In 2012 kwam ik er alleen voor te staan met mijn 2 kinderen. Zij waren toen 3 en 4 jaar oud.

Helemaal opnieuw financieel beginnen, als je letterlijk alles kwijt bent geraakt is bizar. Je moet alles opnieuw regelen en vooruit plannen. Het is essentieel om een goed overzicht te krijgen als je 1 salaris hebt en als je uit wilt komen aan het einde van de maand, laat staan als je wilt sparen.
Het was best pittig als alleenstaande moeder. Alle beslissingen zelf moeten nemen, in een periode waarin je emotioneel alles behalve stabiel bent en / of je stabiel voelt.

Het is juist op dat moment zo belangrijk, zeker als er kinderen in het spel zijn, om de focus te houden op een stabiele financiële basis.. Dat creëert rust, zodat je je daarna weer kan richten op je eigen herstel.

In deze blog deel ik enkele tips om je back-on-track te krijgen en te laten zien dat je als single-mom ook kan budgetteren en misschien wel zelfs kunt sparen!

1. Maak een plan!

Een plan maken is de belangrijke eerste stap. Noteer allemaal verschillende budgetten: je inkomsten, uitgaven en verdeel ze in categorieën, zoals huur, boodschappen, gas, water, elektriciteit, kleding, kinderopvang enzovoort. Probeer elke maand zo nauwkeurig mogelijk te budgetteren.
Zo creëer je overzicht en zie je heel snel waar je eventueel teveel aan besteed of leer je prioriteiten te stellen.
Er zijn enkele apps ook om je budgetten in te maken en ook bij te houden. Je zult zien dat het helpt!

2. Boodschappen

Als alleenstaande moeder is het belangrijk om te besparen op boodschappen. Boodschappen is misschien je grootste kostenpost.  Koop in grote hoeveelheden en gebruik kortingsbonnen, koop huismerken, kijk goed naar voordeeltjes, plan je maaltijden vooruit en kook zelf in plaats van afhaalmaaltijden te bestellen. Dit kan je honderden euro’s per jaar besparen. Met betrekking tot avondeten; Gesneden spitskool kost natuurlijk meer dan een hele spitskool, bovendien krijg je ook nog eens veel meer. Je kan de ene avond een spitskoolschotel eten en de andere avond het resterend spitskool in een wokgerecht verwerken. Wees creatief met wat je koopt en met wat extra effort bespaar je op een product misschien al twee euro. Kan je nagaan wat dat doet als je zo met al je keuzes omgaat?!
Een afhaalmaaltijd en/of even iets thuis laten bezorgen is ontzettend verleidelijk, zeker na een lange werkdag en het ophalen van de kinderen bij een kinderopvang; probeer het vooral te voorkomen, besef dat 1 avond pizza met ze drietjes, gelijk kan staan aan een halve week eten.
In mijn gratis e-book deel ik een aantal goedkope én snelle recepten. Je download hem hier.

3. Gebruik van apps

Mijn derde tip hoe je kunt budgetteren als alleenstaande moeder is door apps te gebruiken. Er zijn tal van apps beschikbaar waarmee je voordeeltjes in de gaten kan houden. TooGoodToGo, Flink, Hello Fresh, Green choice zijn hele goede voorbeelden van apps die af en toe wat mooie dealtjes hebben, waar jij voor weinig geld of soms zelf gratis iets in huis kan halen! Als je om de paar dagen de speciale acties in de gaten houden, dan kan dat echt meer besparen dan je denkt! De voedselboxen zijn vaak de eerste keer gratis te gebruiken wanneer je deze voor het eerst aanschaft of je krijgt korting als je door iemand “aangebracht” wordt; maak hier gebruik van!

4. Beperk je uitgaven

Het is lastig, maar als alleenstaande moeder is het belangrijk om je uitgaven te beperken.
Je bent zelf geneigd om je goed te voelen en je wilt dan van alles kopen. Ga niet onnodig winkelen, ga bewust uit-eten als je dat van plan bent, vermijd dure abonnementen/abonneer je niet op onnodige diensten. Als je geld moet besparen is het belangrijk om je uitgaven te beperken, maar vooral jezelf niet in verleiding te brengen. Als

5. Buurthuizen of andere hulporganisaties

Er zijn vaker locaties beschikbaar voor alleenstaande moeders die hulp nodig hebben dan je denkt. Denk eens aan buurthuizen; er wordt regelmatig iets georganiseerd voor kinderen en in sommige kan je ook nog eens een makkelijke goedkope avondmaaltijd halen.

6. Inkoop en verkoop!

Iets wat voor jou het niet meer waard is, dat kan nog van waarde zijn voor anderen. Koop en verkoop kleding en andere spullen.
Marktplaats, Vinted, een rommelmarkt…you name it. Toen ik alleen was kocht ik veel kledingpakketten voor de jongens, pakketten worden vaak veel goedkoper aangeboden, je bewaard wat nog mooi is en de rest kon ik verkopen. Soms kocht ik zelfs voor het volgende jaar; als je iets ziet wat je uiteindelijk toch nodig zal hebben en het is te mooi om te laten liggen en je hebt de ruimte op dat moment; bedenk dan wat je er mee kan besparen of zelfs verdienen.

7. Vermijd schulden

Het is belangrijk om schulden te vermijden als alleenstaande moeder en soms moet je wel een lening hebben om iets te kunnen betalen. Maar onthou: geld lenen kost geld, dus je moet het altijd zien te voorkomen. Als je een lening of krediet moet afsluiten, probeer dan een laag rentetarief te vinden en leen alleen wat je echt nodig hebt. Of klop bij iemand die je vertrouwt. Zorg ervoor dat je de lening of het krediet op tijd terugbetaalt om boetes en extra rentekosten te vermijden.

Budgetteren kan als alleenstaande moeder een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om je financiën te beheren en je uitgaven onder controle te houden. Door deze tips en adviezen te volgen, kan je je financiën beter beheren en voorkomen dat je in de financiële problemen komt.
Er zijn nog veel meer manieren om kosten te besparen, maar los van besparen….een andere manier om geld over te houden aan het einde van de maand is meer geld te verdienen. 

 

Misschien vind je dit ook interessant? 

tips voor een goedkope zomervakantie
goedkoop overnachten tijdens de zomervakantie
website / blog ...