In de moderne tijd kan budgetteren een stuk lastiger zijn dan vroeger. Vroeger kwam het salaris aan het einde van de maand, de overige kosten zoals je huur of hypotheek eveneens.
Tegenwoordig komt jouw salaris of die van jouw partner misschien niet altijd op hetzelfde moment binnen en zijn de kosten die je maakt niet altijd alleen maar aan het einde van de maand.
Daarom wordt het steeds lastiger om goed overzicht te houden. 

Nog langer geleden oftewel in de volksmond “Vroegah’ was alles nog een stuk simpeler. Althans, als het aankomt op budgetteren. Je kreeg elke maand een envelopje en had dan fysiek in je handen hoeveel geld er die maand was.
Men verdeelde het dan direct. Zoveel voor de huur, zoveel voor gas & licht en dan is dit over.

Ze stopten vervolgens het overige contante geld in envelopjes of in een sok en gebruikten dit als een manier om te voorkomen dat ze meer geld uitgaven dan ze zich konden veroorloven.

 

Hoewel de methode misschien ouderwets lijkt, kan het nog steeds nuttig zijn in deze moderne tijd. Sterker nog, toen ik in de schulden zat, deed ik exact hetzelfde…..op de sok na!

Vijf redenen waarom jij dit ook zou moeten doen of moet willen; mocht je nog niet overtuigd zijn. 

 1. Overzichtelijk: Potjes geld maken maakt het gemakkelijker om overzicht te houden over je uitgaven en inkomsten. Je weet precies waar je geld naartoe gaat en hoeveel je nog over hebt voor andere doelen.
 2. Geen stress: Doordat je weet hoeveel geld je beschikbaar hebt voor verschillende doelen, hoef je je geen zorgen te maken over onverwachte uitgaven. Je hebt altijd geld beschikbaar voor noodgevallen.
 3. Geen schulden: Doordat je je geld op deze manier verdeelt, voorkom je dat je te veel geld uitgeeft aan bepaalde zaken en geen geld meer overhoudt voor andere uitgaven. Dit helpt je om schulden te voorkomen.
 4. Betere beslissingen: Potjes geld maken helpt je om betere beslissingen te nemen over je uitgaven. Je kunt bijvoorbeeld beter inschatten of je geld kunt uitgeven aan een bepaalde aankoop, omdat je weet hoeveel geld je nog over hebt voor andere doelen.
 5. Je behaalt doelen! En die doelen zorgen voor een blij gevoel, geven je zelfvertrouwen en zorgen ervoor dat je een droomleven leeft! 

 

Hoe werkt het?

Om te beginnen met het budgetteren in envelopjes, moet je een overzicht maken van jouw maandelijkse uitgaven en bepalen hoeveel je wenst uit te geven per onderdeel.
Je kan categorieën maken voor boodschappen, uitjes,  kleding, enzovoort. 

Vervolgens stopt je het bedrag dat je voor elke categorie hebt vastgesteld in een bijbehorend envelopje met de naam van de categorie. Simple as that!

Elke keer dat je geld uitgeeft, haal je het uit het bijbehorende envelopje. Wanneer het geld op is, weet je dus dat je geen geld meer kunt uitgeven aan die categorie voor de rest van de maand. Als je geld overhoudt aan het einde van de maand, kan je het toevoegen aan je spaargeld of het gebruiken om een ​​andere categorie te verhogen.

Geen zin in contant geld? Snap ik!
Er is een manier om het envelopjesysteem toe te passen in de moderne wereld! 

Dit is hoe ik het doe. 

 

Stap 1:

– Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven: Om potjes geld te kunnen maken, moet je weten hoeveel geld je binnenkrijgt en hoeveel je uitgeeft. Maak daarom een overzicht van je inkomsten en uitgaven.
Hulp nodig? Dat kan met mijn mini training ‘budgetteren in excel’

– Bepaal je doelen: Bepaal wat je wilt bereiken met potjes geld maken. Wil je geld sparen voor een vakantie of een grote aankoop doen? Bepaal je doelen en maak een lijstje van de potjes die je wilt maken

– Verdeel je geld: Verdeel je geld over de verschillende potjes (bij stap 2 hoe potjes werken op jouw bank!)

– Pas het aan wanneer nodig: Het kan zijn dat je doelen veranderen of dat je geld anders wilt verdelen.

  
Stap 2:
Envelopjes/potjes maken:

Maak digitale envelopjes in jouw bankapp!  Bij de grote banken is dat vrij eenvoudig , de meeste kan je zelfs direct online regelen met je mobiele app. 

 

De globale uitleg:    

 • In de mobiele app van je bank klik je op een spaarrekening
 • In sommige apps zie je dan “spaarpot” staan met een + erachter klik op het plusje
 • Je kunt nu een spaardoel definiëren en een foto of afbeelding erbij zoeken (iets wat je helpt op het eerste oog het spaardoel of waar je het potje voor gaat gebruiken
 • Voilà potje is aangemaakt!

   

  Ik heb om het je makkelijk te maken hieronder een aantal banken opgezocht en de beschrijving gevonden hoe je dit kan doen: 

  Rabobank

  ABN AMRO

  KNAB

  Regiobank

  ING

   

  Stap 3:

  Potje (digitale envelopjes) gemaakt. Nu kun je, aan de hand van de cijfers uit stap 1, een automatische overboeking doen op de dag dat jij je salaris ontvangt.

  Dit kan voor zowel als doelen en als kosten; ook de posten waarvan je het bedrag 1x per jaar nodig hebt, maar ook voor de boodschappen.

  Stel je hebt als budget 120 euro per week aan boodschappen. Dan stort je als je salaris er is 4 a 5 keer dat bedrag naar het potje ‘boodschappen’ (afhankelijk van de aantal weken). Elke week als je dan boodschappen doet, stort je het geld terug naar je betaalrekening. 

  Zo weet je nog precies hoeveel geld er is voor boodschappen en kom je niet in de verleiding te veel uit te geven!

  Probeer het als een sport te zien om nog geld op de boodschappenrekening te hebben als je nieuwe salaris weer komt. 

   

  Misschien vind je dit ook interessant?

  weinig geld voor boodschappen
  rendement op rendement door beleggen
  website / blog ...