De kosten van een boekhouder inhuren

Veel zelfstandige ondernemers vinden hun administratie een heel vervelend klusje en dan met name startende ondernemers. Het begrijpen en bijhouden van de cijfers is lastig en wordt daardoor soms een beetje aan de kant geschoven. Als dit ook voor jou geldt, is het wellicht een goed idee om een boekhouder in de arm te nemen.

Maar laten we eerlijk zijn, een van de eerste vragen die bij je opkomt, is: “Wat gaat dat kosten?” Vooral als startende ondernemer heb je nog niet zoveel budget te besteden. Maar een goede tegen hangende vraag is: “wat kost het je als je het niet doet”. In deze blog gaan we hier dieper op in.

Wat is financiële rust jou waard?

Voordat we gaan spreken over wat een boekhouder kost, laten we eens stilstaan bij het financiële rust. Een boekhouder kan veel rust brengen op financieel vlak, denk bijvoorbeeld aan alle aftrekposten en financiële verplichtingen.

Het kan heel goed dat je denkt dat je geld bespaart door alles zelf te doen, maar hoeveel waardevolle tijd en gemoedsrust offer je op? Daarnaast ben je waarschijnlijk niet op de hoogte van álle aftrekposten die voor jou gelden. En een boekhouder heeft vaak trucjes waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Die trucjes kun je zelf niet uit je mouw schudden.

Complete boekhouding uitbesteden aan een administratiekantoor

Eerst je eigen cijfers begrijpen

Voordat je besluit een boekhouder in te schakelen, is het in mijn beleving noodzaak om je eigen cijfers te begrijpen. Neem de tijd om je cijfers te bestuderen, zodat je weet waar je staat en waar je naartoe wilt. Je hoeft dit natuurlijk niet zelf uit te vogelen, je kunt namelijk mijn Money Course volgen. Dit is een cursus voor startende ondernemers, zodat jij je cijfers gaat begrijpen.

In het eerste deel van de cursus ga je doelen stellen, jouw cijfers in kaart brengen en je cijfers analyseren.

Zelf je cijfers leren met The Money Course

In het tweede deel van de cursus ga je overzicht creëren, concrete omzetdoelen stellen, tarieven bepalen, potjes maken en daarnaast ga je nadenken over de toekomst. Hoe blijf je doorgroeien na deze cursus?

Pas als je dit helemaal helder hebt voor jezelf, kun je gaan nadenken over het uitbesteden van jouw administratie.

Daarnaast krijg je als BONUS een training Moneybird, een software pakket waarin je zelf je boekhouding voor een gedeelte kan doen. Denk aan de btw aangifte per kwartaal, uitgaande facturen makkelijk versturen, uitgaande facturen inboeken en nog veel meer simpele handelingen!

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder, dat is iemand die jouw financiële zorgen uit handen neemt en ervoor zorgt dat jouw cijfers kloppen en blinken. Van het precies bijhouden van elke uitgaande factuur tot het zorgvuldig voorbereiden van de BTW aangifte en inkomstenbelasting – een boekhouder doet het allemaal. Maar het gaat verder dan dat.

Ze zorgen ervoor dat je financiële administratie stevig staat. Een onmisbare schakel, zou ik zeggen, voor iedere onderneemster die haar financiën gezond, overzichtelijk en op koers wil houden. Met een goede boekhouder aan je zijde, kun je je richten op wat echt telt: je bedrijf laten groeien en bloeien. Ik ben jarenlang boekhoudster geweest en doe nog steeds de boekhouding van een aantal klanten. Toch maak ik zelf ook gebruik van iemand, die even mee kijkt. Even die paar extra ogen. Even die extra controle of ik alle voordelen optimaal benut!

Hele boekhouding uitbesteden of een goed boekhoudprogramma aanschaffen

De verschillende soorten boekhouders

Bij het kiezen van een boekhouder sta je voor een paar belangrijke beslissingen. Ga je voor de ervaring en expertise van een door de wol geverfde professional, of kies je voor de frisse blik en mogelijk voordeligere tarieven van een starter in het vak? En dan heb je ook nog de keuze tussen een boekhouder en een accountant. Het lijkt misschien een veel, maar het draait allemaal om wat het beste past bij de fase en de behoeften van jouw onderneming.

Een ervaren boekhouder brengt een schat aan kennis en inzicht met zich mee, opgedaan door jarenlang te navigeren door de complexiteit van financiële administraties van diverse bedrijven. Dit kan goud waard zijn als jouw onderneming zich op complexe financiële vraagstukken stort of als je behoefte hebt aan diepgaand strategisch advies.

Aan de andere kant kan een startende boekhouder een frisse wind laten waaien door jouw boekhouding. Vaak zijn zij gretig, energiek en innovatief, klaar om de nieuwste tools en technieken toe te passen om jouw administratie efficiënter te maken. Niet te vergeten, hun tarieven kunnen aantrekkelijker zijn, wat vooral interessant is voor de ondernemer die elk dubbeltje moet omdraaien.

Een boekhouder of accountant?

En dan de keuze tussen een boekhouder en een accountant. Kort gezegd, een accountant heeft over het algemeen een hogere opleiding genoten en is bevoegd om meer complexe financiële taken uit te voeren, zoals audits. Een boekhouder focust zich meer op de dagelijkse financiële administratie. De keuze hier hangt af van de complexiteit van je financiën en de diepte van de inzichten die je nodig hebt.

Elke keuze brengt unieke voordelen met zich mee en de beste optie hangt echt af van wat jouw onderneming op dit moment, en in de toekomst, nodig heeft. Bedenk waar je bedrijf behoefte aan heeft om te groeien en maak op basis daarvan je keuze. Een goede match kan het verschil maken en je bedrijf naar een hoger niveau tillen.

Professionele boekhouder of een goedkope boekhouder

Hoe kosten boekhouders berekenen?

Als je op zoek bent naar een boekhouder, zul je merken dat de manier waarop ze hun kosten berekenen net zo gevarieerd is als hun dienstverlening. Het is belangrijk om te snappen hoe deze prijsmodellen in elkaar steken, zodat je een keuze kunt maken die niet alleen past bij de behoeften van je onderneming, maar ook bij je budget. Laten we eens duiken in de verschillende manieren waarop boekhouders hun tarieven kunnen presenteren.

Allereerst hebben we het uurtarief, een klassieke en transparante manier van factureren. Je betaalt simpelweg voor de tijd die de boekhouder besteedt aan jouw administratie. Dit model is flexibel en je betaalt alleen voor de daadwerkelijk geleverde diensten, maar het kan lastig zijn om vooraf de totale kosten te voorspellen, vooral als je onverwachte financiële vraagstukken tegenkomt.

Kosten boekhouder per maand of per dienst?

Dan zijn er de vaste maandbedragen. Dit model biedt een helder overzicht van je kosten, aangezien je elke maand hetzelfde bedrag betaalt voor een vooraf afgesproken pakket aan diensten. Dit kan heel comfortabel zijn omdat het zorgt voor financiële stabiliteit en voorspelbaarheid. Ideaal als je van helderheid houdt en niet van verrassingen op je factuur.

Boekhouder of accountant

All in tarief

Sommige boekhouders bieden ook all-in tarieven aan. Dit is een pakketprijs voor een breed scala aan diensten, van het bijhouden van je boekhouding tot het indienen van belastingaangiftes. Dit model is perfect voor ondernemers die een allesomvattende service zoeken en graag één duidelijk overzicht hebben van hun boekhoudkosten zonder zich zorgen te hoeven maken over extra kosten.

Bij het kiezen van een boekhouder is het dus zaak om niet alleen naar de prijs te kijken (kosten boekhouder), maar vooral naar wat je voor die prijs krijgt en hoe dat past bij wat jij nodig hebt. Een goede boekhouder zal transparant zijn over hun prijsmodel en bereid zijn om samen met jou te kijken naar wat het beste aansluit bij jouw bedrijf. Zo kun je een samenwerking aangaan die niet alleen waarde toevoegt aan je onderneming, maar ook past binnen je financiële plaatje.

Factoren die de kosten van een boekhouder beïnvloeden

Dde kosten van een boekhouder zijn niet in steen gebeiteld; ze kunnen variëren afhankelijk van een aantal factoren die specifiek zijn voor jouw onderneming en jouw behoeften. Het is net zoals met elk ander aspect van je bedrijf: maatwerk levert vaak de beste resultaten op. Laten we eens kijken naar de belangrijkste factoren die de prijs van een boekhouder kunnen beïnvloeden.

boekhouder inschakelen om je btw aangifte verzorgen

Kleine bedrijven betalen minder aan de boekhouders

Allereerst speelt de grootte van je onderneming een cruciale rol. Een eenmanszaak met een overzichtelijke boekhouding zal doorgaans minder kosten met zich meebrengen dan een grotere onderneming met meerdere stromen van inkomsten en uitgaven. Dit komt omdat er simpelweg meer tijd nodig is om de boekhouding van grotere ondernemingen bij te houden.

De complexiteit van je financiële zaken is een andere belangrijke factor. Heb je te maken met veel internationale transacties, verschillende valuta of ingewikkelde fiscale structuren? Dan zal dit de boekhoudkundige werkzaamheden complexer maken, wat zich vertaalt in hogere kosten.

Aangifte inkomstenbelasting, aangifte omzetbelasting of alles uitbesteden?

Ook het niveau van dienstverlening dat je wenst, weegt mee. Volledige uitbesteding van je boekhouding, inclusief het opstellen van de jaarrekening, het verzorgen van de belastingaangiften en het bieden van financieel advies, is uiteraard duurder dan wanneer je slechts basis boekhoudkundige taken uitbesteedt. Het is een kwestie van balanceren tussen wat je zelf kunt en wilt doen en welke taken je liever aan een professional overlaat.

De frequentie van de rapportages en overlegmomenten kan ook invloed hebben op de kosten. Wil je maandelijks, per kwartaal of misschien zelfs wekelijks financiële updates en adviesgesprekken? Meer contact betekent vaak meer kosten, maar ook meer inzicht en controle over je financiële situatie.

Tot slot kan de ervaring en reputatie van de boekhouder de prijs beïnvloeden. Een zeer ervaren boekhouder of een kantoor met een uitstekende reputatie zal waarschijnlijk meer vragen voor hun diensten dan een minder ervaren professional. Echter, de extra investering kan de moeite waard zijn als dit betekent dat je hoogwaardig advies en service krijgt.

Door deze factoren in overweging te nemen, kun je een beter beeld krijgen van de kosten die je kunt verwachten en een weloverwogen keuze maken die past bij jouw onderneming. Het gaat er niet alleen om de kosten te minimaliseren, maar om het maximaliseren van de waarde die een boekhouder voor jou en je bedrijf kan leveren.

Boekhouder inhuren voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting

Gemiddelde kosten van een boekhouder

Wat zijn de kosten van een boekhouder?

Laten we nu naar dé vraag gaan: wat kost een boekhouder eigenlijk? Het is heel jammer, maar hier kunnen we geen concreet antwoord op geven. De kosten variëren afhankelijk van bijvoorbeeld de omvang van je bedrijf, de complexiteit van je financiën en de diensten die je nodig hebt. De gemiddelde uurtarieven van een beginnende boekhouder ligt vaak rond de €60 per uur en die van een ervaren boekhouder op €90 per uur.

Je kunt de kosten voor een boekhouder beter als investering voor je bedrijf zien in plaats van kostenpost. Daarnaast zijn deze kosten natuurlijk gewoon aftrekbaar van je omzet, waardoor er minder winst overblijft waar je belasting over hoeft te betalen.

Hoe kun je besparen op boekhoudkosten?

Er zijn verschillende manieren om te besparen op de kosten van een boekhouder, zoals het zelf aanleveren van je administratie en het gebruik van efficiënte boekhoudsoftware, bijvoorbeeld Moneybird. Dit gedeelte biedt praktische tips om de kosten te minimaliseren zonder in te boeten op kwaliteit.

Boekhouder of accountant

De voordelen van investeren in een ervaren boekhouder

Investeren in een ervaren boekhouder kan aanzienlijke voordelen opleveren, van het maximaliseren van fiscale voordelen tot het besparen van tijd en het verminderen van stress. Dit gedeelte onderstreept de waarde van een goede boekhouder voor je onderneming.

Hoe kies je de juiste boekhouder?

Het kiezen van de juiste boekhouder is cruciaal voor het succes van je onderneming. Dit gedeelte biedt richtlijnen voor het vergelijken van boekhouders en het controleren van referenties en ervaringen.

Goedkope boekhouder of een accountant je gehele administratie laten doen

Wat doet een boekhouder precies en is het echt nodig?

Een boekhouder is jouw go-to persoon voor het bijhouden van de financiële administratie. Ze zorgen dat alle inkomsten en uitgaven netjes worden verwerkt (nadien), belastingaangiftes op tijd de deur uit gaan en dat de jaarrekeningen kloppen.

Wat ze echter minder doen, is dieper ingaan op strategische financiële planning en advies geven dat verder kijkt dan de cijfers van vandaag. Ze zijn super in wat ze doen, maar voor het grotere plaatje heb je soms net iets meer nodig. Achteraf verwerken, zorgen dat de btw aangifte klopt, de aangifte inkomstenbelasting, maar ze sturen niet op voorhand.

Op voorhand je cijfers sturen bepaald je succes

Het proactief aanleveren van je cijfers is niet zomaar een taak, het is een strategische zet die het fundament legt voor jouw succes. Hier komt Melina on Fire in beeld. Als financieel strateeg neem ik het niet met minder genoegen dan écht een stap verder te gaan. Ik ben hier niet alleen om je te helpen met het creëren van een kristalhelder financieel overzicht; ik duik dieper, samen met jou, om strategieën te ontwikkelen die jouw onderneming niet alleen een niveau hoger tillen, maar ook zorgen voor een stabiele en groeiende inkomstenstroom.

Wanneer we samenwerken, nemen we een duik in de kern van wat jouw cijfers je willen vertellen. Het gaat verder dan alleen maar weten waar je financieel staat; het gaat erom te begrijpen hoe je elke cijfer kunt optimaliseren om jouw bedrijfsdoelen te bereiken. Ik sta klaar voor de vrouwelijke ondernemer die honger heeft naar meer dan alleen orde in de boekhouding. Voor jou, die niet alleen droomt van een stabiele inkomstenbron, maar ook van groei, expansie en het realiseren van je volle potentieel.

Samen ontwarren we de complexiteit van financiële planning en zetten we die om in een krachtige strategie die werkt. Het gaat om meer dan alleen boekhouden; het gaat om het bouwen van een financiële toekomst die net zo ambitieus is als jij. En met Melina on Fire aan je zijde, kies je voor een partner die niet alleen je cijfers door en door begrijpt, maar ook je dromen en ambities. Ik deel je visie en ben vastberaden je te helpen die te verwezenlijken.

Dus, als je klaar bent om je onderneming naar die volgende fase te leiden, om je inkomsten niet alleen stabiel te houden maar ook te laten groeien, dan ben je bij Melina on Fire aan het juiste adres. Samen zetten we je cijfers om in succesverhalen. Want jouw succes, dat is waar het bij Melina on Fire allemaal om draait.

Check hier mijn aanbod!

website / blog ...