Een budget bruiloft organiseren…

Seven years….

Marc en ik zijn dit jaar 7 jaar getrouwd. Dat klinkt al heel lang, maar ik weet het nog als de dag van gister!

Een bruiloft kan een van de duurste evenementen in je leven zijn. Het kan daarom een goed idee zijn om te kijken naar manieren om kosten te besparen zonder dat je hoeft in te leveren op kwaliteit. Op het moment dat wij gingen trouwen, waren wij financieel niet in de allerbeste situatie. Toch wilden wij graag trouwen, het was oke om dat te doen met de middelen die er waren.Het was een van de mooiste dagen van mijn leven én het bleef betaalbaar.
In deze blog onze ervaringen en enkele tips om jouw / jullie dag “onbetaalbaar” te laten zijn! 

Locatie:

Huur een eigen locatie
Een van de grootste kostenposten voor een bruiloft is de locatie. Alleen al het aanvragen van een offerte met het woord ‘bruiloft’ zorgt volgens mij voor een flinke opslag. Locatie’s die al verbonden zijn met bruiloften zijn per definitie al kostbaarder.
Door zelf een locatie te huren, bijvoorbeeld een feestzaal of een andere ruimte, kun je flink besparen op de kosten. Bovendien heb je op een eigen locatie meer vrijheid in het kiezen van de decoratie en kun je het naar eigen smaak inrichten. Een andere mogelijkheid is het huren van een vakantiehuis of een landhuis met een mooie tuin voor een intieme setting.
Wij hebben destijds gekozen voor een boerderij; een grote hooischuur waar er doordeweeks pannenkoeken werden gebakken voor kinderen die opgevangen werden na school. Er zat dus een (flinke) keuken in. Dus dat bood al perspectieven!


Gasten:

Het is misschien wel lastig, maar wees kritisch wie je allemaal wenst uit te nodigen.
Het is jullie dag en het is een feest wat gevierd moet worden, maar moet ieeeeddereeeeeen dan komen? Nogmaals; het is jullie dag, die vrienden of familie-leden die je al 5 jaar niet gezien hebt; moet je die nu opeens uit gaan nodigen? Ik snap dat het geen populaire keuze is, maar je kan en mag onderscheid maken tussen daggasten en avondgasten. Voel je niet verplicht om mensen uit te nodigen voor het uitnodigen en dus ook sommige mensen niet uit te nodigen. 

Diner:

Net als bij de locatie lijkt het erop dat wanneer je het over een bruiloft hebt met eten, dat meteen alles veel duurder wordt.
Wij besloten proberen te besparen door voor een groot deel zelf de catering te verzorgen. Marc had ervaring in de horeca en ik ben van de financiën. Dit vergt natuurlijk wel wat planning en voorbereiding, maar heeft echt veel geld bespaard. Je kunt zelf hapjes voorbereiden en deze op de dag zelf serveren. Ook kun je denken aan een buffet waarbij gasten zelf kunnen opscheppen. Vergeet niet om ruim van tevoren te plannen en voldoende ingrediënten in te kopen.
Wijzelf hadden de hapjes zelf gedaan en voor het avondeten hadden we enkele restaurants , een slager en foodtrucks benaderd. We draaiden de vraag om;  we hebben 100 gasten, we hebben een begroting van 10,- euro p.p; wat kan je leveren voor dat bedrag? Je zult merken dat men creatief wordt met hetgeen wat aangeboden werd. Uiteindelijk had een foodtruck ons voorzien van een superleuk concept en uiteindelijk toen we wat geld over hadden, besloten we om nog wat extra’s bij te bestellen. Maar het was niet per se nodig.  Ze leverde zelf ook nog eens bamboe-bordjes aan om het eten op te serveren, dus die kosten hadden we ook niet!


Drank:

Tijdens een bruiloft moet er natuurlijk ook wat gedronken worden; glaswerk huurden we via de groothandel. Uiteindelijk had Marc wel wat contacten in de wijnwereld en liet hij een gepersonaliseerd etiket maken op een mousserende wijn; niet een champagne, maar iets vergelijkends; het etiket zelf was de smaakmaker eigenlijk en gaf net dat extraatje. Champagne kost gemiddeld 2 a 3 keer zoveel, maar het resultaat was  nagenoeg gelijk!
De overige dranken hebben we redelijk basic gehouden; fris, wijn en bier. Sterke drank vonden we persoonlijk niet nodig en vanzelfsprekend is dat veel kostbaarder; maar het was ons inziens ook niet belangrijk. Het gaat om het idee dat je je gasten iets lekkers wilt aanbieden, maar iedereen voorzien van Bacardi cola ging ons iets te ver.


Kleding via internet kopen:

Een andere grote kostenpost voor een bruiloft is de bruidskleding. Veel bruiden denken dat ze een fortuin moeten uitgeven aan een trouwjurk bij een dure bruidszaak, maar dat is niet waar. Via internet kun je vaak voordelig mooie bruidsjurken vinden die aan jouw wensen voldoen. Kijk bijvoorbeeld eens op websites als Marktplaats, United Wardrobe, of andere online outlet stores. Ik had mijn jurk via een aliexpress website gekocht. Nog geen 400 euro, volledig op maat gemaakt in de kleur die ik wilde! Ik moest alle maten van tevoren goed doorgeven en eigenlijk was deze nagenoeg perfect op maat binnengekomen. De jurk kwam ruim op tijd binnen en bij een kleermaker hebben we de puntjes op de i laten zetten.
Mijn man is 201 cm – we hadden eigenlijk verwacht dat deze gedoemd was om te falen, want hij heeft heel veel moeite om passende kleding te vinden, maar niets was minder waar; de maten die we hadden doorgegeven kwamen exact zo binnen en voor 99,- euro was hij klaar.


Fotograaf:

Sommigen dingen zijn lastig om op te besparen en dat is waaronder de fotograaf.
Je wilt natuurlijk dat je dag goed wordt vastgelegd en dat je mooie foto’s overhoud van alle bijzondere momenten. Wij hadden enigszins geluk dat we een fotoshoot voordelig konden afnemen / hadden gewonnen en daarna om konden tunen naar een bruiloftsessie.
Neemt niet weg dat er tal van sites zijn die shoots aanbieden. Het is ook een leuk idee om enkele polaroid camera’s of wegwerpcamera’s neer te leggen en dat de gasten zelf de foto´s kunnen maken op de feestavond. Zo komen er ook nog eens hilarische foto’s voorbij na het ontwikkelen!

Decoratie:

Decoratie in het algemeen is niet zo kostbaar, maar ontzettend belangrijk; om een gehele ruimte te decoreren heb je alleen heel veel nodig; en iets wat niet veel kost, maar waar je wel veel van nodig hebt; dat loopt toch aardig in de cijfers. We hadden ontzettend veel decoratie laten verzenden uit China. Slingers, ponpon’s, balonnen, lakens, uitvouwbare sterren…..you name it. We hadden dozen vol binnengekregen uitgesmeerd over een lange periode. Dus de kosten waren mooi verdeeld over meerdere maanden, dus al met al een hoop decoratie binnengekregen, maar we voelden er weinig van.


Taart:

Wij hadden echt mazzel met betrekking tot de taart; een van onze beste vrienden was bakker en hij wilde graag de taart voor ons maken; neemt niet weg dat er in je nabije omgeving vaak mensen zijn die iets voor je kan betekenen. Je kent altijd wel iemand die iemand kent die iets voor jou zou kunnen doen! Waaronder dus een taart, maar denk ook eens aan een mooie trouwauto en/of iemand die wilt zingen op je bruiloft. Liefde verbind! Dus denk open, wees creatief en durf hulp te vragen!  


Uitnodigingen:

Zodra het woord bruiloft genoemd is, schieten de kosten omhoog; waaronder de uitnodigingen. Het lijkt er ook op zodra er het woord bruiloft genoemd is, of het dan belangrijk is dat er parelmoer-papier met gouden bedrukking gebruikt moet worden.
Het is jouw dag; men komt voor jou, niet voor de kaart, wij hadden de kaart-uitnodiging zelf bedacht en gemaakt. Veel persoonlijker en leuker kan je het eigenlijk niet hebben. Het lijkt allemaal niet zoveel; maar 100 kaarten versturen van 1,- euro of 5,- euro. Dat tikt wel aardig aan!


Bloemen:

Wij hadden hier gelukkig niet zoveel kosten aan; in de trend van het boerderij-thema hadden we letterlijk wildpluk. De oude glazen melkflessen werden gevuld met water en alle bloemen en kruiden die iets van kleur had werden daar geplukt en lekker grof in de fles gedaan en zo ontstond er een heerlijk landelijk sfeertje! Ook hier kan je je normaliter in vergissen qua kosten. Bekijk pinterest eens voor inspiratie; soms is wat extra decoratie en 1 simpele bloem al meer dan genoeg. Laat je adviseren door de plaatselijke bloemist en geef aan dat je een budget hebt. Je zult zien dat ze altijd met iets moois komen; het maakt niet uit wat je er aan uit wilt geven. Natuurlijk zijn rozen prachtig, maar dat neemt niet weg dat er genoeg voordeligere alternatieven zijn. Het is maar net wat een seizoen ook brengt! Waarom niet 3 prachtige bossen tulpen ipv 1 bos rozen? Een bruiloft hoeft dus niet duur te zijn. Door een eigen locatie te huren, zelf de catering te verzorgen en bruidskleding via internet te kopen, kun je flink besparen op de kosten. Maar het allerbelangrijkste; geniet vooral van elkaar en de mensen met wie je bent. Breng de dag door met de mensen wie je het liefst zou willen doorbrengen. Uiteindelijk hebben we onze bruiloft gevierd en achteraf kom je er dan gewoon achter dat de dag al prachtig is op zichzelf. Je maakt je soms druk om de verkeerde dingen en uiteindelijk is het vooral de kunst om de liefde te vieren.

That is what it is all about!

Misschien vind je dit ook interessant? 

tips voor een goedkope zomervakantie
kosten besparen tijdens de feestdagen
website / blog ...