dure accessoires en gadgets. Heb je ze écht nodig? Of is een ander spaardoel belangrijker?

18. Kies voor herbruikbare producten: Investeer in herbruikbare waterflessen, boodschappentassen en lunchcontainers.

19. Huur in plaats van kopen: Overweeg om dingen te huren die je slechts af en toe nodig hebt, zoals gereedschap. Je kan dit ook bij vrienden en buren lenen, dat doen wij geregeld!

20. Onderhandel: Probeer te onderhandelen over prijzen of tarieven voor services. Vaak denk je dat prijzen vast staan, maar dat is niet zo. Onderhandel, durf te vragen!

Met deze tips kun je eenvoudig geld besparen en voorkomen dat je te veel geld uitgeeft aan maandelijkse kosten.

Door het maken van een budget, het plannen van je uitgaven en het sparen of beleggen van een klein bedrag per maand, bouw je een financiële buffer op en kom je minder snel in de problemen als er onverwachte kosten zijn.

bespaar op abonnementen

Minder kopen, minder overbodig geld uitgeven

Vergeet niet om impulsaankopen te vermijden. Zoals ik deze blog begon, is vooral het aanpassen van de drang om altijd te kopen de beste tip om te besparen.

Met de overige tips kun je je budget onder controle houden en geld besparen. Maar als je helemaal niks uitgeeft, dan bespaar je natuurlijk nog veel meer.

Makkelijk geld besparen hoeft niet lastig te zijn

Makkelijk geld besparen hoeft niet lastig te zijn, wat het lastig maakt zijn je persoonlijke wensen en daar balans in vinden. Welke spullen heb jij echt nodig in jouw leven? Wat maak je blij? Door kleine impulsaankopen te vermijden, te bezuinigen op dingen die niet perse je leven verrijken, kun je uiteindelijk wel een grote investering doen die je écht blij maakt.

Nog meer goede tips nodig?

Besparen is één ding, wat ik noodgedwongen een tijd heb moeten doen toen ik in de schulden zat, maar mijn leven is pas echt veranderd toen ik ging werken aan meer inkomen.

Besparen is vaak beperkt tot tientallen euro’s per maand, maar daar zit een max aan. Extra inkomsten zijn dat niet. Start met het vragen van meer salaris! Dat levert snel meer inkomsten op dan besparen op je energierekening of de boodschappen ;-).

investeer in je toekomst

Wat ga je met al dat extra geld doen?

Wat voor mij ook essentieel is in beter in balans komen met geld, is dat je weet waar je al dat sparen voor doet. Waar spaar je voor? Wat maakt dat je wilt besparen? Wil je vaker reizen? Of spaar je om nog meer, grotere spullen te kunnen kopen? In mijn beleving moet er echt een motivatie achter zitten om het vol te houden, dat scheelt een hoop frustratie en gedachten als ‘waar doe ik het allemaal voor’.

Ook dit is iets wat ik uitgebreid leer in mijn cursus ‘budgetteren kun je leren’, want zonder doel is besparen zinloos. Dan gaat het op aan iets anders, waar je daarna ook weer op moet gaan besparen.

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?

Melina - Money Mindset Coach

Over Melina

Financieel Business Coach | Money Mindset Coach

🔥 Van 100K schuld naar On FIRE

🔥 Helpt vrouwen om echte Money Queens te worden, zowel zakelijk als privé!

Meer lezen?

Online geld verdienen
website / blog ...