Hoeveel buffer heb je nodig om uit loondienst te gaan?

Hoeveel buffer heb je nodig om uit loondienst te gaan?

Op het punt staan om de sprong te wagen vanuit loondienst naar volledig ondernemerschap kan opwindend zijn, maar het brengt ook de nodige financiële overwegingen met zich mee.

Een goed opgebouwde financiële buffer is als een financieel vangnet dat je de vrijheid geeft om met vertrouwen de wereld van het zelfstandig ondernemen te betreden. In deze blog ontdek je strategieën om een solide financiële basis te leggen, zodat je met gemoedsrust de overstap kunt maken naar een ondernemersbestaan vol mogelijkheden.

Financiële buffer opbouwen voor onverwachte kosten

Start met je privé financiële buffer

De start van een succesvolle ondernemersreis begint vaak met een helder inzicht in je persoonlijke financiën.

Hoeveel geld heb je nodig om comfortabel te leven terwijl je de overstap maakt naar volledig ondernemerschap? Het antwoord op deze vraag vormt de basis van een doordachte financiële strategie, waardoor je met vertrouwen de weg naar zelfstandigheid kunt bewandelen.

Financiële reserve, alle kleine beetjes helpen

Van buffer naar omzet

Om de financiële overgang naar ondernemerschap soepel te laten verlopen, is het cruciaal om je privé-uitgaven (je netto inkomen) om te zetten naar zakelijke omzet. Begin met het analyseren van je persoonlijke financiën en bepaal hoeveel geld je nodig hebt om comfortabel te leven.

Vervolgens vertaal je dit bedrag naar een realistische omzetdoelstelling voor je onderneming.

Sparen is verstandig

Buffer berekenen

Dan nu waar dit blog over gaat, je weet hoeveel spaargeld je nodig hebt om te overleven, hoeveel omzet je daarvoor moet draaien. Nu is het tijd om na te denken over hoeveel buffer je dan wilt opbouwen.

Dit bedrag is voor iedereen verschillend, elke gezinssituatie is anders. De belangrijkste vraag is, met hoeveel financiële buffer voel jij jou veilig genoeg? Welk bedrag wil je achter de hand hebben om zonder stress te ondernemen.

Nogmaals, per situatie verschilt dit enorm. Heb je een gezin met twee kinderen of ben je alleenstaande? Heb je een koopwoning of een huurwoning. Allerlei vragen die enorm relevant zijn om te bepalen hoeveel buffer jij wilt hebben.

Hoeveel financiële buffer heb je nodig om te stoppen met loondienst?

Dit is een vraag die ik vaak krijg, hoeveel financiële buffer heb ik nodig om écht mijn baan op te kunnen zeggen.

Ook dit is weer per persoonlijke situatie verschillend, maar zorg voor genoeg buffer om uit de te kort te blijven. Een sales gesprek voeren terwijl je geen buffer hebt voelt heel anders dan wanneer je wel een buffer hebt opgebouwt. Bij de eerste ben je namelijk heel eager om te verkopen en dat voelen jouw potentiële klanten. Ook ga je dan niet voor jouw ideale klant, maar voor elke klant.

Hoeveel financiële buffer heb jij nodig om 6 maanden zonder klant te kunnen overleven?

Hoeveel uitgaven heb je privé? Hoeveel uitgaven heb je zakelijk?

Is er nog ander inkomen waar je op kan leunen? Kun je snijden zodat je van één inkomen kunt leven? Kijk dus even naar jouw persoonlijke situatie. Maak een berekening in wat je nodig hebt en voel even wat veilig voelt. Wat kun je doen als je na 5 maanden nog geen enkele klant hebt? Of onverwachte uitgaven hebt, kun je dan een tijdje ergens anders extra geld verdienen?

Koophuis of een eigen auto? Misschien een lening? Elke situatie een ander beeld

Hoeveel buffer hebben wij?

Omdat ik altijd alles open en eerlijk deel, is dit ook iets wat ik gewoon bespreek. Open over geld, i love it!

Alhoewel dit antwoord verre van simpel is. Onze persoonlijke situatie is namelijk dat wij bezig zijn met FIRE worden, waardoor wij alle extra geld opzij zetten en investeren in beleggingen.

Is dat extra geld dan een buffer?

Voor mij niet, voor mij is dat een salaris wat ik later aan ons ga uitkeren.

Onze echte buffer is in mijn beleving geld dat ik achter de hand houd voor reparaties en onverwachte uitgaven. Hiervoor houd ikzelf altijd 6 maandsalarissen aan.

Een financiële buffer van 6 maandsalarissen

Ik keer mijzelf elke maand hetzelfde salaris uit, mijn man krijgt ook elke maand ongeveer hetzelfde maandsalaris, die twee bij elkaar keer 6 is waar ik mij veilig bij voel. Neemt niet weg dat wij ook nog financiële reserve hebben in aandelen en beleggingen en wij die in echte nood zouden kunnen gebruiken. Beleggingen verkopen is verder niet heel verstandig, zeker niet omdat dit voor ons een stukje pensioen is, dus mochten wij ooit 2-3 maanden van de buffer nodig hebben, ga ik heel snel op zoek naar een leuke side hustle om weer wat op te bouwen.

Het nibud adviseert

Het nibud adviseert ook altijd van alles als het op geld aankomt, maar eerlijk vind ik dit niet echt een helder beeld geven.

Vaak is het hoog ingeschat en voelt het dan meteen alsof de hele wereld het beter doet en meer spaargeld heeft dan jij. Dan kom je in een te kort mindset en daar wil je uitblijven, lees maar eens hier!

Hoe werk je aan een financiële buffer?

Check eerst hoe je er financieel voor staat.

Bepaal duidelijk je inkomsten, uitgaven en huidige spaarsaldo. Dat is de enige manier om te weten hoeveel extra geld je moet reserveren voor een solide financiële buffer.

Zet een vast percentage van je salaris/winst direct opzij

Analyseer je maandelijkse uitgaven en bepaal wat je kunt missen. Reserveer vervolgens een vast bedrag van dat geld en stort het meteen na ontvangst van je salaris op je spaarrekening. Je kunt bijvoorbeeld de 50/30/20-regel volgen: 50% voor vaste lasten, 30% voor plezier en aankopen, en 20% voor je spaarrekening. Dit kan handig zijn, of pas het aan op jouw situatie. En je kunt het zelfs automatiseren.

Gemiddeld spaargeld

Knip in je uitgaven

Doe wat knip- en snijwerk in je uitgaven om meer ruimte te maken om te sparen. Elke kleine besparing telt. Kijk of er mogelijkheden zijn om te bezuinigen op je vaste lasten, boodschappen of onnodige aankopen.

Gebruik spaarpotjes

Naast je financiële buffer is het slim om ook te sparen voor andere doelen, zoals een vakantie. Bewaar het overzicht door aparte spaarpotjes aan te maken voor je buffer en andere spaardoelen.

Hulp nodig bij het creëren van een financiële buffer om uit loondienst te kunnen? Stuur mij een DM op instagram of plan een gratis adviesgesprek in!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?

Melina - Money Mindset Coach

Over Melina

Financieel Business Coach | Money Mindset Coach

🔥 Van 100K schuld naar On FIRE

🔥 Helpt vrouwen om echte Money Queens te worden, zowel zakelijk als privé!

Meer lezen?

Online geld verdienen
website / blog ...