Iets dat mij een lange tijd heeft bezig gehouden, is dat ik minder uur wilde gaan werken maar eigenlijk niet achteruit willen gaan in levensstijl…
Wil jij minder werken en vraag je je af of het haalbaar is? In deze blog deel ik mijn tips.
Eerst even wat feitjes op een rijtje:
- In Nederland werkt ongeveer 48% van de mensen deeltijd.
- Hiervan is 70% vrouw en ongeveer 25% is man, gebaseerd op 9,9 miljoen mensen die in Nederland aan het werk zijn.
- Wist je trouwens dat Nederlanders koplopers in de wereld zijn met parttime werken.
Nederlanders vinden de balans tussen werk en privé steeds belangrijker worden. Ik merk dit ook in gesprekken met vrienden die wonen en werken in het buitenland, waar de norm nog steeds 40 uur of meer is.
Je wilt minder werken, maar kan het wel? Ga ik er dan niet heel veel op achteruit?
Het is zinvol om dit goed uit te zoeken. Het is namelijk helemaal geen gegeven dat je er echt op achteruit gaat.
Zo kunnen je toeslagen juist omhoog gaan als je minder gaat verdienen en heb je tijd over voor een leuke side hustle die misschien nog wel meer oplevert!
Daarom heb ik een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet:
- Start bij het begin.
Klinkt simpel, maar ga eens na: hoeveel uur wil je minder werken en hoeveel ga je er echt netto op achteruit?Je werkgever kan je hier mee helpen. Veel werkgevers kunnen een bruto/ netto berekeningen maken. Bij grotere bedrijven betekent dit gewoon een mailtje sturen naar de HR afdeling en vragen om een pro forma loonstrook.
Wil je het liever eerst zelf uitrekenen? Op de website berekenhet.nl kun je de berekening zelf maken. Het scheelt altijd wel een paar euro, maar zo krijg je wel een beeld en kun je allerlei varianten testen.
Zelf berekenen doe je door je bruto maandinkomen te delen door je huidige contracturen en te vermenigvuldigen door je gewenste uren. Dit bruto inkomen voer je in en daar komt een netto berekening uit.
- Ontvang je toeslagen? Maak dan een proefberekening op mijntoeslagen.nl om uit te rekenen of je recht hebt op toeslagen in de nieuwe situatie. Ook de kinderopvangtoeslag veranderd als je minder gaat verdienen!
- De 36-urige werkweek Als je op dit moment 40 uur werkt, is de stap naar een dag minder en 20% salaris inleveren een grote stap. Een tussenoplossing zou de 36-urige werkweek kunnen zijn, waarbij je 4 x 9uur werkt. Uiteraard moet dit wel mogelijk zijn op je werk, maar ook als dit nu niet de norm is, vragen kan altijd.
Bij een 36-urige werkweek, lever je ‘maar’ 10% salaris in, maar daar tegenover staat een hele dag extra vrij!
Minder werken? Waar moet je nog meer rekening mee houden?
- Als je minder gaat werken, bouw je ook minder pensioen op. Als je een eigen bijdrage hebt, word deze ook minder.
- Je bouwt minder vakantiedagen op én minder vakantiegeld.
- Veranderen je werkzaamheden ook? Vaak zie je dat iemand minder gaat werken, maar het werk gelijk blijft. Het gevolg is dan minder tijd voor dezelfde werkzaamheden. Bespreek dit dus goed vooraf, want als je hetzelfde werk kan doen in minder uren, kun je misschien ook iets meer salaris krijgen?
Naast dat het uiteraard een financiële afweging is als minder gaat werken, krijg je er natuurlijk ook veel (tijd) voor terug. Tijd die je kan besteden aan beleggen, een cursus doen, een side hustle.
Ik merkte dat toen ik nog fulltime werkte ik daar totaal geen ruimte voor had. Het weekend bestond vooral uit sociale dingen, maar er was geen tijd voor zelfontwikkeling. Toen er eenmaal ruimte was in mijn agenda, ben ik mij gaan verdiepen in passief inkomen en uiteindelijk ontdekte ik hoe leuk ik het vond om mijn kennis te delen en ben ik met Melina on Fire begonnen!