Het juiste uurtarief bepalen als zzp’er!

Het juiste uurtarief bepale als zzp'er

Wat is een bruto inkomen en hoeveel maakt dat aan netto inkomen?

Toen ik 21 was werkte ik voor het eerst als zzp’er. Het starten van een eigen onderneming was nooit mijn doel, maar toen ik erachter kwam hoeveel mijn studiegenootjes aan uurtarief vroegen, was ik om!

Zzp’er in de financiële wereld

Als zzp’er in de financiële wereld, wist ik goed wat er allemaal bij kwam kijken als startende ondernemer. Welk uurtarief ik nodig had om mijn administratiekosten, verkoopkosten, belasting en andere bedrijfskosten te dekken was voor mij bekend terrein.

Ik verhuurde mijzelf als debiteurenbeheerder bij grote bedrijven. Mijn taak was ervoor zorgen dat de boekhouding op orde was, achterstanden werden ingehaald en zodra alles onder controle was, ging ik door naar het volgende project.

Wat is een goed uurtarief?

Het bepalen van het juiste uurtarief kon soms aanvoelen als een lastige puzzel. Hoeveel vragen collega zzp’ers? Wat is de norm in deze branche? Maar ook…hoeveel ben ik waard? Als zzp’er vraag je een veel hoger uurtarief dan in loondienst, waardoor die bedragen ook oncomfortabel kunnen voelen.

Zeker in een periode waarin opdrachten minder snel gevonden worden vraag je je af of je uurtarief niet veel te hoog is.

Misschien stel jij jezelf die vraag ook regelmatig. Geen zorgen, in deze blog ga ik je meenemen in mijn proces en hoe ik dit voorheen bepaalde.

zzp uurtarief netto

Kosten in jouw onderneming

Laten we beginnen met het bepalen van de kosten in je onderneming. Denk aan zaken als kantoorkosten, verzekeringen, belastingen, pensioen, reiskosten en marketinguitgaven.

Het is essentieel om deze kosten mee te nemen in je berekening van je uurtarief, zodat je een reëel beeld krijgt van wat je nodig hebt om winst te maken. Vergeet niet dat je als zzp’er ook moet denken aan de toekomst en het laten groeien van je bedrijf. Dit is de basis. Je kosten moeten kunnen worden gedekt uit je inkomsten!

Wat doen andere zzp’ers?

Onderzoek wat andere zzp’ers in jouw vakgebied vragen aan uurtarief voor vergelijkbare diensten. Dit geeft je een idee van de marktwaarde van jouw diensten.

Het kan zijn dat je jezelf kunt positioneren als iemand met meer expertise dan andere zzp’ers en daardoor een hoger uurtarief kunt vragen, of juist als een voordelige optie met een lager tarief. Begrijp de dynamiek van de markt en maak een weloverwogen keuze. Soms kan het ondanks dat je meer ervaring hebt handig zijn om toch een lager uurtarief te vragen, om zo meer klussen aan te trekken.

netto inkomen berekenen

Gewenst besteedbaar inkomen

De meeste gestelde vraag, hoeveel inkomen als zzp’er heb ik nou?

Dit is echt volledig aan jezelf. Denk goed na over hoeveel inkomen je nodig hebt om comfortabel te leven (je privé netto besteedbaar inkomen dus) en hoeveel geld je nodig hebt om je bedrijf te laten groeien (bedrijfskosten voor investeringen).

Zorg ervoor dat je niet alleen je dagelijkse uitgaven dekt, maar ook een buffer hebt voor onvoorziene kosten en om privé te investeren in de toekomst.

En maak dan de berekening tussen je bruto uurtarief, je declarabele uren en je netto inkomen

Bepaal je gewenste privé inkomen en reken uit hoeveel declarabele uren je nodig hebt aan factureren om dit doel te bereiken. Als voorbeeld, je wilt 2500 euro netto inkomen en je wilt 30% reserveren voor de belasting.

Dan moet je per maand een bedrag van 2500 + 750 = € 3250,- aan facturen sturen. Stel je vraagt in het begin een uurtarief van 50 euro per uur, dan moet je minimaal 3250 gedeeld door 50 = 65 uur aan declarabele uren kunnen factureren.

In dit voorbeeld heb ik geen rekening gehouden met startersaftrek en zelfstandigenaftrek of met kosten voor je pensioen, zorgverzekeringswet, kosten voor een boekhouder, autokosten, eventueel een eenvoudig boekhoudpakket etc, maar dat dien jij wel te doen in jouw berekening. Jouw persoonlijke situatie samen met de situatie van je onderneming zijn natuurlijk essentieel om mee te nemen in deze berekening.

Het uurtarief berekenen doe je altijd exclusief btw. Daarbij is het urencriterium ook een belangrijk iets om mee rekening te houden!

Het is een proces!

Onthoud dat het bepalen van een uurtarief een proces is. Wees flexibel en bereid om je tarieven aan te passen als je merkt dat ze niet werken voor jou of voor je klanten. Transparantie is essentieel, dus wees open en eerlijk over je tarieven.

inkomen als zzp'er

Keer jezelf netto inkomen uit

Als zzp’er heb je de vrijheid om je financiën op jouw eigen manier te beheren. Mijn advies, splits zo snel mogelijk je zakelijke en persoonlijke rekening.

Er zijn verschillende methoden om met je inkomsten om te gaan, maar hier is mijn gouden tip: keer jezelf altijd salaris uit (overboeken naar je privé rekening dus!), en het liefst elke maand hetzelfde bedrag, op een vast tijdstip.

Het uitkeren van een vast maandelijks salaris aan jezelf helpt je om een financieel ritme te creëren en geeft je de zekerheid dat je maandelijks je persoonlijke kosten kunt dekken. Hierdoor hoef je niet steeds te twijfelen of je genoeg geld beschikbaar hebt voor je privé-uitgaven. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om je financiën als zzp’er te beheren en jezelf te verzekeren van een stabiel netto inkomen, net zoals in je loondiensttijd.

Natuurlijk kan de hoogte van je salaris variëren, afhankelijk van je financiële situatie en bedrijfsresultaten. Maar door jezelf regelmatig een vast bedrag uit te keren, kun je beter budgetteren en plannen voor je persoonlijke uitgaven. Het geeft je gemoedsrust en helpt voorkomen dat je je afvraagt wanneer en hoeveel je kunt opnemen van je zakelijke rekening.

Moet je salaris elke maand hetzelfde zijn?

Nee, hoeveel geld je per maand overboekt naar je privérekening mag je dus helemaal zelf bepalen. Maar, het is wel handig om elke maand (ongeveer) hetzelfde over te maken naar je privérekening en dit te zien als salaris wat je kan uitgeven zonder steeds te moeten denken ‘Kan dat wel?’ ‘Heeft mijn bedrijf het niet nodig?’

hoeveel inkomstenbelasting, jouw netto inkomen

Hoe geef je je salaris op bij de aangifte inkomstenbelasting?

Bij een eenmanszaak ziet de belastingdienst je bedrijf en je privésituatie als één. Alle bedragen die je gedurende het jaar hebt overgemaakt naar je privérekening, wat voor jou dus jouw salaris is, noemt de belastingdienst privéonttrekkingen. Deze privéonttrekkingen zorgen ervoor dat het saldo op je zakelijke rekening lager wordt.

Maar dit uitgekeerde salaris aan jezelf zijn geen zakelijke kosten. Kosten voor je onderneming verlagen je winst en dus het bedrag waarover je belasting moet betalen. Wat je jezelf uitbetaalt aan salaris, privéonttrekkingen, verlaagt je winst dus niet.

In de aangifte inkomstenbelasting geef je het totaal van deze privéonttrekkingen dus op. Het totaalbedrag vul je in onder het kopje ‘privéonttrekkingen- en stortingen’.

Wat je verder opgeeft onder het kopje privéonttrekkingen en -stortingen zijn bijvoorbeeld het privégebruik van de telefoon aangeschaft op de naam van je bedrijf of de privékilometers gereden in de auto op naam van je bedrijf. Je mag trouwens 500 privé kilometers rijden met je zakelijke auto zonder bijtelling.

Privéonttrekkingen zijn geen kosten

De privéonttrekkingen zijn dus niet hetzelfde als zakelijke kosten voor de inkomstenbelasting. En daarom moet je ze apart opgeven in de aangifte inkomstenbelasting. Door het invullen van je privéonttrekkingen en privé-stortingen maak je in de belastingaangifte dus weer een aansluiting tussen de mutatie in je eigen vermogen en je bruto-inkomen.

Samen sparren?

Wil je een keer samen sparren over jouw uurtarief of andere zaken waar je tegenaan loopt? Boek een strategiegesprek! In slechts 30 minuten via Teams storten we ons op de cruciale stappen die jij moet zetten om te floreren in jouw bedrijf!
Daarnaast onderzoeken we in dit gesprek of ik je mogelijk verder kan helpen en zo ja op welke manier dit passend is.

Liefs,

Melina

PLAN EEN GRATIS STRATEGIESESSIE IN

Niet langer buikpijn hebben door geen financiëel overzicht?

Tijd om jouw financieel inzicht naar een hoger niveau te tillen!

In slechts 30 minuten via Teams storten we ons op de cruciale stappen die jij moet zetten om te floreren.
Daarnaast onderzoeken we in dit gesprek of ik je mogelijk verder kan helpen en zo ja op welke manier dit passend is.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?

Melina - Money Mindset Coach

Over Melina

Financieel Business Coach | Money Mindset Coach

🔥 Van 100K schuld naar On FIRE

🔥 Helpt vrouwen om echte Money Queens te worden, zowel zakelijk als privé!

Meer lezen?

Online geld verdienen
website / blog ...