Als je me volgt op Instagram, dan weet je dat ik het laatst had over mijn kledingkast. Ik maak sinds vorig jaar gebruik van een capsule wardrobe!

Wat is een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe/capsule garderobe is een selectie van de leukte en meest essentiële kledingstukken, die goed met elkaar te combineren zijn, in jouw kledingkast. Eigenlijk is het gewoon een minimalistische kledingkast met alleen jouw favoriete items!

Waarom heb ik gekozen voor een capsule wardrobe?

In die periode was ik sowieso heel veel aan het ontspullen à la marie kondo en dit was iets voor mij wat er goed bij pasten. Ik geloof oprecht dat ik gelukkiger ben met minder spullen. Niet meer elke ochtend trui na trui passen en uiteindelijk een blouse aantrekken. Als je maar weinig spullen hebt, is er maar weinig keuze en dat scheelt keuzestress!

Minimalisme

In de hedendaagse samenleving, die wordt gekenmerkt door een voortdurende drang naar meer consumeren, biedt minimalisme een verfrissende benadering.

Wij leven in een consumptiemaatschappij. Een consumptiemaatschappij, ook wel bekend als een consumptiemaatschappij of consumptiecultuur, verwijst naar een samenleving waarin de nadruk ligt op de productie en consumptie van goederen en diensten als een belangrijke drijvende kracht achter economische groei en welvaart. In een consumptiemaatschappij worden mensen aangemoedigd en gestimuleerd om regelmatig goederen en diensten te kopen en te consumeren, vaak in grotere hoeveelheden dan strikt noodzakelijk is voor hun basisbehoeften.

Een capsule wardrobe/capsule garderobe

Minder is meer

Het is niet slechts een kwestie van het opruimen van spullen, maar eerder een diepgaande filosofie die draait om ‘minder is meer’ waar een capsule garderobe zeker aan bijdraagt!

Minimalisme spoort ons aan om overtollige bezittingen en afleidingen te verminderen en ruimte te creëren voor wat echt waardevol is.

Deze levensstijl bevordert bewuste consumptie, waarbij aankopen zorgvuldig worden overwogen en slechts gedaan worden als ze daadwerkelijk waarde toevoegen. Minimalisten leggen de nadruk op ervaringen boven bezittingen, erkennen dat geluk niet gemeten wordt aan de hand van materiële rijkdom, maar door kwalitatieve ervaringen en relaties. Het draait om ontspullen en vereenvoudigen, waardoor ruimte ontstaat voor wat werkelijk van belang is.

Capsule wardrobe, een minimalistische garderobe

Bovendien gaat minimalisme hand in hand met milieubewustzijn, omdat het minder consumptie en dus minder verspilling aanmoedigt.

Financiële vrijheid is een ander voordeel, aangezien minder uitgaven leiden tot sparen, schuldvermindering en financiële stabiliteit. Bovendien brengt minimalisme innerlijke rust met zich mee door minder afleiding en stress, en meer tevredenheid met wat echt belangrijk is in het leven.

Kortom, minimalisme is een reactie op de overmatige consumptiecultuur en nodigt ons uit om bewust te leven, waarbij we genieten van wat er werkelijk toe doet en losbreken van de dwingende normen van ‘bezitten en hebben’. Het is een evolutie in denken die ons aanmoedigt om te focussen op de kern van het leven en te streven naar een meer vervullend en betekenisvol bestaan.

Een capsule wardrobe/capsule garderobe

Hoe begin je met een capsule wardrobe samenstellen?

De reden waarom ik een capsule wardrobe/capsule garderobe wilde is nu bekend, hoe ben ik er mee begonnen is de echte vraag!
Ik ben begonnen met alle kleding die ik had op mijn bed te gooien, van sokken tot sportkleding, tot truiten, jurken, rokken echt alles! En over elk stuk écht na te denken.

Als je weet dat je maar een x aantal kledingstukken in je kast ‘mag’ hebben in een capsule garderobe, ga je veel meer nadenken over het kledingstuk.
Kun je dit combineren met alle andere stukken? Hoe vaak per week zou ik dit willen dragen? Hoe voel ik mij hierin?

Ik kwam tot de ontdekking dat ik heel veel kleding had met een ‘maar’. Dit shirt is te kort, die rok net te strak, die jurk is net te lang…

Er bleef dus helemaal niet zoveel voor dat seizoen over. Die lege kast zag er niet zo leuk uit. Eigenlijk voelde ik mij een beetje zielig. Er kwam zelfs in mij op ‘wat zullen mensen wel niet denken als ik elke week hetzelfde aan heb’.

Voordelen van een capsule wardrobe/capsule garderobe

Eenmaal een seizoen onderweg gaf het zoveel voordelen:

Door het gebruik van een capsule wardrobe, heb je in de ochtend minder last van keuzestress
Door het gebruik van een capsule wardrobe, blijft je kast langer netjes en opgeruimd
Door het gebruik van een capsule wardrobe, koop je minder, maar duurzamere kleding
Door het gebruik van een capsule wardrobe, leerde ik dat de kleding die ik aanhad, helemaal niks zegt over mij als persoon

Daarbij realiseerde ik mij dat ik eigenlijk nog steeds dezelfde hoeveelheid verschillende setjes kon maken en droeg, als ik daarvoor met een overvolle kast droeg.

Ik had echt niet het idee dat ik altijd hetzelfde aanhad, misschien nog wel veel minder dan ik dat daarvoor had. Want toen had ik wel 5 verschillende zwarte truien aan per week, maar die leken veel meer op elkaar dan de kleding die ik nu nog over heb!

Een capsule wardrobe/capsule garderobe

Een capsules wardrobe samenstellen

Hoe kies je nou 30 kledingstukken voor je capsule wardrobe/capsule garderobe? Welke broeken, truien, jurken houd je en welke doe je weg?

Echt wel een schok toen ik dit aantal hoorde als standaard voor een minimalistische garderobe. Dus je kan dit in etappes doen.

Als eerst denk ik dat het enorm kan helpen als je precies wat voor type lichaam jij hebt en welke soort kleding daar het beste bij past. Dat maakt de overige kleding al overbodig.

Daarnaast doet het wat met je als je er echt maar 30 mag houden. Neem als eerst je favoriete kledingstukken, daar wil je sowieso niet zonder. Hoeveel is dat? En hoeveel outfits kun je daar mee maken? Hoe vaak doe je de was, heb je echt voor 20 dagen outfits nodig? Dat betekend ook dat je maar 1x in de 20 dagen je favoriete outfit aandoet hé!

Samenstellen van een capsule wardrobe!

Voor het samenstellen van een capsule garderobe, begin je met drie stapels;

Stapel 1 met kleding waar je echt blij mee bent en zeker wilt houden. Stapel 2 je misschien. En stapel 3 de stapel met ‘zit toch niet zo lekker’. Begin met 20 items, dan kan je er later nog wat toevoegen. Zodra je gaat tellen, zal je merken dat er veel meer op stapel 3 beland dan je had verwacht.

Als je stapel 1 en 2 af hebt, controleer dan of het goed met elkaar gecombineerd kan worden. Wel zo belangrijk. Een goede jeans, een nette broek, misschien wat blouses of basic t shirts.

Probeer alvast met de kledingstukken een eigen stijl te maken en setjes. Hoeveel dagen kan je hiermee doen? Hoeveel verschillende combinaties kun je hier mee maken?

Een capsule wardrobe/capsule garderobe samenstellen

Praktische tips

Een paar fijne tips waar je misschien nog wat aan hebt.

Voor mij zijn ondergoed en schoenen echt apart en vallen die niet onder de 30 items van de capsule wardrode/capsule garderobe. Alhoewel ik maar een aantal paar schoenen heb, gunde ik mijzelf 30 items aan kleding. Ook accessoires tellen voor mij niet mee.

Jassen tellen voor mij ook niet mee, daar heb ik er 3 van. Een winterjas, een herfstjas en een spijkerjas. Ook sportkleding vind ik een ander verhaal, alhoewel ik letterlijk 1 sportbroek en 1 sporttop heb. Maar al met al kom ik niet op meer dan 40-50 items denk ik (inclusief ondergoed, schoenen etc).l

Nieuwe items toevoegen, betekend andere items wegdoen. Dus nieuwe kleding in, oude kledingstukken eruit. Dat betekend dus dat je veel meer gaat kijken naar kwalitatieve kledingstukken. Iets wat je altijd, elke dag, aan zou willen doen. Wat fijn zit én er leuk uitziet. Die mooie witte blouse op die fijne skinny jeans bijvoorbeeld, een outfit die volgens mij altijd kan. Die witte blouse is sowieso handig, want op een zwarte broek is het meteen weer een hele andere outfit! En die spijkerbroek kun je natuurlijk weer leuk combineren met andere t shirts of een leuke blazer. De mogelijkheden zijn eindeloos jongens, zelfs met een capsule wardrobe.

Ik werk heel erg met een seizoen kast. Alles wat van het seizoen is ligt in mijn kast, alles wat niet in dit seizoen gedragen word heb ik in een vuilniszak. Dan lijkt het bij een seizoenswissel alsof ik allemaal nieuwe items hebt haha

Vaak vergeet je zelfs wat je vorig seizoen aanhad.

Een capsule wardrobe / capsule kledingkast samenstellen

Nog een laatste bijkomend voordeel van een eigen capsule wardrobe, je hebt je koffer zo ingepakt als je met vakantie gaat! Je ziet namelijk precies wat je hebt, en welke outfits je mee kan nemen!

Geen kast vol kleding meer, maar rust bij het openen. Geen gedoe meer met je was in je kast leggen, maar voor elk item een plekje hebben. Dat is wat een capsule wardrobe doet.

Capsule wardrobe samenstellen en besparen!

Een capsule wardrobe, een minimalistische garderobe, is niet alleen een stijlvolle keuze, maar ook een slimme manier om geld te besparen.

Het gaat niet om minimalisme, maar om doordachte keuzes. Met een capsule wardrobe/capsule garderobe verminder je impulsieve aankopen, investeer je in duurzame kleding, beheer je je budget beter en bespaar je kostbare tijd.

Het is een levensstijl die je helpt om bewustere financiële beslissingen te nemen terwijl je je persoonlijke stijl behoudt. Dus, met minder kledingstukken kun je meer waarde halen uit je garderobe én je portemonnee. Voor mij een dikke bonus, aangezien ik liever geld uitgeef aan dingen die ik belangrijk vind.

Maak jij gebruik van een minimalistische garderobe?

Wil je een capsule wardrobe samenstellen voor jouw kind? Lees dan deze blog!

website / blog ...