Meer geld vragen voor je werk als ondernemer!

Wil je meer geld vragen voor je werk als ondernemer, maar twijfel je hoe? Ontdek hier de vuistregels voor het verhogen van je tarieven zonder je klantenrelaties te ondermijnen.

Jarenlang heb ik gewerkt op een salarisadministratie en heb ik diverse trainingen mogen geven om geld blokkades te overwinnen. Als ondernemer is het nog belangrijker om die blokkades te overwinnen, omdat er weinig tot geen vergelijkingsmateriaal is. Daarom dit blog, omdat je het waard bent.

Belangrijkste punten uit dit blog over overvloed!

 • Het bepalen van de juiste prijs voor je diensten is essentieel voor succes en houdt rekening met marktonderzoek, analyse van je eigen kosten, en de waarde die je levert aan klanten.

 • Het opbouwen van zelfvertrouwen en eigenwaarde is cruciaal voor ondernemers om een hoger tarief te vragen, welke beïnvloed worden door het overwinnen van belemmerende overtuigingen en investeren in persoonlijke ontwikkeling.

 • Regelmatige evaluatie en aanpassing van tarieven is noodzakelijk om in pas te blijven met marktontwikkelingen, concurrentie en persoonlijke/professionele groei.

De juiste prijs bepalen

Blokkades zijn gedachten die je mindset beinvloeden

Het bepalen van de juiste prijs voor je diensten is cruciaal voor het succes van je onderneming. Maar hoe weet je wat de ‘juiste’ prijs is? Het antwoord ligt in goed marktonderzoek en analyse van je eigen kosten en die van je concurrenten. Beseffen wat je waard bent en wat je graag wilt verdienen, helpt je de juiste prijs te bepalen.

Bij het bepalen van je prijs, is het niet alleen belangrijk om naar de kosten te kijken, maar ook naar de waarde die je aan je klanten biedt. Door te analyseren wat je concurrenten vragen voor vergelijkbare diensten, krijg je een beeld van wat de markt bereid is te betalen. Daarnaast is het essentieel om je indirecte kosten, zoals kantoorkosten en marketingkosten, in kaart te brengen. Dit helpt je bij het bepalen van de juiste prijs en het invullen van de vereiste velden.

Vergeet ook niet dat je goed mag verdienen met je diensten. Om dit te erkennen, moet je investeren in jezelf en in je onderneming. Dit betekent dat je jezelf de vrijheid geeft om te groeien en te creëren, maar ook dat je bereid bent om geld uit te geven en risico’s te nemen.

Zelfvertrouwen en eigenwaarde opbouwen

Geld verdienen is oke, leer dat het universum ook voor jou overvloed wil

Zelfvertrouwen en eigenwaarde zijn van cruciaal belang bij het bepalen van je tarieven. Het is niet genoeg om alleen maar te weten wat je waard bent; je moet ook geloven dat je het waard bent. Veel ondernemers hebben belemmerende overtuigingen die hun vermogen om hogere tarieven te vragen in de weg staan. Deze overtuigingen kunnen variëren van ‘Ik ben niet goed genoeg’ tot ‘Ik verdien niet meer dan dit’.

Het is belangrijk om in te zien dat deze overtuigingen niet de realiteit weerspiegelen, maar slechts gedachten zijn die je in je hoofd hebt laten groeien. Door deze overtuigingen te erkennen en te doorbreken, kun je beginnen met het opbouwen van zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Investeren in persoonlijke ontwikkeling is een van de meest effectieve manieren om je zelfvertrouwen en eigenwaarde te versterken. Door te investeren in jezelf, door bijvoorbeeld coaching, trainingen of het lezen van boeken, kun je jezelf versterken en je geldmindset verbeteren.

Overwin belemmerende overtuigingen

Belemmerende overtuigingen kunnen een grote impact hebben op je zelfvertrouwen en succes als ondernemer. Ze kunnen fungeren als blokkades die je ervan weerhouden om je grote dromen te realiseren en kunnen je beperken in het vragen van een hoger tarief voor je werk. Dit is iets waar de meeste mensen zich niet altijd van bewust zijn, vooral in tijden van overvloed.

Het is dus van vitaal belang om deze belemmerende overtuigingen te overwinnen. Een effectieve strategie om dit te doen is het ABC-model, waarbij je je bewust wordt van je negatieve denkbeelden, deze vervolgens confronteert en verandert in positievere en ondersteunende overtuigingen.

Vrijheid door de juiste prijs te vragen inclusief meditatie

Samen oefenen op de juiste prijs?

Speciaal voor diegene die het liever niet alleen willen doen heb ik een toffe training gemaakt. Bepaal en own jouw prijs.

Klik hier om te onderzoeken of deze training iets voor jou is!

Investeer in persoonlijke ontwikkeling

Zoals eerder genoemd, is investeren in persoonlijke ontwikkeling cruciaal voor het versterken van je zelfvertrouwen en het verbeteren van je geldmindset. Er zijn verschillende manieren om in jezelf te investeren, zoals door het volgen van cursussen, coaching, en het lezen van boeken.

Een andere manier om te beginnen met persoonlijke ontwikkeling is door het lezen van een gratis e-book over het onderwerp en het opgeven van je e-mailadres om toekomstige updates te ontvangen. Dit kan je helpen als je wilt groeien en heel hard werken in je vakgebied.

Door te investeren in je persoonlijke ontwikkeling, kun je je geldmindset verbeteren en jezelf toestaan om meer te verdienen.

De waarde van je diensten communiceren

Overwin geld blokkades en ervaar overvloed

Het is een ding om te weten wat je waard bent, maar het is een heel ander verhaal om dit aan je klanten te communiceren. Het effectief communiceren van de waarde van je diensten aan potentiële klanten is een essentieel onderdeel van het proces van het verhogen van je tarieven.

Een van de meest effectieve manieren om de waarde van je diensten te communiceren, is door het gebruik van storytelling, contentmarketing en influencer marketing, samen met een onderscheidende waardepropositie die een klantprobleem oplost.

Het is ook belangrijk om transparant te zijn over je tarieven. Door openlijk te communiceren over hoe je tarieven tot stand zijn gekomen en wat deze inhouden, kunnen je klanten beter begrijpen waarom jouw tarieven gerechtvaardigd zijn.

Onderhandelen met klanten

Rijkdom, overvloed, rijk, geld, alles voor een overvloedig mindset

Onderhandelen is een kunst. Het is een delicate balans tussen het krijgen van wat je wilt en het zorgen dat de andere partij ook tevreden is. Dit is vooral belangrijk als het gaat om het onderhandelen over tarieven met klanten.

Een van de meest effectieve onderhandelingsstrategieën voor freelancers is het toepassen van humor en enthousiasme, naast het grondig voorbereid zijn en het begrijpen van de belangen, grenzen en motivatie van de andere partij.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat onderhandelen niet alleen gaat over het krijgen van wat je wilt, maar ook over het vinden van een oplossing die werkt voor beide partijen. Het gaat erom een win-win situatie te creëren.

Het belang van transparantie

Transparantie is een belangrijk onderdeel van elke zakelijke relatie. Het opent de deur voor vertrouwen en geloofwaardigheid, en stelt klanten in staat om weloverwogen beslissingen te nemen.

Als het gaat om prijsbepaling, betekent transparantie dat je open en eerlijk bent over hoe je tarieven tot stand komen. Dit betekent niet alleen dat je je tarieven openlijk publiceert, maar ook dat je essentiële informatie over je tarieven communiceert.

Transparante communicatie over de totstandkoming van tarieven kan leiden tot:

 • een beter begrip van de prijzen door klanten

 • een eenvoudigere acceptatie

 • een helder verwachtingspatroon

 • een versterking van de klantrelatie.

Omgaan met afwijzing en kritiek

Afwijzing en kritiek zijn een onvermijdelijk onderdeel van het ondernemerschap. Het is belangrijk om te leren hoe je hiermee om kunt gaan, vooral als het gaat om kritiek op je tarieven.

Het is belangrijk om te onthouden dat afwijzing en kritiek niet persoonlijk zijn. Ze zijn gewoon feedback, en je kunt deze feedback gebruiken om je aanpak te verbeteren.

Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat je niet iedereen kunt behagen. Sommige mensen zullen je tarieven te hoog vinden, ongeacht wat je doet. Het is belangrijk om te leren hoe je met deze afwijzingen omgaat en hoe je deze kunt gebruiken als leermomenten.

Continu evalueren en aanpassen

Het werk stopt niet zodra je je tarieven hebt vastgesteld. Het is belangrijk om je tarieven regelmatig te evalueren en aan te passen op basis van veranderende omstandigheden, marktontwikkelingen en je eigen groei.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals:

 • Het analyseren van marktgegevens

 • Het toepassen van dynamische prijsstelling

 • Het monitoren van concurrenten

 • Het aanbieden van kortingen of promoties

 • Het uitvoeren van regelmatige kostenevaluaties

Bovendien is het belangrijk om je tarieven aan te passen aan je persoonlijke en professionele groei. Als je merkt dat je vaardigheden en ervaring toenemen, is het wellicht tijd om je tarieven dienovereenkomstig aan te passen.

Succesverhalen: ondernemers die hun tarieven verhoogden

Weg met geld blokkade, ondernemen vanuit overvloed

Tot slot willen we een aantal succesverhalen delen van ondernemers die hun tarieven hebben verhoogd en daardoor succesvoller zijn geworden. Deze verhalen dienen als een bron van inspiratie en motivatie voor andere ondernemers.

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de ondernemers in Nederland hun tarief heeft verhoogd. Desondanks geeft driekwart van de Nederlandse ondernemers aan hogere kosten niet of slechts gedeeltelijk door te berekenen aan klanten.

Deze ondernemers, die vaak diensten leveren aan rijke mensen, hebben hun tarieven verhoogd door de kwaliteit van hun werk en vakmanschap te verbeteren en door te compenseren voor stijgende kosten.

Samenvatting

Zo dat was een hoop over geld en rijkdom en ondernemen, van het bepalen van de juiste prijs en het opbouwen van zelfvertrouwen, tot het omgaan met afwijzing en het continu evalueren en aanpassen van je tarieven. We hopen dat je door het lezen van deze blogpost de nodige inzichten en tools hebt gekregen om je tarieven met vertrouwen te verhogen.

Onthoud dat je de waarde bent die je aan je klanten biedt, en dat je het waard bent om goed te worden betaald voor je werk. Je tarieven verhogen is niet alleen een manier om meer te verdienen, maar ook een manier om jezelf en je bedrijf te laten groeien.

Veelgestelde Vragen

Hoe vraag je om een hoger salaris?

Je kunt om een hoger salaris (of uurtarief) vragen door argumenten te verzamelen, een doel te stellen en het juiste moment te kiezen. Zorg ervoor dat je goed voorbereid het gesprek in gaat en laat ruimte voor onderhandeling. Over het algemeen is het normaal om 5 tot 10% opslag te vragen, afhankelijk van verschillende factoren in de financiële situatie en de arbeidsmarkt. Wees voorbereid en weet hoeveel je vraagt en waarom je het verdient, vergelijk je salaris bijvoorbeeld met dat van collega’s.

Wat zijn goede argumenten voor salarisverhoging (uurtarief)?

Het is belangrijk om te verzamelen en presenteren van je argumenten voor salarisverhoging, zoals positieve prestaties en extra verantwoordelijkheden. Deze kunnen tijdens het beoordelingsgesprek worden ingebracht, wat kan leiden tot een succesvolle salarisverhoging.

Hoe zeg je dat je meer wilt verdienen?

Om aan te geven dat je meer wilt verdienen, kun je het beste een geschikt moment kiezen en goed voorbereid zijn met sterke argumenten. Leg vervolgens je verzoek duidelijk en concreet voor aan je leidinggevende. Succes!

Hoeveel loonsverhoging kan je vragen?

Je kunt over het algemeen vragen om een loonsverhoging van 5 tot 10%, afhankelijk van verschillende factoren zoals prestaties, de financiële situatie van het bedrijf en het gemiddelde salaris voor jouw functie.

Wat is een redelijk uurtarief ZZP?

Als zzp’er ligt een redelijk uurtarief tussen de 40 en 60 euro exclusief BTW, maar dit kan variëren afhankelijk van de branche en andere factoren. Ga daar niet teveel onder zitten. Niet alleen omdat je dan stress krijgt van de rekeningen, maar ook omdat de juiste prijzen je een expert status opleveren!

website / blog ...