Iets dat mij een lange tijd heeft bezig gehouden, is dat ik minder uur wilde gaan werken maar eigenlijk niet achteruit willen gaan in levensstijl…

Wil jij minder werken en vraag je je af of het haalbaar is? In deze blog deel ik mijn tips.

Van fulltime naar parttime

Eerst even wat feitjes op een rijtje:

  • In Nederland werkt ongeveer 48% van de mensen deeltijd.

  • Hiervan is 70% vrouw en ongeveer 25% is man, gebaseerd op 9,9 miljoen mensen die in Nederland aan het werk zijn.

  • Wist je trouwens dat Nederlanders koplopers in de wereld zijn met parttime werken.

Nederlanders vinden de balans tussen werk en privé steeds belangrijker worden.        Ik merk dit ook in gesprekken met vrienden die wonen en werken in het buitenland, waar de norm nog steeds 40 uur of meer is.

Van 40 uur per week naar parttime werk

Je wilt minder werken, maar kan het wel? Ga ik er dan niet heel veel op achteruit?

Het is zinvol om dit goed uit te zoeken. Het is namelijk helemaal geen gegeven dat je er echt op achteruit gaat. De voordelen van parttime werken voor je privé leven kun je zelf natuurlijk ook bedenken, het gaat juist om of parttime werken je nog wel genoeg oplevert.

Zo kunnen je toeslagen juist omhoog gaan als je minder gaat verdienen en heb je tijd over voor een leuke side hustle die misschien nog wel meer oplevert!

Daarom heb ik een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet:

Start bij het begin.

Klinkt simpel, maar ga eens na: hoeveel uren wil je minder werken en hoeveel ga je er echt netto op achteruit?

Je werkgever kan je hier mee helpen. Veel werkgevers kunnen een bruto/ netto berekeningen maken. Bij grotere bedrijven betekent dit gewoon een mailtje sturen naar de HR afdeling en vragen om een pro forma loonstrook.

Wil je het liever eerst zelf uitrekenen? Op de website berekenhet.nl kun je de berekening zelf maken. Het scheelt altijd wel een paar euro, maar zo krijg je wel een beeld en kun je allerlei varianten testen.

Zelf berekenen doe je door je bruto maandinkomen te delen door je huidige contracturen en te vermenigvuldigen door je gewenste uren. Dit bruto inkomen voer je in en daar komt een netto berekening uit.

Fulltime werken naar parttime werken

Ontvang je toeslagen, nu je fulltime werkt?                                                                                               

Dikke kans dat je recht hebt op meer als je parttime gaat werken!

Maak een proefberekening op mijntoeslagen.nl om uit te rekenen of je recht hebt op toeslagen in de nieuwe situatie. Ook de kinderopvangtoeslag veranderd als je minder gaat verdienen!                                                                                                

De 36 uur werkweek                                                                                           

Als je op dit moment 40 uur werkt, is de stap naar een dag minder en 20% salaris inleveren een grote stap. Een tussenoplossing zou de 36 uur werkweek kunnen zijn, waarbij je 4 x 9uur werkt. Uiteraard moet dit wel mogelijk zijn op je werk, maar ook als dit nu niet de norm is, vragen kan altijd.

Bij een 36-urige werkweek, lever je ‘maar’ 10% salaris in, maar daar tegenover staat een hele dag extra vrij!

Fulltime werken naar parttime werken

Minder werken? Waar moet je nog meer rekening mee houden?

  • Als je minder gaat werken, bouw je ook minder pensioen op. Als je een eigen bijdrage hebt, word deze ook minder. Zorg ervoor dat je weet hoeveel je pensioenopbouw is en hoeveel je deze moet zijn voor een fijn pensioen. Denk na over hoe je dit eventueel kunt aanvullen.

  • Je bouwt minder vakantiedagen op én minder vakantiegeld. Meer vrije tijd heb je wel, zeker als je het anders plant qua vakantie.

  • Veranderen je werkzaamheden ook? Vaak zie je dat iemand minder gaat werken, maar het werk gelijk blijft. Het gevolg is dan minder tijd voor dezelfde werkzaamheden. Bespreek dit dus goed vooraf, want als je hetzelfde werk kan doen in minder uren, kun je misschien ook iets meer salaris krijgen? Zorg in ieder geval voor een goede balans tussen werk en je gezin. Minder uren werken, maar meer werk moeten doen in je werktijden zorgt natuurlijk voor extra stress.

Naast dat het uiteraard een financiële afweging is als minder gaat werken, krijg je er natuurlijk ook veel (tijd) voor terug. Tijd die je kan besteden aan beleggen, een cursus doen, een side hustle.

Fulltime werken naar parttime werken

Hoe heb ik het gedaan? Van fulltime naar parttime werken.

In de financiële wereld is parttime werken niet heel gebruikelijk. Voor mij was een stapje minder doen van 40 uur per week naar 32 uur per week dan ook echt wel een ding. Bovendien was dit ook meteen 20% salaris inleveren. Ik dacht altijd dat hard werken de norm was en ik daar een volledige werkweek van 40 uur voor moest werken. Zelfs toen ik al kinderen had, bleef ik fulltime werken. Pas nadat ik tijdelijk uit de running ben geweest tijdens het hebben van een mega schuld, ging ik parttime werken.

Heel lang ben ik blijven hangen op die 32 uur per week. Tot ik startte met side hustles en uiteindelijk met Melina on Fire. Als eerste ben ik toen schooluren gaan werken, dus elke dag tot 14:00 uur zodat ik na het werk de kinderen kon ophalen.

Dit bleek echter niet mijn ding; dit voelde echt als heel hard werken omdat er geen moment van rust was, een extreem volle dag. Toen maakte ik de keuze om 3 dagen te gaan werken, een deeltijdbaan van 28 uur per week. Mijn inkomen bleef gelijk vanwege de side hustles. En per 1 oktober 2023 ben ik volledig uit loondienst gegaan.

Fulltime werken naar parttime werken

Voordelen van parttime werken

Doordat ik 28 uur werkte, voelde het wel voor mij alsof ik niet helemaal kon bijdragen bij de werkgever waar ik werkzaam was. Er gebeurden in die twee dagen dat ik afwezig was zoveel, dat het altijd weer bijbenen was na een vrije dag. Collega’s die dingen vergaten door te geven, er vanuit gaande dat je ook bij de meeting aanwezig was.

Toch was het opgeven van mijn fulltime baan niet een makkelijke keuze. Het was een hobbelige weg, maar met de juiste strategieën en doorzettingsvermogen is het me gelukt om die overgang van fulltime naar parttime, naar volledig voor mijzelf te gaan werken succesvol te maken.

Financiële motivator

Als financiële motivator kijk ik altijd verder dan hetgeen er nu op tafel ligt, wat heeft het voor effect op de toekomst, hoe kun je dit sturen. En dit was zeker een financiële zet die mijn leven positief heeft veranderd. Nog positiever dan ik daarvoor had verwacht.

Want waar ik inmiddels wel achter ben gekomen is dat je als ondernemer veel meer kan sturen op hoeveel salaris je per maand verdient, hoeveel uren werkt, of je deze week parttime werkt of juist een fulltime werkweek hebt. Wanneer je vrije tijd hebt. Dat is voor mij vrijheid. Dat is voor mij een goede reden om dit te blijven doen.

En als ik wil kletsen met collega’s zijn er zoveeel leuke online ondernemers waar ik even een (virtueel) kopje koffie mee doen!

Een side note; er zijn ook negatieve vooroordelen. Een half jaar geleden kreeg ik bijvoorbeeld te horen dat ik al lekker met pensioen was. Dat is niet zo, een ondernemer heeft echt een volle werkweek en is altijd met werk bezig.

Wil je wekelijks geldtips ontvangen? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief!

website / blog ...