5 tips om impulsaankopen te voorkomen

5 tips om impulsaankopen te voorkomen

Ben jij ook regelmatig het slachtoffer van impulsaankopen? Je bent niet de enige. Het is een bekend fenomeen dat veel mensen overkomt.

Het is leuk om af en toe iets te kopen waar je echt blij van wordt, maar het kan ook ten koste gaan van je budget en je financiële doelen. In deze blog deel ik 5 tips om impulsaankopen te voorkomen.

Minder geld uitgeven

Om minder geld uit te geven, is het handig om te weten waarom je teveel geld uitgeeft.

Mensen geven vaak teveel geld uit om diverse redenen, hierbij een aantal redenen waarom dit gebeurd:

Gebrek aan zelfdiscipline:

Een gebrek aan zelfbeheersing leidt tot impulsaankopen, waarbij mensen vaak toegeven aan verleidingen en producten kopen die ze eigenlijk niet nodig hebben. Dat stemmetje in je hoofd ‘ach, die 10 euro maakt toch niet zoveel uit’.

winkelen zonder geld uit te geven

Sociale druk en emotionele uitgaven:

Sociale druk om bij anderen te passen en emotionele uitgaven, zoals retail therapie, kunnen resulteren in overmatige uitgaven om je beter te voelen of om in de groep op te gaan. Spullen kopen om andere mensen te imponeren, om je beter te voelen.

Gebrek aan financiële kennis en misbruik van creditcards:

Een gebrek aan financieel inzicht kan leiden tot het onderschatten van de kosten, terwijl het misbruik van creditcards gemakkelijk tot schulden kan leiden. Creditcards worden maandelijks geïncasseerd, waardoor je de hele maand geld uitgeeft waar je niet écht bij stilstaat. Super gevaarlijk dus. Check op zijn minst je bankrekening 1x per week om te zien hoe je er voorstaat.

Reclame, marketing en speciale gelegenheden:

Bedrijven gebruiken reclame en marketing om impulsaankopen aan te moedigen, vooral tijdens speciale gelegenheden zoals feestdagen. Black friday is bijvoorbeeld écht bedacht om mensen nog meer te laten kopen. Is het jouw ook opgevallen dat dit soort acties meestal starten na het krijgen van het salaris, kinderbijslag of vakantiegeld?

de meeste mensen weten niet hoeveel geld ze uitgeven aan hun levensstijl

Onmiddellijke voldoening:

Verslaafd aan kopen? Ja, het bestaat. Koopverslaving is een ernstige kwestie waarbij mensen dwangmatig teveel geld uitgeven, zelfs als ze weten dat dit hun financiën in gevaar brengt.

Het geeft op het moment van kopen een fijn gevoel, waardoor mensen de verleiding niet kunnen weerstaan. Het gaat dus echt om de onmiddellijke voldoening, vaak is die al lang weg voor het in huis is en terugsturen is vaak weer zo een ‘gedoe’. Van te voren goed overwegen wat je wel en niet wil scheelt een heleboel.

5 tips om impulsaankopen te voorkomen en om minder geld uitgeven.

Allerlei verleidingen en redenen waarom mensen geld uitgeven. Nu volgen mijn 5 beste tips voor het minder geld uitgeven.

Tip 1: Schrijf je uit bij ALLE nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven kunnen verleidelijk zijn met hun aanbiedingen en kortingscodes, maar uiteindelijk zijn het vaak de oorzaak van impulsaankopen.

Het lijkt misschien een kleine moeite om je aan te melden voor die interessante nieuwsbrief van je favoriete winkel, maar voor je het weet wordt je inbox overspoeld met verkooptrucs en aanlokkelijke aanbiedingen. En voordat je het weet, heb je weer iets gekocht waar je eigenlijk helemaal niet naar op zoek was.

Actiepunt: Neem de tijd om je uit te schrijven bij al die verleidelijke nieuwsbrieven. Als je echt iets nodig hebt, kun je zelf op zoek gaan naar kortingscodes of aanbiedingen. Zo voorkom je dat je verleid wordt door slimme marketingtactieken en onnodige aankopen doet. Uitschrijven scheelt geld en je niet meer zo maar inschrijven hé!

Tip 2: Gooi alle winkelapps van je telefoon!

Winkelapps kunnen heel handig zijn om snel iets te bestellen, maar ze maken het ook heel makkelijk om impulsaankopen te doen. Een push-melding omdat één van je items uit je winkelmandje is afgeprijsd? Of omdat je je verveelt open je maar de Zalando App en zie je ineens heel veel leuke dingen voorbij komen. Door alle winkelapps van je telefoon te verwijderen, voorkom je de verleiding om onnodig te shoppen.

Actiepunt: Neem even de tijd om door je telefoon te gaan en alle winkelapps te verwijderen. Dit kan een kleine moeite lijken, maar het kan een groot verschil maken in het voorkomen van impulsieve aankopen.

Tuurlijk vind ik bij het aankopen een handige app ook veel makkelijker in gebruik, maar dat is juist hetgeen wat wij willen voorkomen. Hoe vaak open je dit soort apps uit pure verveling en gaf je meer uit dan de bedoeling was?

weet jij hoeveel je uitgeeft aan onnodige dingen?

Tip 3: Ga voor je gaat winkelen je kasten door

Voordat je gaat winkelen, is het een goed idee om eerst je kasten door te gaan. Kijk naar wat je écht nog mist en wat je al aan spullen hebt. Vaak kom je leuke items tegen die je eigenlijk al vergeten was. Op deze manier voorkom je dat je onnodig dingen koopt die je al hebt of niet nodig hebt.

Actiepunt: Plan wat tijd in om je kasten en opslagruimtes door te gaan voordat je gaat winkelen. Maak een lijst van wat je nodig hebt en wat je al hebt. Dit zal je helpen om gerichter te winkelen en ervoor zorgen dat je enkel spullen koopt waar je echt plezier aan hebt. Niks kopen is dus niet mijn oplossing, spullen die aan vervanging toe zijn inwisselen voor iets anders moois is helemaal oké. Liever investeren in een mooi item, dan geld uitgeven aan spullen die niet zo geweldig zijn.

Tip 4: Maak lijstjes, lijstjes en lijstjes

Bedenk voordat je gaat winkelen wat je wil kopen en hoeveel je eraan wilt uitgeven. Maak een lijstje van de dingen die je echt nodig hebt en houd je hieraan. Op deze manier voorkom je dat je in de verleiding komt om iets te kopen dat je eigenlijk niet nodig hebt.

Actiepunt: Maak een winkellijst voordat je de deur uitgaat. Schrijf op wat je daadwerkelijk nodig hebt en hoeveel je eraan wilt uitgeven. Blijf trouw aan je lijstje en laat je niet verleiden door impulsaankopen.

ga winkelen met een vast bedrag in je hoofd

Tip 5: Maak een berekening

Voordat je tot aankoop overgaat, is het verstandig om even een snelle berekening te maken. Denk na over hoeveel uur je moet werken om dat leuke jurkje te kunnen betalen. Staat dat nieuwe gadget gelijk aan een paar dagen werken? Op deze manier maak je een bewuste afweging voordat je tot aankoop overgaat.

Het is sowieso belangrijk je persoonlijke financiën goed zichtbaar te hebben. In mijn cursus budgetteren kun je leren, leer je in 6 modules hoe je stap voor stap jouw persoonlijke financiën in balans krijgt, maar ook hoe je een mooi spaardoel kunt creëren, waardoor je minder geld wil uitgeven aan spullen die je niet nodig hebt. Check snel het aanbod! We werken aan je uitgaven, maar ook aan het vergroten van je inkomen! Budgetteren klinkt misschien saai, maar in de training maken wij het fun. En wie wil nou niet meer inkomen genereren? Wellicht zelfs door passief inkomen waardoor je vroeg met pensioen kunt!

Actiepunt: Terug naar het actiepunt, minder geld uitgeven. Voordat je iets koopt, denk na over de waarde ervan in termen van de tijd die je ervoor moet werken. Dit kan je helpen om impulsieve aankopen te voorkomen en je te concentreren op de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Zorg er voor dat je niet onnodig in de schulden terecht komt.

Deze aankopen kunnen op het moment zelf heel leuk lijken, maar op de lange termijn kunnen ze negatieve gevolgen hebben voor je budget en financiële doelen.

Laat je niet verleiden en maak bewuste keuzes met je geld. Je kunt je geld tenslotte maar één keer uitgeven! Liever geld uitgeven aan een mooi spaardoel dan aan onzinnige uitgaven toch?

Een spaarpotje opbouwen voor dingen die je echt graag wil

Bonus tip: Leer van je fouten

Heb je deze maand toch meer geld uitgegeven dan je had gepland waardoor je minder hebt kunnen sparen? Geen paniek, we hebben allemaal wel eens een zwak moment. Ook ik laat mij weleens verleiden door een aankoop die achteraf het geld niet waard was.

Het belangrijkste is om te leren van je fouten. Analyseer waar het fout ging en bedenk manieren om je geldzaken in de toekomst te simpel en logisch te kunnen beheren.

Lees ook mijn nieuwe blog met nog meer tips over hoe je financiële valkuilen kunt vermijden en je financiële doelen kunt bereiken, meer geld, minder zorgen. Je hebt de kracht om je financiële toekomst in eigen hand te nemen! Het lukt ook jou om je money mindset te verbeteren en nu eindelijk te gaan sparen.

Op naar een nieuwe levensstijl. Maak bewuste keuzes, je kan je geld maar 1x uitgeven!

Heb jij deze maand toch iets veel geld uitgegeven? Lees dan mijn nieuwe blog met tips hoe je dit kan voorkomen.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?

Melina - Money Mindset Coach

Over Melina

Financieel Business Coach | Money Mindset Coach

🔥 Van 100K schuld naar On FIRE

🔥 Helpt vrouwen om echte Money Queens te worden, zowel zakelijk als privé!

Meer lezen?

Online geld verdienen
website / blog ...