Besparen op je vakantie, zo doe je dat!

Een vakantie kan een fantastische ervaring zijn, maar in het algemeen zit daar altijd wel een prijskaartje aan.
Gelukkig zijn er altijd manieren om te besparen op een luxe vakantie, zonder dat je hierbij hoeft in te leveren op comfort of kwaliteit. In deze blog bespreken we vijf tips om een vakantie extra waardevol te maken! Je hoeft niet altijd meer uit te geven om een geweldige vakantie te hebben. 

1. Vakantieboeken in de juiste periode

De reisperiode kan van grote invloed zijn op de prijs van een luxe vakantie. Als je buiten het hoogseizoen reist, kun je sowieso al flink geld besparen op je accommodatie en vluchten. Maar je vakantie word ook meteen veel waardevoller. Het werkt namelijk op zoveel manieren door; het is rustiger op de locatie waar je bent; met het geld wat je bespaard hebt kan je ook nog eens die gave excursie boeken of bijzondere locaties opzoeken, soms zijn deze nog eens goedkoper en minder druk; veel meer value for money! Low-budget reizen geeft je de ruimte om meer te doen voor dezelfde prijs. Het nauwkeurig plannen van je vakantie vraagt alleen wat geduld, het zal je echt verbazen wat een tijdstip, een dag of een week kan schelen.

2. Boek op tijd

Door vroeg te boeken, kun je profiteren van vroegboekkortingen. Veel reisorganisaties bieden deze aan als je je vakantie enkele maanden van tevoren boekt. Ook kun je hierdoor meer keuze hebben in accommodaties en vluchten, waardoor je vaak een betere deal kunt krijgen. Je weet al maanden van tevoren dat je vrij bent, toch stellen we die keuze vaak uit. “Dat is nog zo ver weg”. Maar het is echt zonde; des te langer je wacht, des te kleiner het aanbod. Dat geeft alle reden om de prijzen omhoog te doen. Men krijgt last van FOMO. Fear of missing out. Je boekt impulsief en snel, omdat je bang bent dat je accommodatie weg is, er zijn maar weinig plekken in het vliegtuig, kunnen niet meer naast elkaar zitten….etc etc….
Je weet dat je op vakantie wilt en je weet al wanneer; des te eerder, des te beter zou ik zeggen! Bovendien kan je dan ook nog eens spaardoel plannen!

Elke week 50,- euro opzij leggen voor wat extra zakgeld; wat levert dat op na 6 maanden?

Juist! Een mooi potje – bovenop je vakantiegeld!

3. Kies voor een All-Inclusive vakantie

Een All-Inclusive vakantie kan een goede keuze zijn als je wilt besparen op je luxe vakantie. Hierbij zijn maaltijden, drankjes en soms zelfs excursies al inbegrepen in de prijs van je accommodatie. Een alternatief kan halfpension zijn – alleen ontbijt en diner.
Hierdoor hoef je ter plaatse minder geld uit te geven en kun je optimaal genieten van de luxe die men op de accommodatie aanbiedt. . Als je voor een All-Inclusive vakantie gaat kijken en je hebt kinderen is het ideaal als ze een kidsclub / kinderentertainment hebben. Op die manier hoef jij de kinderen niet bezig te houden of iets te bedenken wat potentieel weer geld gaat kosten. Ik noem maar een waterpark of speelgoed kopen. De meeste kinderen vinden zo een kidsclub geweldig en maken ze gauw nog eens vrienden.
En het allerbeste; je hebt elke dag 1 of 2 uur tijd voor jezelf!

4. Zoek naar deals en kortingen

Net als bij uit eten gaan, zijn er een tal van websites en apps waar je deals en kortingen kunt vinden voor luxe vakanties. Door deze deals en kortingen te gebruiken, kun je flink wat geld besparen op je vakantie. Let wel op de voorwaarden van de deal of korting, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Denk hierbij aan de boekingsdatum,  de periode van de vakantie, bijkomende kosten, eventuele reiskosten…..de kleine letters zijn in deze belangrijk en flexibiliteit! Onderzoek de deal goed voordat je deze koopt en beslis niet onder tijdsdruk. Soms zie je zo een deal voorbij komen en lijkt het te mooi om waar te zijn – soms is dat dan ook zo, soms ook weer niet, maar neem je tijd!

5. Alternatieve/ goedkopere accommodatie

Een luxe vakantie kan betekenen dat je eens graag in een vijfsterren hotel wilt verblijven. De verschillen tussen een vier en vijf sterrenhotel kan alleen al een strijkbout zijn om maar een voorbeeld te noemen. Zo kun je dus bijvoorbeeld ook kiezen voor een viersterren hotel. Het zegt namelijk  niet zo veel. Laat je daardoor niet leiden zou ik zeggen, bekijk goed wat ze aanbieden en wat je nodig hebt. Je betaald sowieso voor “vijf sterren”, maar of dat een garantie is voor een zeer luxe vakantie, dat is te betwijfelen. Besef dat je al waarschijnlijk naar een geweldig warm land gaat en dat het qua beleving het niet afdoet als je een mooi appartement boekt via Booking.com of AirBnb, of dus een “lager” geclassificeerd hotel.

Bonustip: Do it yourself!

Dit is geen garantie, maar challenge jezelf eens: je ziet een vliegreis, je ziet een accommodatie waar je gebruik van wilt maken; je weet al wat het kost.
Kijk zelf eens wat de reis kost, of overweeg het alternatief; zelf de vliegreis boeken, een trein of busreis….misschien wel met de auto? En bekijk eens wat de accommodatie kost als je ze zelf belt of mailt! Soms scheelt dat een beetje, soms scheelt dat veel. Maar waarom niet proberen? In mijn ervaring geeft het je altijd een voordeeltje op!

Besparen op een luxe vakantie hoeft dus niet moeilijk te zijn en het besparen op de vakantie gaat niet alleen maar om minder geld uitgeven, maar meer waarde zien te creëren voor dezelfde beleving. Laten we vooropstellen dat je vooral moet genieten op vakantie, je werkt er hard voor en je wilt ook wel eens “gewoon” genieten.

Door de juiste reisperiode te kiezen, vroeg te boeken, te kiezen voor een all-inclusive vakantie, deals en kortingen te zoeken en te kiezen voor een goedkoper alternatief, kun je flink wat geld besparen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van je vakantie. Sterker nog, je kan geld overhouden om je vakantie nog onvergetelijker te maken! Heel veel succes!

Misschien vind je dit ook interessant? 

tips voor een goedkope zomervakantie
goedkoop overnachten tijdens de zomervakantie
money mindset

Over Melina On Fire

Van een alleenstaande moeder met een schuld van meer dan  €100.000,- naar een ervaringsdeskundige met brede financiële kennis. Ik heb mijn passie gevonden in mijn eigen ervaringen en deze omgezet in een bedrijf waarmee ik vrouwen begeleid naar financiële onafhankelijkheid en een betere money mindset.

website / blog ...