Ondernemen was nooit mijn eerste keuze. Op mijn 21ste werkte ik een tijdje als freelancer, maar de constante zoektocht naar nieuwe opdrachten maakte me behoorlijk onrustig. Na twee jaar besloot ik terug in loondienst te gaan.
Toen stond ik plotseling voor een enorme schuld, die me jaren van afbetaling kostte. Die ervaring zorgde ervoor dat ik de stap naar het ondernemerschap niet meer durfde te zetten.
Maar in 2022 veranderde alles. Ik begon hobbymatig met het delen van budgettips en merkte dat vrouwen steeds vaker mijn begeleiding zochten. Het leek alsof het universum me duwde richting het ondernemerschap. 1,5 jaar lang jongleerde ik als zzp’er naast mijn reguliere baan, gedreven door de groeiende vraag naar mijn coaching.
Wat zijn de gevolgen van werken als zzp naast loondienst?
Als toekomstige ondernemer vraag je je wellicht af of het mogelijk is om als ZZP’er naast loondienst te werken. Het antwoord is ja, maaaaaar het is een interessante mix van inkomsten en belastingverplichtingen.
ZZP versus baan in loondienst
Het grootste verschil tussen zzp’en en een baan in loondienst is de mate van zelfstandigheid.
Als zzp’er ben je je eigen baas, wat betekent dat je zelf je tijd kunt indelen en je kunt richten op opdrachten die je echt leuk vindt. Aan de andere kant biedt werken in loondienst meer zekerheid, met een vast inkomen, doorbetaling bij ziekte en opbouw van vakantiedagen.
Dat zijn de verschillen en vaak denken wij dat het of het één of het ander is, maar in deze blog leg ik je uit hoe ik 1,5 jaar werkte als zzp naast loondienst!
Zelfstandig ondernemen én werken in loondienst
Vaak zie ik in de praktijk dat het starten als zzp’er later gebeurd dan het werken in loondienst. Ben je nu zzp’er en wil je er een loondienst baan naast? Zorg er dan voor dat je goede afspraken met je werkgever maakt voor je loondienst start. Bespreek duidelijk je beschikbaarheid en overweeg eventuele concurrentiebedingen in je arbeidscontract.
Startende zzp’er naast loondienst
Ook hierin is het belangrijk om met je werkgever te bespreken dat je overige werkzaamheden gaat uitvoeren voor jezelf. Is het je intentie om te blijven ondernemen en daar vol voor te gaan? Of is het je intentie om beide te blijven doen? In mijn beleving is hier open over zijn het fijnste. Je werkgever ziet en hoort het waarschijnlijk toch wel, dan maar beter vanuit jou toch?
Lees voor je start met je eigen bedrijf wel even je arbeidsovereenkomst door.
In veel arbeidscontracten zit een concurrentiebeding of relatiebeding, wat betekent dat je mogelijk niet vergelijkbare taken mag uitvoeren voor andere opdrachtgevers. Een streng concurrentiebeding kan je behoorlijk beperken in je werk als zzp’er. Deze bedingen omvatten vaak beperkingen met betrekking tot:
-
Het soort werk dat je mag uitvoeren.
-
De locatie (vaak mag je niet binnen hetzelfde gebied als je werkgever vergelijkbaar werk doen).
-
Het type opdrachtgevers (vaak mag je niet werken voor directe concurrenten)..
Wat als je dit allemaal hebt? Kun je dan geen eigen onderneming starten met soortgelijke werkzaamheden? Jawel, maar gewoon duidelijke afspraken met je werkgever. Ga het gesprek aan en voorkom vervelende situaties. Wellicht ziet je werkgever wel een mooie samenwerking!
Loonheffing en loonheffingskorting
Loonheffing en loonheffingskorting bestaan niet als ondernemer, wel als je in loondienst werkt.
Als je zowel zzp’er als in loondienst bent, kan je werkgever automatisch loonheffingskorting toepassen. Je moet dan nog wel je loonheffing betalen voor je verdiensten die je als zzp’er werkt.
Je kunt dit maar bij één werkgever aanvragen. Dus stel je hebt je eigen eenmanszaak als zzp’er en je gaat ook nog in loondienst werken bij verschillende werkgevers, dan is het kiezen bij welke opdrachtgever je de loonheffingskorting wilt toepassen. Het kan dus bij alle werkgevers waar je in loondienst werkt, maar niet voor je eigen onderneming.
Je loondienstinkomsten worden belast via loonheffingen, je ZZP-inkomsten vallen onder de inkomstenbelasting en mogelijk de btw. Je loonheffing over je zzp-inkomsten betaal je dus bij de aangifte inkomstenbelasting.
Je inkomen uit loondienst én uit je eigen bedrijf zijn samen je jaarinkomen
Als je extra werkzaamheden oppakt en je inkomsten stijgen, kom je mogelijk in een andere belastingschijf terecht.
Wanneer het gecombineerde inkomen uit je bedrijf (je winst na aftrek van kosten en aftrekposten) en je salaris uit loondienst boven de € 69.399 uitkomt (deze inkomsten samen heten je belastbare inkomen), mag je jezelf gelukkig prijzen in de hogere belastingschijf, waar een belastingtarief van 49,50% op je wacht.
Hogere belastingschijf inkomstenbelasting
Blijf je echter onder de € 69.399, dan houd je meer van je zuurverdiende geld over, met een inkomstenbelastingtarief van ongeveer 37%. Aan het einde van het jaar is het dus altijd verstandig even te kijken of je in die hogere belastingschijf terecht komt en of je niet nog een investering wilt doen voor het einde van het jaar.
Loonbelasting en premie volksverzekeringen
De loonbelasting en premie volksverzekeringen zien wij vaak als één, toch is dit niet het geval.
Je hoeft geen aparte inkomstenbelasting te betalen over je loondienstinkomsten. Je werkgever heeft dit al voor je geregeld via loonheffingen. Dat is één zorg minder.
Ook de premie volksverzekeringen worden al ingehouden van je loondienst. De premie volksverzekeringen ingehouden tot een bepaald jaarinkomen. Als je dit niet in loondienst verdient, word het restant dus nog ingehouden van jouw extra inkomsten als ondernemer.
Het urencriterium van 1.225 uur
Wat betreft de inkomstenbelasting voor zzp’ers, is er ook het urencriterium om in de gaten te houden. Zorg ervoor dat je voldoet aan de eis van 1225 uur per kalenderjaar als zzp’er naast je parttime baan in loondienst. Dit is essentieel om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek, die bestaat uit de zelfstandigenaftrek en mogelijk de startersaftrek. De belastingdienst wil hier wel een bewijs voor, vergeet dus niet de uren te klokken om die extra fiscale voordelen niet mis te lopen.
1225 uur per jaar is ongeveer 25 uur per week bij 48 weken werken per jaar. Als je 40 uur per week in loondienst werkt, acht de belastingdienst het zeer onwaarschijnlijk dat je daarnaast 25 uur per week onderneemt. Zorg er dus voor dat je dit goed documenteert. Ook indirecte uren tellen mee, zoals het maken van facturen, het salesgesprek etc. Als parttime zzp’er kom je niet aan het urencriterium van 1.225 en dat maakt dat je meer belasting moet betalen.
Belastingvoordelen voor ZZP’ers
Als ZZP’er kun je profiteren van verschillende belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, en de MKB-winstvrijstelling. Deze voordelen kunnen de belastingdruk aanzienlijk verminderen. Lees in deze blog alles over de belastingen die komen kijken bij het hebben van een eigen bedrijf, bijvoorbeeld over welke ondernemersaftrek bestaat.
Kleineondernemersregeling (KOR) voor ZZP’ers
Als je zowel in loondienst werkt als een eigen bedrijf hebt, is de kor regeling misschien een handige optie voor jou. Bij de KOR hoef je geen btw aangifte te doen, wat je behoorlijk in tijd kan schelen.
Overweeg je deelname aan de KOR? Als je verwacht dat je jaarlijkse omzet onder de KOR-drempel blijft, kun je mogelijk gebruikmaken van deze regeling en in aanmerking komen voor belastingvermindering. Alles over de KOR regeling, lees je hier.
Hulp nodig?
Wil jij starten naast je vaste baan in loondienst met ondernemer? En wil je hulp bij deze opstart? Wellicht kan ik je hierin verder helpen. Plan dan een gratis adviesgesprek in van 30 minuten.