Wat is een ETF?

ETF, je ziet het best vaak voorbij komen als je belegt of mensen op socials volgt over investeren/aandelen/beleggen (volg je mij al op social? Niet? Dat kan hier!). Beleggen in ETF is de laatste jaren behoorlijk populair geworden, maar wat is een ETF? 

Wat is een ETF?

De afkorting ETF staat voor exchange traded fund en een ETF wordt ook wel tracker of indextrackers genoemd. De naam tracker is iets wat veel meer aangeeft wat het nou eigenlijk is. 

Een ETF probeert een onderliggend effect zo goed mogelijk te volgen. ETF’s bestaan in alle soorten en maten, je kan de hele AEX volgen, maar ook alleen technische aandelen of valuta. 

Waar investeren ETF’s in?

Veel ETF’s investeren in aandelen. Wanneer je een ETF koopt die investeert in de 25 aandelen die zijn opgenomen in de AEX, dan bezit je met deze ETF een klein stukje van al deze bedrijven. 

Als je een ETF koopt van de AEX en die stijgt 10%, stijgt jouw ETF ook 10%. Door te investeren in ETF’s volg je een markt in plaats van die te proberen te verslaan. 

Losse aandelen of ETF’s?

Met losse aandelen proberen de meeste het beter te doen dan de markt onder andere door veel te kopen en verkopen en daardoor betere resultaten te boeken. Dit kost wel veel meer tijd en vaak is het niet eens zo succesvol als je zou verwachten. Dat wat heel hard kan stijgen, kan ook heel hard dalen. Door in meerdere bedrijven te investeren spreid je dat risico.

Vond je dit artikel interessant? Misschien vind je dit artikel over Crypto Termen dan ook wel interessant. 

money mindset

Over Melina On Fire

Van een alleenstaande moeder met een schuld van meer dan  €100.000,- naar een ervaringsdeskundige met brede financiële kennis. Ik heb mijn passie gevonden in mijn eigen ervaringen en deze omgezet in een bedrijf waarmee ik vrouwen begeleid naar financiële onafhankelijkheid en een betere money mindset.

website / blog ...