Het belang van visie, missie en strategie in het ondernemerschap

Toen ik in april 2022 met “Melina on Fire” begon, ontbrak het mij volledig aan een strategisch plan. Mijn aanpak was gebaseerd op intuïtie; ik deed gewoon wat goed voelde.

Tot mijn verbazing leidde deze spontane strategie al snel tot de eerste klanten en zelfs een workshop in de eerste maand. Een strategie leek op dat moment overbodig. Alleen bleef het daarna stil. En eerlijk, die ene workshop en die klant (voor een veel te laag tarief) bleken al snel niet rendabel als ik hier een echte onderneming van wilde maken.

Al snel realiseerde ik me hoe cruciaal een doordachte strategie, samen met een duidelijke visie en missie, eigenlijk is voor elke onderneming.

Strategisch management

De rol van missie en visie

Toen ik de switch maakte van hobby naar een serieus businessplan, zag ik pas echt hoe belangrijk het is om je missie en visie glashelder te hebben. Het zijn niet zomaar onderdelen van je bedrijf, ze zijn je gids en houvast voor alles wat je doet.

Je visie op papier zetten, of te wel je visie formuleren

Een visie uitdenken betekent dat je droomt over hoe de wereld eruit ziet als jouw bedrijf haar grootste doelen heeft gekickt. Het geeft je niet alleen een boost, maar ook een doel voor op de lange baan. Mijn droom? Een plek bouwen waar vrouwen zich financieel on top of the world voelen en cijfers voelen als zekerheid ipv als iets negatief.

Goede missie is belangrijk voor een goede strategie

Missie: het begrip en de kern

Een missie, dat is waar je bedrijf voor leeft. Het vertelt wat je doet, voor wie je het doet, en waarom je uit bed springt elke ochtend. Een krachtige missie geeft niet alleen zin aan wat je doet, maar wijst je ook de weg. Voor mij? Dat betekent vrouwen financieel empoweren – mijn drive elke dag.

De kracht van mission statements

Met een mission statement maak je je missie tastbaar. Het is jouw manier om kort en krachtig te zeggen wat je wil bereiken en waarom. Deze statements zijn je persoonlijke mantra’s. Ze houden je gefocust op je doelen en laten ook aan de wereld zien waar jij voor staat.

Een goede missie beschrijft jou visie

Strategie: het pad naar realisatie

Strategie maakt je dromen en missie doelgericht. Het is je roadmap om je doelen niet alleen te stellen, maar ze ook echt te crushen. Na een tijdje op de golven van beginnend succes te hebben gesurft zonder een helder plan, zag ik in dat een gestructureerde strategie key is voor blijvend succes.

Je strategie plan ontwikkelen

Bij het bouwen van een strategisch plan draait alles om het pinpointen van je goals en het uitstippelen van je weg daar naartoe. Voor “Melina on Fire” betekende dit het opzetten van specifieke workshops, coachingstrajecten en killer digitale content. Alles met het doel om mijn missie kracht bij te zetten en mijn droomwereld werkelijkheid te maken. Uiteindelijk werd mijn strategie nog meer vrouwen helpen middels digitale producten. Toen ben ik een strategie gaan bedenken hoe ik snel goede cursussen kon maken.

Strategische doelen en kernwaarden

Het bepalen van je strategie en het dik onderstrepen van je kernwaarden is cruciaal voor een slimme bedrijfsvoering. Deze factoren wijzen je niet alleen de weg, maar zorgen er ook voor dat je opvalt in de markt. Het gaat om meer dan wat je doet; het gaat om wie je bent en waar je voor staat. Je strategie is pas goed uit te voeren als je missie en visie helder is!

Missie en visie geeft sturing en toegevoegde waarde

De juiste strategie

Bij het bouwen van een onderneming die niet alleen succesvol is maar ook betekenisvol, zijn je missie en visie het hart en de ziel van je bedrijf. Ze vormen de basis waarop alles rust; van je dagelijkse beslissingen tot je lange-termijnstrategieën. Maar hoe kom je tot een missie en visie die echt resoneren met wie je bent en wat je wilt bereiken? Het begint allemaal met het stellen van de juiste vragen aan jezelf. Deze vijf vragen zijn je startpunt om diep te graven en de fundamenten van je onderneming te leggen.

Vragen die je helpen bij het bepalen van een strategie

  1. Wat drijft mij? Vraag jezelf af wat je innerlijke motivatie is en waarom je elke dag opstaat om aan je onderneming te werken. Dit helpt je om de kern van je missie te vinden.

  2. Waar droom ik van? Denk na over hoe de ideale toekomst eruitziet dankzij de impact van je onderneming. Dit geeft je een helder beeld van je visie.

  3. Wie wil ik helpen en hoe? Identificeer wie je doelgroep is en op welke unieke manieren je hen wilt ondersteunen. Dit verduidelijkt voor wie je het doet en wat je bijdrage is.

  4. Waarin onderscheid ik mij van anderen? Overweeg wat jou en je onderneming uniek maakt. Dit helpt bij het benadrukken van je onderscheidend vermogen in je missie en visie.

  5. Hoe meet ik succes? Bedenk welke indicatoren je zult gebruiken om te bepalen of je je missie en visie waarmaakt. Dit helpt bij het stellen van concrete doelen en het volgen van je voortgang.

Missie visie en strategie op basis van jouw eigen verhaal

Conclusie: alles valt of staat samen

Als ik terugkijk op mijn avontuur van een losse aanpak naar een bloeiend bedrijf, zie ik hoe essentieel een strakke missie, een droom van een visie en een scherpe strategie zijn. Ze zijn niet alleen het fundament en je richtingwijzer, maar zorgen er ook voor dat je écht connectie maakt met je doelgroep en je onderscheidt van de rest. Waar je ook staat met je onderneming, het investeren van tijd in deze sleutelelementen brengt je dichter bij je doelen en maakt je toekomstdromen waar.

Samenwerken aan je missie?

Bij het bedenken van een missie en visie is het soms handig om even te sparren met iemand. Nog handiger is als je duidelijke missie er eenmaal is, een stok achter de deur hebben en een strategie maken om dit ook daadwerkelijk uit te voeren.

Samen sta je sterker dan alleen en daarom bied ik 1 op 1 coaching aan. Als je missie duidelijk is, je heel helder hebt waar je heen wilt, dan vinden wij samen wel de hoe.

Meer info over wat ik voor je kan betekenen? Plan een gratis adviesgesprek in!

website / blog ...