Als zzp’er kan het beheren van je financiën soms een hele klus zijn. Je hebt geen werkgever die alles voor je regelt, en je inkomsten kunnen flink schommelen van maand tot maand. Door de jaren heen heb ik zelf heel wat lessen geleerd over hoe ik mijn zakelijke financiën strak en overzichtelijk kan houden, zonder bij elke belastingaangifte in de stress te schieten. Daarom deel ik vandaag 10 essentiële tips die mij enorm hebben geholpen om grip te krijgen op mijn financiën. Ze gaan je helpen om hetzelfde te doen!

1. open een zakelijke rekening

In het begin dacht ik dat het prima was om alles via mijn privérekening te doen, maar dat leidde tot eindeloos veel gedoe om privé- en zakelijke uitgaven uit elkaar te halen. Een zakelijke rekening openen was één van de beste beslissingen die ik nam.
Tip: Kies een zakelijke rekening die echt bij je past. Veel banken rekenen bijvoorbeeld kosten per transactie, wat snel kan oplopen. Een zakelijke rekening zorgt voor duidelijkheid in je inkomsten en uitgaven.

2. houd zakelijk en privé gescheiden

Door je zakelijke en privé-uitgaven strikt gescheiden te houden, krijg je veel beter inzicht in hoe je bedrijf het financieel doet. Als je alles door elkaar gooit, raak je snel het overzicht kwijt.
Tip: Laat opdrachtgevers alleen betalen op je zakelijke rekening en betaal alle zakelijke kosten van diezelfde rekening. Dit geeft je niet alleen rust, maar ook een helder overzicht van je zakelijke financiën.

3. zet geld opzij voor de belasting

Een klassieke fout die ik in het begin maakte, was denken dat al mijn winst direct naar mijn privérekening kon. Totdat die flinke belastingaanslag op de mat viel… Ouch!
Tip: Zet elke maand 30-40% van je winst apart voor de inkomstenbelasting. Zo zorg je dat je nooit voor verrassingen komt te staan. Vergeet niet dat er aftrekposten zijn voor zzp’ers, zoals de ondernemersaftrek.

4. maak een potje voor je btw

De btw-aangifte komt elke drie maanden terug, en ik herinner me nog de keren dat ik schrok van het bedrag dat ik moest afdragen. Door hier elke maand geld voor apart te zetten, voorkom je die stressmomenten.
Tip: Reserveer 21% van je inkomsten (of 9%, afhankelijk van je dienst) voor de btw. Heb je kosten gemaakt? Dan kun je de betaalde btw daarop weer terugvorderen, waardoor je minder hoeft af te dragen.

5. bouw een financiële buffer op

Als zzp’er heb je te maken met onregelmatige inkomsten. De ene maand verdien je lekker, de volgende maand is het misschien wat stiller. Een buffer opbouwen helpt je om deze schommelingen op te vangen.
Tip: Zorg voor een buffer die minimaal drie tot zes maanden aan vaste lasten kan dekken. Dit geeft je de ruimte om zonder stress te ondernemen, ook als het even wat minder gaat.

6. maak een vast bedrag over naar je privérekening

Het kan verleidelijk zijn om bij goede maanden veel geld naar je privérekening over te maken en bij mindere maanden te beknibbelen. Maar door jezelf een ‘vast salaris’ te geven, houd je overzicht.
Tip: Stel een maandelijks bedrag vast dat je naar je privérekening overmaakt. Dit zorgt voor stabiliteit in je persoonlijke financiën, zelfs als je zakelijke inkomsten wisselen.

7. houd je boekhouding eenvoudig en gebruik moneybird

Boekhouden lijkt soms een enorm gedoe, maar het hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. In het begin probeerde ik alles zelf te doen, maar uiteindelijk stapte ik over naar een programma zoals Moneybird. Dit maakt het zoveel makkelijker om facturen te versturen en uitgaven bij te houden.
Tip: Investeer in een gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma. Moneybird is top omdat het je facturen, uitgaven en btw-aangifte inzichtelijk maakt. Zelfs met een boekhouder erbij houd je zelf altijd de controle.

8. breng routine aan in je administratie

Als je je administratie wekelijks bijwerkt, voorkom je die stressmomenten vlak voor de btw-deadline. Ik leerde dit op de harde manier, door vaak last-minute alles bij elkaar te moeten rapen.
Tip: Plan elke week een vast moment in om je administratie bij te werken. Facturen versturen, bonnen uploaden en betalingen checken. Het zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan.

9. regel je pensioen zelf

Als zzp’er is er niemand die automatisch je pensioen voor je regelt, dus daar moet je zelf op tijd actie op ondernemen. Begin vroeg, zodat je pensioenpot lekker kan groeien.
Tip: Kijk naar pensioenopbouw via een lijfrente of individuele pensioenrekening. In The Money Course bieden we ook een masterclass over pensioenopbouw speciaal voor zzp’ers, zodat je precies weet hoe je dit goed regelt en zonder zorgen naar de toekomst kijkt.

10. sluit de juiste verzekeringen af

Als zzp’er heb je geen vangnet zoals een werkgever die voor je verzekeringen zorgt. Dit betekent dat je je eigen risico’s moet afdekken, zoals arbeidsongeschiktheid of aansprakelijkheid.
Tip: Verzekeringen lijken soms duur, maar ze beschermen je tegen enorme risico’s. Kijk naar wat relevant is voor jouw situatie en zorg dat je je goed indekt.

Conclusie

Je financiën als zzp’er goed op orde krijgen, vergt wat discipline en inzicht, maar het is de basis van een succesvol bedrijf. Door duidelijke routines te creëren, geld opzij te zetten voor belastingen en goed overzicht te houden, zorg je voor rust in je onderneming. Wil je meer grip op je financiën? The Money Course is speciaal voor ondernemers die net starten en willen leren hoe ze hun financiën écht goed kunnen regelen. Deze cursus helpt je om van je bedrijf een financieel succes te maken en geeft je de tools om zelfverzekerd de volgende stap te zetten!

Wil je hulp bij het halen van je eerste 100k per maand? Kijk dan hier voor mijn aanbod!Wil jij na het lezen van dit blog sparren over dit onderwerp? Neem dan contact met mij op en volg mij op Instagram voor meer geld tips!

Deze blogs vind je misschien ook fijn om te lezen!

De ultieme gids voor wie wil starten met financieel coach

De ultieme gids voor wie wil starten met financieel coach

Je runt een kleine onderneming, freelancet als creatieveling of balanceert loondienst met een side-hustle. De omzet groeit wispelturig, je belastingaanslagen wisselen van kleur en je spaarbuffer lijkt continu te verdampen. Precies hier bewijst een financieel coach zijn waarde: iemand die jouw geldstromen structureert, fiscale valkuilen dicht en vooral de koppeling legt tussen cijfers en levensdoelen. In plaats van alleen omzet najagen, werk je gerichter aan netto-winst, pensioenopbouw en meer vrije tijd.

De ultieme gids voor wie wil starten met business coach Amsterdam

De ultieme gids voor wie wil starten met business coach Amsterdam

Je kunt tegenwoordig via Zoom met mentoren uit Australië of Silicon Valley spreken, maar niets weegt op tegen een sparringpartner die de Amsterdamse ondernemersdynamiek van binnenuit kent. Een business coach Amsterdam begrijpt de specifieke uitdagingen van krappe kantoorruimtes, concurrerende creatieve bureaus, en de kansen die liggen in de internationale expat-scene. Door die lokale kennis krijgt je groeiplan meteen de juiste context en bespaar je talloze iteraties op je strategie.

Wat niemand je vertelt over financieel plan

Wat niemand je vertelt over financieel plan

Je hoort het overal: wil je grip op geld, dan heb je een financieel plan nodig. Adviseurs showen grafieken, coaches mailen sjablonen en apps beloven dat één keer invullen genoeg is voor jaren vooruitgang. Toch raakt die boodschap zelden de kern. Een echt effectief financieel plan gaat verder dan formules; het verbindt cijfers met gedrag, emoties en onvoorspelbare wendingen. In dit artikel ontdek je wat de meeste boeken overslaan en hoe je zelf een plan bouwt dat wel blijft werken, ook als het leven een onverwachte draai maakt.

website / blog ...