De kor regeling

De kleine ondernemers regeling (KOR)

Een van de vele vragen die ik krijg van startende ondernemers die voor het eerst te maken hebben met de belastingdienst. Is de kleineondernemersregeling iets voor mij? In deze blog ga ik je eerst uitleggen wat het precies is en aan het einde wat ik van de nieuwe kleineondernemersregeling vindt.

De kleine ondernemersregeling

Voor ondernemers is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de recente wijzigingen in de kleine ondernemersregeling (KOR) die vanaf 1 januari 2020 van kracht zijn.

De ‘nieuwe’ KOR is vereenvoudigd en zorgt er voor dat je geen omkijken hebt naar de aangifte omzetbelasting.

De Belastingdienst stelt dat deze herziene KOR eenvoudiger en duidelijker is dan de vorige versie. Maar hoe werkt deze regeling in de praktijk? En wat zijn de voor- en nadelen van de KOR?

De KOR, ofwel de kleineondernemersregeling, is gericht op btw-vrijstelling voor ondernemers met een beperkte omzet (tot 20K). Deze regeling is bedoeld om kleine ondernemers te ondersteunen.

In 2023 hoeven ondernemers die aan de voorwaarden voldoen geen btw af te dragen. Het is belangrijk op te merken dat bedrijven met een aanzienlijke omzet niet in aanmerking komen voor de KOR-regeling.

de nieuw kor geldt inmiddels

Wie komt in aanmerking voor de KOR in 2023?

Deze criteria zijn gewijzigd. In 2023 kunnen zzp’ers die verwachten een omzet van maximaal € 20.000 te behalen gebruikmaken van de KOR. Ook is het soort bedrijven dat de regeling kan benutten uitgebreid.

In tegenstelling tot de oude KOR, die alleen beschikbaar was voor eenmanszaken en vof’s, kunnen in 2023 alle soorten bedrijven, waaronder verenigingen, stichtingen en bv’s, van de regeling gebruikmaken.

Waar moet je aan voldoen om in aanmerking te komen voor de kleine ondernemersregeling?

Om in aanmerking te komen voor de KOR moeten de volgende voorwaarden worden vervuld:

  1. De zzp’er moet als btw-ondernemer worden beschouwd, wat betekent dat hij zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent.
  2. Het bedrijf van de zzp’er moet in Nederland zijn gevestigd.
  3. De jaarlijkse omzet mag niet hoger zijn dan € 20.000.
  4. De administratieve verplichtingen voor de btw moeten worden nageleefd.

Belangrijk is dat ondernemers die deelnemen aan de KOR 2023 geen btw meer kunnen terugvorderen. Deze regeling heeft betrekking op een periode van minimaal 3 jaar, en alleen bij een omzet boven € 20.000 kan men ervan worden uitgesloten.

Dit betekent dat als een ondernemer bijvoorbeeld van plan is om grote investeringen te doen in het volgende jaar, hij de btw over dat geïnvesteerde bedrag niet kan terugvorderen. Het is van echt van belang om deze afweging goed te maken en te overwegen of de regeling voldoende voordelen biedt!

In mijn beleving gaan vele voor deze regel om geen btw aangifte meer te hoeven doen. De btw aangifte spannend vinden en daarom btw vrijstelling willen, maar de btw aangifte kan enorm in jouw voordeel zijn als je een grote investering gaat doen.

zie jij op tegen btw aangiften?

Wanneer kan de (kleineondernemersregeling) KOR interessant zijn?

Er is een soort standaard regel wanneer de (kleineondernemersregeling) KOR interessant is en dat is het geval als de omzet stabiel blijft (en je dat dus zeker weet voor de komende 3 jaar), als uitsluitend particuliere klanten worden bediend en als de jaarlijkse kosten minstens 50% lager zijn dan de inkomsten.

De KOR kan voor individuele ondernemers gunstig uitpakken. De belastingvermindering die kan worden verkregen, is afhankelijk van het bedrag aan btw dat verschuldigd is aan de belastingdienst als de regeling niet wordt gebruikt. Dit kan variëren, afhankelijk van de situatie.

afmelden voor de kor is niet makkelijk

De voor en nadelen van de (kleineondernemersregeling) KOR

De kleineondernemersregeling heeft zowel voordelen als nadelen:

Voordelen van de kleineondernemersregeling:

  • Minder administratieve lasten, hoewel er nog steeds een boekhouding moet worden bijgehouden voor de inkomstenbelasting.

  • Gunstigere prijzen voor klanten, aangezien er geen btw meer wordt berekend, waardoor het goedkoper wordt voor particuliere klanten.

Nadelen van de kleineondernemersregeling:

  • Automatisch drie jaar deelname aan de regeling, met mogelijke uitsluiting bij een omzetstijging boven de 20.000 euro per jaar. Tussentijds beëindigen is dus niet mogelijk als je onder die omzet per kalenderjaar blijft.

  • Mogelijke verwarring en imagoschade, aangezien ontvangers van facturen zonder btw ten onrechte kunnen denken dat er sprake is van fraude, wat schadelijk kan zijn voor het imago van het bedrijf. Je klant weet ook direct wat je omzet per kalenderjaar ongeveer is door de facturen die je stuurt.

  • De administratieve lasten verminderen niet aanzienlijk, aangezien een grondige administratie nog steeds noodzakelijk is om de omzet te bewaken.

  • Ondernemers die de afgelopen vijf jaar investeringen hebben gedaan en btw hebben afgetrokken, kunnen btw aan de Belastingdienst moeten terugbetalen als de gedeelde btw over vijf jaar meer dan € 500 bedraagt. Dit is iets om rekening mee te houden.

Dit zijn de belangrijkste aspecten van de KOR 2023.

btw vrijgestelde omzet

Overwegen of je de KOR moet gebruiken?

De Belastingdienst heeft een handige tool ontwikkeld waarmee je eenvoudig kunt controleren of je in aanmerking komt voor de nieuwe KOR. Met deze tool kun je ook een schatting maken van je omzet. Er zijn diverse factoren die van invloed kunnen zijn op deze beslissing.

Bijvoorbeeld, krijg je elk jaar btw terug als ondernemer? Moet je de komende tijd veel investeren? Heb je voornamelijk particuliere of zakelijke klanten? Al deze dingen kunnen ertoe leiden dat twee ondernemers met een vergelijkbare onderneming en omzet uiteindelijk toch verschillende keuzes maken.

Mijn mening over de nieuwe KOR?

Het feit dat de KOR voor tenminste 3 jaar is en niet tussentijds beëindigd kan worden , tenzij je omzet boven de 20.000 euro is, vind ik best een uitdaging. Direct afmelden voor de kor kan dus gewoon simpelweg niet als je er eenmaal in zit.

Als je voornamelijk diensten verleent aan particuliere klanten (geen producten!), dan vind ik de kor wel een aantrekkelijke optie. Het maakt het namelijk kostenefficiënter voor jouw particuliere klanten. En je klant kan het niet zoveel schelen of er btw op zit, die wil gewoon een scherpere prijs.

Als jouw focus op zakelijke klanten ligt, zou ik de KOR minder snel toepassen. Drie jaar is een behoorlijk lange periode, en als je groeiende omzetten hebt, zul je waarschijnlijk ook willen investeren in je onderneming.

denk jij over kor toepassen?

Omzetbelasting hoeft echt niet ingewikkeld te zijn

Als je de kor overweegt omdat je de omzetbelasting aangifte spannend vind of omdat je denkt dat je een boekhouder nodig hebt voor je btw administratie, vind ik dat geen goede afwegingen. Je moet namelijk sowieso een administratie bijhouden, een beperkte administratie, maar je bent er toch mee bezig als je een onderneming hebt. De nadelen die je er van ervaart, door geen btw terug te krijgen op investeringen die je doet, doordat je geen btw terugvragen kan, kan veel vervelender worden dan een normale btw administratie bijhouden.

Om hier echter een goed advies over te geven, heb ik meer input nodig over hoe jouw onderneming eruit ziet. Wil je hier samen over sparren? Plan dan een gratis adviesgesprek in.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?

Melina - Money Mindset Coach

Over Melina

Financieel Business Coach | Money Mindset Coach

🔥 Van 100K schuld naar On FIRE

🔥 Helpt vrouwen om echte Money Queens te worden, zowel zakelijk als privé!

Meer lezen?

Online geld verdienen
website / blog ...