Geld verdienen als content creator

Geld verdienen als content creator

Oh boy, de afgelopen 10 jaar zijn er echt heel wat veranderingen geweest. Ik herinner me nog mijn allereerste computer en hoe ik tijdens mijn middelbare schooltijd helemaal verslaafd was aan MSN.

Nou ja, misschien is dat wel iets meer dan 10 jaar geleden, maar voor deze blog maakt dat niet uit. In deze post duik ik dieper in de wereld van online geld verdienen, en dan met name hoe je als content creator je centen kunt binnenharken.

Wat is een Content Creator?

Een content creator is een persoon die digitale inhoud produceert en deelt op platforms zoals Instagram, YouTube, TikTok, blogs en andere sociale mediakanalen.

Deze inhoud kan van alles omvatten, zoals foto’s, video’s, geschreven teksten, illustraties, en zelfs podcasts. Wat alle content creators gemeen hebben, is dat zij weten hoe je boeiende en relevante content kan maken die aantrekkelijk is voor hun specifieke doelgroep.

goede contentcreatie bestaat uit een mooi grafisch ontwerp

Waarom zou iemand zijn contentcreatie uitbesteden?

Voor veel bedrijven is content maken iets wat er ‘bij’ hoort, maar niet waar direct het geld mee verdient word. Bij mij is het niet een eerste bron van inkomsten, dat is mijn coaching of mijn cursus.

Toch is social media heel belangrijk en een vak apart. Je contentcreatie uitbesteden is een goed idee als je behoefte hebt aan goede content, maar hier zelf geen kaas van hebt gegeten. Slechte content creatie kan namelijk schadelijk zijn voor je bedrijf, samenwerking met een goede content creator is geen slecht idee als je doel is meer naamsbekendheid. Op dit moment besteed ik mijn content (nog) niet uit en maak ik de content zelf, dit omdat Melina on Fire een persoonlijk merk ik gebaseerd op mij. Ook vind ik het content maken heel erg leuk en daag ik mijzelf uit en wil ik dit naar een hoger niveau tillen.

Bij een bedrijf dat producten verkoopt is dat natuurlijk weer heel anders. Dan kan iedereen de contentcreatie maken en zit er geen gezicht achter. Uitbesteden is dan zo een slecht idee nog niet.

Influencer of een geheime content creator?

Content creatie

Content creators zijn er in alle soorten en maten, en ze richten zich op uiteenlopende onderwerpen en niches. Hoe duidelijker je specifieke doelgroep is, hoe makkelijker het is om potentiële klanten te vinden.

Overweeg je dit te gaan doen? Dan zijn dit enkele voorbeelden waar andere content creatie over maken om jou te inspireren:

 1. Beauty en Mode: Er zijn content creators die gespecialiseerd zijn in make-up tutorials, modetips, en het delen van hun persoonlijke stijl.
 2. Reizen: Reisbloggers en vloggers nemen hun volgers mee op avonturen over de hele wereld, delen reisgidsen en geven inzicht in verschillende culturen.
 3. Voeding en Lifestyle: Creators in deze categorie delen recepten, wellnessadviezen, en persoonlijke verhalen over een gezonde levensstijl.
 4. Technologie: Tech-enthousiastelingen geven reviews van gadgets, delen hacks, en houden hun publiek op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de techwereld.
 5. Entertainment: Van gamers en streamers tot YouTubers die komedievideo’s maken, er zijn creators die hun publiek vermaken met humor en spelplezier.
 6. Educatie en Tutorials: Sommige content creators fungeren als leermeesters, delen kennis en geven stapsgewijze instructies over onderwerpen variërend van fotografie tot koken en programmeren.

Een goede contentstrategie creëren

Wat doen content creators?

De 6 stappen die een concent creator moet doen:

 1. Content creatie: Het produceren van visuele of geschreven content die waarde biedt aan het publiek. Dit kan variëren van het maken van informatieve blogs tot het produceren van goed bewerkte video’s. Veel gebruiken hier de tool canva voor, maar er zijn verschillende tools die je hiervoor kan gebruiken. Afbeeldingen of stock photo’s kun je vaak ook in deze tools vinden.
 2. Inhoudsplanning: Content creators ontwikkelen strategieën voor hun inhoud, waaronder het bepalen van welke onderwerpen ze willen behandelen en hoe ze hun boodschap effectief kunnen overbrengen. Hierbij is het altijd belangrijk om na te denken wat het doel is van de concent zelf. Is het verkopen of enkel volgers aantrekken? Ook hiervoor kun je gebruik maken van een contentkalender om het jezelf makkelijk te maken!
 3. Communitybouw: Het opbouwen van een loyale gemeenschap van volgers is essentieel. Content creators interageren vaak met hun publiek, beantwoorden vragen en creëren een positieve online omgeving. Goede content zorgt voor meer volgers en blijvende volgers. Niet iedereen koopt meteen na het zien van één social media posts. Een goede contentstrategie is een manier waarop je na maanden nog kopers hebt uit content.
 4. Promotie en Marketing: Ze moeten ook hun werk promoten om een groter publiek te bereiken. Dit kan onder meer het gebruik van sociale media, zoekmachineoptimalisatie en samenwerkingen met merken omvatten. Welke woorden gebruiken de juiste kopers?
 5. Monetisatie: Hoewel het niet voor elke creator het primaire doel is, kunnen sommigen hun inspanningen omzetten in inkomsten. Dit kan worden bereikt door advertenties, gesponsorde inhoud, en verkoop van merchandise. Hoe meer je meet, hoe meer je weet! En hoe meer je weet hoe beter de content is die je kan creëren.

Een goede contentstrategie creëren

De nadelen van een Content Creator

Hoewel het leven van een content creator vaak glamoureus lijkt, gaat het werk gepaard met zijn eigen uitdagingen. Het is gewoon écht een baan. Een leuke online baan die je kan uitvoeren vanuit de hele wereld, maar het is wel een baan.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende obstakels waar ze mee te maken hebben:

 1. Consistentie: Het behouden van een consistente productiestroom kan een uitdaging zijn. Creators moeten regelmatig nieuwe inhoud leveren om hun publiek betrokken te houden. Een goede klant is een klant die meerdere keren gebruik maakt van jou goede content creatie. Een goede contentkalender helpt hier goed bij!
 2. Creatieve Blokkades: Iedereen kan te maken krijgen met creatieve blokkades, waarbij het moeilijk is om nieuwe ideeën te bedenken. Ook hierin, maar een contentplan voor jezelf op dagen dat het wel stroomt.
 3. Publieksopbouw: Het vergroten van het aantal volgers kan moeilijk zijn in een competitieve omgeving. Het kan je bui enorm beïnvloeden als je een keer slecht scoort. Analyseer dan vooral waarom, soms ligt het simpelweg aan de tijd waarop je content deelt.
 4. Kritiek en Haters: Het internet kan een harde plek zijn, met kritiek en negativiteit van sommige gebruikers. Voor mij wel een reden om minder gebruik te maken van bepaalde kanalen waarin de haat heftiger is, maar weer dat influencers hier last van hebben.
 5. Zelfdiscipline: Als zelfstandig ondernemers moeten content creators zelfgestuurd en gedisciplineerd zijn om te slagen.

contentcreatie voor een videocontent met contentstrategie

Een User Generated Content creator

User Generated Content (UGC) is een term die de afgelopen jaren in de wereld van marketing en sociale media steeds meer aandacht heeft gekregen en het is net even anders dan een gewone content creator!

Wat houdt UGC precies in, en hoe kun je hier geld mee verdienen?

Afgelopen maand mocht ik Lisanne Wagenaar interviewen in mijn podcast over dit onderwerp, leuk als je luistert en anders hieronder een beknopte versie van hetgeen wij hebben besproken!

Wat is UGC?

User Generated Content (UGC) is inhoud die wordt gemaakt door gebruikers of klanten van een product of dienst. Dit kan variëren van beoordelingen en recensies tot afbeeldingen, video’s en andere creatieve content die consumenten delen op sociale mediaplatforms. Het unieke aan UGC is dat het niet wordt gemaakt door het bedrijf zelf, maar door de gebruikers van hun producten.

Lisanne Wagenaar is gespecialiseerd in het maken van UGC voor bedrijven. In plaats van dat bedrijven hun eigen advertentievideo’s maken, sturen ze hun artikelen naar Lisanne. Zij maakt vervolgens aantrekkelijke UGC-advertenties voor hen. Deze video’s en andere content kunnen bedrijven dan gebruiken voor hun eigen marketingcampagnes. Het gaat vooral om videocontent, hoogwaardige content.

Het belangrijkste verschil tussen traditionele advertenties en UGC is dat UGC de authenticiteit en aanbevelingen van echte gebruikers benadrukt.

Het zijn niet de bedrijven die vertellen hoe geweldig hun product is, maar tevreden klanten die hun ervaringen delen met potentiële kopers. Kopers die in dezelfde doelgroep vallen als de UGC creator.

Unieke content voor de juiste doelgroep

Hoe je geld als UGC Creator?

 1. Verschillende Inkomstenbronnen: Lisanne benadrukt dat je op verschillende manieren geld kunt verdienen als UGC-creator. Ze maakt zowel individuele video’s als langetermijnovereenkomsten met bedrijven waarin ze regelmatig content voor hen produceert.
 2. Prijsstelling: In het begin, toen Lisanne net begon met UGC, vroeg ze ongeveer €100 per video. Naarmate ze meer ervaring opdeed en meer opdrachten kreeg, kon ze haar tarieven verhogen. Nu vraagt ze tussen de €200 en €250 voor een video van 30 seconden.
 3. Pakketdeals: Naast individuele opdrachten biedt Lisanne ook pakketten aan. Bedrijven kunnen bij haar maandelijkse pakketten afnemen, waarin ze meerdere video’s produceert. Dit zorgt voor een stabiele inkomstenbron.
 4. Schaalbaarheid: Hoe meer je werkt en ervaring opdoet, hoe meer je kunt verdienen als UGC-creator. Er zijn zelfs creators die richting de €10.000 per maand gaan. Het is echter belangrijk op te merken dat dit geen manier is om passief inkomen te genereren. Je moet hard werken en consistent zijn.

UGC en je administratie

Waar Lisanne en ik het ook over hebben in de podcast is de administratie achter een online contentmarketing bureau. Vaak denken starters dat alle inkomsten netto zijn, terwijl dat niet zo is. Vaak starten zij bij een bedrijf en is de communicatie over hoe de administratieve kant hiervan werkt erg summier.

Infographics voor een hogere conversie in de zoekmachines

Wil jij starten met contentcreatie?

Dan is het belangrijk om te beseffen dat je een bedrijf start. Dat je dit echt als ondernemer gaat doen en een bepaald percentage moet reserveren voor de belastingdienst.

Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Het is iets om mee te nemen en als je het goed doet, zal je alsnog meer verdienen dan een baan in loondienst. En hoe tof is het als je een inkomen kan halen uit het creëren van content? Iets wat je normaal voor je hobby doet!

Wil je meer weten over hoe je een (online) bedrijf moet opstarten?

Plan dan een gratis advies gesprek in!

 

Misschien vind je dit ook interessant?

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?

Melina - Money Mindset Coach

Over Melina

Financieel Business Coach | Money Mindset Coach

🔥 Van 100K schuld naar On FIRE

🔥 Helpt vrouwen om echte Money Queens te worden, zowel zakelijk als privé!

Meer lezen?

Online geld verdienen
website / blog ...