Belastingaangifte doen

Belastingaangifte doen. 

Elk jaar op 1 maart stipt om 6 uur zit ik er klaar voor. Je mag weer belastingaangifte doen. Voor zowel onze eigen administratie als voor andere waar ik de aangifte voor doe. Heerlijk werk vind ik het, geld terugvragen dan met name!

Tegenwoordig is belastingaangifte doen echt appeltje eitje met alle voor ingevulde gegevens. Toch is het heel belangrijk dat je deze gegevens controleert.

Brief ontvangen om je belastingaangifte te doen?

Heb je geen brief gekregen dat je belastingaangifte moet doen? Dan hoef je geen aangifte te doen, maar mijn tip: vul hem vooral digitaal in om te kijken of je toch iets terugkrijgt. Als dat niet het geval is, verstuur je hem gewoon niet.

Gegevens bij elkaar zoeken!

Welke gegevens heb je nodig voor om belastingaangifte te doen? Ondanks dat het tegenwoordig super simpel allemaal vooraf ingevuld is, is het toch belangrijk dat je de volgende gegevens opzoekt en in je buurt hebt als je de aangifte start.
Wat heb je nodig? En indien je samen aangifte doet, heb je deze gegevens van beide nodig. Klinkt als vet veel info opzoeken, valt reuze mee. Veel van deze gegevens kun je namelijk gewoon online vinden!

 • Je bsn-nummer,
 • Je jaaropgaven,
 • Je bankrekeningoverzicht,
 • De woz waarde van de woning (peildatum 1 januari 2021),
 • De jaaropgave van de woning,
 • Als je afgelopen jaar een won ing hebt gekocht dan de notarisrekening,
 • Giften aan een goed doel die je eventueel hebt gedaan,
 • Zorgkosten,
 • (Partner-) alimentatie,
 • Gegevens dividend,
 • Gegevens over leningen/schulden

 Heb je een partner en wonen jullie op hetzelfde adres?

Verdelen is het sleutelwoord!

Als je een relatie hebt en je partner woont op hetzelfde adres als jij, dan kun je als fiscaal partners bepaalde aftrekposten verdelen. Zo mag je spaargeld en vermogen in box 3 verdelen, maar ook aftrekbare giften en studiekosten. Heb je kinderen jonger dan 21? Dan mag je de kosten daarvoor fiscaal verdelen. Ook mag je de fiscale aftrekposten voor je woning, zoals de hypotheekrente, verdelen.

Studieschuld kan zorgen voor extra aftrek van vermogen!

Je mag in 2022 €50.650 spaargeld per persoon hebben zonder hier belasting over te betalen. Voor fiscale partners (zie tip 1) is dat €101.300,-
Heb je een studieschuld? Dan mag je die aftrekken in box 3 van je vermogen. Let er wel op dat je studieschuld minimaal 3000 euro moet zijn.

Heb je de afgelopen 3 jaar elke jaar een ander jaarsalaris gehad?

Dan heb je misschien wel recht op middeling! Check deze optie, want dit kan je namelijk serieus veel geld opleveren!

Woning gekocht of je hypotheek overgesloten?

Check hier welke kosten je allemaal mag aftrekken: Eigen woning – welke kosten mag ik aftrekken en welke kosten niet? (belastingdienst.nl)

En verdere tips om jouw belastingaangifte te doen:

 Kom je er niet uit? Ondanks dat je vet lang in de wacht moet staan en dat echt wel een nadeel is, zijn ze wel ontzettend behulpzaam en is geen enkele vraag teveel. Je kan de belastingdienst dus gewoon bellen!

Klaar? Noteer je nieuwe jaarinkomen (met alle aftrekposten er dus af!) en wijzig deze meteen voor 2022 bij toeslagen.nl! Zo weet je precies of je hier bij moet betalen of juist iets extra’s terug krijgt.

Heb jij last van geldblokkades? Dan heb ik iets voor je! Download nu mijn gratis e-book ‘In 3 stappen van je geldblokkades af’.

money mindset

Over Melina On Fire

Van een alleenstaande moeder met een schuld van meer dan  €100.000,- naar een ervaringsdeskundige met brede financiële kennis. Ik heb mijn passie gevonden in mijn eigen ervaringen en deze omgezet in een bedrijf waarmee ik vrouwen begeleid naar financiële onafhankelijkheid en een betere money mindset.

website / blog ...