Als ondernemers hebben we vaak een ingewikkelde relatie met cijfers en geld. Je hoeft daar niet eens ondernemer voor te zijn trouwens, ook in een persoonlijke situatie kan geld echt een ding zijn. Geld heeft zoveel lading. Zoveel trauma. Tijd om daar actie op te nemen en geld weer te zien als iets leuks!

Financieel inzicht in je bedrijf

Geld kan negatieve gevoelens oproepen, zoals angst, schuld of onzekerheid. Dit kan ervoor zorgen dat we geneigd zijn om weg te kijken van onze bedrijfscijfers (te vermijden in plaats van orde scheppen), omdat we bang zijn voor wat we zullen zien.

Maar hier zit een belangrijke nuance: cijfers zijn niet hetzelfde als geld. Het is daarom ook belangrijk om financieel inzicht te hebben in je bedrijf! Je administratie goed op orde te hebben.

Cijfers is niet hetzelfde als geld!

Cijfers, zoals je omzet, je bedrijfscijfers en je statistieken, zijn geen geld zelf.

Ze zijn een weerspiegeling van de gezondheid en het succes van je onderneming. Als ondernemer is het het hebben van financieel inzicht en dus het begrijpen van je cijfers van cruciaal belang.

Ze bieden je waardevolle inzichten en vormen een leidraad om de juiste beslissingen te nemen en je bedrijf te laten groeien.

Door je cijfers regelmatig te analyseren, kun je trends en patronen identificeren.

Dit stelt je in staat om te zien welke inspanningen werken en welke gebieden verbetering nodig hebben. Het biedt je ook de mogelijkheid om te anticiperen op mogelijke uitdagingen en kansen. Met een goed financieel inzicht kun je proactief reageren en strategieën ontwikkelen om je doelen te bereiken.

Cijfers kunnen dus ook heel fijn zijn! Ze kunnen problemen oplossen voor die er zijn.

Geldzorgen kunnen een enorme belasting zijn. Zoek een goede budgetcoach bij betalingsachterstanden.

Cijfers en je financiële gezondheid

Wanneer je cijfers begrijpt, krijg je ook een beter inzicht in je financiële gezondheid. Je zult precies weten er hoeveel geld binnenkomt, hoeveel er uitgaat aan vaste lasten en wat je winstmarges zijn. Dit stelt je in staat om je financiën effectief te beheren en ervoor te zorgen dat je winstgevend blijft.

Daarnaast is het hebben van financieel inzicht essentieel om financiële doelen te stellen en te bereiken. Als je niet weet waar je staat en waar je naartoe wilt, is het moeilijk om een duidelijk pad naar succes te creëren. Met de juiste cijfers in handen kun je realistische doelen stellen en een plan ontwikkelen om deze te bereiken. Je kan dus echt sturen op meer inkomsten, als je overzicht hebt over je geldzaken.

Financiële problemen treffen meer mensen dan we vaak beseffen

Financiële problemen treffen meer mensen dan we vaak beseffen.

Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat maar liefst 32% van de Nederlandse huishoudens het afgelopen jaar te maken heeft gehad met een of meerdere betalingsachterstanden en daardoor met financiële problemen zit.

Dat is gemiddeld drie op de tien mensen. Deze schulden kunnen om verschillende redenen ontstaan. Onderzoeker De Greef (1992) heeft een lijst samengesteld met mogelijke oorzaken van schulden.

Hieronder vindt je een selectie uit deze lijst:

Overlevingsschulden: In sommige gevallen zijn de inkomsten simpelweg niet toereikend om de vaste lasten te dekken.

Overbestedingsschulden: Er wordt genoeg verdiend, maar er wordt te royaal geleefd in verhouding tot het inkomen.

Psychosociale problemen: Schulden kunnen ontstaan door factoren zoals verslavingen, gebrek aan financiële weerbaarheid of gezondheidsproblemen.

Overlevingsschulden: Als de maandelijkse inkomsten lager zijn dan de vaste uitgaven, zoals huisvesting, energie en water, blijft er niets over om van te leven, waardoor mensen gedwongen worden om geld te lenen om te kunnen overleven.

Deze financiële problemen hebben verstrekkende gevolgen. Het is een zorgwekkende realiteit dat het aantal mensen met financiële schulden gestaag toeneemt.

Laten we de huidige feiten eens op een rij zetten:

  • Ruim een half miljoen huishoudens bevindt zich in een risicovolle financiële situatie, wat betekent dat ze te maken hebben met rood staan, onbetaalde rekeningen en creditcardschulden.

  • Maar liefst 10 procent van de Nederlandse huishoudens kampt met ernstige betalingsproblemen.

  • Verontrustend genoeg hebben 5 miljoen mensen geen spaargeld opgebouwd, waardoor ze kwetsbaar zijn voor tegenslagen en niet kunnen investeren in hun toekomst.

  • Ongeveer een half miljoen huishoudens zit in de problemen met schulden, wat betekent dat ze niet in staat zijn om zelfstandig hun schulden op te lossen.

  • In 2015 vroegen maar liefst 90.400 mensen om professionele schuldhulpverlening bij een NVVK-lid.

  • De gemiddelde schuld van deze groep bedraagt maar liefst € 42.900,-, verdeeld over gemiddeld 14 schuldeisers.

Geldstress kuan een enorme belasting zijn. Zoek een goede budgetcoach bij betalingsachterstanden.

De gevolgen van deze schuldenlast zijn verwoestend.

Geldzorgen veroorzaken stress en stress staat centraal in het leven van degenen die met onoverzienbare schulden worstelen.

Onder deze immense druk kunnen mensen zich verlamd voelen en niet in staat zijn om de juiste stappen te ondernemen.

Het gebrek aan mentale ruimte kan leiden tot schrijnende situaties, waarbij post ongeopend in laden verdwijnt, terwijl de schulden blijven groeien. De gevolgen van schulden zijn diepgaand en ingrijpend. Ze variëren van sociaal isolement, depressie, ziekteverzuim en relatieproblemen tot echtscheiding, fraudegevoeligheid en in sommige tragische gevallen zelfs zelfmoord. En eerlijk, ik weet hoe jij je voelt. Lees mijn verhaal maar, ik had mijn geldzaken niet op orde. Ik zat in de problemen en ervaarde dagelijks geldstress.

Het is duidelijk dat financiële schulden niet alleen economische gevolgen hebben, maar ook een diepgaande impact hebben op de fysieke en emotionele gezondheid van individuen en gezinnen.

Het belang van financieel inzicht in je bedrijf

Nu je weet wat voor effect financiële zorgen op je kunnen hebben, snap je wellicht ook dat ik als budgetcoach vind dat je financieel inzicht moet hebben in je bedrijf.

Het hebben van financieel inzicht is niet alleen belangrijk voor je financiële gezondheid, maar ook voor je gemoedsrust. Als je weet waar je staat en je cijfers onder controle hebt, kun je je meer richten op datgene wat je echt motiveert: je passie volgen en je zielsmissie leven.

Wanneer je je cijfers begrijpt en weet dat je financieel stabiel bent, kun je met meer vertrouwen en vrijheid je passie nastreven. Je zult je minder bezorgd voelen over geld en meer gefocust zijn op het creëren van waarde voor je klanten en het bereiken van je doelen.

Geldzorgen kunnen een enorme belasting zijn. Zoek een goede budgetcoach bij betalingsachterstanden.

Cijfers en persoonlijke groei

Het begrijpen van je cijfers is ook een vorm van persoonlijke groei. Het vraagt om zelfdiscipline, verantwoordelijkheid en het vermogen om eerlijk naar jezelf en je onderneming te kijken. Het kan soms confronterend zijn om je cijfers onder ogen te zien, vooral als ze niet zijn zoals je had gehoopt. Maar juist in deze momenten ligt de kans om te leren en te groeien.

Het kan helpen om cijfers en geld los van elkaar te zien. Cijfers zijn neutraal en bieden je waardevolle informatie. Geld is een middel om waarde uit te wisselen voor je diensten of producten. Probeer jezelf niet te laten beperken door negatieve emoties rondom geld en cijfers. In plaats daarvan kun je deze cijfers omarmen als een krachtige tool om je bedrijf te laten groeien en je passie te volgen.

Het belang van financieel inzicht 

Financieel inzicht is een mega belangrijk onderdeel van het ondernemerschap. Het helpt je om betere beslissingen te nemen en je bedrijf naar succes te leiden. Het kan even wennen zijn om je cijfers regelmatig te bekijken en te analyseren, maar het zal je uiteindelijk veel opleveren.

Zie cijfers als een waardevol hulpmiddel om je doelen te bereiken en je passie te volgen. Het zijn de cijfers die je in staat stellen om te blijven groeien en bloeien als ondernemer. Laat je niet afschrikken door cijfers, maar omarm ze als een kans om te groeien en succesvol te zijn in wat je doet.

Kortom, cijfers zijn niet hetzelfde als geld, maar ze zijn wel een belangrijk instrument om je bedrijf te laten groeien en je passie te volgen. Begrijp je cijfers, omarm ze als een leidraad voor succes en weet dat financiële bewustwording je zal helpen om je doelen te bereiken.

Dus kom uit je comfortzone, pak je notitieboekje erbij en begin je cijfers te bestuderen. Grip op je geldzaken, here we come!

Laat je niet langer afschrikken door cijfers, maar zie ze als een krachtige tool om je bedrijf naar nieuwe hoogten te brengen en je zielsmissie te leven!

Schep orde, maak gebruik van iemand die je hierbij helpen kan.

Financiële hulp?

Vind jij het lastig om inzicht te krijgen in jouw financiën of heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken? Meld je dan aan voor The Money Course. Ben je geen ondernemer en heb je hulp bij geldzorgen nodig? Check dan mijn cursus Budgetteren kun je leren en kom uit de financiële problemen.

 

Twijfel je of dit wel iets voor jou is? Plan een gratis adviesgesprek in of stuur mij een berichtje op Instagram.

PLAN EEN GRATIS STRATEGIESESSIE IN

Niet langer buikpijn hebben door geen financiëel overzicht?

Tijd om jouw financieel inzicht naar een hoger niveau te tillen!

In slechts 30 minuten via Teams storten we ons op de cruciale stappen die jij moet zetten om te floreren.
Daarnaast onderzoeken we in dit gesprek of ik je mogelijk verder kan helpen en zo ja op welke manier dit passend is.

website / blog ...