Een vakantie kan een fantastische ervaring zijn, maar in het algemeen zit daar altijd wel een prijskaartje aan.
Gelukkig zijn er altijd manieren om te besparen op een luxe vakantie, zonder dat je hierbij hoeft in te leveren op comfort of kwaliteit. In deze blog bespreken we vijf tips om een vakantie extra waardevol te maken! Je hoeft niet altijd meer uit te geven om een geweldige vakantie te hebben.
Besparen op je vakanties doe je zo!
Vakanties boeken in de juiste periode
Een no brainer, maar buiten het hoogseizoen is het natuurlijk veel sneller een low budget vakantie.
De reisperiode kan van grote invloed zijn op de prijs van een luxe vakantie. Als je buiten het hoogseizoen reist, kun je sowieso al flink besparen op je accommodatie en vluchten. Maar je vakantie word ook meteen heel anders.
Het werkt namelijk op zoveel manieren door; het is rustiger op de locatie waar je bent; met het geld wat je bespaard hebt kan je ook nog eens die gave excursie boeken of bijzondere locaties opzoeken (die vaak een stuk goedkoper zijn buiten het hoogseizoen).
Voor een gezin met kinderen is dit helaas geen optie en moet je op zoek naar een budget vakantie in het hoogseizoen! No worries, ook dit is nog te doen! Goedkoop op vakantie hoeft echt niet alleen maar buiten het seizoen, maar je moet wel creatiever zijn!
Boek op tijd
Door vroeg te boeken, kun je profiteren van vroegboekkortingen en daarmee een budget vakantie fiksen, ook als gezin met kinderen.
Veel reisorganisaties bieden deze aan als je je vakantie enkele maanden van tevoren boekt. Ook kun je hierdoor meer keuze hebben in accommodaties en vluchten, waardoor je vaak een betere deal kunt krijgen.
Je weet al maanden van tevoren dat je vrij bent, zeker met schoolgaande kinderen en schoolvakanties, toch stellen we die keuze vaak uit. “Dat is nog zo ver weg”.
Maar het is echt zonde; des te langer je wacht, des te kleiner het aanbod. Dat geeft alle reden om de prijzen omhoog te doen. Men krijgt last van FOMO ( Fear of missing out). Je boekt impulsief en snel, omdat je bang bent dat er geen beschikbaarheid meer is, er zijn maar weinig plekken in het vliegtuig, kunnen niet meer naast elkaar zitten….etc etc….
Je weet dat je op vakantie wilt en je weet al wanneer; des te eerder, des te beter zou ik zeggen! Bovendien kan je dan ook nog eens spaardoel plannen! Elke week 50,- euro opzij leggen voor wat extra zakgeld; wat levert dat op na 6 maanden? Juist! Extra vakantiebudget, bovenop je vakantiegeld!
Kies voor een All-Inclusive vakantie
Een All-Inclusive vakantie kan een goede keuze zijn als je wilt besparen op je luxe vakantie. Hierbij zijn maaltijden, drankjes en soms zelfs excursies al inbegrepen in de prijs van je accommodatie. Een alternatief kan halfpension zijn – alleen ontbijt en diner. All-inclusive lijkt vaak veel duurder, omdat je in één keer al je geld kwijt bent, maar vaak is dit toch een goedkope vakantie. Je weet van te voren je budget en komt niet in de verleiding ter plaatsen
Als je voor een All-Inclusive vakantie gaat kijken en je hebt kinderen is het ideaal als ze een kidsclub / kinderentertainment hebben. Op die manier hoef jij de kinderen niet bezig te houden of iets te bedenken wat potentieel weer geld gaat kosten. Een dagje waterpark of pretpark kost vaak toch een aanzienlijk bedrag voor een heel gezin. De meeste kinderen vinden zo een kidsclub geweldig en ze maken snel vriendjes. En het allerbeste; je hebt elke dag 1 of 2 uur tijd voor jezelf!
Zoek naar deals en kortingen
Net als bij uit eten gaan, zijn er een tal van websites en apps waar je deals en kortingen kunt vinden voor luxe vakanties. Door deze deals en kortingen te gebruiken, kun je flink wat geld besparen op je vakantie. Let wel op de voorwaarden van de deal of korting, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Denk hierbij aan de boekingsdatum, de periode van de vakantie, bijkomende kosten, eventuele reiskosten…..de kleine letters zijn in deze belangrijk en flexibiliteit! Onderzoek de deal goed voordat je deze koopt en beslis niet onder tijdsdruk. Soms zie je zo een deal voorbij komen en lijkt het te mooi om waar te zijn – soms is dat dan ook zo, soms ook weer niet, maar neem je tijd!
Wij gaan vaak naar Griekenland en afgelopen mei kwam ik er achter dat je via een app, 50% korting krijgt bij een pretpark. Wel enkel enkel op doordeweekse dagen, maar dat is als je op vakantie bent natuurlijk helemaal prima!
Alternatieve/ goedkopere accommodatie
Op zoek naar een unieke vakantie-ervaring zonder volledig blut tehuis te komen? Alternatieve accommodaties bieden een uitstekende mogelijkheid om te besparen op reiskosten. Vaak zijn dit soort opties veel voordeliger.
Hier zijn enkele betaalbare opties om te overwegen voor uw volgende reis:
Hostels: Hostels zijn al lang favoriet bij budgetreizigers. Ze bieden gedeelde slaapzalen en privékamers tegen zeer redelijke prijzen. Dit is leuk als je alleen of met zijn 2en reist. Ik heb deze optie nog nooit gebruikt, maar weet van alleenstaande vrienden dat dit de manier kan zijn voor een budget vakantie.
Airbnb: Deze optie gebruik ik vaak! Airbnb is het huren van particuliere huisjes, variërend van een kamer in iemands huis tot het volledige appartementen of huis. Dit kan vaak goedkoper zijn dan traditionele hotels, vooral als je met een gezin reist. Ik moet wel zeggen dat dit vroeger echt stond voor budget vakantie maar de prijzen de laatste jaren aanzienlijk duurder zijn geworden. Voor ons is dit nog een goede optie omdat reizen met een gezin van 5 soms de uitdaging meebrengt dat wij niet in een hotelkamer passen.
Couchsurfing: Voor de meest avontuurlijke reizigers is Couchsurfing een optie. Couchsurfing is letterlijk iemand zijn bank lenen om op te slapen. Bij lokale bewoners thuis verblijven, op de bank, is niet alleen kostenbesparend, maar ook de kans biedt om de bestemming door de ogen van de lokale bevolking te zien.
Glamping: Glamping combineert de ervaring van kamperen met een vleugje luxe. Van comfortabele tenten, yurts tot aan toffe boomhutten waar je mee in de natuur kunt verblijven. Deze optie is iets goedkoper dan een hotel, maar normaal kamperen is natuurlijk veel passender als je echt voor een budget vakantie wilt gaan!
Huisruil: Ook iets wat ik zelf af en toe doe! Als jij een eigen huis hebt, kunt je overwegen om een huisruil te regelen met iemand op de bestemming waar jij heen wilt of je aan te sluiten bij een organisatie die deze uitruilingen verzorgt. Zo kan jij jouw huis verhuren, hier punten voor krijgen en met die punten een ander huis huren.
Goedkoop op vakantie gaan is een kwestie van plannen en vergelijken!
In mijn cursussen leer ik je om een jaarplan te maken, waardoor je op voorhand kan sturen naar de meest voordelige opties (in alle aspecten, dus ook op de boodschappen en vaste lasten!).
Ga op jacht naar de beste deals!
Nu je ruim van te voren de tijd hebt, kun je rondkijken naar reizen die je nog wilt maken én betaalbaar zijn.
Ga op jacht naar de beste deals! Misschien kun je die vliegreis zelf boeken in plaats van een all in pakket, of misschien denk je erover om met de trein, de bus, of zelfs je eigen auto te gaan?
En wat mij ook altijd helpt, zelf dat vakantiehuisje of hotel bellen. Je gelooft het misschien niet, maar soms scheelt dat een hele hoop. Wie niet waagt, wie niet wint! Mijn ervaring zegt me dat het altijd de moeite waard is. Zeker als het ruim van te voren is, en er nog maar weinig kamer geboekt zijn in dat hotel willen ze telefonisch nog weleens korting geven. Ga voor een kleinschaliger hotel, die zijn vaak voordeliger en geven sneller korting (of een gratis ontbijt oid).
Hoe doe ik het?
Voor mij start een nieuw jaar altijd in september, net na die leuke vakantie heb ik eigenlijk al meteen weer zin om weer te gaan.
Op dat moment pak ik mijn jaarplanning en budget erbij en kijk ik in welke periodes we echt weg willen gaan en wat onze vakantiebestemming dan word. Vaak is dat in ons geval Griekenland, want daar liggen mijn roots. Maar het kan ook een stedentrip tussendoor zijn (volgend jaar staat Istanbul op de planning!) of een weekendje weg in eigen land.
Zodra ik een duidelijk overzicht heb van hoeveel geld ik wil uitgeven aan alle tripjes bij elkaar komend jaar, bereken ik wat ik per vakantie te besteden heb. En zodra dat bedrag helder is ga ik puzzelen welke bestemmingen ik kan bezoeken met ons gezin voor die prijs.
Per reis zoek ik alles uit, noteer het in een excel bestand, en ga continue op zoek naar een betere deal. Er zijn voor mij dan per reis een aantal dingen die belangrijk zijn en die ik ook meeneem in deze berekening. Denk aan wat kost een hele dag mij daar, hoeveel ben ik ter plaatse kwijt aan leuke dingen doen? Wil ik een cultuur of zon, zee en strand?
Ons gezin vind een wandeling door de bergen ook altijd leuk om te doen, dus die zit er vaak ook minimaal één keer per jaar in. Afgelopen jaar was dat de berg in Rtanj.
Last minute is aan mij niet besteed, dat past niet bij het maken van een jaarbudget voor mij.