?Elke eerste van de maand ná een kwartaal zit ik er klaar voor, de btw aangifte. Een maand later, als de rest van Nederland de btw aangifte doet, ben ik er eigenlijk al weer een beetje uit.

Waarom ik de btw aangifte zo snel doe? Omdat het geen verschil maakt. De betaling is altijd aan het einde van de maand waarop je de aangifte doet. Voor mij voelt het dus gewoon fijn om de btw aangifte op tijd te doen en daardoor de nieuwe maand fris te starten.

In deze blog neem ik je mee wat de btw aangifte is, wanneer je btw aangifte doet, waarom je btw aangifte moet doen en nog wat handige feitjes en tips!

Voor het eerst BTW aangifte doen

Als financieel strateeg en de drijvende kracht achter Melina on fire, ben ik er om ondernemers te helpen met hun financiële strategieën. Een belangrijk onderdeel van financiële planning voor elke ondernemer is het begrijpen van de btw-aangifte, ook wel bekend als de aangifte omzetbelasting.

In dit blogartikel leg ik uit hoe het proces werkt en wat je moet weten als ondernemer.

Wat is de Btw-aangifte?

BTW, oftewel ‘Belasting over de Toegevoegde Waarde,’ is in feite gewoon een ander woord voor belasting. In Nederland wordt belasting geheven op alles wat wordt verdiend en verkocht, en deze belasting stroomt naar de overheid.

Het BTW-tarief wordt uitgedrukt in procenten en geeft aan hoeveel belasting er wordt geheven op een specifiek product. De prijs zonder BTW wordt ook wel de ‘brutoprijs’ genoemd, terwijl de prijs inclusief BTW de ‘nettoprijs’ is. Wanneer je iets koopt, betaal je de BTW aan het bedrijf dat het product verkoopt. Dit bedrag moeten zij later weer overdragen aan de overheid.

Het geld dat de overheid ontvangt via belastingen wordt door de overheid geïnvesteerd in verschillende zaken. Dit omvat onder andere de aanleg en het onderhoud van wegen, investeringen in onderwijs, ondersteuning van ziekenhuizen, financiering van het leger en het verstrekken van uitkeringen aan mensen die dat nodig hebben. Kortom, BTW is een belangrijke inkomstenbron voor de overheid, die het gebruikt om de samenleving te ondersteunen en te verbeteren.

Belastingdienst, naheffingsaanslag

Ben je ondernemer voor de btw?

Na inschrijving van je bedrijf in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel ontvang je van de Belastingdienst een brief. Hierin staat of je ondernemer bent voor de btw en hoe en wanneer je btw-aangifte moet doen. Deze brief bevat ook je btw-identificatienummer (btw-id) en je omzetbelastingnummer (ob-nummer).

Het btw-id gebruik je op je briefpapier, facturen en website, en het begint altijd met de letters NL. Het ob-nummer is alleen relevant voor je contacten met de Belastingdienst. Je kan dus pas facturen sturen als je btw nummer bekend is.

Jouw eerste Btw-aangifte

Zelfs als je nog geen omzet hebt, moet je btw-aangifte doen. De allereerste btw-aangifte kan soms op papier zijn. Later gebeurt dit digitaal. Wacht met betalen totdat je een aanslag van de Belastingdienst ontvangt.

Digitaal btw aangifte doen

De btw-aangifte doe je digitaal via het beveiligde gedeelte van Belastingdienst.nl. Als je een eenmanszaak hebt, log je in met je DigiD of eHerkenning onder het kopje ‘belastingdienst zakelijk’. Andere rechtsvormen, zoals een vof, maatschap of bv, vereisen eHerkenning voor je btw-aangifte. Zorg ervoor dat je eHerkenning op tijd aanvraagt, want zonder dit kun je geen aangifte doen. Hiervoor ben je zelf verantwoordelijk en je kan een boete krijgen als je niet op tijd aangifte omzetbelasting doet.

Je aangiftetijdvak per kwartaal?

Wanneer btw aangifte doen?

De meeste ondernemers moeten per kwartaal btw-aangifte doen. Het kan echter zijn dat je dit maandelijks of jaarlijks moet doen, afhankelijk van je situatie. Zelfs als je gedurende een bepaalde periode geen omzet hebt, ben je verplicht om aangifte omzetbelasting in te dienen. De uiterste datum voor aangifte verschilt, maar in het algemeen geldt:

  • Maand- en kwartaalaangifte: Uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of de maand waarover je aangifte doet. Bijvoorbeeld, de aangifte over februari moet uiterlijk op 31 maart worden ingediend. Dit is dus bij aangifte per kwartaal of bij maandelijks aangifte.
  • Jaaraangifte: Voor 1 april van het volgende jaar.

Het is slim om een alarm te gebruiken om je eraan te herinneren om op tijd aangifte te doen. Te laat of helemaal geen aangifte doen kan resulteren in een naheffingsaanslag met een geschat btw-bedrag en een boete.

De btw aangifte is een van de administratieve verplichtingen die erbij horen als ondernemer.

btw aangifte per maand

BTW aangifte betalen

Na het invullen van de aangifte zie je of je moet betalen of terugkrijgt. Als je moet betalen, krijg je geen aanslag. Je moet het bedrag zelf overmaken. De uiterste betaaldatum is gelijk aan de uiterste datum voor aangifte. Betalen kan via iDEAL of door zelf over te maken. Zorg ervoor dat je op tijd betaalt om boetes te voorkomen. De uiterste betaaldatum is het moment dat de belastingdienst binnen moet hebben! Zorg ervoor dat je op tijd hebt betaald en het bij hen binnen is. Ook te laat aangifte doen betekend vaak een boete. Zonde!

Kleineondernemersregeling (KOR)

Als je omzet, exclusief btw, in een kalenderjaar minder is dan 20.000 euro, kun je kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Dit betekent dat je geen btw op je leveringen berekent, en de btw op kosten (voorbelasting) mag je ook niet aftrekken. Je hoeft dan alleen een beperkte btw-administratie bij te houden en geen btw-aangifte te doen. Overweeg of de Kleineondernemersregeling voor jou interessant is, dit is niet altijd zo. Wil je dit wel, moet je dit tijdig doorgeven bij de belastingdienst.

Zakelijke kosten aftrekken?

Btw verleggen

Bij sommige zakelijke transacties, zoals onderaanneming, het uitlenen van personeel, en internationale handel, moet je de verleggingsregeling toepassen. Hierbij breng je je opdrachtgever geen btw (omzetbelasting) in rekening, maar vermeld je ‘btw verlegd’ op de factuur, samen met het btw-identificatienummer van je afnemer. Als je niet zeker bent of dit voor jou van toepassing is, bel de belastingdienst met je vraag. Ze zijn minder eng dan je denkt!

BTW en inkoop uit niet EU landen

Dit is wat er bij de belastingdienst staat:

Als u goederen vanuit niet-EU-landen invoert, betaalt u normaal gesproken btw bij de Douane. U kunt de btw als voorbelasting aftrekken in de btw-aangifte, als u recht hebt op aftrek van btw. Als u een ‘Vergunning verlegging btw bij invoer’ (vergunning artikel 23) hebt, betaalt u de btw niet bij de grens, maar neemt u deze op in uw btw-aangifte. Hoe u deze vergunning aanvraagt, leest u bij Vergunning artikel 23 aanvragen. Deze regeling geldt alleen voor goederen die u in Nederland invoert.

brief waarin staat per jaar aangifte doen

De belastingdienst leuk gaan vinden

Betalen is nooit leuk, tenminste… als het een leuke broek is denk je er wellicht anders over, maar als je btw betaald of een ander bedrag aan de belastingdienst denk je er iets anders over.

Wat helpt mij om het tóch leuk te gaan vinden om de belastingdienst te betalen?

Dat zijn 2 dingen, het eerste… de betaalde btw was nooit van mij. Ik zet dit ook direct op een andere rekening, omdat ik weet dat ik dit moet betalen of verrekenen met mijn eigen btw.

En het tweede is voor mij het besef dat mijn bedrijf het goed doet als ik btw moet betalen. Dat hoe meer btw ik moet betalen, hoe gezonder mijn bedrijf is. Hoe meer btw ik terugkrijg, hoe minder goed mijn bedrijf het doet (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). BTW betalen vind ik niet vervelend dus! Op je factuur kun je zien hoeveel het is, als je een boekhoudsysteem gebruikt kun je het ook altijd inzien, dus je wéét dat het eraan komt.

Dit bedrag gewoon apart bewaren op een potje, scheelt enorm veel frustratie. Betaal op tijd, zorg ervoor dat het geen vervelende energie krijgt, maar juist positieve!

 

 

 

Melina van der Veen Melikidis

PLAN EEN GRATIS STRATEGIESESSIE IN

Niet langer buikpijn hebben door financiële onrust?

Tijd om jouw financieel inzicht naar een hoger niveau te tillen!

In slechts 30 minuten via Teams storten we ons op de cruciale stappen die jij moet zetten om te floreren.
Daarnaast onderzoeken we in dit gesprek of ik je mogelijk verder kan helpen en zo ja op welke manier dit passend is. Dit wil ik!

website / blog ...