Bespaar op je gas- en stroom rekening met deze handige tips!

De gasprijzen zijn de laatste tijd enorm gestegen, waardoor het betalen van je gas en stroom rekening steeds lastiger kan zijn. Gelukkig zijn er manieren om te besparen op gas en stroom, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

In deze blog deel ik een aantal tips om te besparen op gas en stroom!

Tip 1: Een graadje lager, een wereld van verschil

Een van de gemakkelijkste manieren om onmiddellijk te besparen op je gasrekening is door de temperatuur van je verwarming een graadje lager te zetten. Dit eenvoudige gebaar kan een aanzienlijke impact hebben op je energiekosten op de lange termijn. Het verschil in comfort is meestal minimaal, maar het verschil in je portemonnee zal je zeker merken.

De slimme thermostaat

Een van de slimste investeringen die je kunt doen om je energieverbruik te beheersen en te verminderen, is een slimme thermostaat. Dit moderne apparaat biedt talloze voordelen die zowel je comfort als je energierekening ten goede komen, lekker energie besparen dus!. Hier is waarom het een must-have is:

  • Geautomatiseerde temperatuurregeling: Met een programmeerbare thermostaat kun je vooraf instellen wanneer je verwarming aan en uit moet gaan. Dit betekent dat je nooit meer vergeet om de verwarming uit te zetten als je het huis verlaat of naar bed gaat. Je kunt de thermostaat aanpassen aan je dagelijkse schema, waardoor je energie bespaart zonder er zelfs maar aan te denken.
  • Inzicht in verbruik: Veel slimme thermostaten bieden inzicht in je energieverbruik, waardoor je kunt zien wanneer en hoeveel energie je verbruikt. Dit bewustzijn helpt je om bewustere beslissingen te nemen en je energie-efficiëntie te verbeteren.
  • Op afstand bedienen: Een ander groot voordeel is dat je vaak de thermostaat op afstand kunt bedienen via een smartphone-app. Dit betekent dat je de verwarming kunt aanpassen, zelfs als je niet thuis bent. Als je later thuiskomt dan verwacht, kun je de verwarming op het laatste moment inschakelen om te zorgen voor een warm welkom.

 

Tip 2: Beperk je douchetijd

Niets verslaat een lange, warme douche na een lange dag, maar dit comfortabele ritueel kan behoorlijk wat gas en water verbruiken. Wees je bewust van de tijd die je onder de douche doorbrengt en probeer je douchetijd te beperken. Je kunt zelfs een timer of wekker gebruiken om jezelf eraan te herinneren om zuiniger met warm water om te gaan. Een andere overweging is het installeren van een waterbesparende douchekop, die de waterstroom vermindert zonder aan comfort in te boeten. Hierdoor kun je genieten van een ontspannende douche en tegelijkertijd je gasrekening verlagen.

Tip 3: Maak je huis tochtvrij

Tocht in huis kan veel energie verspillen en je gasverbruik verhogen. Zorg ervoor dat je woning goed geïsoleerd is en er geen kieren of gaten zijn waar de wind doorheen kan waaien. Investeer in tochtstrips om deuren en ramen goed af te sluiten, zodat de warmte binnen blijft en je gasrekening daalt. Controleer ook of er geen tocht komt van onder de deuren. Zo kun je jouw huis efficiënt verwarmen zonder onnodig warmteverlies.

Tip 4: Volle wasjes draaien en energiezuinige apparaten

Een andere eenvoudige manier om energie te besparen, is door altijd volle wasmachineladingen te draaien en indien mogelijk een lagere temperatuur te gebruiken. Een moderne wasmachine is vaak efficiënter en kunnen kleren net zo schoon krijgen bij lagere temperaturen. Dit bespaart niet alleen op je gasrekening, maar ook op je waterverbruik. Bovendien is het een goed idee om je wasgoed aan de lucht te laten drogen op een rekje in plaats van de droger te gebruiken, wat ook weer resulteert in aanzienlijke besparingen op je energierekening.

Check het energielabel!

Bij het aanschaffen van nieuwe huishoudelijke apparaten is het belangrijk om naar het energielabel te kijken. Kies bij voorkeur voor elektrische apparaten met een energielabel A of hoger, omdat deze zuiniger in gebruik zijn en dus minder verbruiken. Zelfs het vervangen van oude apparaten kan al aanzienlijk besparen op je energiekosten op de lange termijn. Vergelijk hoeveel het aan elektriciteit verbruikt versus de aanschafkosten. Zo levert je oude koelkast of wasmachine vervangen je al snel een goede besparing op.

Tip 5: Vervang gloeilampen voor een led lamp

Laten we eens kijken naar een ander gebied waarop je gemakkelijk energie kunt besparen: verlichting. De traditionele gloeilamp is echt verleden tijd. Het is tijd om ze te vervangen door de energiezuinige krachtpatsers genaamd LED-lampen. Deze lampen verbruiken aanzienlijk minder stroom dan hun gloeiende tegenhangers en hebben bovendien een veel langere levensduur. Dit betekent niet alleen lagere energiekosten, maar ook minder gedoe met het regelmatig vervangen van lampen. Door te investeren in LED-lampen zet je een stap in de richting van een energie-efficiënter en duurzamer huishouden. Led verlichting it is! Door middel van enkele lampen te vervangen, gaat je stroomverbruik omlaag, simpele stappen, maximaal resultaat!

Tip 6: Zonne-energie, de weg naar een groenere toekomst

Als je serieus wilt bijdragen aan een duurzame toekomst en je energierekening op de lange termijn aanzienlijk wilt verlagen, dan is zonne-energie een krachtige optie om te overwegen. Door zonnepanelen op je woning te installeren, kun je niet alleen je energiekosten drastisch verminderen, maar ook je ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen. Maar er is meer goed nieuws: er zijn vaak financiële regelingen beschikbaar om de kosten van zonne-energie-installaties te helpen dekken. Dit maakt de overstap naar zonne-energie niet alleen milieuvriendelijk, maar ook financieel aantrekkelijk. Groene stroom en groene energie zijn echt de toekomst en de meeste efficiënte manier om je stroomverbruik naar beneden te halen!

Tip 7: De sluipende energieverbruiker aanpakken

Nu we al zes geweldige tips hebben besproken om je gas- en elektriciteit rekening onder controle te houden, ga ik nog een tip delen om je energie te besparen. De geniepige energieverbruiker: sluipverbruik. Sluipverbruik verwijst naar het energieverbruik van apparaten die in stand-by staan of niet in gebruik zijn, maar nog steeds stiekem energie verbruiken. Dit kan een aanzienlijk deel van je energierekening uitmaken. Voorkom sluipverbruik met deze kleine aanpassingen:

  • Gebruik slimme stekkerblokken: Investeer in slimme stekkerblokken die apparaten volledig uitschakelen wanneer ze niet worden gebruikt (ook uit de stand by stand!). Je kunt deze stekkerblokken programmeren om bijvoorbeeld ‘s nachts of wanneer je niet thuis bent, automatisch alle aangesloten apparaten uit te schakelen.
  • Haal je stekker uit het stopcontact: Als je apparaten niet gebruikt, zoals opladers, koffiezetapparaten of tv’s, haal dan de stekkers uit het stopcontact. Zolang ze in het stopcontact zitten, gebruiken ze stroom. Door ze eruit te halen wordt het sluip verbruik volledig geëlimineerd en stopt je stroom verbruik. Hiermee bespaar je echt op een hele simpele manier op het verbruik van je elektriciteit! Je gebruikt het op dat moment toch niet, sowieso gebruik je niet meerdere apparaten tegelijk en kan het allemaal echt wat minder (aan stroomverbruik). Haal stekkers uit je stopcontact jongens!

Tip 8: Spleten en kieren dichten

Het is een bekend scenario: je zit in je huis en voelt een koude tocht die langs je huid glijdt, en het voelt gewoon niet comfortabel aan. Je eerste neiging is misschien om de thermostaat een tandje hoger te zetten, maar dat leidt alleen tot meer stroom verbruik en hogere kosten. Wat echt werkt om je huis comfortabeler te maken en je energierekening te verlagen, is het aanpakken van spleten en kieren. Hier zijn enkele eenvoudige manieren om dit te doen:

  • Tochtstrips bij ramen en deuren: Een van de meest effectieve en betaalbare manieren om tocht te verminderen, is door tochtstrips te gebruiken bij ramen en deuren. Deze strips vormen een afdichting die voorkomt dat warme lucht ontsnapt en koude lucht binnenkomt. Ze zijn gemakkelijk aan te brengen en vereisen geen speciaal gereedschap.
  • Kitwerk bij kozijnen: Na verloop van tijd kunnen er kieren ontstaan bij kozijnen, waardoor warmte verloren gaat. Het dichten van deze kieren met kit is een effectieve oplossing. Kies voor een hoogwaardige, flexibele kit die langdurige afdichting biedt.

Tip 9: Thermoskannen – Slimme stroom besparing voor koffie- en theeliefhebbers

Voor de koffie- en theeliefhebbers onder ons is er een eenvoudige maar doeltreffende manier om energie te besparen: het gebruik van thermoskannen. Hier is waarom dit een slimme zet is:

  • Koffie zonder verspilling: Als je een koffiezetapparaat met een warmhoudplaat hebt, dan weet je dat deze plaat constant warmte afgeeft om je koffie warm te houden. Dit betekent dat het apparaat voortdurend energie verbruikt. Door je versgezette koffie direct over te schenken in een thermoskan, hoef je de warmhoudplaat niet te gebruiken en bespaar je stroom.
  • Thee zonder overbodig koken: Voor theeliefhebbers geldt een vergelijkbaar principe. In plaats van de waterkoker telkens opnieuw aan te zetten voor elk kopje thee, en daarmee stroom verbruikt, kun je een thermoskan gebruiken om het gekookte water warm te houden. Dit bespaart niet alleen energie, maar ook tijd en moeite.

Langdurige besparingen door duurzaam wonen

Hoewel deze tips je zeker zullen helpen om je gas- en lichtrekening te verlagen, is het ook de moeite waard om te kijken naar lange termijn oplossingen om op elektriciteit te besparen. Overweeg bijvoorbeeld het verduurzamen van je woning voor minder stroom verbruik. Er zijn tal van subsidies beschikbaar voor huiseigenaren die investeren in energiebesparende maatregelen, zoals het isoleren van je woning, het installeren van zonnepanelen of het gebruik van warmtepompen.

Deze investeringen kunnen niet alleen je maandelijkse kosten verminderen, maar ook je ecologische voetafdruk verkleinen.

Het besparen op je gas- en elektriciteit rekening hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

Het besparen op je gas- en elektriciteit rekening is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk met bovenstaande tips. Het vraagt alleen om een beetje discipline en bewustzijn. Door deze tips toe te passen, kun je al flink wat geld besparen op je energierekening.

Door deze tips toe te passen, kunt je geld besparen en jouw impact op het milieu verminderen.

Meer geld kwijt aan je energieleverancier?

Maak jij je al druk om de stijgende prijzen van gas en elektriciteit? Laat het mij vooral weten via Instagram wat jij doet om op je gas en elektriciteit te besparen.

Voorheen was wisselen van energieleverancier een goed idee, tegenwoordig zijn er nog maar weinig die vaste contracten aanbieden. De tijd van prijsstunters is echt voorbij, waar de meeste mensen voorheen van profiteerde. Het enige dat jij in controle hebt, is je verbruik naar beneden krijgen en ik hoop dat deze blog je daarin inspireert.

Ben je benieuwd hoe je sowieso kan voorkomen dat je aan het einde van de maand weer veel te veel geld hebt uitgegeven? Lees dan mijn nieuwe blog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PLAN EEN GRATIS STRATEGIESESSIE IN

Niet langer buikpijn hebben door geen financiëel overzicht?

Tijd om jouw financieel inzicht naar een hoger niveau te tillen!

In slechts 30 minuten via Teams storten we ons op de cruciale stappen die jij moet zetten om te floreren.
Daarnaast onderzoeken we in dit gesprek of ik je mogelijk verder kan helpen en zo ja op welke manier dit passend is.

website / blog ...