Starten als freelancer

starten als freelancer

Melina on Fire bestaat inmiddels al ruim een jaar! Een jaar waarin ik ontzettend veel geleerd heb. Niet alleen over mijzelf, het vinden van klanten, het schrijven van blogs, maar ook de basics. Hoe start je nou als je voor jezelf wilt beginnen als freelancer en dan vooral met de cijfertjes?!

Als freelancer is het van cruciaal belang dat je je financiën goed regelt vanaf het begin. Want laten we eerlijk zijn, niemand wil eindigen als een financiële puinhoop. Maar weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen, ik heb 5 handige tips voor je om je geld slim te regelen als je gaat starten als freelancer

1. Open een aparte zakelijke en houd een aparte privé rekening 

Als je gaat starten als freelancer is het essentieel dat je direct een zakelijke rekening opent. Dit zorgt ervoor dat al je inkomsten en uitgaven gescheiden blijven van je privé-financiën. En geloof me, dit bespaart je een hoop gedoe als het gaat om het bijhouden van je administratie. En ja, het is waar dat traditionele banken vaak hoge kosten hebben voor zakelijke rekeningen. Maar gelukkig zijn er ook alternatieven zoals Knab of Bunq, die goedkoper zijn

2. Een boekhoudprogramma

Een boekhoudprogramma is onmisbaar als je gaat starten als freelancer. Het helpt je om je financiën op orde te houden en geeft je inzicht in je inkomsten en uitgaven. Daarnaast kun je met een boekhoudprogramma eenvoudig facturen versturen en betalingen bijhouden. Het is belangrijk dat je bij het kiezen van een boekhoudprogramma kijkt naar de mogelijkheid om het te koppelen met je zakelijke rekening. Dit maakt het proces een stuk efficiënter. Ik gebruik zelf MoneyBird en ben hier onwijs tevreden mee!

3. Werk met diverse spaarpotjes

Als freelancer ontvang je je inkomsten vaak inclusief BTW. Om te voorkomen dat je jezelf rijk rekent, is het slim om te werken met diverse spaarpotjes. Hierin kun je geld reserveren voor de BTW, inkomstenbelasting en andere kosten die je maakt in je bedrijf. Zo houd je altijd overzicht en kom je niet voor verrassingen te staan als het tijd is om belastingen te betalen.
Hoe je potjes maakt op je bank, lees je hier.

4. Bouw een salarisbuffer op

Als freelancer heb je over het algemeen een minder vast inkomen dan wanneer je in loondienst werkt. Het kan daarom voorkomen dat je tijdelijk minder of geen opdrachten hebt. Om financiële stress te voorkomen, is het slim om een salarisbuffer op te bouwen. Zo kun je jezelf salaris blijven betalen als je tijdelijk minder inkomsten hebt. Richtlijn hiervoor is om een salarisbuffer op te bouwen van ongeveer 6 á 8 maanden.

5. Start direct met pensioen opbouwen

Last but not least, het is nooit te vroeg om te beginnen met pensioen opbouwen. Als freelancer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen en het is belangrijk dat je hier op tijd mee begint. Zo kun je bijvoorbeeld starten met pensioenbeleggen of pensioensparen en genieten van de fiscale voordelen die het met zich meebrengt. Het lijkt misschien nog ver weg, maar geloof me, je zult blij zijn dat je het gedaan hebt als je met pensioen gaat.

Hopelijk ben je helemaal ready om te starten als freelancer na deze tips!

PLAN EEN GRATIS STRATEGIESESSIE IN

Niet langer buikpijn hebben door geen financiëel overzicht?

Tijd om jouw financieel inzicht naar een hoger niveau te tillen!

In slechts 30 minuten via Teams storten we ons op de cruciale stappen die jij moet zetten om te floreren.
Daarnaast onderzoeken we in dit gesprek of ik je mogelijk verder kan helpen en zo ja op welke manier dit passend is.

Misschien vind je dit ook interessant? 

rendement op rendement door beleggen
Welke kosten zijn aftrekbaar als zzp'er
Money Mindset Coach

Over Melina

Money Mindset Coach | Budget Coach

🔥 Van 100K schuld naar On FIRE

🔥 Helpt vrouwen om echte Money Queens te worden, zowel zakelijk als privé!

Meer lezen?

website / blog ...