Wat is een side hustle?

Wat is een side hustle?

In een wereld waarin geld verdienen steeds belangrijker wordt, kan een side hustle een fijn hulpmiddel zijn om extra geld te verdienen naast je huidige inkomen.

 Misschien heb je de term ‘side hustle’ wel eens voorbij horen komen, maar wat houdt een side hustle eigenlijk in?

In deze blog duik ik dieper in op wat een side hustle is, waarom het waardevol kan zijn op weg naar financiële vrijheid en ik geef je een paar tips over hoe je een side hustle kan starten.

 

 Wat is een side hustle?

 Laten wij starten met de meest gestelde vraag als ik begin over side hustles! Wat is een side hustle?Een side hustle verwijst naar het verrichten van werkzaamheden buiten je reguliere baan om extra geld te verdienen.

Het idee is simpel: je creëert een extra inkomstenbron door activiteiten uit te voeren die jou interesseren of waar je vaardigheden liggen. Een side hustle kan variëren van een paar uur per week tot een meer serieuze onderneming, afhankelijk van je doelen en beschikbare tijd.

Simpelweg je hobby of kennis inzetten om wat extra geld te verdienen. Een side hustle is vaak een klusje die je ‘even’ kan doen, of misschien al doet maar er nog geen extra geld mee verdient!

Side hustle

 Waarom een side hustle?

Een side hustle kan om verschillende redenen aantrekkelijk zijn.

Het biedt de mogelijkheid om:

 • Extra geld verdienen: of je nu spaart, schulden aflost of gewoon wat extra wilt besteden, een side hustle kan je financiële flexibiliteit vergroten.

 • Je doet het werk toch al: heb je een hobby of passie waar je gepassioneerd over bent? Waarom zou je daar niet wat extra geld mee verdienen?

 • Om te investeren: een side hustle kan ook dienen als een investering in jezelf. Je ontwikkelt nieuwe vaardigheden, leert over ondernemerschap en vergroot je netwerk.

 • Meerdere inkomstbronnen te genereren: als je afhankelijk bent van één bron van inkomen, loop je meer risico. Een side hustle kan dienen als een buffer in tijden van financiële onzekerheid. En een leuk zakcentje is natuurlijk altijd meegenomen! In sommige gevallen levert een goede side hustle dusdanig veel op dat mensen een dag minder kunnen werken bij hun fulltime baan.

 Is een side hustle nederlands?

Een side hustle is overgewaaid uit Amerika, maar in Nederland kennen wij natuurlijk deze term ook al veel langer! Vroegah werd dit gewoon een heitje voor karweitje genoemd. Ik denk wel dat met de online wereld er meer side hustles bij zijn gekomen.

Een side hustle waar je de deur niet voor uit hoeft te gaan, is natuurlijk veel leuker dan de tuin van de buurman snoeien. Zeker met marktplaats en vinted zijn er veel die op die manier geld bijverdienen.

Verschil tussen side hustle en passief inkomen

 Een belangrijk onderscheid is dat een side hustle meestal “actief inkomen” is, waarbij je tijd en moeite investeert om geld te verdienen.

Passief inkomen is geld dat binnenkomt zonder dat je er voortdurend tijd aan hoeft te besteden, denk aan een huis verhuren of het verkopen van een e book of online cursus. Die online cursus of e book hoef je maar 1x te maken in tegenstelling tot bijvoorbeeld handgemaakte producten die je als side hustle verkoopt, die kun je niet meerdere keren verkopen zonder er iets voor te doen.

 Kenmerken van een side hustle

Een side hustle kent vele voordelen. Het is vaak snel en eenvoudig op te zetten zonder dat je er veel tijd en energie in hoeft te steken en het zorgt ervoor dat je op een laagdrempelige manier toch extra inkomsten kunt genereren.

Maar wat zijn nu kenmerken van een side hustle?

 • het is een uit de hand gelopen hobby of passie waar je geld mee verdient

 • je hebt niet veel geld nodig om te investeren (soms helemaal niets)

 • je hoeft er niet veel tijd in te steken om er geld mee te verdienen

 • het is vaak iets heel simpels en voor de hand liggend

 • het is vaak gerelateerd aan iets waar je talenten liggen

 Deze vragen helpen je ook bij het bedenken welke side hustles voor jou zouden kunnen werken.

Side hustle

Side hustle ideeën

 • verkoop je gemaakte foto’s als stockfoto’s: als je een passie hebt voor fotografie, kun je je creatieve kant omzetten in extra inkomen door je foto’s als stockfoto’s te verkopen.

 • babyoppas – of honden uitlaten: combineer je liefde voor dieren met een side hustle. Oppassen op baby’s of honden uitlaten kan een leuke en flexibele manier zijn om geld te verdienen.

 • party planning: ben je goed in het organiseren van evenementen? Bied je diensten aan als feestplanner, van taarten tot decoraties.

 • tour guide: als je in een interessante stad woont, kun je geld verdienen door rondleidingen te geven aan toeristen. Een geweldige manier om je stad te delen en extra stappen te zetten!

 • begin met bloggen (freelance schrijver): heb je expertise in een bepaald onderwerp of een vlotte pen? Start een blog en deel je kennis. Dit kan op termijn zelfs een passief inkomen worden omdat je blogs maar 1 keer hoeft te schrijven. Wel is het belangrijk dat je dan iets leert over zoekmachine optimalisatie (seo).

 • virtual assistant: ook dit kan prima als side hustle, een beetje hetzelde als het bloggen. Als virtuele assistent ben je vooral bezig met andere mensen ondersteunen. Denk aan het bijhouden van een instagram account of een youtube kanaal.

 • Influencer: als je goed bent met sociale media kan dit ook nog iets zijn waar je wat extra geld mee verdient door betaalde samenwerkingen. Hiervoor moet je wel goed zijn in waardevolle content maken en delen en geduld hebben. Het is niet zo dat als jij vandaag begint er morgen een volwaardig inkomen uit kan halen, maar dat is met geen enkele side hustle.

 • Mystery shopper: een andere leuke side hustle is mystery shoppen! Voor geld winkels bezoeken en beoordelen. Bij The Money Course zit een hele masterclass van Lydia over hoe je zoveel mogelijk kunt verdienen als mystery shopper!

side hustle

Wat is nou de beste side hustle? Van al die side hustles, welke springt eruit?

Dit antwoord is afhankelijk van hetgeen jij leuk vind. Een side hustle moet dus echt iets zijn, los van dat het een leuk zakcentje is, wat je echt leuk vind om te doen. Er is dus niet een beste side hustle. Wat ik wel altijd adviseer als iemand net begint, zorg ervoor dat je geen grote investering hoeft te doen in het begin en dat je een beetje geld verdient waarmee je in ieder geval je opstartkosten kunt betalen.

De juiste side hustle kiezen

Vragen waar je ook rekening mee moet houden zijn, lukt dit naast mijn fulltime baan? Moet ik er een grote investering voor doen? Bijvoorbeeld door online cursussen te volgen? Of kan ik naast mijn baan wat extra maandelijks inkomen verdienen door iets wat ik eigenlijk al als creatieve hobby doe? Is het een side hustle voor altijd of zou je er eigenlijk je huidige baan mee willen vervangen?

Main hustle

Het leuke van een side hustle is dat je er niet maar 1 hoeft te hebben. Je kan een youtube kanaal hebben én tegelijk tijdens het opnemen een sjaal breien en dat delen. Dan verkoop je én je video’s en je gebreide sjaals! Dat zijn 2 goede side hustles in 1 haha

Je hoeft het niet tegelijk te doen, dat is mijn brein die altijd efficiënt wil zijn.

Minder hard werken met een paar side hustles

Wat ik wél weet is dat een paar goede side hustles ervoor kunnen zorgen dat je dusdanige extra geld verdient, dat je minder kunt werken. Dat is namelijk mijn ervaring met mensen om mij heen die op die manier zijn gestart. In eerste instantie voor wat extra geld, wat al snel een parttime baan werd omdat de side hustles goed werden verkocht en andere mensen haar steeds beter konden vinden.

Als je er echt je werk van wilt maken, word freelancer en ga dan op zoek naar meerdere side hustles. Focus je niet op het verkopen van één product, maar zie jezelf dan ook als kleine ondernemer.

De side hustle van onze 9 jarige dochter Isavella:

Statiegeldflessen rapen!

Soms zijn de meest eenvoudige ideeën de meest doeltreffende. Onze eigen side hustle om statiegeldflessen op te rapen mag dan niet miljonair maken, maar het illustreert wel hoe kleine inspanningen kunnen bijdragen aan financiële doelen. Elke cent telt en deze activiteit kan zelfs een leerzame ervaring zijn voor je kind. Isavella had deze vakantie €100 mee, verdient door het oprapen van statiegeldflessen! Voordeel hiervan is, dat wij onze dochter leren eigen geld verdienen.

Ben je helemaal overtuigt dat jij ook aan de slag wilt met een leuke side hustle en hier een extra inkomen mee wil vergaren?

Meer weten over side hustles in het algemeen of hoe je extra inkomsten kunt genereren? In de cursus ‘budgetteren kun je leren’ heb ik een hele module opgenomen over hoe je de beste sidehustle vind en hoe je hier een extra inkomen uithaalt! 

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?

Melina - Money Mindset Coach

Over Melina

Financieel Business Coach | Money Mindset Coach

🔥 Van 100K schuld naar On FIRE

🔥 Helpt vrouwen om echte Money Queens te worden, zowel zakelijk als privé!

Meer lezen?

Online geld verdienen
website / blog ...