Financieel onafhankelijk worden door de FIRE beweging

De Ontdekking van FIRE

Na het succesvol aflossen van mijn schulden, begon ik me af te vragen hoe ik meer financiële zekerheid kon bereiken in het leven. Ik verlangde naar vrijheid en wilde niet langer afhankelijk zijn van mijn salaris. Het was tijd voor verandering, en dat is toen ik voor het eerst in aanraking kwam met de fire beweging.

Wat is FIRE?

De meest gestelde vraag van afgelopen jaren als ik begin over vroeg pensioen, de fire beweging, passief inkomen en al mijn geld hobby’s is; Wat is fire?

FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early (financieel onafhankelijk, vroeg met pensioen). Het is een levensstijl die draait om het bereiken van financiële onafhankelijkheid op een relatief jonge leeftijd, zodat je de vrijheid hebt om eerder te stoppen met werken en dus eerder met pensioen te gaan dan de traditionele pensioenleeftijd.

Wat is fire voor mij? Want met pensioen gaan en alleen maar leven vanuit vermogen is leuk, maar mijn inziens heb je voor een gelukkig leven meer nodig. Fire is voor mij de vrijheid om werk te doen dat ik leuk vind, in de tijd die ik daar aan wil spenderen zonder afhankelijk te zijn van het verdienen van een goed salaris. Ik wil dus niet perse stoppen met werken, maar wel de vrijheid hebben om dat te doen op mijn voorwaarden zonder elke maand een inkomen nodig te hebben. Want dat inkomen, dat wil ik halen uit passief inkomen!

wegen naar fire

Verschillende wegen naar financiële onafhankelijkheid

Er zijn diverse wegen die leiden naar het bereiken van FIRE. Sommige mensen volgen het pad van zuinig leven, sparen en slim investeren (die is een sneller fire worden manier, want hoe minder je per maand uitgeeft, hoe makkelijker je dat uit een passief inkomen haalt). Anderen kiezen ervoor om hun inkomsten te verhogen door bijvoorbeeld een sidehustle of door een bedrijf opzetten.

Welke fire methode bij jou past is erg afhankelijk van wat jij een fijn leven vindt.

De drang naar financiële vrijheid

Waarom willen wij FIRE worden? In Nederland is de pensioenleeftijd vaak een bron van verwondering en frustratie. Het idee om tientallen jaren te werken en pas op latere leeftijd te kunnen genieten van vrije tijd, terwijl je gezondheid mogelijk al achteruitgaat, voelt beperkend. Daarbij als je met pensioen gaat, ga je er vaak op achteruit qua inkomen terwijl je maandelijkse uitgaven vaak hetzelfde blijven.

Voor mij is vrij het belangrijkste aspect, waar fire bij mij om gaat. Vrijheid is voor mij alles. De vrijheid om te reizen, om quality time door te brengen met mijn gezin in plaats van met collega’s op kantoor. De FIRE-beweging is voor mij een weg naar autonomie en onafhankelijkheid. En dat start met financieel onafhankelijk worden.

Het systeem achter FIRE

Maar hoe werkt FIRE eigenlijk? Het fundament van de FIRE beweging is de overtuiging dat je niet veel geld nodig hebt om gelukkig te zijn. Door je uitgaven onder controle te houden en je inkomen slim te investeren, kun je in een relatief korte periode financieel onafhankelijk worden. Het is dus essentieel om te kijken naar maandelijkse inkomsten en uitgaven. Vanuit daar ga je inkomen vergroten en je uitgaven verminderen. Uitgaven die rendement oplevert, zijn geen vaste uitgaven. Dat zijn manieren om je geld te laten groeien. Waar de een kiest voor zijn hypotheek aflossen, kiezen andere voor juist meer goede schulden aan te gaan. Dan verhoog je je uitgaven, maar die schuld levert je maandelijks wel passief inkomen op, wat ook een manier is om financieel onafhankelijk te worden.

geld

Uitgaven verlagen voor Financiële Onafhankelijkheid

Met uitgaven verlagen doel ik dus niet op schulden of uitgaven waarmee je rendement maakt, maar uitgaven die je doet die onnodig zijn. Die niet bijdrage aan een fijn leven.

Een sleutelaspect van FIRE is het verlagen van dit soort uitgaven. Dit bereik je door kritisch te kijken naar je uitgavenpatroon en te identificeren waar je geld aan uitgeeft. Simpele aanpassingen, zoals zelf koken in plaats van uit eten gaan of je eigen koffie zetten in plaats van dagelijks koffie kopen, kunnen een groot verschil maken. De manier waarop je met geld omgaat en hoe jij jouw leven leidt is dus een belangrijk onderdeel van hoe en of jij fire kan worden. Wil je uit het patroon van impulsaankopen en weten waar je geld écht heen gaat? Check dan mijn aanbod Dit is namelijk waar mijn expertise ligt!

Investeer in je toekomst

Nadat je je uitgaven hebt verminderd, kun je beginnen met vermogen opbouwen. Vanuit het overzicht en de helderheid waar je nu staat, kun je bepalen hoeveel geld je aan beleggingen kunt besteden.

Niet alleen is het belangrijk overzicht te hebben, het is ook belangrijk waarom je fire wilt worden? Waarom je wilt stoppen met werken, waarom je vermogen wilt opbouwen. Fire worden is niet voor iedereen haalbaar. Je wil naar fire worden moet écht groot zijn om het vol te houden. Het duurt namelijk een hele tijd voor je echt fire bent en in die tussenfase moet het niet voelen als een opoffering!

In mijn cursussen start ik ook altijd met de opdracht waar sta je nu en welk leven wil je leven. Soms kan fire willen worden ook een vlucht zijn uit je huidige situatie.

Passief inkomen genereren

Het klinkt moeilijker dan het is. Er zijn echt een tal van investeringsmogelijkheden, maar een van de meest populaire is index beleggen. Hier volgt wel een waarschuwing, als je eenmaal weet hoe passief inkomen genereren werkt, wil je nooit meer anders!

Er zijn nog veel meer manieren, side hustles, andere beleggingen in vastgoed of beleggingen in crowdfunding. De mogelijkheden zijn écht oneindig. Sommige zijn wel risicovoller dan anders. Verdiep je dus goed in geld voor je hiermee begint!

Hoe lang duurt het voor je financieel onafhankelijk bent met de fire methode?

Vraag twee die ik altijd krijg…Hoe lang duurt het om FIRE te bereiken? De benodigde tijd hangt af van verschillende factoren, zoals je huidige inkomen, je uitgaven en het rendement op je investeringen. Over het algemeen wordt aangenomen dat je ongeveer 20 keer je jaarlijkse uitgaven nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn.

Laten we eens een voorbeeld bekijken. Als je jaarlijks 25.000 euro uitgeeft, heb je 500.000 euro nodig om FIRE te bereiken. Stel dat je een jaarlijks inkomen hebt van 50.000 euro en je je uitgaven verlaagt naar 25.000 euro, dan hou je 25.000 euro per jaar over om te investeren. Dan zou je (zonder rekening gehouden te hebben met het jaarlijkse rendement) na 20 jaar fire worden. Dat klinkt wellicht als heeeel lang, maar als je start op je 30ste, kun je dus 17 jaar eerder stoppen met werken!

Minder uitgeven of meer investeren maakt al snel verschil. Ook is er in dit voorbeeld geen rekening gehouden met rendement wat je maakt op je investering.

Alle scenario’s zijn dus heel persoonlijk, wil je een minimalistisch leven of totaal niet. Waar ga je overgebleven geld instoppen? Hoeveel risico wil je nemen?

Voordelen van FIRE

Er zijn talloze voordelen aan het nastreven van FIRE. Een van de meest essentiële voordelen is dat je de controle over je leven herwint. Eenmaal FIRE bereikt, ben je niet langer gebonden aan een baan om je levensonderhoud te bekostigen. Je kunt je tijd en energie richten op wat echt belangrijk voor je is.

Ook als 20 jaar investeren nu klinkt als eeuwig, hang er dan die 17 jaar tegen aan die je anders moet doorwerken. Dat is echt retire early!

vrijheid met fire

Meer vrijheid met FIRE

Een ander groot voordeel van FIRE is de vrijheid die het met zich meebrengt. Je kunt eerder met pensioen gaan maar dat hoeft niet!
Je kan ook werk of vrijwilligerswerk gaan doen wat je leuk vind, je kan meer tijd doorbrengen met dierbaren, reizen, nieuwe hobby’s verkennen en je passies nastreven. De mogelijkheden zijn eindeloos met de tijd die je ineens extra hebt!

Nadelen van het FIRE-pad

Uiteraard zijn er ook enkele nadelen aan het nastreven van FIRE. Het kan een langetermijndoel zijn dat toewijding en discipline vereist. Het kan soms moeilijk zijn om je uitgaven onder controle te houden en consistent te blijven investeren. Omdat het zo lang duurt voor je écht fire bent, is het continue een afweging. Soms vraag ik mij ook af ‘waar doe ik het allemaal voor, misschien ben ik er wel niet meer over 5 jaar’. De levensstijl en investeringen die je doet, moeten dus geen controle krijgen of het plezier dat je nu hebt.

Het Financiële Risico

Een ander potentieel nadeel van FIRE is het financiële risico dat gepaard gaat met beleggen. Als je al je geld in aandelen investeert, loop je het risico dat je kapitaal kunt verliezen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie op de toekomst!

Fire is veel meer dan mijn bedrijfsnaam

FIRE is voor mij veel meer dan alleen een bedrijfsnaam. Het is een levensfilosofie die financiële onafhankelijkheid en de vrijheid om mijn dromen na te jagen belichaamt. Mijn reis naar FIRE is er een van vastberadenheid en enthousiasme, met het uiteindelijke doel om financieel onafhankelijk te worden en te genieten van een vroeg pensioen.

Is het de moeite waard? Voor mij wel! Want ik vind vermogen opbouwen, met geld bezig zijn, erover nadenken én veel reizen belangrijk.

dromen realiteit maken

Dromen realiteit maken!

Als jij er ook van droomt om financieel onafhankelijk te worden, te stoppen met werken en wil starten met vermogen opbouwen, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen.

Dan kun je bij mij terecht! De afgelopen jaren heb ik mij verdiept in alles wat met geld te maken heeft.

En sinds april 2022 help ik zowel ondernemers als vrouwen in loondienst met het hun eerste stap richting financiële onafhankelijkheid. Benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Vraag dan nu hier een gratis intake gesprek aan.

website / blog ...