Een capsule wardrobe bestaat uit een selectie van tijdloze, “slimme” kledingstukken die je op meerdere manieren kan dragen of combineren. Zo heb je een kleine kledingskast, maar met veel diversiteit om ​leuke outfits te creëren.

De basis is vooral investeren in kwaliteitsvolle, en daarom duurzame kledingstukken die geschikt zijn voor verschillende gelegenheden en seizoenen.

Op die manier besteed je minder tijd, geld en energie aan het samenstellen van outfits. Superleuk toch?

Een gemiddelde capsule wardrobe bestaat meestal uit 30 tot maximaal 40 kledingstukken, inclusief tops, broeken, rokken, jurken, schoenen en jassen, los van enkele accessoires zoals sjaals, riemen of tassen. Door het minimaliseren van je garderobe en je te concentreren op kwaliteit boven kwantiteit, kun je een meer duurzame, ecologische en minimalistische levensstijl creëren. Bovendien kan je ook nog eens je eigen stijl meer definiëren en toch variëren! Het is gemakkelijker en op die manier krijg je ook nog eens meer zelfvertrouwen bij het kiezen van je dagelijkse outfit!

Het starten van een capsule wardrobe voor je kind(eren) kan een geweldige manier zijn om geld te besparen, tijd te besparen bij het kiezen van outfits en om een ​​meer minimalistische levensstijl te creëren. Per kind is het natuurlijk verschillend; maar mijn jongens houden van zichzelf zelf al van redelijke basic-kleuren. Hier zijn enkele stappen om te volgen bij het opzetten van een capsule wardrobe voor je kroost!

 1. Maak een inventarisatie

Bekijk de kledingkast van je kind en maak een inventarisatie van wat er al aanwezig is. Maak een onderscheid welke kledingstukken vaker worden gedragen en welke er minder vaak worden gedragen. Dit helpt je om te bepalen welke kledingstukken nog nodig zijn en welke kunnen worden weggegeven, gedoneerd of verkocht. De rest behoud je en is de basis die je kind ook al graag draagt.

2. Bepaal de behoeften van je kind

Houd rekening met je kind op basis van hun levensstijl en activiteiten. Wanneer je kind bijvoorbeeld naar school gaat, heeft hij/zij waarschijnlijk meer casual kleding nodig. Maar voor de kleine atleetjes onder ons, je maakt ze niet altijd blij met een leuke chino! Als je gerichter de kleding kunt toepassen, is het handig om de kleding gerichter te kopen. Pas je wardrobe daarop aan; zo vergroot je ook de kans dat je kind zelf meer gaat afwisselen en niet alleen maar die ene lievelingstrui draagt! (in hoeverre je dat kan verkomen…..)

3. Aankoop nieuwe kledingstukken

Investeer in tijdloze en veelzijdige kledingstukken die gemakkelijk kunnen worden gecombineerd en die geschikt zijn voor verschillende seizoenen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld spijkerbroeken,  basic T-shirt’s, vesten, een jurk en een jas. Probeer voor elke categorie van kledingstukken, zoals bovenkleding, broeken en jurken, een paar items te selecteren die bij elkaar passen.
Met 2 basic shirts en 2 vesten die je in lagen kan dragen; heb je al 4 verschillende outfits EN het is dus praktisch gezien geschikt voor meerdere seizoenen.

4. Accessoires

Met de accessoires kan je leuke accenten toevoegen, denk hierbij aan sjaals, riemen, handtasjes, kettingen en of een stoere pet om de outfits van je kind te variëren. Als het lukt probeer je deze accenten passend te maken bij de andere kledingstukken in de garderobe. Soms is het ook wel leuk om juist iets anders te doen. Probeer alleen te verkomen dat je weer 10 verschillende petten of handtassen gaat kopen! Anders slaan we de plank alsnog mis! 🙂

5. Maximale aantal bepalen

Bepaal een limiet voor het aantal kledingstukken dat je wilt opnemen in de capsule wardrobe van je kind. Meestal is het aantal tussen de 20 en 30 items.
Houd je daar ook aan! Je zult ook echt merken dat je er niet meer nodig hebt! Net als bij jezelf, maar bij een kind nog meer; er zijn aantal kledingstukken die veel wordt gedragen en het andere bijna nooit. Mijn jongens pakken echt letterlijk alleen maar het kledingstuk wat bovenop ligt. Bij mijn dochter is dat wel eens anders…….

6. Kies kwaliteit!

Shop met zorg en selecteer alleen kledingstukken die aan de behoeften en criteria voldoen die je hebt vastgesteld. Vermijd impulsieve aankopen die niet passen bij de stijl en behoeften van je kind. De “koopjes”ook gewoon laten liggen; tenzij ze dus compleet aan je eisen voldoen…….en/of kunt gebruiken voor het volgende jaar! Maar let op: soms groeien ze als kool en heb je het voor niks gekocht! Dan is het je toch weeeeer overkomen!

Door deze stappen te volgen, kun je een capsule wardrobe creëren voor je kind, die praktisch, veelzijdig en duurzaam is. Misschien kan je je daarna richten op je eigen capsule? Mocht je nog meer geïnteresseerd zijn in kledingtips; volg Marie Kondo eens! Zij is superhandig in het selecteren en opbergen van haar kleding!

Misschien vind je dit ook interessant? 

nieuwe geld gewoontes aanleren
website / blog ...