Beleggen met kleine bedragen!

Heb je ooit gehoord van het sneeuwbaleffect in de wereld van beleggen? Het fenomeen, beter bekend als rendement op rendement, kan een enorme impact hebben op je financiële toekomst. Albert Einstein noemde het zelfs het achtste wereldwonder en zei: “Hij die het begrijpt, verdient het. Hij die dat niet doet, betaalt het.”

De belangrijkste principes achter rendement op rendement zijn simpel: wanneer je belegt, verdien je rendement op je initiële inleg. Maar als je dat rendement herinvesteert, verdien je niet alleen rendement op je inleg, maar ook op je eerder verdiende rendement. Dit zorgt voor een exponentiële groei van je beleggingsportefeuille. Snap je hier niks van? Ik leg het zo uit met een voorbeeld!

Wat is beleggen?

Beleggen is eigenlijk gewoon als je je spaargeld in dingen stopt om er later meer geld van te maken. Je verdeelt je geld in verschillende dingen, zoals aandelen, leningen, huizen, goud, en zo voort. Dat hangt af van wat je wilt bereiken en hoeveel risico je wilt nemen.

Het idee erachter is dat je geld na verloop van tijd groeit, in plaats van het saai op een spaarrekening te laten zitten waar het niet veel doet. Maar pas op, beleggen betekent ook dat je geld op en neer kan gaan, afhankelijk van hoe de markt zich gedraagt. Dus, het is niet zonder risico. Je moet slimme keuzes maken en goed nadenken over wat je doet als je wilt dat beleggen voor jou werkt.

Beleggen klein bedrag

Vroeger dacht ik dat beleggen echt iets wat voor de grote jongens en je niet met kleine bedragen beleggen kon. Maar dat is niet waar, het is zelfs zo dat hoe eerder je begint, hoe minder eigen inleg je nodig hebt! Beleggen met kleine bedragen is dus juist top, als je maar vroeg genoeg begint. Periodiek beleggen met kleine bedragen levert dus genoeg rendement op voor de toekomst!

Ondanks dat je de in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie op de toekomst altijd in je achterhoofd moet houden, zegt het wel veel over de markt.

beleggen met kleine bedragen

Beleggen met kleine bedragen

Hoe langer je rendement op rendement toepast, hoe groter het effect wordt. Het lijkt misschien in het begin niet veel uit te maken als het gaat om kleine bedragen, maar naarmate de tijd verstrijkt, kunnen die kleine bedragen zich opstapelen tot enorme bedragen. Wat is een klein bedrag? Een klein bedrag is voor mij een paar tientjes per maand. Is het voor jou nu lastig om een paar tientjes per maand te missen? Overweeg dan de cursus ‘budgetteren kun je leren‘, waarin je leert minimaal €200,- per maand te besparen of te verdienen aan diverse side hustles! Weet in ieder geval dat ook met een klein budget is beleggen mogelijk!

Vermogen opbouwen kost tijd

Het is belangrijk om te onthouden dat rendement op rendement geen garantie is voor succes. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee en het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen waar je je geld in investeert. Een goed rendement behalen vergt tijd. Als de markt daalt en je hebt dan het geld nodig, is er een kans dat je op je beleggingen geen rendement maar verlies maakt. Geld beleggen doe je voor de langere tijd.

Fan van beleggen!

Toch ben ik fan van beleggen. Ook al is er een risico dat je portefeuille kan dalen, je je inleg kan verliezen, het levert in de meeste gevallen meer op dan een normale spaarrekening. Ik ben ook niet bang dat ik mijn hele inleg verliezen zal. Dit komt omdat ik spreiding toepas.

Door het toepassen van rendement op rendement en dit ook weer te herinvesteren, is dit een slimme manier om je beleggingsportefeuille te laten groeien. Door het principe te begrijpen en het toe te passen in je eigen beleggingsstrategie, kun je jezelf op weg helpen naar een financieel gezonde toekomst.

Sparen of beleggen met een klein bedrag?

Beleggen

Kijk maar naar dit voorbeeld. Ik ben hier uitgegaan van een EENMALIGE inleg van €1.000- . Daarnaast ben ik uitgegaan van een rendement van 7%. 

Jaar  Beginkapitaal  Rendement  Eindkapitaal
1 € 1.000 € 70 € 1.070
2 € 1.070 € 75 € 1.145
3 € 1.145 € 80 € 1.225
4 € 1.225 € 86 € 1.311
5 € 1.311 € 92 € 1.403
6 € 1.403 € 98 € 1.501
7 € 1.501 € 105 € 1.606
8 € 1.606 € 112 € 1.718
9 € 1.718 € 120 € 1.838
10 € 1.838 € 129 € 1.967
11 € 1.967 € 138 € 2.105

Na 1 jaar is je rendement dus ‘maar’ €70,-, maar na 10 jaar is het al €129,-. Na 11 jaar heb je zelfs meer rendement behaald dan je oorspronkelijke inleg! Kun je voorstellen hoe het is als je maandelijks ook nog inlegt?

Ik ben om! En daar laat ik graag die nieuwe jurk voor liggen, want die jurk laten liggen levert mij geld op! 

Drie redenen waarom jij zou moeten beleggen:

Beleggen kan je helpen om je financiële doelen te bereiken

Of je nu op zoek bent naar een aanvullend pensioen, een huis wilt kopen of gewoon wilt sparen voor de toekomst, beleggen kan je helpen om je financiële doelen te bereiken. Door je geld te investeren, kun je het rendement op je inleg vergroten en je vermogen over een langere tijd zien stijgen! Dit kan uiteindelijk leiden tot een aanzienlijke verbetering van je financiële situatie en de mogelijkheid bieden om je dromen waar te maken. Je kan van beleggingen passief inkomen maken!

Beleggen kan bescherming bieden

Inflatie is de stijging van de prijzen van goederen en diensten over tijd, en het kan een negatieve invloed hebben op je koopkracht. Beleggen kan helpen om je vermogen te beschermen door een hoger rendement op je inleg te bieden dan de gemiddelde inflatie. Hierdoor kun je je geld laten groeien en je koopkracht behouden.

Beleggen kan een leuke hobby zijn

Beleggen kan ook gewoon leuk zijn! Het kan een interessante en uitdagende hobby zijn waarbij je leert over de economie, bedrijven en de financiële markten. Door jezelf te verdiepen in de wereld van beleggen, kun je nieuwe vaardigheden en kennis opdoen die je in de toekomst kunt toepassen. Bovendien kan het je een gevoel van voldoening geven om te zien hoe je beleggingen groeien en je financiële doelen dichterbij komen.

Wil je dit uitrekenen met je eigen cijfers? Dat kan hier:

Berekening van de vermogensgroei bij periodieke inleg (berekenhet.nl)

Starten met beleggen? Hoe begin je?

Het starten met beleggen kan een spannende en potentieel lucratieve manier zijn om je financiële toekomst op te bouwen, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hier zijn enkele stappen om te overwegen wanneer je begint met beleggen:

Begrijp je financiële situatie:

Voordat je begint met beleggen, is het cruciaal om een duidelijk beeld te hebben van je financiële situatie. Hoeveel geld kun je missen zonder je levensstijl in gevaar te brengen? Dit bedrag wordt vaak je “beleggingskapitaal” genoemd. Zorg ervoor dat je wat spaargeld overhoud en je niet bij een onverwachte rekening, je aandelen moet verkopen. Financieel overzicht is sowieso een deel van je succes. Als je nu niet weet wat er inkomt en uitgaat, is het verstandig hier mee te beginnen voor je beging met beleggen.

Stel financiële doelen:

Wat wil je bereiken met je beleggingen? Wil je sparen voor je pensioen, een huis kopen, of gewoon lekker sparen? Het stellen van duidelijke doelen zal je helpen bepalen welke beleggingsstrategie het beste bij je past. Zowel voor grote én kleine bedragen moet je een plan maken. Niet denken ‘ach het is maar €50,-‘ want dan ben je veel sneller geneigd om het op te nemen bij onverwachte uitgaven. Met kleine bedragen beleggen is enorm effectief, als je maar regelmatig kleine bedragen belegt en niet je geld belegt en weer snel opneemt.

beleggen met een klein bedrag

Leer de basisprincipes van beleggen:

Voordat je daadwerkelijk geld investeert, is het essentieel om de basisprincipes van beleggen te begrijpen. Leer over aandelen, obligaties, fondsen, ETF’s, en andere beleggingsinstrumenten. Begrijp hoe de markten werken en welke risico’s eraan verbonden zijn.

Kies een beleggingsstrategie:

Er zijn verschillende beleggingsstrategieën beschikbaar, van passief beleggen via indexfondsen tot actief beheerde portefeuilles. Kies een strategie die past bij je doelen, risicobereidheid en tijdshorizon. Passief kan bijvoorbeeld door een beleggingsrekening openen, actief is zelf een beleggingsproduct kiezen, die aandelen volgen op de markt, spreiding en zelf maandelijks een vast bedrag inleggen in hetgeen dat jij kiest en waarvan je verwacht dat het je rendement gaat opleveren.

Open een beleggingsrekening:

Om te kunnen beleggen, moet je een beleggingsrekening openen bij een financiële instelling, zoals een bank of een online broker. Zorg ervoor dat je de kosten en vergoedingen begrijpt die aan deze rekening zijn verbonden. Een groot verschil tussen die twee is dat de bank je een mandje beleggingen zal aanbieden en bij een online broker je zelf je investeringen kiest.

Diversifieer je portefeuille:

Het is verstandig om je beleggingen te spreiden om het risico te verminderen. Dit kan betekenen dat je in verschillende activaklassen investeert, zoals aandelen, obligaties en vastgoed, en ook geografisch diversifieert.

Blijf op de hoogte:

De financiële markten zijn voortdurend in beweging, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuws en ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op je beleggingen. Regelmatig controleren en aanpassen van je portefeuille kan ook nodig zijn om je doelen te bereiken. Heb je aandelen in een bepaalde sector, volg die markt. Kijk wat er in de politiek gebeurd. Denk na over hoe de toekomst eruit gaat zien en bij aandelen of fondsen waar je een goed gevoel bij heb, leg je meer in. Bij aandelen of fondsen waar je over twijfelt, maar wel in wilt investeren doe het beleggen met kleine bedragen.

Wees geduldig:

Een goede belegger weet dat beleggen meestal een langetermijnstrategie is. Verwacht geen snelle rijkdom, en wees bereid om de ups en downs van de markt te accepteren zonder in paniek te raken. Een vast bedrag per maand inleggen en kijken naar je beleggingshorizon. Spreiden in aandelen en fondsen én heel veel geduld. Beleggen met kleine bedragen heeft ook echt pas effect over een langere tijd.

 

Vind jij dit interessant en wil jij meer leren over beleggen? Lees dan hier een blog over ETF’s. Wil je sparren om te kijken of beleggen iets voor jou is? Plan dan een gratis adviesgesprek!

website / blog ...