Een bedrijfsnaam bedenken is niet voor iedereen simpel. Dit is denk ik ook wel een moment waarop mensen uitstellen om bijvoorbeeld naar de kvk te gaan, omdat het simpelweg niet lukt een bedrijfsnaam verzinnen en daardoor alles stagneert.

Super zonde als je het mij vraagt, daarom dit blog. Om je op weg te helpen!

Een bedrijfsnaam bedenken

Melina on Fire, een goede bedrijfsnaam?

Voor mij was het verzinnen van een goede bedrijfsnaam ook een lastig iets. Ik ben heel cijfermatig, waardoor een pakkende bedrijfsnaam bedenken niet iets is wat ik normaliter doe. Ik ben gewoon niet zo goed met woorden.

Mijn man kwam al snel met Melina on Fire. Waarom? Ik heet Melina en wij zijn al een aantal jaren bezig met FIRE worden (financiële vrijheid en vroeg met pensioen!). Bovendien is fire natuurlijk een leuk element. Een originele bedrijfsnaam!

Ben ik er blij met mijn verzonnen bedrijfsnaam?

Hmm vele associëren de naam dus ook echt met financiële vrijheid en ondanks dat wij hier héél veel over weten, is dit niet perse hetgeen waar ik andere op coach. Potentiële klanten weten vaak niet waar fire voor staat, dus of hij echt zo kloppend was weet ik niet. Het is wel een sterke bedrijfsnaam die mensen onthouden.

Pakkende naam bedenken voor jouw product of dienst

Genoeg over mij, hoe kom jij aan een passende bedrijfsnaam?

Als eerste instantie, echte perfecte bedrijfsnamen bestaan niet. Of in ieder geval heel weinig. Is coca cola nou echt een geweldige bedrijfsnaam? Of Yakult? Toch ken je de naam omdat het bedrijf bekend is. Laat dit ook jouw insteek zijn, een tof bedrijf met een goede bedrijfsnaam en geen perfecte bedrijfsnaam.

Eigen bedrijfsnaam bedenken voor je product of dienst

Originele bedrijfsnaam bedenken

Er zijn een paar trucjes hoe je een bedrijfsnaam bedenken kan. Wil je een bedrijfsnaam dat past bij je bedrijf? Dan volgt hier een 4 stappenplan:

 1. Kernwaarden en doelgroep definiëren: Start met het bepalen van de kernwaarden, missie en visie van je bedrijf. Denk ook na over wie je doelgroep is. Deze aspecten helpen bij het creëren van een naam die zowel jouw bedrijf als je klanten aanspreekt.

 2. Brainstormsessie: Houd een brainstormsessie waarin je vrij denkt over woorden, termen of uitdrukkingen die passen bij jouw bedrijfsidentiteit. Overweeg woorden die je producten, diensten, industrie, en unieke verkooppunten omschrijven.

 3. Beschikbaarheid controleren: Nadat je een lijst met potentiële namen hebt samengesteld, controleer je de beschikbaarheid. Dit omvat het controleren van domeinnamen, sociale mediaprofielen en of de naam al geregistreerd is bij relevante instanties.

 4. Feedback verzamelen: Vraag feedback van vrienden, familie, of potentiële klanten. Zij kunnen waardevolle inzichten geven over hoe de namen worden waargenomen en welke het meest aantrekkelijk is.

Een nieuwe naam die bij je bedrijf past

Liever een creatieve bedrijfsnaam?

Met de wil om onderscheidend te zijn, heb je een beetje onderscheidend vermogen nodig. Hierbij 4 tips die je op weg helpen als je geen saaie naam wilt maar iets met een persoonlijke touch.

 1. Duik in je unieke verhaal: Begin met het verkennen van wat jouw bedrijf uniek maakt. Dit kan je visie, je werkwijze, je producten of diensten, of zelfs je eigen persoonlijke verhaal zijn. Noteer unieke aspecten die je bedrijf onderscheiden van anderen.

 2. Creatieve brainstorm: Houd een brainstormsessie waarbij je buiten de geijkte paden denkt. Gebruik technieken zoals vrije associatie, woordspelingen, het aantal lettergrepen dat je mooi vind, metaforen, en zelfs neologismen (het creëren van nieuwe woorden). Denk aan namen die een verhaal vertellen of een bepaalde emotie of beeld oproepen.

 3. Experimenteer met taal en klanken: Speel met alliteraties, rijm, en klanknabootsing. Een naam die prettig klinkt of een ritme heeft, kan meer opvallen en gemakkelijker te onthouden zijn.

 4. Feedback en verfijning: Presenteer je topkeuzes aan een kleine groep mensen die je doelgroep vertegenwoordigen. Let op hun reacties en vraag naar hun eerlijke mening. Gebruik hun feedback om je keuze te verfijnen.

Nog steeds niet de geschikte naam gevonden? Misschien kun je de Griekse mythologie nog raadplegen? Had voor mij, als half Griekse, wel een leuke opties geweest haha

Domeinnamen controleren

Domeinnaam nog vrij?

Welke naam je ook kiest, check altijd voor je hierop verder gaat of je domeinnaam nog vrij is. Als je domeinnaam beschikbaar is, kun je voelen of het écht jouw bedrijfsnaam is. Is het domeinnaam niet beschikbaar? Ga dan meteen verder op andere bedrijfsnamen, want je wilt wel je gewenste domeinnaam beschikbaar hebben. Als dat niet zo is, maakt dat het veel te verwarrend en levert dat later gedoe op.

Is je bijbehorende domeinnaam nog vrij?

Doen is het sleutelwoord tot succes

Een bedrijfsnaam is maar een klein onderdeel van het geheel. Wacht niet tot je de perfecte naam hebt, start vast en gaandeweg komt vanzelf die originele bedrijfsnaam naar boven. Je kan altijd nog werken met handelsnamen of je naam wijzigingen bij de kvk. Maak je er niet zo druk om. Een bedrijfsnaam bedenken is niet iets wat je even doet en daarbij veel minder belangrijk dan je uiteindelijk denkt.

Ik ben ook niet helemaal tevreden met mijn naam, maar inmiddels is hij al zo bekend bij klanten, dat een nieuwe bedrijfsnaam verzinnen onzinnig zou zijn. En dat is waar het uiteindelijk over gaat, de werkzaamheden die je vericht.

Bedrijfsnaam bedenken met AI

Je kan sowieso artificiële intelligentie inschakelen om je te helpen met een bedrijfsnaam. Besef wel, AI werkt enkel met de juiste ‘prompts’. Toen ik de vraag stelde of AI 10 nieuwe bedrijfsnamen voor mij wilde bedenken, kwam hij met deze gegenereerde namen:

 1. VrouwenFinancieel

 2. OndernemerBoost

 3. StrategieSter

 4. CijferGids

 5. InkomenInspiratie

 6. BedrijfsBalans

 7. WinstWijsheid

 8. GroeiGids

 9. ZakelijkZeker

 10. FinanciëleVeerkracht

Van alle 10 de namen word ik niet echt blij. Toen ik er deze prompt van maakte: bedenk 10 nieuwe bedrijfsnamen voor mij met input van de Griekse mythologie, kwam hij met deze leuke bedrijfsnamen:

 1. AthenaAdvies

 2. HeraHolding

 3. PallasPlannen

 4. ArtemisAnalytics

 5. DemeterDollars

 6. PersephoneProfit

 7. EireneEconomie

 8. NyxNestegg

 9. GaiaGroei

 10. MetisMarge

Zelfs AI heeft moeite met een pakkende bedrijfsnaam bedenken (ik vind het vrij slechte ideeën haha), maar hoe meer je hiermee gaat spelen hoe sneller je zelf weet wat je wel en niet als nieuwe bedrijfsnaam wilt. Hoe meer je in AI stopt, hoe beter de resultaten. Ik zou bij het zoeken van een bedrijfsnaam veel gerichter erin stoppen wat ik precies zoek, wie mijn ideale klanten zijn, of het één woord of meerdere woorden moet zijn etc.

Mogelijke bedrijfsnamen in een andere taal

Originele bedrijfsnaam bedenken

Een goede bedrijfsnaam bedenken is slecht één van de taken die je als nieuwe ondernemer hebt. Wil je een gratis handige checklist met alle overige taken die er bij komen kijken? Download hem hier, speciaal voor startende ondernemers die snel impact willen maken.

 

website / blog ...