Wat is een btw nummer en hoe kun je een btw nummer controleren?

In de boeiende wereld van ondernemen komt best wel eens het moment dat je een BTW nummer nodig hebt. Misschien wil je even checken of die ene leverancier wel kosher is, of je moet je administratie tiptop in orde maken voor de belastingaangifte.

Zo’n BTW nummer, ook wel bekend als BTW identificatienummer, is zeg maar je paspoort voor het doen van zaken binnen de Europese Unie. Superbelangrijk dus, vooral voor je BTW aangifte en het correct factureren van je producten of diensten. Ik neem je mee in het hoe en waarom van het opzoeken van een BTW nummer en waarom dit nummertje goud waard is in de zakenwereld.

Hoe kom je aan een btw nummer?

Om aan een BTW-nummer te komen, zul je je eerst moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) als je dat nog niet gedaan hebt. Zodra je je onderneming inschrijft (een kvk nummer krijgt), word je automatisch aangemeld bij de Belastingdienst voor de omzetbelasting (BTW). Na deze inschrijving ontvang je van de Belastingdienst een BTW-nummer. Dit nummer is cruciaal voor je administratie en moet je vermelden op al je facturen en in je communicatie met de Belastingdienst.

btw identificatienummer bij het aanvragen van een kvk nummer

Wat doe je met een btw nummer?

Een BTW nummer is cruciaal voor elke onderneming die goederen of diensten levert waarover BTW wordt geheven. Dit nummer wordt gebruikt om:

  • BTW aangifte te doen bij de belastingdienst.

  • De identiteit en de belastingstatus van een afnemer of leverancier te controleren.

  • Facturen correct op te stellen, waarbij het BTW nummer van zowel de leverancier als de afnemer vermeld wordt.

  • Te voldoen aan andere belastingregels binnen de Europese Unie.

btw identificatienummer controleren btw id

Een btw nummer opzoeken

Je eigen btw nummer opzoeken

Voor eenmanszaken in Nederland bestaat het BTW nummer uit de landcode NL, gevolgd door het burgerservicenummer (BSN) van de ondernemer en de letter B. Vanaf 2020 gebruiken eenmanszaken echter een nieuw BTW identificatienummer voor transacties met klanten en leveranciers, ter bescherming van de privacy. Dit nummer kun je vinden in de correspondentie van de Belastingdienst of opvragen via de Belastingtelefoon.

Btw nummer opzoeken van een ander bedrijf (btw nummer controleren)

  • Kamer van Koophandel (KvK): Voor Nederlandse bedrijven kun je het Handelsregister van de KvK raadplegen. Veel bedrijven vermelden hun BTW nummer op hun website of KvK-profiel.

  • VIES (VAT Information Exchange System) van de Europese Commissie: Voor het controleren van BTW nummers van bedrijven binnen de EU. Voer het BTW nummer in, en VIES zal bevestigen of het nummer geldig is en of het overeenkomt met de geregistreerde naam en adresgegevens van het bedrijf.

  • Belastingdienst: Voor bevestiging van Nederlandse BTW nummers kun je ook de Belastingtelefoon voor ondernemers bellen.

btw identificatienummer nummer opzoeken

Twee btw nummers, waarom zou je dat willen?

Een tweede BTW-nummer aanvragen is niet iets wat je zomaar doet, maar er zijn specifieke situaties waarin het wel handig of zelfs noodzakelijk kan zijn. Hier een paar redenen waarom je als ondernemer zou kunnen overwegen om een tweede BTW-nummer aan te vragen:

  1. Verschillende bedrijfsactiviteiten: Als je meerdere ondernemingen hebt die duidelijk van elkaar verschillen in aard en doel, kan het zinvol zijn om voor elke onderneming een apart BTW-nummer te hebben. Dit helpt om de financiële administratie gescheiden en overzichtelijk te houden.

  2. Aparte administratie: Voor ondernemers die zowel vrijgestelde als belaste diensten leveren, kan het handig zijn om twee BTW-nummers te hebben. Zo kun je de administratie van deze verschillende activiteiten gescheiden houden, wat overzicht schept en helpt bij het correct indienen van de BTW-aangifte.

  3. Juridische structuur: In bepaalde juridische structuren, zoals een holding met meerdere werkmaatschappijen, kan elke entiteit haar eigen BTW-nummer nodig hebben. Dit heeft te maken met de aansprakelijkheid en het financieel scheiden van de verschillende onderdelen van de onderneming.

  4. Samenwerkingsverbanden: Wanneer je in een samenwerkingsverband stapt, zoals een VOF (Vennootschap Onder Firma) met andere ondernemers, zal dit samenwerkingsverband zijn eigen BTW-nummer nodig hebben, naast de individuele BTW-nummers van de ondernemers zelf.

Je btw nummer kwijt raken (btw identificatienummer)

Als je je eigen BTW nummer (btw identificatienummer) bent vergeten of kwijtgeraakt, kun je dit opnieuw opvragen bij de Belastingdienst. Ondernemers ontvangen hun BTW ID per post van de Belastingdienst bij de start van hun onderneming. Bewaar deze informatie goed om toekomstige complicaties te voorkomen.

rechtspersonen en samenwerkingsverbanden informatienummer belastingdienst

Wanneer gebruik je je btw nummer?

Naast het opstellen van facturen en het doen van belastingaangifte, is het controleren van het BTW nummer van je leveranciers een goede praktijk om te verzekeren dat je zaken doet met een geregistreerde en legitieme onderneming. Dit is vooral belangrijk bij transacties binnen de EU, waar verschillende BTW tarieven en regels van toepassing kunnen zijn.

Alles over het btw identificatienummer

Het goed kunnen omgaan met BTW-nummers is echt zo’n skill die je als ondernemer in je toolbox wilt hebben. Zeker in deze snelle zakelijke wereld. Door een paar simpele stappen te volgen, zorg je ervoor dat je administratie altijd klopt en dat je helemaal in lijn bent met de belastingregels. Of je nu op zoek bent naar je eigen BTW-nummer of even snel dat van een andere onderneming wilt checken, geen stress. Er zijn genoeg tools en resources die dit klusje zo gepiept hebben.

website / blog ...