In een van mijn eerdere blogs, deelde ik enkele boeken die mij geholpen hebben bij het ontwikkelen van een positieve Money Mindset.

Eén essentieel boek dat ik daarbij niet noemde, maar dat het wel verdient op de ‘dit boek is een must read’ lijst te staan, is ‘Rijke Pa, Arme Pa’ van Robert Kiyosaki.

Dit boek is een favoriet onder vele vastgoedondernemers en staat bekend om zijn uitleg over hoe rijke mensen werken. Hoewel het niet in mijn top 4 stond, heeft het toch een impact gehad op mijn persoonlijke reis naar financiële vrijheid en het kopen van vastgoed. Om deze reden wil ik graag mijn ervaringen en inzichten over dit boek delen in een uitgebreide blog over rijke pa arme pa!

Rijke pa arme pa van Robert Kiyosaki

Waar gaat het boek ‘rijke pa arme pa’ over?

Het boek gaat over twee soorten vaders: de “arme pa”, Kiyosaki’s echte vader, een hoogopgeleide man met een stabiele baan in het onderwijs, en de “rijke pa”, de vader van een vriend, een welgestelde ondernemer. Door hun tegenstrijdige adviezen en levenspaden, biedt Kiyosaki inzichten in hoe geld werkt en hoe je het voor je kunt laten werken. De rijke pa geeft inzichten over wat je moet doen als je een gezonde financiële toekomst wilt, volgens zijn denkwijze dan hé.

De arme pa

De “arme pa” benadrukt traditioneel onderwijs en een stabiele carrière. Hij gelooft in hard werken, sparen, en het vermijden van risico’s. De arme vader is niet echt arm in mijn beleving, maar eerder middenklasse. Hij heeft een ‘gewoon’ leven. Gestudeerd en daarin werk gevonden. Geen hoog inkomen, maar ook niet een heel laag inkomen. Het geld verdiend is wel meteen geld wat eruit gaat. Er zijn geen meerdere inkomstenbronnen en investeert bijvoorbeeld niet.

Arme pa of middenklasse?

In mijn beleving is er wel een verschil tussen de armen en de middenklasse en valt hij zeker niet onder de armen. Maar ik snap wel de keuze voor deze titel, want hij is lekker catchy.

Hoe je geld verdiend in rijke pa arme pa

De rijke pa

De “rijke pa” daarentegen moedigt aan om te leren over geld, investeren, en het nemen van berekende risico’s. Hij heft allerlei methodes voor als je bijzonder welvarend wilt worden.

Zijn belangrijkste advies: “werk niet voor geld, maar laat geld voor jou werken.”

Belangrijke thema’s die in het boek rijke pa arme pa worden benoemd:

Financiële wijsheid is een must:

Robert deelt in het boek dat hij vind dat te weinig kinderen leren hoe zij met geld om moeten gaan en dit generaties word doorgegeven.

Daarom is het zo belangrijk om jezelf te verdiepen in financiële educatie, zodat je dit ook weer aan je kinderen leren kan. Het begrijpen van de basisprincipes van geldbeheer is niet alleen nuttig, maar ook cruciaal voor jouw en hun succes.

Het verschil tussen activa en passiva:

Kiyosaki benadrukt het belang van het investeren in activa – dingen die geld in je zak brengen – en het vermijden van passiva – dingen die geld uit je zak halen. Hij moedigt lezers aan om financiële intelligentie te ontwikkelen om dit verschil te begrijpen.

rijke pa arme pa over twee vaders rich dad poor dad

De ‘rat race’ verlaten:

Het boek bespreekt hoe veel mensen vastzitten in een cyclus van werken voor geld en het uitgeven aan passiva. Kiyosaki stelt voor om te leren hoe je geld voor jou kunt laten werken, in plaats van andersom.

Word je eigen baas:

Kiyosaki benadrukt ook hoe belangrijk ondernemerschap is en dat dat je ticket is om de ratrace te kunnen verlaten. Door je eigen inkomstenstromen te creëren en ondernemer te zijn, neem je de controle over je financiële toekomst.

Wil jij ook starten als ondernemer en heb je geen flauw idee waar je moet beginnen? Download dan mijn handige checklist!

Slimme belastingstrategieën:

Alhoewel deze veel minder van toepassing is in Nederland in vergelijking met Amerika, is dit toch ook iets wat hier mogelijk is. Als ondernemer heb je recht op bepaalde aftrekposten waar je in loondienst geen recht op hebt. In dit boek deelt Robert een aantal technieken die de rijke pa toepast om minder belasting te betalen.

Investeren als een pro:

Investeren in onroerend goed en andere activa: Hij deelt persoonlijke verhalen over hoe het investeren in onroerend goed en andere activa hem financieel succes heeft gebracht.

Wie is de schrijver van rijke pa arme pa?

Robert Kiyosaki werd geboren op 8 april 1947 in Hilo, Hawaï. Hij is van Japanse afkomst en groeide op in een gezin met een academische en militaire achtergrond. Kiyosaki volgde een opleiding aan de United States Merchant Marine Academy in New York, en diende later in de Marine Corps als helikopterpiloot tijdens de Vietnamoorlog. Na zijn militaire dienst begon hij zijn carrière in het bedrijfsleven, waar hij diverse ondernemingen startte. Zijn ervaringen, zowel persoonlijk als professioneel, vormen de basis voor zijn boeken en filosofieën over persoonlijke financiën.

Rijke pa arme pa over geld laten groeien van Robert

Rijke pa arme pa, fictie of de real deal?

Rijke pa arme pa van Robert Kiyosaki wordt vaak beschouwd als een mix van autobiografische elementen en fictieve anekdotes. Kiyosaki heeft zelf gezegd dat het boek is gebaseerd op zijn eigen leven, maar hij heeft ook toegegeven dat sommige verhalen en personages deels fictief of samengesteld zijn om zijn financiële adviezen en ideeën beter over te brengen.

Het boek focust meer op de lessen en principes van persoonlijke financiën dan op het nauwkeurig documenteren van specifieke gebeurtenissen uit zijn leven. Dit heeft geleid tot discussies over de precieze scheidslijn tussen realiteit en fictie in zijn werk.

Rijke pa arme pa boek is een must omdat…

Waarom beschouw ik “Rijke Pa, Arme Pa” als een essentieel boek? De inspiratie kwam voornamelijk door de vele vastgoedondernemers die erover spraken. Wat me trok was Robert Kiyosaki’s unieke benadering, vooral zijn visie op het lenen van geld voor investeringen.

Het boek heeft mijn perspectief op geld lenen radicaal veranderd. Voordat ik het las, zag ik lenen als iets negatiefs, maar Kiyosaki’s inzichten hebben me een nieuwe manier van denken gegeven. Hij stelt dat als je geld leent voor een investering die meer opbrengt dan de rente op de lening, het een verstandige zet kan zijn. Dit is een gedachte die nu diep bij mij resoneert.

Is lenen altijd de juiste keuze? Zeker niet. Maar voordat ik dit boek las, dacht ik dat het altijd een slecht idee was. Ik was vooral gefocust op het aflossen van onze hypotheek. Na het lezen van “Rijke Pa, Arme Pa” heb ik mijn strategie aangepast: ik heb minder afgelost en juist extra geleend om meer vastgoed te verwerven. Dit boek heeft daarin wel mijn denkwijze veranderd.

Als jij nou ook bijzonder welvarend wilt worden, start dan met het volgen van één van mijn trainingen! Hierin leer ik je van alles over geld en hoe jij van arme pa naar rijke pa transformeert!

Even sparren of ik je verder kan helpen? Plan hier een gratis adviesgesprek in!

website / blog ...