Omzet en Winst

Welkom bij mijn nieuwste blog, waar ik, zoals altijd, het complexe simpel maak. Deze blog wil ik het met je hebben over het verschil tussen omzet en winst. Waarom? Ik merk vaak dat mijn klanten omzet zien als winst, waardoor het voelt als een enorm te kort op het moment dat er kosten moeten worden betaald.

Laten we eerlijk zijn, het zien van een hoog bedrag op een factuur geeft ons een lekker gevoel. Zeker als je lang in loondienst bent geweest voelt het wellicht hetzelfde als een loonstreek, maar…

Hier komt de realiteit: dat bedrag is niet direct gelijk aan wat je in je zak steekt.

Je factuur is niet meteen jouw opbrengst

Vele ondernemers denken ten onrechte dat de cijfers op hun facturen een directe weerspiegeling zijn van hun banksaldo. Niet dus! De kosten vallen altijd hoger uit, als je hier niet van te voren rekening mee hebt gehouden! Vooral de belastingdienst blijft altijd een post waar vele een negatief gevoel bij hebben, terwijl de kosten van de belasting vaak vrij helder vooraf kunnen worden uitgerekend.

Positieve cashflow met meer inkomsten

Verschil omzet en winst

Om het verschil tussen omzet en winst goed uit te leggen, ga ik eerst dieper in op wat omzet nu is en wat winst nu is. En welke rekensom bij omzet en bij winst van toepassing is. En hoe je ervoor zorgt dat je niet met je omzet maar met je winst gaat werken.

Wat betekent omzet nu eigenlijk?

Omzet is wat je verdient met je diensten of producten, zonder de btw mee te rekenen. Het laat zien hoeveel je verkoopt, maar zegt niet alles over hoe gezond je bedrijf financieel is. Je omzet zegt nog steeds niet over hoeveel geld je naar jezelf kan overmaken, je moet eerst berekenen hoeveel je onder aan de streep overhoudt.

Winst: De echte maatstaf van succes

Hier begint het spannend te worden. Winst is het bedrag dat je overhoudt nadat je al je bedrijfskosten van je omzet hebt afgetrokken. Dit is waar het echt om draait, het geld dat je daadwerkelijk hebt verdiend.

Het is de beloning voor slim en strategisch ondernemen. Je hebt je huur betaald, misschien wel salarissen aan je team uitgedeeld of je freelancers betaald, geïnvesteerd in marketing en zelfs die kleine, vaak onopgemerkte uitgaven aangepakt.

En dan, wat er overblijft, dat is jouw winst. Dit is het geld dat jouw bedrijf echt sterker maakt, en het is een cruciale maatstaf voor het succes van je onderneming. Winst is niet alleen een cijfer op papier, het is het hart van je bedrijf, de kern van je ondernemerssucces.

Bruto omzet bereken je in een bepaalde periode

Kijk naar je totale kosten

Ik hoor vaak dat bij coaches de kosten hoger liggen dan bij andere ondernemingen, toch ligt dit echt aan jezelf. Kijk dus altijd goed naar de variabele kosten die je maakt. Is het het allemaal waard?

Een voorbeeld over bruto omzet berekenen

Laten we een voorbeeld nemen. Stel, je omzet is €26.000 van coaching sessies en cursussen. Dat klinkt goed, toch? Maar als je €20.000 aan kosten hebt, is je winst slechts €6.000. Dat is het cijfer dat echt telt. En dit is je bruto omzet! Je netto omzet behandel ik iets verderop in dit blog.

Omzet berekenen is vrij eenvoudig

De formule voor het berekenen van omzet is vrij eenvoudig:

Omzet = Aantal verkochte eenheden × Prijs per eenheid

Hierbij een voorbeeld hoe je bruto omzet berekent:

Stel, je hebt een bedrijf dat online cursussen aanbiedt. Je verkoopt twee verschillende cursussen:

 1. Een basiscursus ondernemerschap, waarvan je 30 exemplaren verkoopt voor €200 per stuk.

 2. Een gevorderde cursus financieel management, waarvan je 20 exemplaren verkoopt voor €350 per stuk.

De omzet voor elk van deze cursussen bereken je als volgt:

 • Voor de basiscursus ondernemerschap: 30 cursussen×€200 per cursus=€6.000

 • Voor de gevorderde cursus financieel management: 20 cursussen×€350 per cursus=€7.000

Om de totale omzet te berekenen, tel je de omzet van beide cursussen bij elkaar op:

€6.000+€7.000=€13.000

Dus, in dit voorbeeld is de totale omzet van de verkochte cursussen €13.000.

Gemaakte bedrijfskosten in een bepaalde periode

Van bruto omzet naar netto omzet

De netto-omzet wordt berekend door bepaalde aftrekposten van de bruto-omzet af te trekken. Deze aftrekposten kunnen bestaan uit kortingen, retourzendingen en toegestane goederen. De formule voor netto-omzet ziet er als volgt uit:

Netto omzet=Bruto omzet−(Retourzendingen+Kortingen+Toegestane goederen)

Hierbij weer een voorbeeld, maar van je netto omzet berekenen:

Stel, je hebt een bruto-omzet van €13.000 (zoals in het vorige voorbeeld met de verkoop van cursussen). Gedurende de periode waarover de omzet wordt berekend, heb je te maken met de volgende aftrekposten:

 1. Retourzendingen (klanten die cursussen hebben geretourneerd): €1.000

 2. Kortingen (bijvoorbeeld vroegboekkortingen of speciale promoties): €500

 3. Toegestane goederen (bijvoorbeeld beschadigde producten die je hebt vervangen of gecrediteerd): €200

De netto-omzet wordt dan als volgt berekend:

 • Bruto-omzet: €13.000

 • Retourzendingen: €1.000

 • Kortingen: €500

 • Toegestane goederen: €200

Dus, de netto-omzet is:

€13.000 −(€1.000+€500+€200)=€13.000−€1.700=€11.300

In dit voorbeeld is de netto-omzet €11.300. Dit is het bedrag dat overblijft na aftrek van retourzendingen, kortingen en toegestane goederen van de bruto-omzet. Dit getal geeft een nauwkeuriger beeld van de werkelijke inkomsten uit verkopen.

Geld uitgeven aan je diensten of producten in je onderneming

Van Netto omzet naar nettowinst

Het verschil tussen netto omzet en winst is vrij eenvoudig. Netto omzet is het totale bedrag dat je bedrijf verdient uit de verkoop van goederen of diensten, na aftrek van directe verkoopkosten zoals retourzendingen, kortingen en dergelijke. Het is dus wat je werkelijk verdient van je verkopen.

Winst daarentegen is wat overblijft nadat je alle bedrijfskosten hebt afgetrokken van de netto omzet. Dit omvat zaken als bedrijfskosten, belastingen, rente en andere uitgaven. Nettowinst is het bedrag dat je bedrijf daadwerkelijk verdient na alle uitgaven.

Kortom, netto omzet is de totale inkomsten minus directe verkooptekorten, terwijl winst de netto omzet minus alle bedrijfskosten is. Het is een belangrijk onderscheid, vooral voor financiële planning en analyse.

Cashflow

Laten we het hebben over cashflow. Een term die ik net al benoemde, maar wat betekent het nu echt voor jouw bedrijf?

Cashflow is als de ademhaling van je onderneming: het geld stroomt in (inademing) en uit (uitademing). Net zoals je niet kunt leven zonder ademhalen, kan je bedrijf niet functioneren zonder gezonde cashflow. Cashflow is letterlijk het geld dat er in en er uit gaat.

Hoe was de boekhouding voor jouw onderneming afgelopen jaar?

Wat maakt een positieve cashflow zo essentieel?

Stel je voor, jouw onderneming ademt dieper in dan uit. Dit betekent dat je meer geld binnenkrijgt dan je uitgeeft. Dat is het doel! Een positieve cashflow geeft je de ruimte om te groeien, te investeren, en ja, ook om jezelf een welverdiend salaris uit te betalen. Bij een positieve cashflow komt er dus continue genoeg binnen om de kosten te kunnen dragen.

Voor de ambitieuze vrouwelijke ondernemers onder ons, is het bereiken van een positieve cashflow een gamechanger. Het is het verschil tussen constant zorgen maken over de volgende factuur en het hebben van de vrijheid om echt te bouwen aan je droom. Met een stabiele cashflow sta je sterker, kun je slimme beslissingen nemen en heb je de middelen om jouw bedrijf naar het volgende niveau te tillen.

Als jouw financiële sidekick, ben ik hier om je te helpen dit te bereiken. Samen kijken we naar waar het geld vandaan komt, waar het naartoe gaat, en hoe we ervoor kunnen zorgen dat jouw bedrijf niet alleen overleeft, maar floreert. Want laten we eerlijk zijn, je bent in dit avontuur gestapt om te slagen, niet om je zorgen te maken over cashflow.

Dus, adem in, adem uit, en laten we die cashflow in jouw voordeel laten werken!

Opbrengsten in je onderneming

De Kern van een goede Money Mindset

Een gezonde money mindset betekent dat je je niet blindstaart op de omzet, maar strategisch je kosten beheert om je winst te optimaliseren. Onthoud: omzet is geweldig, maar winst is waar het echt om draait.

Het draait allemaal om balans. Het is gemakkelijk om in de val te trappen van het najagen van omzet, terwijl je de controle over je uitgaven verliest. Dit is waar veel ondernemers struikelen.

Heb je hulp nodig bij dit proces? Wil je graag even samen sparren over de opbrengsten die je nu laat liggen? Hoe je aan een betere cashflow komt of ben je op zoek naar dé formule tot succes?

Plan dan hier een gratis adviesgesprek in!

website / blog ...