De afgelopen weken heb ik strategische brainstorm sessies gehouden om een prognose voor 2024 te maken.

Waarom is dit zo belangrijk? Hoor ik je denken.. Nou.. Omdat het de eerste stap is naar financiële zekerheid!

Wat hebben wij gedaan? We hebben alle kosten en het gewenste salaris in kaart gebracht en vanuit daar de benodigde maandelijkse omzet berekend.

Met dat doel voor ogen, kun je creatief bedenken hoe je het kunt bereiken. Je hebt niet één, maar wel vijf manieren om dat doel te halen.

En dat zorgt voor zoveel rust in je privéleven, in je bedrijf, en in jezelf.

Een veel voorkomende vraag, wat is nou het verschil in bruto en netto inkomen? Ik neem je in deze blog mee naar het antwoord!

Wat is jouw netto inkomen als zzp’er?

Als zzp’er heb je de vrijheid om zelf te bepalen hoeveel salaris je jezelf uitbetaalt, aangezien je je eigen baas bent.

Wanneer je in loondienst werkt, wordt de belasting door je werkgever direct bij je salaris ingehouden, en ontvang je dus meteen een besteedbaar inkomen. Als ondernemer komt je inkomen uit de winst van je bedrijf, wat als bruto inkomen wordt beschouwd. Hierover moet je belasting, premies en pensioen betalen.

Hoe elke ondernemer dit regelt, kan verschillen, dus het berekenen van het netto-inkomen is altijd maatwerk. Maar voor zzp’ers is het wel mogelijk om een schatting te maken van de bruto-naar-netto berekening.

belangrijke aftrekposten voor je eigen onderneming

Financieel gezond bedrijf

Het is essentieel om je onderneming financieel gezond te houden. Daarom is het belangrijk om te begrijpen dat niet alles wat je als zzp’er factureert (exclusief btw), direct als jouw inkomen kan worden beschouwd. Er zijn bepaalde kosten waarmee je rekening moet houden voordat je jezelf kunt uitbetalen.

Dit helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van je netto salaris als zzp’er. Als financieel strateeg sta ik altijd klaar om je hierbij te ondersteunen en je te helpen bij het creëren van financiële strategieën die het beste bij jou en je onderneming passen. Wil je hier hulp bij, omdat cijfers je duizelen? Plan dan een gratis adviesgesprek in.

totale inkomsten exclusief btw

Wat is het verschil tussen een bruto en netto inkomen?

Het bruto inkomen noem je het totale bedrag dat je verdient voordat er belastingen of andere verplichte inhoudingen vanaf gaan. Dit is wat je zou zien op je contract of loonstrookje als het totale salaris voordat er iets wordt afgetrokken.

Het netto inkomen daarentegen is wat je daadwerkelijk op je bankrekening krijgt. Dit is je bruto inkomen min belastingen, sociale premies en andere inhoudingen. Het is het bedrag dat je daadwerkelijk kunt uitgeven en sparen.

Wat is een bruto inkomen?

Het bruto inkomen als zzp’er is je omzet (dat is wat je verdient, exclusief btw, wil je meer leren over de btw aangifte? Klik dan hier, in deze blog leg ik namelijk alles uit over de btw aangifte) verminderd met je bedrijfskosten. Bedrijfskosten omvatten zaken als uitgaven voor je laptop, diensten zoals je boekhoudsoftware, je zakelijke rekening en eventueel inkoopkosten als je producten verkoopt. Dit bruto inkomen wordt ook wel de winst voor belasting genoemd.

Bovendien kun je een onderscheid maken tussen directe en indirecte kosten die te maken hebben met de klussen die je uitvoert of de producten die je verkoopt. Nadat je je bruto inkomen als zzp’er hebt berekend, moet je nog één laatste stap zetten om je netto inkomen te bepalen, en dat is de berekening van de inkomstenbelasting.

voorbeeld netto inkomen

Hoeveel bruto inkomen heb je minimaal nodig?

Laten we het hebben over je minimale benodigde inkomen. Dit is het inkomen waarmee je jouw vaste lasten, zoals je hypotheek of huur, en andere rekeningen zoals energie, water, en verzekeringen kunt dekken.

Daarnaast wil je ook geld beschikbaar hebben voor variabele uitgaven, zoals dagelijkse boodschappen, sport en ontspanning, schoolgeld van de kinderen, huis- en tuinonderhoud, vakanties, autokosten en spaargeld.

Als eerst is het dus belangrijk dat je je privé uitgaven helder hebt. Dat je weet hoeveel netto inkomen je jezelf wilt uitkeren. Schat dit niet te krap in, dan kom je in een te kort modus terecht en dat is niet goed voor je money mindset!

Om vervolgens uit de rekenen hoe je daar komt, geef ik je hierbij een voorbeeld hoe je jouw netto inkomen berekenen kan.

Stel dat je maandelijks 2.000 euro nodig hebt, wat neerkomt op 24.000 euro per jaar.

Als we ervan uitgaan dat je ongeveer 37% aan inkomstenbelasting moet betalen, dan betekend dat dat je dat bedrag boven op je bruto inkomen moet doen, dus in plaats van 24.000 euro per jaar, heb je 32.880 euro nodig.

Let wel, je bruto inkomen verminderd met je kosten. Dus als jij 5000 euro aan kosten maakt per jaar, hoef je daar geen belasting over te betalen tijden je aangifte inkomstenbelasting.

netto inkomen zzp berekenen

Schatting van aankomende kosten (aftrekposten):

Tijdens de forecast is dit iets waar ik vooral naar kijk. Je uurloon of dienst afzetten tegen belasting lukt voor vele nog aardig, de kosten erbij optellen en daar rekening mee houden vinden wij vaak een stuk lastiger.

De simpele vraag is, wat wil je dit jaar nog gaan doen aan investeringen? Welke uitgaven zijn er sowieso en welke uitgaven verwacht je hier nog bovenop? Deze zet je allemaal op een rijtje in jouw forecast. En uiteraard, pas investeren als je ook daadwerkelijk inkomen hebt.

je maandelijkse bedrijfskosten maken hoeveel je uiteindelijk overhoudt

Aftrekposten

Hoeveel belasting je betaalt, hangt ook af van je bruto inkomen en het gebruik van aftrekposten.

Als zzp’er heb je recht op de zelfstandigenaftrek als je voldoet aan het urencriterium van minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming besteden. In 2023 bedraagt de zelfstandigenaftrek €5.030, terwijl dit in 2022 nog €6.310 was.

Starters die in aanmerking komen voor zelfstandigenaftrek hebben ook recht op een extra startersaftrek van €2.123 gedurende de eerste drie jaar of drie keer in de eerste vijf jaar na de start van hun bedrijf.

Wil je meer weten over hoeveel belasting je moet betalen? Of over declarabele uren, aftrekposten en andere zaken? Lees dan dit blog!

MKB winstvrijstelling

Daarnaast hebben zzp’ers recht op de MKB winstvrijstelling, wat in 2023 14% van de winst bedraagt, na aftrek van de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Het urencriterium is niet van toepassing op de MKB winstvrijstelling. Wil je het zelfstandigenaftrek verhogen of heb je andere vragen over een algemene heffingskorting? Lees dan vooral dit blog waarin ik uitleg wat je aan inkomstenbelasting betaalt als ondernemer.

netto inkomen zzp berekenen min de algemene heffingskorting

Wat is een belastbaar inkomen?

Een belastbaar inkomen is simpelweg het geld waar de belastingdienst graag een deel van wil zien. Het is alles wat je verdient en waar je belasting over moet betalen.

Wat is een besteedbaar netto inkomen?

Een netto besteedbaar inkomen is het geld dat je overhoudt nadat alle verplichte uitgaven zoals belastingen, hypotheek of huur, nutsvoorzieningen en andere essentiële kosten van je totale inkomen zijn afgetrokken. Het is het bedrag dat je daadwerkelijk kunt besteden aan zaken als boodschappen, entertainment, sparen of investeren, je netto besteedbaar inkomen dus.

Wat is de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet?

De inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet is een premie die in Nederland wordt geheven om de kosten van de zorgverzekering te dekken. Deze bijdrage is gebaseerd op het inkomen van een persoon en wordt gebruikt om de financiering van het Nederlandse zorgstelsel te ondersteunen.

fiscale voordelen over je totale inkomsten

Netto inkomen

Het netto inkomen als zzp’er is dus het bedrag dat uiteindelijk op je privé bankrekening belandt. Je berekent dit door je bruto inkomen te verminderen met de inkomstenbelasting. Het bedrag dat je overhoudt wordt ook wel ‘winst na belasting’ of ‘nettowinst’ genoemd. De hoeveelheid inkomstenbelasting die je betaalt, hangt af van je bruto inkomen en of je gebruikmaakt van eventuele aftrekposten. Je netto inkomen berekenen is niet heel ingewikkeld, maar je moet er wel even voor gaan zitten. Zodra je je netto inkomen zzp weet, weet je ook hoeveel je jezelf kunt uitkeren aan salaris en hoeveel je uiteindelijk overhoudt.

Heb je hulp nodig bij het netto inkomen zzp berekenen of andere vragen over de belasting? Plan dan een gratis adviesgesprek in!

Wil je graag een prognose maken voor 2024? Download dan mijn ebook waarin ik je stap voor stap uitleg hoe je een forecast maakt voor 2024 en daarmee een fijn zzp inkomen creëert voor jezelf.

 

 

website / blog ...