Zzp’er worden: hier moet je aan denken

Wil je niet meer in loondienst werken en ben je er klaar voor om de sprong te wagen en zelfstandig ondernemer te worden? Het kan een super tof avontuur zijn om als ZZP’er verder te gaan, maar er komt wel van alles bij kijken.

Het is verstandig om -voordat je de stap neemt- alles goed uit te zoeken en jezelf af te vragen of het ondernemerschap bij jou past. In deze blog neem ik met je door waar je aan moet denken op het moment dat je graag ZZP’er wilt worden. Zzper worden vergt wat werk, maar het is echt super leuk! Hieronder jouw zzp stappenplan!

Belangrijke stappen als startende ondernemer

Welke diensten ga je aanbieden als startende zzp’er

Voordat je de sprong waagt om ZZP’er te worden, moet je achterhalen waar je passie ligt en waar je goed in bent. Als je deze twee dingen weet te combineren, heb je goud in handen.

Als je niet zo goed weet waar je écht goed in bent, kun je dat vragen aan mensen die dichtbij je staan. Onze talenten zijn voor ons vaak vanzelfsprekend, waardoor we het niet als talent zien. We denken dat iedereen dit kan. Maar dat is dus niet zo!

De meeste zzp’ers starten met iets wat ze al kennen vanuit loondienst. Een bepaald vakgebied waar je daarvoor in hebt gewerkt en dat je dit graag ‘voor jezelf’ wil gaan doen. Als dit het geval is, sta je al direct met 1-0 voor. Je hebt immers al járenlang ervaring in dit vak. Als je nu in loondienst werkt kan het wel zijn dat er in je contract staat dat je niet zomaar dit werk mag doen, check dus even of je een relatiebeding of concurrentiebeding hebt.

Onderzoek de markt bij een nieuwe onderneming

Marktonderzoek is cruciaal bij het opzetten van een nieuwe onderneming, ongeacht of je producten of diensten aanbiedt. Dit proces begint met het begrijpen van je potentiële klanten. Wie zijn zij? Wat zijn hun demografische kenmerken zoals leeftijd, geslacht, locatie en inkomensniveau? Deze informatie helpt je te bepalen wie je doelgroep is en hoe je hen het beste kunt bereiken.

starten als zzp'er

De pijnpunten van jouw klant

Vervolgens is het belangrijk om de pijnpunten en verlangens van je doelgroep te identificeren. Wat zijn hun grootste uitdagingen? Welke oplossingen zoeken ze? Dit inzicht stelt je in staat om je producten of diensten zo te ontwikkelen dat ze direct inspelen op de behoeften van je klanten. Denk ook na over hoe jouw aanbod hun leven gemakkelijker, aangenamer of efficiënter kan maken.

Wat doen andere die als zzp’ers werken?

Concurrentieanalyse is een ander essentieel onderdeel van marktonderzoek. Kijk naar vergelijkbare bedrijven in je markt. Wat bieden zij aan? Wat zijn hun sterke en zwakke punten? Hoe positioneren zij zich in de markt? Door deze vragen te beantwoorden, kun je unieke verkooppunten voor jouw onderneming identificeren. Dit kan gaan over productkwaliteit, klantenservice, prijsstelling of innovatie.

start als zzp'er in onzekere tijden

Trends in de markt

Ook is het belangrijk om de trends en ontwikkelingen in je branche te volgen. Zijn er opkomende technologieën of verschuivingen in consumentengedrag die invloed kunnen hebben op jouw bedrijf? Door op de hoogte te blijven van deze trends, kun je anticiperen op marktveranderingen en je strategie dienovereenkomstig aanpassen.

Ten slotte, denk na over hoe je jouw producten of diensten aan de markt gaat presenteren. Hoe ga je ze promoten? Welke kanalen ga je gebruiken om je doelgroep te bereiken? Een doordachte marketingstrategie is essentieel voor een succesvolle lancering van je onderneming.

eigen bedrijf stappenplan

Startende zzp’ers moeten een keuze maken

Het verschil tussen ondernemers die producten verkopen en zij die diensten aanbieden, ligt voornamelijk in de aard van wat ze aanbieden. Voor je zpper wordt is dit een vraag die je bij jezelf mag stellen; wil ik diensten of producten gaan verkopen?

Als je producten verkoopt, richt je je op fysieke of digitale items die aan klanten kunnen worden geleverd. Dit vereist vaak aandacht voor voorraadbeheer, logistiek en kwaliteitscontrole. Je moet ook nadenken over verpakking, verzending en soms ook over de houdbaarheid van producten.

Aan de andere kant, als je diensten aanbiedt, verkoop je geen tastbare goederen, maar eerder een vaardigheid, expertise of een vorm van ondersteuning. Dit kan variëren van consultancy en coaching tot het leveren van digitale diensten zoals webdesign of marketing. Het aanbieden van diensten vereist vaak meer directe interactie met klanten en een sterke focus op het bouwen van relaties. De kwaliteit van de dienst wordt beoordeeld op basis van de ervaring en tevredenheid van de klant, wat betekent dat persoonlijke vaardigheden en klantenservice van groot belang zijn.

Voor vrouwelijke ondernemers die nog geen stabiel inkomen hebben, is het belangrijk om te overwegen welk type bedrijf het beste past bij jouw vaardigheden, passies en de marktbehoefte. Producten kunnen schaalbaarder zijn en minder afhankelijk van persoonlijke tijd, terwijl diensten vaak lagere opstartkosten hebben en diepere klantrelaties kunnen opbouwen.

Een zakelijke rekening bij een nieuwe onderneming

Financiële zaken als ZZP’er

Een goede administratie is de basis van een gezond bedrijf. Financiën zijn vaak een struikelblok voor startende ondernemers. Maak een gedetailleerd financieel plan, inclusief de te verwachte inkomsten en uitgaven. Denk aan zaken als belastingen (BTW en inkomstenbelasting), verzekeringen en pensioenopbouw.

Onthoud in ieder geval dat de BTW nooit van jou is, je bent slechts een doorgeefluik van de belastingdienst. Een belangrijk punt is een zakelijke rekening, echt een must om je privé en zakelijke te onderscheiden is een zakelijke rekening openen.

Goede voorbereiding als je een bedrijf start

Zakelijke potjes

Als je bij KNAB zit, kun je na iedere betaling automatisch 21% laten wegstorten in een apart potje als reservering voor de belasting. Dat is slim, want zo voorkom je dat je per ongeluk al het geld hebt uitgegeven als je de omzetbelasting moet aangeven bij de belasting(dit moet na ieder kwartaal). Je kan ook btw vrijstelling hebben als je bijvoorbeeld in de zorg werkt, hoe dit precies werkt vind je in deze blog.

Zet ook van iedere betaling een gedeelte weg voor de inkomstenbelasting. Als je net start als ZZP’er kun je gebruikmaken van diverse aftrekposten, waardoor je minder belasting betaalt.

Veel ZZP’ers starten met het bijhouden van hun administratie in Excel, maar het gebruik van een boekhoudsoftware is het overwegen waard. Op die manier minimaliseer je fouten en kun je het makkelijker laten beheren door een boekhouder.

Wat is een startende zzp'er wettelijk verplicht

Het belang van een netwerk opbouwen

Een netwerk kan deuren openen en waardevolle kansen bieden. Daarnaast is het fijn om op andere ondernemers terug te kunnen vallen als je hulp zoekt op een bepaald vlak. Ga naar netwerkevenementen, gebruik sociale media en sluit je aan bij brancheorganisaties.

Een ander voordeel van een goed netwerk, is dat andere mensen uit jouw netwerk klanten naar jou kunnen doorsturen. Zorg er daarom voor dat mensen om je heen weten wat jij doet en waar jij mensen mee kunt helpen.

Zorg voor contracten en passende verzekeringen

Als zelfstandig ondernemer ben je verantwoordelijk voor je eigen zekerheid. Zorg voor passende verzekeringen, zoals aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Daarnaast is het belangrijk om duidelijke contracten op te stellen om jezelf te beschermen en verwachtingen met klanten vast te leggen. Zorg er dus voor dat je samen met iemand je algemene voorwaarden opstelt, zodat je deze duidelijk naar je klanten kunt communiceren.

Administratie opzetten als beginnende zzp'er

Creëer een gestructureerde werkroutine

Flexibiliteit is een van de grootste voordelen van zelfstandig ondernemerschap, maar het vereist ook discipline. Creëer een gestructureerde werkroutine en houd jezelf verantwoordelijk voor deadlines en doelen. Niemand gaat jou aan het werk zetten namelijk, dat moet je zelf doen. Vooral als je vanuit huis werkt, kan dit weleens lastig zijn. Doe daarom iedere dag alsof je naar je werk gaat. Richt een werkplek in en zet duidelijke taken op papier.

 

 

 Hulp nodig? Download dan nu mijn gratis checklist om je op weg te helpen bij je eerste stappen als ondernemer!

starten als zzp'er gratis checklist met leuke opdracht

website / blog ...