Een Money Planner (ook wel budget of geld planner): Zijn ze echt handig of weggegooid geld?

Budget planner / money planner / geld planner, je hebt er vast wel eens voorbij zien komen, want zo een ‘budget planner’ duikt steeds vaker op.

Zijn ze echt effectief, of is het gewoon een investering die je beter ergens anders in kan stoppen? In deze blog duik ik in de voor- en nadelen van zo’n budget planner en deel ik mijn mening over of ze echt helpen bij financiële stabiliteit.

Wat is een money planner eigenlijk?

Een “money planner” is een geld planner of budget planner die specifiek is ontworpen om mensen te helpen bij het beheren van hun inkomsten en uitgaven. Het is een hulpmiddel dat vaak in de vorm van een agenda, notitieboekje of ebook komt en is bedoelt om persoonlijke financiële doelen te stellen, uitgaven bij te houden, inkomsten te beheren met als doel je vaste lasten laag houden, voldoende ruimte om te sparen en leuke dingen doen en natuurlijk om al je overige spaardoelen te behalen!

 

money planner

 

De nadelen van een money planner:

 • Fouten zijn snel gemaakt:
 • Een van de nadelen van een budget planner is dat menselijke fouten snel kunnen optreden. Handmatig invullen betekent dat er ruimte is voor vergissingen, en een kleine fout kan grote gevolgen hebben voor je financiën.
 • Herhaaldelijk invullen:
 • Een budget planner moet vaak jaarlijks, maandelijks of zelfs wekelijks worden bijgewerkt. Dit kan een tijdrovende klus zijn en leiden tot frustratie bij gebruikers die constant dezelfde informatie moeten invoeren.
 • Je kan niet zomaar iets aanpassen als jouw inkomsten of uitgaven ineens veranderen.
 • Ze zijn vaak betaalbaar, rond de 20 euro inclusief gratis bezorging, waardoor het een investering is die je (te) makkelijk doet.

De voordelen van een money planner

 • Gemak en toegankelijkheid:
 • Een budget planner is gemakkelijk te gebruiken en snel toegankelijk. Dit is vooral handig voor mensen die geen goede pc of laptop hebben of die onderweg even snel hun financiën willen bijhouden. Het is vrij simpel alles even op papier zetten.
 • Financiële rust en overzicht:
 • Een budget planner is ontworpen om financiële rust te bieden. Ze helpen je om je geld beter te plannen, geven inzicht in je uitgavenpatroon en creëren overzicht in je financiële situatie.
 • Je staat weer even stil bij je financiële doelen

Waarom werkt een money planner misschien niet?

Het succes van een money planner of budget planner hangt grotendeels af van de gebruiker. Veel mensen houden een budget planner een tijdje vol, maar uiteindelijk belanden ze vaak ergens in een tas of lade. Wat dan betekend, weer geen grip op je inkomsten en uitgaven. Het gebrek aan begeleiding kan ook een struikelblok zijn, vooral als financiële planning nieuw voor je is.

Money dates!

Een belangrijk aspect van succesvol gebruik van een money planner is het regelmatig plannen van ‘money dates’ met jezelf of samen met je partner. Dit betekent dat je bewust tijd vrijmaakt om je financiën bij te werken, je doelen te evalueren en eventuele aanpassingen te maken. Samen kijken aan het einde van de maand naar alle overgemaakte spaargeld kan heel leuk zijn!

money dates

 

Grip op geld maar geen zin om te schrijven?

Wil jij grip op jouw inkomsten en uitgaven? Denk jij elke maand waar is mijn geld gebleven? Orde in je financiën? Een duidelijk overzicht van je vaste lasten? En wil je liever geen fysiek product waarin je zelf maandelijks dingen moet noteren? Lees dan snel verder!

Digitale Alternatieven

Als je de voorkeur geeft aan digitale oplossingen, heb ik namelijk iets leuks voor je. In mijn mini-training leer ik je hoe je in slechts 30 minuten budgetteert in Excel en daarmee heb jij een digitale budget planner! Hiermee kun je direct een jaarplan opstellen en hoef je veel minder maandelijks te doen.

Excel, jouw digitale kasboek

Het grote verschil tussen Excel en een budget planner is dat je vaak jouw inkomsten en uitgaven maar 1 keer hoeft in te voeren in Excel, je gemakkelijk bedragen kopieert en het automatisch sommen voor je uitrekent (een foutje is snel gemaakt, maar kan enorm irritant zijn als je daardoor geld te kort komt want wij willen juist geld besparen!). I love een digitale kasboek!

Mini training budgetteren in Excel

Bij verandering, pas je het zo aan!

Als je inkomsten of uitgaven veranderen, kun je dit heel gemakkelijk aanpassen. Ook uitgaven die elke maand anders zijn, vul je gemakkelijk in. Of uitgaven die je per kwartaal hebt, vul je in 1x voor het hele jaar in. Ook spaardoelen kun je per maand meenemen in je budget! Het fijne van Excel is dat je in 1 oogopslag ziet waar je geld iedere maand blijft. Wat kost wat, en hoe zit het de volgende maand en die maand daarop.

 

Een money planner kan handig zijn, maar hun effectiviteit hangt af van jouw inzet en discipline.

Of je nu de traditionele pen-en-papiermethode gebruikt in de vorm van een budget planner, een kasboek of voor mijn digitale oplossing gaat voor je persoonlijke financiën, het belangrijkste is dat je actief betrokken blijft bij je financiële planning en regelmatig je financiële doelen en strategieën herziet. Jouw geld, jouw leven!

 

Meer leren over geld?

Luister dan mijn podcast! Elke aflevering een nieuw thema, van digitaal kasboek tot beleggen en van tonnen schuld tot aan financieel vrij maar altijd over geld. Mijn doel is geld leuk te maken en jou helpen je financiële doelen te behalen, of dat nou over tien jaar volledig hypotheekvrij is of leven van passief inkomen, ik ga altijd voor een leven transformeren, leven op jouw voorwaarden!

Podcast van Melina on Fire

 

website / blog ...