Wat kun je zelf doen tegen een recessie?

Een recessie.. je hoort het steeds vaker om je heen. Maar wat is een recessie precies en wat kun je er zelf tegen doen?

Afgelopen week stond in het FD een artikel over de warenhuizen die vol staan met spullen, omdat mensen massaal minder kopen. Mensen houden hun geld vast uit angst door de negatieve berichten in de media.  

Misschien heb je het zelf al gemerkt. De boodschappen zijn een stuk duurder geworden, daar heeft iedereen last van, maar heb jij ook grotere aankopen uitgesteld en wacht je even af hoe de situatie zich verder ontwikkelt? 

Wat is een recessie eigenlijk?

Een recessie is de periode waarin de economie van een land, regio of de wereld krimpt in plaats van groeit. 

Een recessie kan verschillende oorzaken hebben,. Een periode van hoge inflatie is een voorteken van een komende recessie. De coronacrisis, de oorlog die nu gaande is hebben beide bijgedragen aan deze situatie. Doordat alles duurder wordt, gaan wij minder uitgeven, bedrijven hebben minder inkomsten en dat cirkeltje heeft weer effect op de economie. 

 Wat kun je zelf doen tegen een recessie?

  • Houd je vooral bezig met zaken die je wél kan veranderen. Een recessie an sich kan je niks aan doen. Je hier druk om maken zal je alleen maar stress opleveren.
  • Geef minder uit. Ga na waar je nog op kan besparen en doe dat! 
  • Zorg ervoor dat je minder nodig hebt. Wat kost je nu geld, waar je eigenlijk prima zonder kan? Die extra streamingdienst of dat abonement bij de sportschool waar je niet heen gaat?
  • Zorg voor controle. Weet hoeveel je hebt, hoeveel je per maand besteed en maak een spaarpotje aan voor onverwachte rekeningen.

Je kop in het zand steken is écht het onhandigste dat je kan doen. Zodra je ergens achterloopt, stapelen de rekeningen zich op (met extra kosten!) en kom je er steeds lastiger vanaf.

 En vergeet niet, recessies bieden ook kansen! 

 Een recessie staat ook voor een nieuw begin, een nieuwe start als wij hier uitkomen. 

Recessies komen vaker voor. Economieën groeien totdat ze een bepaalde piek hebben bereikt, daarna krimpen ze tot een dieptepunt om vanuit daar weer te groeien.

Als je belegt, zijn dit juist mooie momenten om extra in te leggen! Periodiek en spreiden zijn daarbij heel belangrijk. 

 Voor mij was mijn schuld en het aflossen daarvan een nieuwe start. Dankzij die schuld heb ik leren budgetteren en kan ik jou daar verder mee inspireren en helpen. 

Wil jij graag meer van zulke tips ontvangen? Volg me dan op Facebook en Instagram.  

Liefs, Melina van der Veen – Melikidis

money mindset

Over Melina On Fire

Van een alleenstaande moeder met een schuld van meer dan  €100.000,- naar een ervaringsdeskundige met brede financiële kennis. Ik heb mijn passie gevonden in mijn eigen ervaringen en deze omgezet in een bedrijf waarmee ik vrouwen begeleid naar financiële onafhankelijkheid en een betere money mindset.

website / blog ...