Alles wat je moet weten over ETF’s: simpele uitleg voor beginnende beleggers

ETF, een term die je vaak tegenkomt als je geïnteresseerd bent in beleggen of de wereld van investeren volgt via sociale media (en trouwens, volg je mij al op social media? Zo niet, kun je dat NU doen!).

Beleggen in ETF’s is de laatste jaren enorm populair geworden, maar wat is een ETF eigenlijk?

Wat is een ETF?

Laten we beginnen met de basis. ETF staat voor Exchange Traded Fund, en je hoort ze ook wel trackers of indextrackers noemen. De term “tracker” geeft eigenlijk heel goed weer wat een ETF precies is.

Stel je voor dat je wilt beleggen in de financiële markten. Je hebt gehoord dat investeren in aandelen en obligaties een goede manier kan zijn om je geld te laten groeien, maar je hebt misschien geen zin om individuele aandelen of obligaties te kiezen. Hier komt een ETF om de hoek kijken.

Een ETF is eigenlijk een soort beleggingsfonds, maar met een belangrijk verschil: het wordt verhandeld op de beurs, net als aandelen. Daarom heet het een “Exchange Traded Fund.” Dit betekent dat je een ETF kunt kopen en verkopen gedurende de handelsuren van de beurs, net zoals je dat zou doen met aandelen van een bedrijf. Er zijn verschillende soorten etf’s.

Onderliggende activa op de beurs verhandeld

Waarom wordt het ook wel een “tracker” of “indextracker” genoemd?

Dat heeft alles te maken met het belangrijkste doel van een ETF. Een ETF is ontworpen om een specifieke groep activa te volgen, meestal een index. Een index is een lijst van aandelen, obligaties of andere activa die als representatief worden beschouwd voor een bepaalde markt, sector, of asset class. Denk bijvoorbeeld aan de AEX-index, die de prestaties van de 25 grootste Nederlandse bedrijven vertegenwoordigt.

Wat een ETF doet, is proberen de bewegingen van die index zo nauwkeurig mogelijk na te bootsen. Stel je voor dat de AEX-index met 5% stijgt, dan zou een ETF die de AEX volgt, idealiter ook met ongeveer 5% moeten stijgen (rekening houdend met kosten en andere factoren). Dit maakt ETF’s bijzonder handig voor beleggers die willen profiteren van de prestaties van een hele markt of sector zonder dat ze alle individuele activa zelf hoeven te kopen.

Wat ETF’s extra interessant maakt, is dat ze in allerlei soorten en maten zijn. Naast het volgen van brede marktindices zoals de AEX, kun je ETF’s vinden die zich richten op specifieke sectoren, zoals technologie, gezondheidszorg of energie. Je kunt zelfs ETF’s vinden die blootstelling bieden aan verschillende activaklassen, zoals grondstoffen, vastgoed of valuta.

Een ETF is daarom een handige manier om te beleggen in een brede markt of specifieke sectoren zonder dat je individuele effecten hoeft te selecteren. Het volgt een bepaalde index en streeft ernaar de prestaties van die index zo nauwkeurig mogelijk te repliceren.

Dit maakt ETF’s populair onder zowel beginnende als ervaren beleggers, omdat ze liquiditeit, diversificatie en transparantie bieden.

Onderliggende activa op de beurs verhandeld

Waarin investeren in een etf?

Zoals eerder besproken, richten veel ETF’s zich op aandelen. Laten we als voorbeeld de AEX-index nemen, die bestaat uit de 25 grootste Nederlandse bedrijven. Als je een ETF koopt die specifiek is ontworpen om in deze 25 aandelen te investeren, betekent dit dat je eigenlijk een stukje bezit van al die bedrijven. Het werkt als volgt: wanneer je geld investeert in deze ETF, wordt dat geld gebruikt om de aandelen te kopen die zijn opgenomen in de AEX-index, en jij wordt de eigenaar van een deel van die ETF.

Nu, waarom is dit zo handig? Stel je voor dat de AEX-index plotseling met 10% stijgt, misschien omdat de economie goed presteert of omdat er positief nieuws is over bepaalde bedrijven in de index. Als je die specifieke ETF van de AEX-index hebt, zal jouw ETF ook met ongeveer 10% stijgen in waarde. Dit gebeurt omdat de ETF is ontworpen om de prestaties van de AEX-index nauwkeurig te volgen.

Dit is waarom ETF’s vaak worden geprezen door beleggers. In plaats van te proberen te voorspellen welke individuele aandelen het goed zullen doen en welke niet, volg je simpelweg de bredere markt. Dit staat bekend als passief beleggen, en het idee erachter is om de markt te volgen in plaats van te proberen deze te verslaan. Veel beleggers, inclusief professionele fondsbeheerders, hebben moeite om consequent betere rendementen te behalen dan de marktindices op de lange termijn, vandaar de aantrekkingskracht van passief beleggen via ETF’s.

Natuurlijk is het belangrijk om te onthouden dat er risico’s zijn verbonden aan beleggen, en de waarde van je ETF-aandelen kan zowel stijgen als dalen, afhankelijk van de prestaties van de onderliggende markt. Maar over het algemeen bieden ETF’s een laagdrempelige en kosteneffectieve manier om te profiteren van beleggingskansen op de financiële markten zonder dat je een doorgewinterde beleggingsdeskundige hoeft te zijn.

Fysieke etf, een onderliggende index?

Losse aandelen of ETF’s?

Dit is een belangrijke vraag die veel beginnende beleggers zichzelf stellen. Moet je investeren in losse aandelen, traditionele beleggingsfondsen of juist in ETF’s?

Die vraag over de keuze tussen individuele aandelen en ETF’s is inderdaad cruciaal, vooral voor beginnende beleggers. Laten we eens dieper ingaan op deze kwestie en de voor- en nadelen van beide opties bespreken.

Individuele Aandelen:

 • Potentieel Hogere Rendementen: Het kopen van individuele aandelen geeft je de mogelijkheid om te profiteren van het succes van specifieke bedrijven. Als je het juiste bedrijf kiest, kan je rendement aanzienlijk hoger zijn dan dat van de bredere markt.
 • Selectieve Belegging: Met individuele aandelen kun je selectief investeren in bedrijven waarin je gelooft of waarvan je denkt dat ze veel groeipotentieel hebben. Dit kan persoonlijke voldoening geven omdat je directe controle hebt over je investeringen.

Nadelen van Individuele Aandelen:

 • Hogere Risico’s: Het kopen van individuele aandelen is riskanter dan beleggen in ETF’s omdat je al je geld in één bedrijf steekt. Als dat bedrijf het slecht doet, kan dit grote verliezen met zich meebrengen.
 • Tijd en Onderzoek: Het vergt veel tijd en onderzoek om individuele aandelen te analyseren en te beheren. Je moet op de hoogte blijven van bedrijfsnieuws, marktontwikkelingen en financiële rapporten.

etf's bieden beleggers een brede selectie

ETF’s (Exchange Traded Funds):

 • Diversificatie: ETF’s bieden een eenvoudige manier om je risico te spreiden. Door te investeren in een ETF, beleg je in een mandje van activa, wat betekent dat je niet afhankelijk bent van het succes van één bedrijf.
 • Lagere Kosten: ETF’s hebben doorgaans lagere kosten dan actief beheerde fondsen, en dit kan in de loop van de tijd een groot verschil maken in je rendement.
 • Passief Beleggen: Beleggen in ETF’s is passief. Je volgt de markt in plaats van te proberen deze te verslaan. Voor beginnende beleggers kan dit minder stressvol en tijdsintensief zijn.

Nadelen van ETF’s:

 • Beperkte Controle: Als je graag controle wilt hebben over individuele investeringen, bieden ETF’s minder mogelijkheden voor selectiviteit. Je hebt geen zeggenschap over welke specifieke aandelen er in de ETF zitten.
 • Mogelijke Middelmatige Rendementen: ETF’s streven ernaar de markt te volgen, wat betekent dat je niet kunt profiteren van uitzonderlijke prestaties van individuele aandelen.

In essentie komt de keuze neer op je beleggingsdoelen en risicobereidheid. Als je bereid bent om meer tijd en moeite te steken in het selecteren en volgen van individuele aandelen, en als je gelooft dat je de markt kunt verslaan, kunnen individuele aandelen aantrekkelijk zijn. Als je daarentegen op zoek bent naar een eenvoudige, gespreide benadering met minder betrokkenheid en lagere kosten, kunnen ETF’s een verstandigere keuze zijn.

Voor veel beginnende beleggers is een mix van beide vaak een goede benadering. Je kunt bijvoorbeeld een kernportfolio van ETF’s aanhouden om te zorgen voor diversificatie en stabiliteit, terwijl je een klein deel van je portefeuille reserveert voor individuele aandelen waarin je specifiek gelooft of waarin je interesse hebt. Belangrijk is om je beleggingsstrategie af te stemmen op je eigen financiële doelstellingen en risicobereidheid. Het raadplegen van een financieel adviseur kan ook helpen bij het nemen van de juiste beslissingen.

Beleggingen zien groeien!

Beleggen is ETF’s

Beleggen in ETF’s is een slimme en toegankelijke manier om de voordelen van de financiële markten te benutten, vooral voor veel beleggers, inclusief beginners. Hier zijn enkele redenen waarom:

 1. Diversificatie: Een van de belangrijkste voordelen van ETF’s is diversificatie. Wanneer je in een ETF investeert, koop je in feite een stukje van een mandje met verschillende activa, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen of vastgoed, afhankelijk van het type ETF. Dit betekent dat je niet al je geld in één enkel activum steekt. Als één activum in de ETF slecht presteert, kunnen de goede prestaties van andere activa dit verlies compenseren. Diversificatie vermindert dus het risico van aanzienlijke verliezen.
 2. Lagere Kosten: ETF’s hebben doorgaans lagere beheerskosten dan actief beheerde beleggingsfondsen. Dit betekent dat er minder geld wordt afgetrokken van je rendement door beheerkosten. De lagere kosten dragen bij aan een beter nettoresultaat voor beleggers op de lange termijn.
 3. Liquiditeit: ETF’s worden verhandeld op beurzen, wat betekent dat je ze gedurende de handelsuren kunt kopen of verkopen. Dit geeft beleggers de flexibiliteit om hun posities snel aan te passen als de marktomstandigheden veranderen.
 4. Transparantie: ETF’s geven inzicht in hun portefeuilles, meestal op dagelijkse basis. Dit betekent dat je precies kunt zien welke activa in de ETF worden aangehouden, in tegenstelling tot sommige actief beheerde fondsen die minder transparant zijn over hun holdings.
 5. Passief Beleggen: Als je in een index-ETF investeert, volg je passief de prestaties van die index. Dit betekent dat je niet actief hoeft te handelen of te proberen de markt te verslaan. Voor veel beleggers is passief beleggen een minder stressvolle en tijdsintensieve benadering.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel ETF’s veel voordelen bieden, er geen one-size-fits-all benadering is voor beleggen. Het is verstandig om je beleggingsdoelstellingen, risicotolerantie en tijdshorizon in overweging te nemen bij het bepalen van de juiste beleggingsstrategie. Sommige beleggers kunnen ervoor kiezen om een mix van ETF’s en individuele aandelen in hun portefeuille op te nemen om een balans te vinden tussen diversificatie en selectieve investeringen.

Ben je geïnteresseerd in meer financiële termen en beleggingstips? Misschien vind je het artikel over Crypto Termen ook wel interessant.

Indexfondsen, lage kosten, afkorting etf staat voor?

Zelf doen of laten doen door een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds is een financieel instrument dat wordt beheerd door een professionele beheerder. Het werkt als een pool van geld dat wordt verzameld van verschillende beleggers en wordt gebruikt om te investeren in diverse activa, zoals aandelen, obligaties, onroerend goed en meer. Dit helpt bij het bereiken van diversificatie in een beleggingsportefeuille, wat risico’s kan verminderen.

Hier zijn enkele redenen waarom je zou kunnen kiezen voor een beleggingsfonds in plaats van zelf beleggen:

Professioneel beheer: Beleggingsfondsen worden beheerd door experts met diepgaande kennis van de markten. Dit betekent dat je kunt profiteren van hun ervaring en analyse, zelfs als je zelf niet veel beleggingservaring hebt. Er zijn uiteraard wel transactiekosten waar je rekening mee moet houden bij een fondsbeheerder.

Diversificatie: Beleggingsfondsen spreiden je investering over verschillende activaklassen, zoals aandelen, obligaties en vastgoed. Hierdoor beperk je het risico dat gepaard gaat met het inzetten van al je geld in één enkele belegging.

Tijdsbesparing: Als moeder met drie kinderen, begrijp je hoe kostbaar tijd is. Beleggingsfondsen nemen het dagelijkse beheer uit handen, waardoor je meer tijd hebt voor je bedrijf en gezin.

Toegankelijkheid: Beleggingsfondsen zijn over het algemeen toegankelijk met relatief lage instapkosten. Dit maakt ze geschikt voor beginnende beleggers.

Liquiditeit: Je kunt je beleggingsfonds-aandelen meestal gemakkelijk kopen of verkopen, wat flexibiliteit biedt voor het aanpassen van je beleggingsportefeuille.

Regulering en toezicht: Beleggingsfondsen worden streng gereguleerd, wat een extra laag van vertrouwen en veiligheid toevoegt aan je investeringen.

Index volgen of uitbesteden? Wat heeft een hoger risico?

De Kracht van Spreiden: Wat doen wij?

Diversificatie is een belangrijk principe in de wereld van beleggen. Het verspreiden van je investeringen over verschillende activaklassen, zoals aandelen, obligaties, vastgoed en andere beleggingen, is een effectieve manier om risico’s te minimaliseren en de kansen op rendement te vergroten. Dit komt omdat verschillende activaklassen doorgaans niet allemaal tegelijkertijd in waarde dalen of stijgen. Diversificatie helpt je dus om de impact van slechte prestaties in één activaklasse te verminderen door de positieve prestaties in andere activaklassen.

Het is ook belangrijk op te merken dat beleggen inderdaad een zeer persoonlijke aangelegenheid is. Iedereen heeft verschillende financiële doelen, risicotolerantie en tijdshorizonnen. Wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Het kan inderdaad een proces van leren en aanpassen zijn. Het is heel normaal om in het begin fouten te maken en te leren van je ervaringen.

Hier zijn enkele tips voor beleggers die hun investeringsbenadering willen vormgeven:

 1. Bepaal Je Doelen: Begin met het definiëren van je financiële doelstellingen. Wil je bijvoorbeeld sparen voor je pensioen, een huis kopen, of gewoon je vermogen laten groeien?
 2. Ken Je Risicotolerantie: Begrijp hoeveel risico je bereid bent te nemen. Sommige mensen kunnen beter omgaan met volatiliteit in hun portefeuille dan anderen.
 3. Diversificeer: Overweeg diversificatie door te beleggen in verschillende activaklassen en geografische regio’s. Dit kan helpen om je risico’s te spreiden.
 4. Onderzoek: Doe grondig onderzoek voordat je in een belegging stapt. Begrijp de activa waarin je investeert en de marktomstandigheden.
 5. Houdt Geduld: Beleggen is vaak een langetermijnactiviteit. Het kan enige tijd duren voordat je je doelen bereikt, en het is belangrijk om geduldig te blijven, zelfs als de markt schommelt.
 6. Leer van Fouten: Zoals je al opmerkte, is het normaal om fouten te maken. Belangrijk is om te leren van die fouten en je beleggingsstrategie aan te passen op basis van je ervaringen.

Wil je leren van mijn fouten en daarmee jaren stress overslaan? Plan dan een gratis adviesgesprek in! 

website / blog ...