Budgetcoach, geld coach of een boekhouder? Welke heb jij nodig?

Boekhouder, budget coach of geldcoach?

Wat is het verschil tussen een boekhouder, een budgetcoach en een geld coach (ook wel financieel strateeg genoemd)

Tijdens een 1 op 1 gesprek vertelde ze dat ze geen geldcoach nodig had, ze ging alles uitbesteden aan een boekhouder.

De afgelopen jaren was ik zo ‘een boekhouder’, waar ondernemers hun boekhouding aan uitbesteden. Facturen, bonnetjes, aangiftes – ik nam het allemaal uit handen en zorgde ervoor dat jouw cijfers perfect op orde waren. Ik splitste inkoop van verkoop en gaf je keurige rapporten met gedetailleerde cijfers. Die lijst aanleveren was mijn werk, ik ging er vanuit dat mijn klant zelf op financieel gebied keuzes zou maken, prioriteiten zou stellen en het mijn taak was de geldzaken te boeken onder de juiste componenten en hier een jaaroverzicht van te maken. Het maken van financiële keuzes, die taak bleef altijd van de ondernemer zelf.

geldstress

Ook met een boekhouder kun je financiële zorgen hebben!

Dit is namelijk precies het punt, ook met boekhouder kun je slechte cijfers hebben. Ook met boekhouder kun je failliet gaan. Een boekhouder is niet de persoon die je vertelt waar je geld nu écht
heen moet. Ze analyseren en rapporteren achteraf. Ze zullen niet enthousiast op je afstappen om te zeggen: “Hey, je besteedt te veel aan die advertenties!” of “Wist je dat jouw klanten voornamelijk via social media binnenstromen? Investeer daar meer in!”. Een boekhouder doet wat ze doen: cijfers verwerken.

Alle rollen op een rijtje, de boekhouder, de budget coach en de geldcoach!

 

De Boekhouder:

Zoals eerder geschreven is een boekhouder er vooral voor de boekhouding van zzp’ers. Denk aan het doen van de btw aangiftes, het boeken van facturen en het maken van een jaaroverzicht.
Ze zijn experts in het nauwkeurig vastleggen en verwerken van financiële transacties. In een jaaroverzicht zie je per component waar je geld aan hebt uitgegeven. Alle inkomsten verdeeld over welk product of dienst je hebt verkocht, de aantallen erbij. Je hele financiële situatie in één mooi overzicht verwerkt. De boekhouder is er voor namelijk voor ondernemers.

De Budget coach:

Een budgetcoach is als een copiloot die je helpt tijdens de vlucht. Ze focussen op het gedetailleerde beheer van jouw financiën. Ze helpen je bij het opstellen van een effectief budget en zorgen ervoor dat je je eraan houdt. Ze stellen een budgetplan op en controleren of jij je aan dit plan houd. In sommige situaties word er budgetcoaching aangeboden door een werkgever aan een werknemer als er geldproblemen zijn. Denk aan een beslag op het salaris.

Budgetcoaches kunnen je ook begeleiden naar schuldhulpverlening of je helpen met het benaderen van een schuldeiser. Budgetcoaches worden ook weleens door de gemeente aangewezen.
Budgetcoaches zijn er voornamelijk voor particulieren.

De Geldcoach:

Een geldcoach, zoals ik, gaat verder dan alleen cijfers verwerken. Ze zijn jouw partner in het begrijpen van waar jouw geld echt naartoe gaat. Een geldcoach analyseert financiële gegevens en helpt je deze kennis in te zetten om jouw bedrijf te laten groeien. Samen met een geldcoach creëer je een strategische roadmap naar succes, afgestemd op jouw specifieke behoeften en doelen. Het belangrijkste is dat een geldcoach je leert hoe je dit zelf kunt doen, zodat je volledige controle hebt over jouw financiële situatie.

Een geldcoach verzorgt de begeleiding voor zowel particulieren als ondernemers. Een geld coach doet vooral aan coaching. Dit betekend dat jij als cliënt alles aanlevert en zelf verwerkt en een geld coach samen met jou de analyses maakt.

In de coaching krijg je uitgelegd wat de financiële consequenties zijn van alle acties die je tot dan hebt gedaan. Samen werk je dan aan verbetering, waaronder door een budgetplan opstellen. Niet niet enkel voor financiële problemen of bij schulden wat een budgetcoach vaak doet, juist met het doel om meer omzet te creëren of zelf te werken aan passief inkomen.

Door de coaching leer je zelf jouw cijfers te leren analyseren, en ben je uiteindelijk zelf in staat zijn om weloverwogen zakelijke beslissingen te nemen die jouw omzet versneld laten groeien. Je zult niet meer afhankelijk zijn van anderen om jouw cijfers te vertalen. Je bent de kapitein van jouw financiële schip en bepaalt zelf de koers naar succes! Vanuit die balans kun je bijvoorbeeld personeel inhuren om taken over te nemen, maar jij blijft de kapitein.

Jij leest de cijfers, jij hebt het beheer.

 

PLAN EEN GRATIS STRATEGIESESSIE IN

Niet langer buikpijn hebben door geen financiëel overzicht?

Tijd om jouw financieel inzicht naar een hoger niveau te tillen!

In slechts 30 minuten via Teams storten we ons op de cruciale stappen die jij moet zetten om te floreren.
Daarnaast onderzoeken we in dit gesprek of ik je mogelijk verder kan helpen en zo ja op welke manier dit passend is.

Misschien vind je dit ook interessant? 

financieel overzicht
boeken over geld

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?

Melina - Money Mindset Coach

Over Melina

Financieel Business Coach | Money Mindset Coach

🔥 Van 100K schuld naar On FIRE

🔥 Helpt vrouwen om echte Money Queens te worden, zowel zakelijk als privé!

Meer lezen?

Online geld verdienen
website / blog ...