Afgelopen week had ik het geluk om met een aantal ondernemers te mogen lunchen. In deze groep zaten zoveel verschillende experts, heel mooi om mee te mogen maken!

Wat ik vooral grappig vind is de reactie als ik vertel dat ik geldcoach ben. Het voelt altijd alsof er dan een laagje af kan en er diepere vragen gesteld mogen worden. Deze keer ging het vooral over belastingen. Wat moet je nou allemaal betalen? Wat is het? Hoe werkt het? Hoeveel mag je bijverdienen naast je loondienst, zonder daar vet veel belasting over te betalen? En dit komt steeds vaker voor met online banen, bijvoorbeeld werk als netwerkmarketeer, VA of UGC creator.

Ik vond het tijd om hier een blog over te schrijven, dus wil jij starten als ondernemer, op dit moment aan het bijverdienen bent of hier gewoon meer over weten, lees dan vooral verder!

Hoeveel mag je belastingvrij bijverdienen?

De meest gestelde vraag is natuurlijk hoeveel mag je belastingvrij bijverdienen? Waarom? Omdat achter deze vraag vaak verwarring schuilt.

Velen denken dat ze over een bepaald bedrag belastingvrij kunnen bijverdienen. Maar dit is niet zo!

In feite betaal je geen belasting over een inkomen tot € 8.520,- per jaar, maar dat is alleen als je totale inkomen lager is.

Het inkomen naast je baan valt onder het gewone belastingtarief. Ik ga het nog duidelijker uitleggen hieronder!.

Je totale inkomen per jaar bepaalt je belastbaar loon

Bijverdienen of bijverdienen naast je vast inkomen

In 2023 geldt een belastingvrij inkomen van €8.520,- per jaar. Dit betekent dat als je in dat jaar niet meer dan dat bedrag verdient, je geen loon- en inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Als je echter gedurende het jaar loonheffing hebt betaald, zal dat bedrag door de belastingdienst worden terugbetaald nadat je je aangifte inkomstenbelasting hebt ingevuld. Dus, als je onder dat bedrag blijft, kun je wat belastingteruggave verwachten!

Wat zijn bijverdiensten dan?

De Belastingdienst hanteert verschillende categorieën voor bijverdiensten. Als je regelmatig winst maakt door goederen of diensten te verkopen, word je mogelijk beschouwd als ondernemer voor de btw. Meer details hierover vind je op de Belastingdienst website.

Als je af en toe diensten of goederen aanbiedt, of als je kosten hoger zijn dan je inkomsten, hoef je deze inkomsten niet aan te geven. Dit is bijvoorbeeld van toepassing als je sporadisch iets via internet verkoopt zonder regelmatige inkomsten. Uiteraard kun je ook bijverdienen in loondienst. Dus, de Belastingdienst kijkt naar de aard en regelmaat van je inkomsten om te bepalen hoe deze worden belast.

Inkomen uit overig werk

Inkomen uit overig werk omvat inkomsten die je verdient door activiteiten die niet onder ondernemerschap vallen en waarvoor je niet in loondienst bent. Als deze inkomsten hoger zijn dan de kosten die je maakt, moet je ze aangeven bij je aangifte inkomstenbelasting. Voorbeelden van dit soort inkomsten zijn onder andere:

  • Geld dat je verdient als bezorger van reclamefolders of kranten.
  • Inkomsten uit regelmatige online werkzaamheden, zoals de verkoop van producten of diensten.
  • Geld dat je verdient door het geven van cursussen of bijles.
  • Inkomsten uit deelname aan medische onderzoeken.

Belastingvrije voet

Belastingvrij bijverdienen

Als je in een jaar minder dan €8.520,- verdient, hoef je geen belasting te betalen over deze inkomsten. Verdien je meer dan dat bedrag, dan ben je wel belastingplichtig.

De term “belastingvrij bijverdienen” is enigszins verwarrend. Het belastingvrije inkomen is namelijk gebaseerd op al je inkomsten, niet alleen wat je bijverdient. Over het algemeen is er geen vaste limiet voor hoeveel je naast je baan mag bijverdienen. Het is echter verstandig om te bedenken dat extra inkomsten extra belasting kunnen betekenen, omdat je bij voorbaat in een hogere belastingschijf terecht kunt komen. Je kunt handige online tools gebruiken om te berekenen wat extra bijverdienen voor jou fiscaal gezien zou betekenen.

Belasting betalen voelt altijd als vervelend

Belasting betalen wordt vaak gezien als een onplezierige verplichting, maar ik geef je graag een andere kijk hierop. Ik vind belasting betalen helemaal niet vervelend, voor mij betekend een belastingafdracht een positief teken van mijn financiële succes. Het betekent namelijk dat je meer geld verdient en in staat bent om bij te dragen aan de samenleving.

In plaats van het negatieve stigma dat vaak aan belastingen wordt gehecht, zouden we kunnen proberen een positievere ‘money mindset’ te omarmen. Denk aan belastingen als een soort investering in de gemeenschap en het land waarin je leeft. Deze bijdrage zorgt ervoor dat essentiële openbare diensten, zoals onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur, worden gefinancierd.

Als ondernemer is het betalen van belastingen ook een teken van de groei en winstgevendheid van je bedrijf. Het geeft aan dat je op de goede weg bent en dat je zakelijke inspanningen vruchten afwerpen. Dus in plaats van belastingen te zien als een last, zou je ze kunnen beschouwen als een soort ‘cadeautje’ aan de samenleving en een indicatie van je financiële succes.

Een gezonde ‘money mindset‘ betekent het begrijpen van de waarde van belastingen en hoe ze bijdragen aan het welzijn van ons allen. Het is een teken van volwassen financiële verantwoordelijkheid en succes, en het kan helpen bij het veranderen van de perceptie van belastingen van iets negatiefs naar iets positiefs.

Extra geld is top, maar besef je de gevolgen

Belasting over online geld bijverdienen

Het verdienen van geld online kan informeler lijken, maar het is van belang om te onthouden dat je extra inkomen niet verborgen mag blijven. Het gewoon doen en niet opgeven is geen goed idee.

De Belastingdienst houdt actief toezicht en zoekt naar mensen die hun inkomsten niet aangeven, of dit nu bewust of onbewust is.

Wanneer moet je je inkomsten opgeven?

Er zijn twee situaties waarin je verplicht bent aangifte te doen:

  1. Verwacht je winst?
  2. Verkoop je regelmatig producten?

Als je zo nu en dan wat items uit je kledingkast of garage verkoopt, hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken. Maar als je regelmatig producten verkoopt met als doel winst te maken, wordt dit inkomen als belastbaar beschouwd en moet je het aangeven bij de Belastingdienst. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze verplichtingen om eventuele fiscale problemen te voorkomen.

Bijverdienen naast je baan en belasting betalen

Bijverdienen naast je vaste baan is geweldig (i love side hustles!) maar houd er rekening mee dat je belasting moet betalen. Sommige bijverdiensten vallen onder inkomsten uit overig werk. Deze moet je aangeven in je belastingaangifte en vaak volgt later nog een belastingaanslag.

Hoeveel je moet reserveren hangt af van je totale belastbaar inkomen. Tot € 69.399,- per jaar is het tarief 37,07%. Verdien je meer, reserveer dan 49,50% van je bijverdiensten voor belastingen.

arbeidskorting over je inkomen

Loonbelasting

Een veelgestelde vraag die ik vaak hoor is: “Hoe zit het met het hebben van twee banen?”

Wanneer je twee banen hebt in loondienst hebt, deel je veel dingen, zoals collega’s, computersystemen, en werkafspraken. Het is echter belangrijk om deze twee dingen in de gedachten te houden:

  1. Loonheffingskorting bij twee banen: Het is niet verstandig om bij beide werkgevers de loonheffingskorting te laten toepassen. Dit kan leiden tot te weinig betaalde belasting en resulteren in een terugbetaling aan de Belastingdienst. Zet bij één werkgever (diegene waar je het minste verdient) de loonheffing op nee. Bij de andere werkgever laat je hem op ja. Krijg je dan veel minder netto? Ja, dat klopt. Maar liever iets terug krijgen van de belastingdienst dan aan het einde moeten betalen. Laat dus maar één keer de korting toepassen.
  2. Maximum aantal uren: Het is essentieel om je te houden aan de regels over het maximum aantal uren dat je mag werken, vooral als je voor een langere periode twee banen hebt. Dit kan variëren afhankelijk van je persoonlijke situatie en de wetgeving, dus zorg ervoor dat je hier goed van op de hoogte bent. Het naleven van deze regels voorkomt mogelijke problemen in de toekomst.

Als zzp’er zit dat weer anders, lees hieronder daar meer over!

Hoe zit het met de inkomstenbelasting als zzp’er?

Als zzp’er betaal je inkomstenbelasting over je winst. Het tarief dat je betaalt, is afhankelijk van de hoogte van je winst en jouw persoonlijke situatie. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe inkomstenbelasting werkt en hoe je jouw winst nauwkeurig kunt berekenen. Houd rekening met de progressieve tarieven en zorg ervoor dat je jouw belastingverplichtingen op een correcte manier nakomt.

Aftrekposten: hoe je minder belasting hoeft te betalen

Als zzp’er heb je recht op verschillende aftrekposten die je belastinglast kunnen verlagen. Denk aan de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-winstvrijstelling. Deze aftrekposten bieden mogelijkheden om jouw belastingen te optimaliseren. Het is van belang om te begrijpen welke aftrekposten van toepassing zijn op jouw situatie en hoe je ze effectief kunt benutten. Hierdoor kun je je belastinglast aanzienlijk verminderen.

Pas op met zwart geld, je krijgt hier een boete voor

Boek al je kosten!

Als zelfstandig ondernemer is het van belang om een goed beeld te hebben van je bedrijfskosten (check snel mijn aanbod, hiermee kan ik je namelijk vet goed helpen). Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de aard van je bedrijf en de branche waarin je actief bent. Een goede richtlijn is om ongeveer 30% van je omzet te reserveren voor kosten. Dit helpt je om je bedrijfsuitgaven effectief te beheren en financieel gezond te blijven. Bewaar ook alle bonnetjes of liever nog… stuur ze meteen door naar je boekhoudsysteem!

Financiële buffer: Zorg voor stabiliteit en gemoedsrust

Het is verstandig om een financiële buffer op te bouwen voor onvoorziene kosten en moeilijke tijden. Als richtlijn wordt vaak aangeraden om minimaal 3 tot 6 maanden aan levensonderhoud en bedrijfskosten apart te zetten als buffer. Deze buffer biedt stabiliteit en gemoedsrust, waardoor je beter kunt omgaan met financiële uitdagingen die zich kunnen voordoen.

werken naast je baan kan je extra geld opleveren, maar houdt rekening met hoeveel die bijverdienste mogen zijn

Analyseer, analyseer en analyseer

Het is belangrijk om regelmatig je inkomsten en uitgaven te evalueren en waar nodig aan te passen (niet alleen zakelijk trouwens, ook privé)

Door je kosten goed in kaart te brengen en te plannen, kun je ervoor zorgen dat je bedrijf financieel gezond blijft en beter kunt inspelen op veranderende marktomstandigheden. Houd je administratie op orde en zorg voor een overzichtelijke financiële situatie. Deze is echt heel belangrijk om een goed gezond bedrijf neer te zetten voor de toekomst.

Denk je nu, lastig, ik weet niet waar ik moet beginnen? Plan dan een gratis adviesgesprek in, dan ga ik je daarmee helpen!

PLAN EEN GRATIS STRATEGIESESSIE IN

Niet langer buikpijn hebben door geen financiëel overzicht?

Tijd om jouw financieel inzicht naar een hoger niveau te tillen!

In slechts 30 minuten via Teams storten we ons op de cruciale stappen die jij moet zetten om te floreren.
Daarnaast onderzoeken we in dit gesprek of ik je mogelijk verder kan helpen en zo ja op welke manier dit passend is.

website / blog ...