Geld verdienen naast je vaste baan

Geld verdienen naast je vaste baan

Wil je geld verdienen naast je baan? Of je nu streeft naar financiële vrijheid, een spaarpotje wilt opbouwen voor een droomreis, of simpelweg de stijgende kosten van levensonderhoud wilt compenseren, er zijn talloze manieren om bij te verdienen.

Echter, voordat je begint, is het belangrijk om de regels en mogelijkheden goed te begrijpen om problemen met je werkgever of de Belastingdienst te voorkomen.

In dit blog geef ik antwoord op de vraag: Hoe kun je het geld verdienen naast je baan?

bijverdienen naast baan

Check je contract voor je gaat bijverdienen naast je baan

Voordat je begint met bijverdienen, is het essentieel om je arbeidscontract te controleren op eventuele bepalingen over nevenwerkzaamheden.

Sommige werkgevers stellen strikte regels om conflicten of concurrentie te voorkomen. Informeer ook bij je werkgever over je plannen; transparantie kan veel problemen voorkomen.

bijverdienen naast je fulltime baan

Redenen om geld te verdienen naast je baan

De motivaties om naast een vaste baan geld bij te verdienen zijn divers:

  • Financiële buffer: In economisch onzekere tijden kan extra inkomen bieden wat meer zekerheid.

  • Werkplezier en afwisseling: Een bijbaan of side hustle kan variatie in je werk brengen en je werkgeluk vergroten.

  • Carrièreswitch verkennen: Bijverdienen in een ander veld kan een goede manier zijn om een mogelijke carrièreswitch te verkennen zonder je huidige baan op te zeggen.

  • Sparen voor doelen: Extra inkomen kan je helpen sneller te sparen voor persoonlijke doelen, zoals reizen of pensioenaanvulling.

extra inkomsten opgeven

Manieren om geld te verdienen naast je baan

De opties om extra geld te verdienen naast je baan zijn bijna eindeloos, vooral dankzij het internet. We zetten enkele populaire opties op een rij:

  • Vaste bijbaan in loondienst: Ideaal voor wie structureel extra inkomen wil met minimale opstarttijd.

  • Inkomsten uit overig werk: Van klusjes doen tot gastdocentschappen, deze categorie is breed en divers.

  • Parttime Freelancen: Als zelfstandige kun je je eigen uren bepalen en werken aan projecten die je echt interesseren.

  • Online verkopen of verhuren: Van het verkopen van tweedehands spullen tot het verhuren van je auto, de digitale economie biedt veel flexibele mogelijkheden.

belasting betalen over je side hustle

Wanneer is een KvK-inschrijving nodig?

Als je regelmatig diensten of producten levert tegen een vergoeding die de kostprijs overstijgt, en je doet dit buiten een kring van vrienden en familie, dan is inschrijving bij de KvK waarschijnlijk vereist. Dit formaliseert je activiteiten als onderneming en heeft zowel fiscale als juridische implicaties.

Aandachtspunten met de Belastingdienst

De Belastingdienst houdt online inkomstenbronnen scherp in de gaten. Het is cruciaal om inkomsten correct op te geven om problemen te voorkomen. Als vuistregel geldt: als je structureel verkoopt of diensten verleent met winstoogmerk, moet je dit aangeven.

Belasting betalen over bijverdiensten

Al het extra inkomen moet worden opgegeven bij je belastingaangifte. Het is slim om een deel van je bijverdiensten opzij te zetten voor mogelijke belastingafdrachten. Hoeveel je moet reserveren, hangt af van je totale inkomen.

Balanceren met twee banen

Werken met twee banen vraagt om goede planning en organisatie, vooral om te voldoen aan de regels van de Arbeidstijdenwet. Let ook op de toepassing van loonheffingskorting om te voorkomen dat je aan het einde van het jaar moet bijbetalen aan de Belastingdienst.

Hoeveel geld mag je bijverdienen zonder belasting te betalen?

In Nederland geldt een belastingvrij bedrag dat bekend staat als de “algemene heffingskorting” en de “arbeidskorting”. Deze kortingen worden toegepast op je belastbare inkomen en verminderen daarmee de belasting die je moet betalen.

Belasting betalen

Voor het jaar 2024 geldt een belastingvrije drempel van €15.148 voor mensen jonger dan de AOW-leeftijd. Dit betekent dat je tot dit bedrag aan belastbaar inkomen geen belasting hoeft te betalen. Voor mensen boven de AOW-leeftijd geldt een belastingvrije drempel van €19.036.

Het is belangrijk op te merken dat deze bedragen gelden voor het totale belastbare inkomen dat je in een jaar verdient, niet alleen voor bijverdiensten. Ook zijn er verschillende regels en uitzonderingen van toepassing, afhankelijk van je persoonlijke situatie, zoals of je in loondienst bent, als zelfstandige werkt of andere inkomsten hebt.

Als je meer verdient dan deze bedragen, ben je in Nederland belasting verschuldigd over het extra inkomen. Het exacte belastingtarief hangt af van het totale belastbare inkomen en de belastingschijven waarin dit inkomen valt.

Is het dan wel zo voordelig om te ondernemen naast je baan in loondienst?

Toch zijn er een aantal zaken waar je dan rekening mee moet houden wanneer je besluit om te gaan ondernemen om extra geld te verdienen naast je baan in loondienst.

Hoe meer je bijverdient naast je baan in loondienst, hoe hoger je belast wordt door de Belastingdienst. Je betaalt belasting over je inkomsten uit je baan in loondienst + je extra inkomen van je onderneming.

Werk je in loondienst?

Dan hoef je je geen zorgen te maken over de jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting. Als zzp’er wel. Je kan namelijk pas aan de slag als je je hebt ingeschreven bij de KVK en dit betekent dat je ook btw-aangifte moet doen. En je moet ervoor zorgen dat je ook elk jaar op tijd je aangifte inkomstenbelasting doet.

Wil je in aanmerking komen voor bepaalde belastingvoordelen als ondernemer?

Dan moet je minimaal 1225 uur per jaar moeten werken voor jouw onderneming. Dit is zo’n 24 uur per week..

Conclusie

Bijverdienen naast je vaste baan kan een verrijking zijn, zowel financieel als persoonlijk.

Echter, het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en je activiteiten zorgvuldig te plannen. Door de regels te volgen en slim te managen, kun je het beste halen uit je bijverdiensten zonder onaangename verrassingen.

Hulp nodig?

Heb jij hulp nodig bij het opzetten van jouw bedrijf zodat jij zo snel mogelijk die baan in loondienst op kan zeggen en kan profiteren van de voordelen van een ondernemer. Ik heb nog een plekje vrij in mijn 1:1 coachingstraject.

In dit 1 op 1 financiële coaching traject ga ik je persoonlijk helpen om zowel jouw privé- als zakelijke financiën te laten rocken.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?

Melina - Money Mindset Coach

Over Melina

Financieel Business Coach | Money Mindset Coach

🔥 Van 100K schuld naar On FIRE

🔥 Helpt vrouwen om echte Money Queens te worden, zowel zakelijk als privé!

Meer lezen?

Online geld verdienen
website / blog ...