Een van de meest gestelde vragen aan mij, toen ik nog werkzaam was als boekhouder:

Hoe zit het zzp auto verhaal in elkaar?

Als zzp’er kun je op verschillende manieren een auto gebruiken voor je bedrijf.

In deze blog ga ik je meenemen in wat het verschil is tussen een auto op de zaak (ofwel een zakelijke auto) waarbij je kilometers privé bijhoud en een privé auto en dan zakelijke kilometers bijhouden én welke optie je het beste kan kiezen in jouw situatie.

Hieronder vind je een overzicht van de opties:

Een auto privé aanschaffen en dan zakelijk gebruiken:

Als je een auto privé aanschaft (of je bestaande auto gebruikt) en deze ook zakelijk gebruikt, kun je een deel (de btw) van de autokosten aftrekken van je winst, zoals de btw op aanschafkosten, brandstofkosten en onderhoudskosten.

Het percentage dat je mag aftrekken, hangt af van het aantal zakelijke kilometers dat je rijdt ten opzichte van het totale aantal kilometers. Je moet hiervoor de zakelijke ritten goed bijhouden middels een rittenregistratie.

Auto van de zaak

Hoe zit het nu eigenlijk met die berekening van de btw-aftrek?

Nou, om de btw-aftrek goed te kunnen begrijpen en toepassen, zijn er een paar gegevens nodig:

Allereerst, het totale aantal kilometers dat je met je auto hebt afgelegd gedurende het boekjaar, ongeacht of dit voor persoonlijk of zakelijk gebruik was.

Vervolgens, het aantal kilometers dat daadwerkelijk voor zakelijke doeleinden is afgelegd.

En tot slot, het totaalbedrag aan betaalde btw voor benzine en garagekosten, zelfs als een deel van die kosten betrekking heeft op persoonlijk gebruik.

Houd in gedachten dat woon-werkverkeer niet wordt beschouwd als zakelijk gebruik, dus dat moet je niet meenemen in de berekening. Die moet je er dus vanaf halen!

De eerste twee gegevens worden gebruikt om het percentage van zakelijk gebruik te bepalen.

Een voorbeeld van een privé auto zakelijk rijden.

Stel dat je in totaal 20.000 kilometer hebt gereden, waarvan 5.000 kilometer zakelijk was. Dan is het zakelijke percentage als volgt: (5.000 / 20.000) * 100 = 25%

Laten we zeggen dat je dat jaar € 1.600 aan btw hebt betaald voor je autokosten. In dat geval kun je 25% daarvan als voorbelasting aftrekken: € 1.600 * 25% = € 400

Rittenregistratie

Mocht er ooit een controle plaatsvinden, dan moet je kunnen laten zien hoe je deze kilometerstand en het btw-bedrag hebt berekend.

Maar wat als je geen zin hebt gehad om al die kilometers bij te houden? Nou, daar hebben we een oplossing voor. Je kunt gebruikmaken van een standaard correctie, die altijd 1,5% van de catalogusprijs van je privé auto bedraagt, zelfs als die auto ouder is dan 15 jaar.

Stel je hebt een privé auto die ooit € 30.000 heeft gekost (inclusief btw en bpm), dan komt de correctie voor de btw-aftrek op:€ 30.000 * 1,5% = € 450

Dit bedrag trek je af van het totale btw-bedrag: € 1.600 – € 450 = € 1.150

In dit specifieke geval blijkt het aftrekbare btw-bedrag aanzienlijk hoger te zijn dan wanneer je de berekening zou baseren op de zakelijk gereden kilometers.

Het is dus altijd goed om dubbel te rekenen en beide opties te overwegen.

 

auto privé of auto op de zaak

Privéauto en kilometervergoeding

Als je ervoor kiest om je privéauto zakelijk te gebruiken, kun je ook een kilometervergoeding in rekening brengen voor zakelijke kilometers. De kilometervergoeding is in 2023 vastgesteld op €0,21 per kilometer en mag je als kosten aftrekken van je winst.

Een auto zakelijk aanschaffen en gebruiken:

Als je een auto zakelijk aanschaft, de welbekende ‘auto op de zaak’, kun je alle autokosten aftrekken van je winst.

Ook kun je de btw op de aanschaf- en gebruikskosten van de auto terugvragen bij de Belastingdienst.

Bijtelling privégebruik auto

Maar…let op: als je de auto ook privé gebruikt, moet je bijtelling betalen. Dit houdt in dat je een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto bij je winst moet optellen, waarover je inkomstenbelasting moet betalen.

De bijtelling van een auto wordt berekend op basis van het privégebruik van een zakelijke auto. Hier is een algemene uitleg over hoe je de bijtelling van een auto kunt berekenen in Nederland:

Bepaal de waarde van de auto:

Dit is de officiële nieuwprijs van de auto inclusief alle opties en accessoires, maar exclusief de bpm (Belasting van personenauto’s en motorrijwielen) en de btw (omdat btw zakelijk aftrekbaar is).

rittenregistratie als je zakelijk rijdt met je privé auto

Bepaal het bijtellingspercentage:

Het bijtellingspercentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto en kan variëren. In Nederland zijn er in 2022 verschillende bijtellingscategorieën:

  • 4% bijtelling: Elektrische auto’s met een cataloguswaarde tot € 40.000,- (voor het bedrag boven de € 40.000 geldt het reguliere tarief).

  • 22% bijtelling: Overige auto’s met een conventionele verbrandingsmotor.

Bereken de bijtelling:

De bijtelling wordt berekend over de cataloguswaarde van de auto en het bijtellingspercentage. Het bedrag wordt maandelijks bij het inkomen opgeteld en hierover betaal je belasting.

Bijvoorbeeld, als je een elektrische auto hebt met een cataloguswaarde van € 35.000,- en het bijtellingspercentage is 4%, dan is de bijtelling per jaar:€ 35.000 * 4% = € 1.400 per jaar

Als je het maandelijkse bijtellingsbedrag wilt berekenen, deel je dit bedrag door 12 maanden: € 1.400 / 12 = € 116,67 per maand. Een elektrische auto is een stuk voordeliger vanwege de 4% dan een auto met 22%.

Is de auto van de zaak ouder dan 15 jaar?

Dan betaal je maar 35% bijtelling over de marktwaarde van de auto. Bij deze oude auto’s (youngtimer en oldtimers) is de catalogusprijs en CO 2 -uitstoot dus niet van belang. De lagere bijtelling gaat in wanneer de auto 15 jaar oud wordt.

Zakelijke auto ouder dan 15 jaar? Dan is je bijtelling lager!

PLAN EEN GRATIS STRATEGIESESSIE IN

Niet langer buikpijn hebben door geen financiëel overzicht?

Tijd om jouw financieel inzicht naar een hoger niveau te tillen!

In slechts 30 minuten via Teams storten we ons op de cruciale stappen die jij moet zetten om te floreren.
Daarnaast onderzoeken we in dit gesprek of ik je mogelijk verder kan helpen en zo ja op welke manier dit passend is.

Een auto leasen:

Als je een auto least, betaal je maandelijks een bedrag aan de leasemaatschappij.

Dit bedrag is aftrekbaar van je winst. Ook de kosten voor brandstof, onderhoud en verzekering zijn aftrekbaar. Net als bij een zakelijk aangeschafte auto geldt bij privégebruik een bijtelling.

Financial Lease:

Als je kiest voor financial lease, wordt het geleasede goed uiteindelijk jouw eigendom. Dit betekent dat het actief op jouw balans verschijnt, en je betaalt de aankoopprijs ervan gespreid over de leaseperiode, plus rente. Onderhoud, verzekering en andere operationele kosten zijn meestal jouw verantwoordelijkheid. Het biedt meer flexibiliteit in de keuze van het goed en kan worden aangepast aan jouw specifieke behoeften. Ook draag je doorgaans het risico van de restwaarde.

Operational Lease:

In het geval van operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van het geleasede goed gedurende de hele leaseperiode. Het goed komt niet op jouw balans terecht. De maandelijkse betalingen dekken meestal alle kosten, inclusief onderhoud, verzekering, belastingen en soms brandstof. Er is geen rentecomponent in de betalingen, en de voorwaarden zijn meestal standaard en minder aanpasbaar aan jouw wensen. Het risico van restwaarde ligt doorgaans bij de leasemaatschappij.

Zakelijk rijden doe je samen!

Een deelauto gebruiken:

Als je niet dagelijks een auto nodig hebt, kun je overwegen om een deelauto te gebruiken. Je betaalt dan alleen voor de uren of kilometers dat je daadwerkelijk gebruikmaakt van de auto.

De kosten zijn aftrekbaar van je winst.

Het is belangrijk om goed na te denken over welke optie het beste bij jouw situatie past en welke kosten je wel en niet wilt aftrekken. Het is een persoonlijke afweging en afhankelijk van hoeveel kilometer per jaar privé of zakelijk rijd.

Een auto leasen is vrij duur, maar als je geen privévermogen hebt en je heb een auto nodig voor jouw bedrijf, dan is het waarschijnlijk een goedkopere oplossing dan een lening afsluiten en zelf een nieuwe auto kopen. Dit is wel écht heel persoonlijk, dus reken ALLE situaties voor jezelf goed uit.

Ook is het verstandig om de administratie van je autokosten goed bij te houden of je nu wel of geen zakelijke auto rijd, of je nu wel of niet least, houd een administratie bij zodat je deze later kunt verantwoorden bij een eventuele controle door de Belastingdienst.

 

Misschien vind je dit ook interessant? 

Welke kosten zijn aftrekbaar als zzp'er
Welke kosten zijn aftrekbaar als zzp'er
website / blog ...