Geldvragen om te stellen aan je nieuwe partner

Geldvragen om te stellen aan je nieuwe partner

Geld is een onderwerp dat vaak wordt vermeden in relaties, maar het is een essentieel onderdeel van een gezonde en duurzame verbintenis.

Open en eerlijke communicatie over financiën kan veel problemen voorkomen en de basis leggen voor een succesvolle toekomst samen. Of je nu nog in de datingfase bent, al een tijdje samenwoont of zelfs nadenkt over gezinsuitbreiding, hier zijn enkele belangrijke geldvragen om met je partner te bespreken.

Geldvragen om te stellen aan je nieuwe partner!

 

Datingfase:

Waar geef je graag je geld aan uit? – Deze vraag helpt om elkaars financiële prioriteiten te begrijpen en te zien of jullie waarden overeenkomen.

Wat zijn je doelen? Waar zie je jezelf in 10-15 jaar? – Het is belangrijk om te weten of jullie toekomstvisies samenkomen of dat er grote verschillen zijn.

Waar zou je graag voor sparen? – Dit kan variëren van een droomvakantie tot het kopen van een huis. Het helpt om te weten waar jullie gezamenlijke spaardoelen liggen.

Een eigen rekening? Hoe zit de verdeling?

Fase 2:

Heb je op dit moment schulden? – Transparantie over eventuele schulden is van cruciaal belang, omdat dit invloed kan hebben op jullie financiële stabiliteit.

Heb je op dit moment spaargeld? – Spaargeld kan een vangnet bieden in moeilijke tijden, dus het is goed om te weten waar jullie staan.

Verwacht je van een partner dat deze geld spaart? Hoe belangrijk is dit voor jou? – Het is belangrijk om elkaars verwachtingen met betrekking tot sparen te begrijpen om eventuele misverstanden te voorkomen.

Leen je makkelijk geld? – Dit onthult hoe je partner omgaat met financiële verplichtingen.

Leen je makkelijk geld uit aan vrienden/familie? – Dit is relevant, aangezien leningen aan anderen invloed kunnen hebben op jullie financiële situatie.

Inkomsten? Verdeling? Alle kosten? De helft?

Fase 3 (Als je gaat samenwonen of overweegt te gaan samenwonen):

Samen één rekening of apart? – Beslissen of jullie financiën samenvoegt of gescheiden houdt, is een belangrijke keuze.

Wie betaalt wat? Kosten naar rato verdelen of verdeel je de kosten 50/50? – Dit kan variëren afhankelijk van jullie individuele financiële situaties en voorkeuren.

Wie neemt welke taak op zich? – Naast het huishoudelijke werk is het cruciaal om te bespreken wie verantwoordelijk is voor budgetteren, het betalen van rekeningen en het beheren van verzekeringen.

Hoe denk je over het aangaan van schulden? – Bespreek jullie standpunt over schulden, zoals studieschulden, hypotheken en leningen voor grote aankopen.

Verhouding que geld? Wie verdient er het meest?

Fase 4 (Veranderingen/Gezinsuitbreiding):

Zorg ervoor dat jullie beiden weten hoe jullie er financieel voor staan. – Houd regelmatig financiële besprekingen om op de hoogte te blijven van jullie financiële situatie.

Evalueer of de huidige verdeling eerlijk aanvoelt en of je wijzigingen wilt aanbrengen. – Relaties evolueren, en jullie financiële regelingen kunnen dat ook doen.

Bespreek wie welk deel van de financiële verantwoordelijkheden op zich neemt. – Duidelijke verantwoordelijkheden kunnen veel stress verminderen.

Welk cijfer geef je jullie financiële huishouding? – Een beoordeling kan jullie helpen om gebieden te identificeren waar verbetering nodig is.

Hoe denk je erover als je partner minder wilt gaan werken? – Deze discussie wordt belangrijk bij gezinsuitbreiding, omdat het invloed heeft op het inkomen.

Leg eventuele bezittingen vast als er geen huwelijk of geregistreerd partnerschap is. – Dit kan helpen om eigendomskwesties op te helderen in geval van een breuk.

Wat zijn je wensen/dromen/doelen voor de komende 5-10 jaar? – Bespreek jullie individuele en gezamenlijke doelen om een gemeenschappelijke visie voor de toekomst te creëren.

In een relatie draait het niet alleen om liefde; financiële compatibiliteit is ook van groot belang.

Geld is een beladen onderwerp, maar wel heel nodig. Wie betaald de boodschappen?

Wat zijn de opties met betrekking tot geld eerlijk verdelen?

Wat is kosten naar rato verdelen?

Kosten naar rato verdelen betekent simpelweg dat je uitgaven op een eerlijke en evenredige manier verdeelt tussen verschillende partijen of factoren, rekening houdend met hun bijdrage of gebruik. Stel je voor dat je met een groep vrienden uit eten gaat, en de rekening moet worden verdeeld. Als iemand meer heeft gegeten of gedronken dan de anderen, zou het eerlijk zijn om de kosten naar rato te verdelen, wat betekent dat iedereen een deel betaalt dat overeenkomt met hun consumptie. In zakelijke contexten is kosten naar rato verdelen een veelgebruikte praktijk om uitgaven eerlijk toe te wijzen aan afdelingen, projecten of partners op basis van hun betrokkenheid en gebruik van middelen. Het helpt om transparantie en rechtvaardigheid te handhaven bij het verdelen van financiële verplichtingen.

Kosten naar rato in een relatie

Kosten naar rato verdelen in een relatie houdt in dat partners gezamenlijke uitgaven, zoals huishoudelijke kosten of gezamenlijke activiteiten, verdelen op basis van hun financiële bijdrage of inkomen. Het doel is om eerlijkheid en gelijkwaardigheid te behouden in financiële zaken binnen de relatie. Bijvoorbeeld, als één partner aanzienlijk meer verdient dan de ander, kan het redelijk zijn om de gezamenlijke kosten naar rato te verdelen, waarbij de partner met een hoger inkomen een groter deel van de kosten op zich neemt. Dit zorgt voor een eerlijke verdeling van financiële verantwoordelijkheden en voorkomt financiële ongelijkheid en spanningen binnen de relatie.

Gelijk delen, ieder de helft:

In deze regeling delen partners de kosten gelijk, ongeacht hun inkomsten. Dit kan leiden tot financiële gelijkheid in de relatie, maar het kan soms oneerlijk aanvoelen als er aanzienlijke inkomensverschillen zijn. Beide hebben dan niet hetzelfde bedrag overhouden elke maand en dat kan ervoor zorgen dat de een heel veel kan uitgeven aan leuke dingen en de ander totaal niet. Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn, maar toch zie ik dit vaak gebeuren. Ook kan de ene partner vinden dat het hoogste inkomen betaalt voor bepaalde dingen en de minstverdienende partner dan minder moet bijdrage, wat dan misschien niet zo is afgesproken. Het zorgt in mijn beleving altijd voor wrijving.

Leg in een samenlevingscontract je vermogen vast.

Proportioneel delen:

In deze aanpak betalen partners een percentage van hun inkomen aan gezamenlijke kosten. Dit houdt rekening met de inkomensverschillen en zorgt ervoor dat beide partners een vergelijkbare financiële last ervaren in verhouding tot hun inkomsten.

Aparte financiën:

Sommige koppels kiezen ervoor om hun financiën volledig gescheiden te houden. Elke partner draagt bij aan hun eigen kosten, en gezamenlijke uitgaven worden gedeeld op basis van vooraf gemaakte afspraken. Dit kan leiden tot financiële onafhankelijkheid, maar vereist goede communicatie en overeenstemming over hoe gezamenlijke kosten worden beheerd.

Gezamenlijke rekening:

Partners kunnen ervoor kiezen om al hun inkomsten op een gezamenlijke bankrekening te storten en vanuit dezelfde rekening alle gezamenlijke uitgaven te doen. Deze aanpak biedt volledige financiële transparantie en vereenvoudigt het beheer van gezamenlijke financiën. Het kan helpen bij het opbouwen van financiële samenwerking en het verminderen van eventuele conflicten over wie wat bijdraagt aan gezamenlijke kosten.

Takenverdeling:

In plaats van puur financiële regelingen, kunnen partners taken toewijzen in plaats van financiële verantwoordelijkheden. Bijvoorbeeld, één partner draagt zorg voor de huur of hypotheek, terwijl de andere partner verantwoordelijk is voor boodschappen en rekeningen. Dit vereist een goede samenwerking en duidelijke afspraken.

Geldzaken bespreken maakt je relatie sterker

Het bespreken van deze geldvragen zal jullie helpen om beter te begrijpen hoe jullie met geld omgaan en hoe jullie samen financiële beslissingen kunnen nemen die jullie relatie sterker en gezonder maken. Open communicatie over geld legt de basis voor een succesvolle toekomst samen.

Hoe doen wij het?

Wij hebben een gezamenlijke rekening waar alles op gebeurd. Geen aparte rekeningen, geen eigen rekening, maar één rekening, alles op één hoop gooien. Uiteraard heb ik nu wel een zakelijke rekening waar alle inkomen en uitgaven vanuit Melina on Fire op komen. Vanuit deze rekening stort ik maandelijks een salaris naar onze gezamenlijke rekening waarvan alle kosten privé worden betaald. Een betaalrekening en een gezamenlijke spaarrekening voor ons. Ook alle investeringen die wij doen, doen wij samen.

 

Misschien vind je dit ook interessant? 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?

Melina - Money Mindset Coach

Over Melina

Financieel Business Coach | Money Mindset Coach

🔥 Van 100K schuld naar On FIRE

🔥 Helpt vrouwen om echte Money Queens te worden, zowel zakelijk als privé!

Meer lezen?

Online geld verdienen
website / blog ...