Voor jezelf beginnen: tips voor de startende ondernemer!

Voor jezelf beginnen: belangrijke tips voor de startende ondernemer

Voor jezelf beginnen: tips voor de startende ondernemer!

 

Denk je eraan om voor jezelf te beginnen?

Als je voor jezelf wilt beginnen als ondernemer, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om je voor te bereiden op het opzetten van je eigen bedrijf. In april 2022 ben ik gestart met Melina on Fire. Inmiddels iets langer dan een jaar verder heb ik enorm veel geleerd het afgelopen jaar. Een aantal van die stappen, deel ik graag met je in deze blog.

Heb jij meer hulp nodig? 

Kijk dan bij mijn 1op1 coachingstraject voor ondernemers! Ikzelf ben destijds ook gestart samen met een business coach, omdat ik graag wat begeleiding wilde bij de opstart! Dat heeft mij enorm geholpen, waardoor ik binnen een jaar hele grote stappen heb kunnen zetten. Gun ik jou ook!

wanneer je aan de voorwaarden voldoet, ben je ondernemer en moet je inkomstenbelasting betalen

Hieronder staan enkele algemene stappen die mij op weg hebben geholpen:

Bepaal je doelen en vaardigheden:

Voordat je begint, is het belangrijk om na te denken over je doelen en vaardigheden. Wat wil je bereiken met je bedrijf en wat zijn je sterke punten? Welke producten of diensten ga je aanbieden en wie is je doelgroep? Stel jezelf de volgende vragen: Waarom wil je doen wat je doet? Hoe doe je dat? En welk product of dienst koppel je daar aan?

Hierbij praktische tips:

Schrijf een businessplan:

Een businessplan is een plan waarin je de doelen, producten of diensten, marktonderzoek, financiële projecties en andere belangrijke informatie voor je bedrijf opneemt. Het opstellen van een businessplan kan je helpen om je ideeën te structureren en om te zetten in concrete stappen. Het hoeft echt geen uitgebreid plan te zijn voor de bank, maar wel voor jezelf. Als houvast.

Kies een rechtsvorm:

Kies de rechtsvorm die het beste past bij jouw bedrijf. Bijvoorbeeld een eenmanszaak, VOF, BV, of stichting. Lees verder voor een uitgebreide uitleg over de verschillende rechtsvormen.

Schrijf je in bij de KvK:

Als je een bedrijf start, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). De KvK registreert alle bedrijven en zorgt ervoor dat de overheid op de hoogte is van jouw onderneming. Houd rekening met de kosten hiervan, de inschrijving kost €75,- (verderop de uitleg over het kiezen van een bedrijfsvorm!).

Regel belastingzaken:

Als ondernemer heb je te maken met verschillende belastingen. Zoals omzetbelasting (BTW), inkomstenbelasting en eventueel vennootschapsbelasting. Het is belangrijk om op tijd aangifte te doen en belasting te betalen. Als je hier geen kaas van hebt gegeten, huur dan een boekhouder in. Dit kan je écht veel geld besparen!

Zoek financiering:

Als je financiering nodig hebt voor je bedrijf, kun je bijvoorbeeld terecht bij de bank, een investeerder of crowdfunding. Zorg ervoor dat als je een financiering nodig hebt je een goed plan op stelt en duidelijk aangeeft waar je geld voor nodig hebt met een goede onderbouwing! Nog veeeel fijner is het als je zelf de investering kan doen én een buffer hebt voor als je bedrijf niet meteen winst maakt. Wil je hier een plan voor? Hiermee help ik jou graag!

Begin met netwerken:

Begin met het opbouwen van een netwerk. Zoek contacten in jouw vakgebied, bezoek evenementen, en maak gebruik van sociaal media om jezelf en je bedrijf te promoten. Er zijn zat Facebook groepen voor ondernemers!

Zelfstandig ondernemer

Ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Hoe weet je nou of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? In Nederland ben je voor de inkomstenbelasting een ondernemer als je een zelfstandig beroep of bedrijf uitoefent en daarbij deelneemt aan het economisch verkeer. Zodra je ingeschreven staat bij de kvk, is dit het geval en als je aan de volgende eisen voldoet.

Je moet zelfstandig beslissingen kunnen nemen over je bedrijfsvoering en onafhankelijk zijn van een werkgever. Dit betekent dat je niet in loondienst bent bij een ander bedrijf voor hetzelfde werk.

Voor de inkomstenbelasting moet je de intentie hebben om winst te maken met je activiteiten. Hoewel niet alle ondernemingen meteen winstgevend hoeven te zijn, moet je in het algemeen streven naar een positief financieel resultaat. Je moet hier een duidelijke administratie voor bijhouden.

Je moet deelnemen aan het economisch verkeer, wat betekent dat je producten of diensten aanbiedt die voor anderen beschikbaar zijn en waarvoor anderen bereid zijn te betalen.

Het hebben van meerdere opdrachtgevers of klanten kan duiden op zelfstandigheid, maar het is niet de enige factor die bepaalt of je als ondernemer wordt beschouwd. Dit is wel een belangrijke criteria voor de belastingdienst om te bepalen of het verkapte loondienst is of dat je echt ondernemer bent.

Ook een belangrijke andere voorwaarden is dat je bedrijf in Nederland gevestigd moet zijn. Hier kom ik ooit nog op terug in een andere blog, over hoe het zit als je langere tijd wilt reizen en aan welke voorwaarden je dan moet voldoen.

 

Criteria waar je aan moet voldoen om als ondernemer voor de inkomstenbelasting te worden aangemerkt

Een VOF (vennootschap onder firma), een BV (besloten vennootschap) en een eenmanszaak zijn verschillende rechtsvormen voor bedrijven, wat is nou wat?

Een van de andere meest gestelde vragen, naast ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting, is welke vorm kies ik nou bij de opstart van mijn bedrijf? Wanneer ga ik over van zzp naar bv? Of kan ik daar direct mee starten? Is het de belastingdienst bepaalt het, of heb ik zelf een keuze daarin?

  • Een eenmanszaak is een bedrijf dat wordt gerund door één persoon, die volledig verantwoordelijk is voor het bedrijf en alle winst en verliezen draagt. De eigenaar van een eenmanszaak is zelfstandig ondernemer en heeft beperkte boekhoudkundige verplichtingen. De eigenaar is persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden van het bedrijf.

  • Een VOF is een samenwerkingsverband tussen twee of meer personen (vennoten) die samen een bedrijf runnen. De vennoten delen de winst en verliezen van het bedrijf en zijn hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden van de VOF

  • Een BV is een rechtspersoon en heeft dus een eigen juridische status. Dit betekent dat de BV als bedrijf zelfstandig aansprakelijk is voor alle schulden en verplichtingen. De eigenaar van een BV is niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Een BV heeft wel meer boekhoudkundige en administratieve verplichtingen dan een eenmanszaak of VOF.

 Het belangrijkste verschil tussen een eenmanszaak, VOF en BV is de mate van persoonlijke aansprakelijkheid en de juridische status van de onderneming.

Het kiezen van de juiste rechtsvorm is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het bedrijf, de aansprakelijkheid die je bereid bent te dragen en de belastingvoordelen die bij de verschillende rechtsvormen horen.

Mocht je hier echt inhoudelijke vragen over hebben, kun je altijd de belastingdienst even bellen om samen te sparren. Mijn ervaring is dat zij daar goed benaderbaar voor zijn! Vind je die stap te groot? Stuur mij een DM op instagram en ik help je graag.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

De KOR regeling

Ooit gehoord van de KOR-regeling? Wat is het en is het iets voor jou?

 De KOR-regeling staat voor de kleineondernemersregeling. Dit is een regeling die in Nederland van toepassing is op ondernemers met een jaaromzet van maximaal € 20.000.

Hieronder volgen enkele voor- en nadelen van de KOR-regeling:

Voordelen:

Minder administratie: Ondernemers die de KOR-regeling toepassen, hoeven geen btw-aangifte te doen en geen btw te betalen over hun omzet. Dit scheelt veel administratieve lasten.

Concurrentievoordeel: Doordat er geen btw wordt berekend aan klanten, kunnen ondernemers die de KOR-regeling toepassen hun producten of diensten tegen lagere prijzen aanbieden dan hun concurrenten.

Lagere kosten: Door het ontbreken van btw-heffing en -afdracht zijn er geen btw-kosten, waardoor de kosten voor de ondernemer lager zijn.

Nadelen:

Beperkingen: Ondernemers die de KOR-regeling toepassen, mogen geen btw aftrekken die ze hebben betaald voor aankopen die ze hebben gedaan voor hun bedrijf.

Geen btw-teruggave: Ondernemers die de KOR-regeling toepassen, hebben geen recht op btw-teruggave van de Belastingdienst.

 Voor mij was de KOR-regeling geen optie. Ik wilde namelijk vooral veel investeren in mijn bedrijf, waardoor de BTW teruggave heel interessant was.

Welke criteria moet iedere zelfstandige ondernemer aan voldoen?

BTW vrijstelling?

 Naast de KOR zijn er een aantal diensten die ook afwijkend fiscale regelingen hebben. Sommige diensten kunnen vrijgesteld zijn van btw op basis van hun aard. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde medische diensten, financiële diensten, onderwijsdiensten, enzovoort.

Meer vragen over alles wat je hierboven hebt gelezen? Plan een gratis strategiesessie in of stuur mij een berichtje op instagram.

PLAN EEN GRATIS STRATEGIESESSIE IN

Niet langer buikpijn hebben door geen financiëel overzicht?

Tijd om jouw financieel inzicht naar een hoger niveau te tillen!

In slechts 30 minuten via Teams storten we ons op de cruciale stappen die jij moet zetten om te floreren.
Daarnaast onderzoeken we in dit gesprek of ik je mogelijk verder kan helpen en zo ja op welke manier dit passend is.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?

Melina - Money Mindset Coach

Over Melina

Financieel Business Coach | Money Mindset Coach

🔥 Van 100K schuld naar On FIRE

🔥 Helpt vrouwen om echte Money Queens te worden, zowel zakelijk als privé!

Meer lezen?

Online geld verdienen
website / blog ...