Aangifte inkomstenbelasting doen

De tijd van de aangifte inkomstenbelasting is weer aangebroken! Op 1 maart, stipt om 6 uur, zit ik klaar met een kopje koffie.

Het is tijd om de financiële balans op te maken, niet alleen voor mezelf, maar ook voor andere ondernemers die ik help. En weet je, ik vind het geweldig, vooral het deel waar we geld kunnen terugvragen!

De aangifte inkomstenbelasting is echt niet meer zo lastig als vroegah!

Tegenwoordig is de aangifte inkomstenbelasting doen bijna kinderspel, dankzij alle vooraf ingevulde gegevens. Maar let op, het is cruciaal dat je deze gegevens grondig nakijkt. Een kleine fout kan immers leiden tot een gemiste kans of een onverwachte aanslag.

In dit blog wil ik je eerst meenemen door het proces van aangifte inkomstenbelasting, los van je onderneming.

Denk hierbij aan je inkomen uit werk of het salaris van je partner uit loondienst. Hoe zorg je ervoor dat je hierbij geen fouten maakt en misschien zelfs wat kunt besparen?

En natuurlijk, als kers op de taart, deel ik daarna mijn persoonlijke tips voor het doen van inkomstenbelasting als zzp’er.

Als zzp’er zijn er namelijk specifieke regels en aftrekposten waar je gebruik van kunt maken. Deze tips zijn goud waard, want ze kunnen het verschil maken tussen net wel of net niet dat extra beetje financiële ruimte hebben.

Dus, pak je administratie erbij, zet een lekker kopje thee of koffie en duik met mij in de wondere wereld van belastingaangifte. Samen zorgen we ervoor dat je dit jaar weer optimaal gebruik maakt van alle mogelijkheden!

Brief ontvangen om je aangifte inkomstenbelasting te doen?

Heb je geen brief gekregen dat je belastingaangifte moet doen? Dan hoef je geen aangifte te doen, maar mijn tip: vul hem vooral digitaal in om te kijken of je toch iets terugkrijgt. Als dat niet het geval is, verstuur je hem gewoon niet.

Inkomstenbelasting doen

Gegevens bij elkaar zoeken voor de inkomsten belasting!

Welke gegevens heb je nodig voor de aangifte inkomstenbelasting te doen? Ondanks dat het tegenwoordig super simpel allemaal vooraf ingevuld is, is het toch belangrijk dat je de volgende gegevens opzoekt en in je buurt hebt als je de aangifte start.
Wat heb je nodig? En indien je samen aangifte doet, heb je deze gegevens van beide nodig. Klinkt als vet veel info opzoeken, valt reuze mee. Veel van deze gegevens kun je namelijk gewoon online vinden!

 • Je bsn-nummer,

 • Je jaaropgaven,

 • Je bankrekeningoverzicht,

 • De woz waarde van de woning (peildatum 1 januari 2021),

 • De jaaropgave van de woning,

 • Als je afgelopen jaar een won ing hebt gekocht dan de notarisrekening,

 • Giften aan een goed doel die je eventueel hebt gedaan,

 • Zorgkosten,

 • (Partner-) alimentatie,

 • Gegevens dividend,

 • Gegevens over leningen/schulden

Belastbaar inkomen?

Wat is nou een belastbaar inkomen? Simpel uitgelegd; het belastbaar inkomen is het deel van je inkomen waarover je inkomstenbelasting moet betalen. Hier is hoe je dit kunt begrijpen:

 1. Bruto Inkomen: Dit begint met je totale inkomen uit verschillende bronnen zoals loon, winst uit onderneming, pensioenen, en uitkeringen.

 2. Aftrekposten: Van dit bruto inkomen trek je bepaalde kosten af. Denk aan aftrekposten zoals hypotheekrente (voor een eigen woning), specifieke zorgkosten, studiekosten, alimentatiebetalingen, en giften aan goede doelen.

 3. Berekening Belastbaar Inkomen: Het belastbaar inkomen is wat overblijft nadat je deze aftrekposten van je bruto inkomen hebt afgetrokken. Dit is het bedrag waarover je uiteindelijk belasting betaalt.

 4. Belastingheffing: Over je belastbaar inkomen wordt inkomstenbelasting geheven. Hoeveel belasting je betaalt, hangt af van de hoogte van dit inkomen en de specifieke belastingregels en -tarieven die van toepassing zijn. Je belastbare inkomen weten is dus vrij essentieel, maar maak je niet druk, dit kun je vrij snel achterhalen!

Verdelen is het sleutelwoord bij de inkomstenbelasting!

Woon je samen met je partner op hetzelfde adres? Dan hebben jullie de mogelijkheid om als fiscaal partners slimme zetten te doen met jullie aftrekposten. Het is een beetje als een financiële dans, waarbij je samen bepaalt wie wat voor zijn rekening neemt.

Denk bijvoorbeeld aan het verdelen van spaargeld en vermogen in box 3. Maar het gaat verder dan dat: ook aftrekbare giften en studiekosten kunnen tussen jullie verdeeld worden. En hebben jullie kids onder de 21? Dan kunnen de kosten daarvan ook fiscaal verdeeld worden. Superhandig, toch?

Ook de aftrekposten van jullie woning, zoals de hypotheekrente, zijn deelbaar. Dit kan echt het verschil maken en zorgt ervoor dat jullie samen optimaal gebruikmaken van de fiscale mogelijkheden. Kortom, als het op belastingaangifte aankomt, is ‘samenwerken’ het sleutelwoord. Dus, pak die rekenmachine en ga samen met je partner aan de slag om jullie financiën slim te organiseren!

Studieschuld kan zorgen voor extra aftrek van vermogen!

Je mag in 2022 €50.650 spaargeld per persoon hebben zonder hier belasting over te betalen. Voor fiscale partners (zie tip 1) is dat €101.300,-
Heb je een studieschuld? Dan mag je die aftrekken in box 3 van je vermogen. Let er wel op dat je studieschuld minimaal 3000 euro moet zijn.

Inkomstenbelasting doen over werk en loon aandelen uitgaven en schulden

Heb je de afgelopen 3 jaar elke jaar een ander jaarsalaris gehad?

Dan heb je misschien wel recht op middeling! Check deze optie, want dit kan je namelijk serieus veel geld opleveren!

Woning gekocht of je hypotheek overgesloten?

Check hier welke kosten je allemaal mag aftrekken: Eigen woning – welke kosten mag ik aftrekken en welke kosten niet? (belastingdienst.nl)

En verdere tips om jouw aangifte inkomstenbelasting te doen:

Kom je er niet uit? Ondanks dat je vet lang in de wacht moet staan en dat echt wel een nadeel is, zijn ze wel ontzettend behulpzaam en is geen enkele vraag teveel. Je kan de belastingdienst dus gewoon bellen!

Je inkomstenbelasting gedaan?

Noteer je nieuwe jaarinkomen (met alle aftrekposten er dus af!) en wijzig deze meteen voor 2022 bij toeslagen.nl! Zo weet je precies of je hier bij moet betalen of juist iets extra’s terug krijgt.

De belasting boxen

Ik wil het nog kort hebben over de ‘boxen’, omdat dit een vraag is die ik vaak krijg. Men weet niet zo goed wat box 1, box 2 of box 3 is.

In het Nederlandse belastingstelsel kennen wij drie ‘boxen’ waarin verschillende soorten inkomen worden belast. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar eigenlijk zijn het gewoon categorieën. Box 1 is een categorie, box 2 ook en box 3 gaat over vermogen. Lees hieronder specifiek wat box 1, box 2 en box 3 inhoud.

Welke belastingen vallen in box 1

Box 1: Inkomen uit werk en woning

 1. Inkomen: In Box 1 wordt het inkomen uit werk en woning belast. Dit omvat loon, winst uit onderneming (voor zelfstandigen), pensioenen, uitkeringen, en inkomsten als freelancer of gastouder.

 2. Eigen Woning: Ook de inkomsten en uitgaven met betrekking tot de eigen woning vallen onder Box 1. Denk hierbij aan hypotheekrente-aftrek en eventueel het eigenwoningforfait.

 3. Progressief tarief: Het belastingtarief in Box 1 is progressief, wat betekent dat het tarief toeneemt naarmate je meer verdient. Tot ongeveer een salaris van 75.000 euro betaal je minder belasting dan wanneer je daarboven zit.

 4. Aftrekposten: Er zijn diverse aftrekposten mogelijk in Box 1, zoals aftrek van hypotheekrente, bepaalde ziektekosten, alimentatiebetalingen, en giften aan goede doelen. Voor elke aftrekpost gelden wel specifieke regels.

Box 1 is dus een vrij recht toe recht aan categorie. Als je een baan in loondienst hebt, een huurwoning, geen alimentatie oid dan is box 1 zo ingevuld en hoef je er verder niet veel van te verwachten. Heb je een koopwoning is box 1 al handiger omdat je hypotheekrente je inkomen uit werk verkleind. Als alles in box 1 valt, kun je de aangifte nog prima zelf doen!

Box 2: Inkomen uit aanmerkelijk belang

 1. Aanmerkelijk belang: Box 2 belast inkomen uit aanmerkelijk belang. Je hebt een aanmerkelijk belang als je, alleen of met een fiscale partner, direct of indirect minimaal 5% van de aandelen, opties of winstbewijzen in een vennootschap bezit.

 2. Dividend en verkoopwinst: De belasting in Box 2 wordt geheven over uitgekeerd dividend en winst bij verkoop van de aandelen.

 3. Vast Tarief: Er is een vast tarief in Box 2, wat betekent dat alle inkomsten in deze box tegen hetzelfde percentage worden belast, ongeacht de hoogte van het inkomen.

 4. Ondernemers en DGA’s: Deze box is vooral relevant voor ondernemers met een substantieel aandelenbelang in hun bedrijf en voor directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s).

En als laatste…box 3!

Box 3 in het Nederlandse belastingstelsel gaat over het belasten van je vermogen. Het is een van de drie ‘boxen’ waarin verschillende soorten inkomen worden belast. Hier is wat je moet weten over Box 3:

 1. Vermogen: Box 3 omvat je vermogen, dat wil zeggen je spaargeld, beleggingen, en tweede huis of andere onroerende zaken (behalve je eigen woning, die valt onder Box 1). Aandelen zijn een vorm van beleggingen, maar ook crowdfunding bijvoorbeeld.

 2. Vrijstelling: Er is een heffingsvrij vermogen, wat betekent dat tot een bepaald bedrag je vermogen niet belast wordt. Dit bedrag wordt elk jaar door de overheid vastgesteld.

 3. Belastingtarief: Over het vermogen dat boven deze vrijstelling uitkomt, betaal je belasting. De Belastingdienst gaat uit van een fictief rendement op je vermogen – hoe hoger je vermogen, hoe hoger het fictieve rendement waarover je belasting betaalt. Dit is dus anders dan belasting over daadwerkelijk behaald rendement.

 4. Box 3 en beleggingen: Als je belegt, vallen je beleggingen ook onder Box 3. Dit betekent dat je niet belast wordt over de werkelijke opbrengst van je beleggingen, maar over een fictief rendement dat de overheid elk jaar vaststelt.

 5. Wijzigingen en discussies: Er is regelmatig discussie over de eerlijkheid van de Box 3-belasting, vooral omdat het gaat om een fictief rendement dat niet altijd overeenkomt met het werkelijk behaalde rendement. De regels rondom Box 3 kunnen dus veranderen en gaan veranderen! Neem dit ook altijd mee in je afweging bij beleggingen en je berekening van het verwachten rendement.

inkomen uit aanmerkelijk belang

Aangifte inkomstenbelasting als zzp’er (freelancer) of deels zzp’er.

In dit deel van deze blog deel ik hoe je de aangifte inkomstenbelasting kunt doen als jij een onderneming hebt.

Als eerst de vraag, ben je ondernemer of zzp’er voor de belastingdienst?

Kijk goed in je mailbox, want als de Belastingdienst zegt dat je als ondernemer aangifte moet doen, dan is dat jouw route. In dit geval geef je je inkomsten op als ‘winst uit onderneming’.

Geen bericht gehad voor ondernemersaangifte? No stress, dan val je onder de particulieren. Jouw inkomsten geef je dan op als ‘inkomsten uit overig werk’ ofwel ‘resultaat uit overig werk’. Het is belangrijk dit goed te checken, zodat je aangifte

Ken je belastingvoordelen voor je aangifte inkomstenbelasting

Als ondernemer heb je recht op fijne belastingvoordelen zoals zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling. Check wel even of de Belastingdienst je ziet zitten als ondernemer, want daar zijn wat spelregels voor. Meer weten?

Wees slim met zakelijke kosten bij het doen van je inkomstenbelasting

Je mag zakelijke kosten aftrekken, lekker toch? Maar pas op, de Belastingdienst kijkt mee! Kosten die je zowel zakelijk als privé gebruikt, zoals je telefoon, kun je slechts gedeeltelijk opvoeren. Zorg dat je dit goed regelt.

Middeling bij de inkomsten belasting

Ik benoemde hem net al kort, maar bij het hebben van een eigen onderneming is dit vaak heel handig, omdat je bij een onderneming vaak opbouwd in winst en je in 3 jaar daarin veel in schommelt.

Middeling bij de Belastingdienst is een regeling die vooral interessant kan zijn als je inkomen sterk heeft gefluctueerd over verschillende jaren. Dit komt vaak voor bij mensen die bijvoorbeeld beginnen of stoppen met werken, een sabbatical nemen, of ondernemers die een wisselend inkomen hebben. Hier is hoe het werkt:

 1. Periode van drie jaar: Middeling geldt voor een aaneengesloten periode van drie jaar, ook wel ‘middelingstijdvak’ genoemd. Deze jaren moeten allemaal definitief zijn afgerekend door de Belastingdienst.

 2. Berekening gemiddeld inkomen: Je totale inkomen over deze drie jaren wordt bij elkaar opgeteld en vervolgens gedeeld door drie. Dit levert een gemiddeld inkomen per jaar op.

 3. Vergelijking belasting: Er wordt berekend hoeveel inkomstenbelasting je zou hebben betaald als je elk van deze drie jaren precies het gemiddelde inkomen had verdiend. Dit bedrag wordt vergeleken met de daadwerkelijk betaalde belasting in die jaren.

 4. Teruggave bij verschil: Als er een significant verschil is tussen de daadwerkelijk betaalde belasting en de belasting die je zou hebben betaald bij een gelijkmatige verdeling van je inkomen, kun je in aanmerking komen voor een teruggave.

Belangrijk om te weten is dat er een drempelbedrag geldt. Alleen het bedrag boven deze drempel krijg je terug. De regeling is dus vooral voordelig als er grote schommelingen in je inkomen zijn geweest.

Inkomstenbelasting over loon en inkomsten uit een onderneming

Gebruik optimaal je aftrekposten bij de aangifte inkomstenbelasting

Net als werknemers heb je als ondernemer recht op verschillende toeslagen en aftrekposten. Jouw inkomen na aftrekposten kan lager uitvallen, wat betekent dat je misschien sneller in aanmerking komt voor toeslagen. Check je recht op toeslagen via de website van de Belastingdienst.

Pensioen voordeel bij de inkomstenbelasting

Als zzp’er is je pensioen je eigen pakkie-an. Kijk naar opties zoals een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening, waarvan de inleg aftrekbaar is. Handig, want zo betaalt de Belastingdienst een beetje mee. Tot 2023 kon je ook gebruikmaken van de fiscale oudedagsreserve. Dit is veranderd, dus check de huidige regels goed. En onthoud: als je stopt, moet je over de oudedagsreserve belasting betalen of het in een lijfrente of bankspaarrekening storten.

De aangifte geeft vaak een naar gevoel… ik zie dat anders!

Velen ervaren de belastingdienst als een drempel, vaak geassocieerd met het onwillig uitgeven van geld, irritatie en een overdaad aan kosten. Mijn visie hierop is echter fundamenteel anders. Door proactief de belastingkosten te berekenen en deze in mijn prijsstelling te integreren, creëer ik een gezonde afstand tot dit geld.

Het heeft immers nooit echt tot ‘mijn’ middelen behoord. Ik organiseer mijn financiën in specifieke ‘potjes’, waardoor ik het niet zie als persoonlijk verlies, maar als een onderdeel van mijn zakelijke strategie.

Ben je benieuwd hoe je deze mindset ook kunt adopteren en wilt leren denken in termen van overvloed in plaats van tekort?

Ik nodig je graag uit voor een virtuele koffie, waarin we samen de mogelijkheden kunnen verkennen om jouw financiële perspectief te transformeren. Laten we samen ontdekken hoe je een positieve draai kunt geven aan de financiële aspecten van jouw onderneming!

website / blog ...