Nieuwe klanten werven doe je zo!

Het binnenhalen van nieuwe klanten is superbelangrijk, of je nu een grote of kleine onderneming runt. Hoe goed je ook bent in wat je doet, zonder een groeiend klantenbestand kom je niet ver. In deze blog deel ik allerlei slimme manieren om nieuwe klanten aan te trekken, ze enthousiast te maken voor wat je te bieden hebt en ze natuurlijk bij je te houden. Nieuwe klanten werven is niet heel moeilijk, maar je hebt wel een duidelijke strategie nodig en die begint bij…

Weten wie je ideale potentiële klanten zijn

Voordat we ons richten op het aantrekken van nieuwe klanten, is het cruciaal om een grondig begrip te ontwikkelen van wie onze ideale klant precies is. Het draait allemaal om het kennen van je ideale klant, tot in de puntjes. Dit is niet zomaar een taakje; het is een kunst.

Potentiële klanten werven

Een gedetailleerde koperspersona

Het begint bij het uitwerken van super gedetailleerde koperspersona’s. En nee, we gooien niet zomaar wat in de lucht. We baseren dit op keiharde data, zowel kwantitatief als kwalitatief. Een koperspersona is simpelweg je ideale klanten uitschrijven, waardoor je op de juiste manier je potentiële klanten kunt aanspreken en makkelijk nieuwe klanten te werven.

Kijk eens goed naar wie er nu bij je koopt, je huidige klanten. Wat zijn de trends in de markt? En vergeet ook niet een schuin oog te werpen op wat je concurrenten doen. Dit is jouw kans om een kristalhelder beeld te vormen van die personen die, hoogstwaarschijnlijk, helemaal weg zullen zijn van wat jij te bieden hebt. Dit is hoe je niet alleen klanten vindt, maar relaties bouwt die blijven plakken. Laten we die ideale klant vinden en samen zorgen dat jouw onderneming niet alleen groeit, maar bloeit!

Vragen die ja kan stellen om een goed koperspersona te maken

Hoe maak je een goed koperspersona om nieuwe klanten te werven?

Eerst en vooral, die demografische details: hoe oud zijn ze, man of vrouw, wat hebben ze gestudeerd, wat doen ze voor de kost, en hoe dik is die portemonnee? Dit is je eerste stap naar het schilderen van een duidelijk plaatje van je publiek, zodat je weet op wie je je pijlen moet richten met je marketing.

Wat houdt ze ‘s nachts wakker? Waar lopen ze tegenaan waar jij met jouw service of product de superheld(in) kunt zijn? Het begrijpen van deze behoeften en struikelblokken is goud waard. Zo kun je laten zien dat wat jij biedt, niet zomaar een optie is, maar dé oplossing.

Huidige klanten helpen je potentiële klanten werven

Van lead naar potentiële klanten

Hoe gaan ze te werk voordat ze besluiten jouw product in huis te halen? Van het eerste ‘hmm, misschien heb ik dit nodig’ moment tot de daadwerkelijke aankoop. Als je dit proces snapt, kun je er op magische wijze zijn op de momenten dat het ertoe doet, met precies wat ze nodig hebben om ‘ja’ te zeggen.

Waar hangen ze uit als ze zoeken naar info of beslissingen nemen? Instagram, hun mailbox, of zijn ze fervente Googlers? Als je weet op welk kanaal jouw ideale nieuwe klanten zich bevinden, is het aan jou om dit kanaal goed te leren kennen.

Nieuwe klanten werven met emotie

Wat vinden ze belangrijk in het leven? Gaat hun hart sneller kloppen van duurzaamheid, staan ze op kwaliteit, zijn ze gevoelig voor de prijs, of altijd op zoek naar het nieuwste van het nieuwste? Door te begrijpen wat ze echt waardevol vinden, kun je jouw aanbod zo positioneren dat het resoneert met wat voor hen het meeste telt. Met een goed verhaal creëer je veel sneller een goede band met je potentiële klanten. Mensen kopen nou eenmaal graag bij andere mensen, waarbij ze een stukje van zichzelf herkennen.

Door deze vragen te tackelen, kom je niet alleen super dicht bij je ideale klant, maar kun je ook een strategie bouwen die zo spot-on is, dat ze niet anders kunnen dan voor jou kiezen.

Overtuig potentiële klanten door reviews van bestaande klanten

Voorbeeld van een klantpersona

Persoonlijke voorbeelden spreken mij altijd enorm aan, dus laat ik je even meenemen in mijn wereld. Stel je voor: je landt op mijn website, en meteen valt de roze kleurstelling op. Dat is geen toeval. Het roze ontwerp is een knipoog naar mijn doelgroep (mijn potentiële klanten): vrouwelijke ondernemers. Ik geloof sterk in de aantrekkingskracht van kleur en in dit geval symboliseert het de vrouwelijke energie en kracht die ik wil aanspreken.

Mijn persoonlijke reis is er een van transformatie: van een ton schuld naar financiële vrijheid. Deze ervaring is mijn verhaal en onderdeel van mijn missie. Ik deel mijn pad en inzichten om ondernemers, vooral vrouwen, te inspireren en te begeleiden naar hun eigen succesverhaal. Mijn aanpak resoneert vooral omdat ik hetzelfde traject heb doorlopen; ik weet wat werkt.

Geografische grenzen zijn bij mij persoonlijk minder van toepassing bij het werven van nieuwe klanten. Ik werk vooral online, dus ideale potentiële klanten komen uit Nederland (en evt België). Dit heeft minder te maken met taalbarrières—ik coach moeiteloos in het Engels—maar meer met mijn expertise in de Nederlandse belastingwetgeving. Die kennis stelt me in staat om specifiek en effectief advies te geven, iets wat ik in andere landen simpelweg niet kan bieden.

Koude acquisitie om nieuwe klanten te werven

Mijn potentiële klanten hebben last van geldblokkades

Een ander aspect dat mijn potentiële klanten verenigt, is het belang dat zij hechten aan geld, maar tegelijkertijd worstelen velen met diepgewortelde geldblokkades. Dit is waar mijn trainingen het verschil maken. Ik richt me in mijn content en cursussen op het doorbreken van deze blokkades, gebruikmakend van mijn eigen ervaringen als leidraad en inspiratiebron. Dit maakt mijn aanbod niet alleen uniek, maar ook diep persoonlijk en effectief.

Wellicht dat dit je helpt in het maken van een eigen klantprofiel voor het werven van nieuwe klanten.

Nieuwe klanten werven

Klanten werven, hoe pak je dat aan? Natuurlijk, je kunt de straat op gaan, flyers uitdelen of netwerkbijeenkomsten afstruinen. Maar waarom zou je beperkt blijven tot offline, als online een hele wereld aan mogelijkheden opengaat?

Het spel van potentiële klanten aantrekken speel je op meerdere borden. Denk aan sociale media, die gouden kans om in de kijker te spelen, zoekmachineoptimalisatie (SEO) om die topplaatsen in Google te veroveren, en contentmarketing, waarbij je content creëert die zo lekker is dat je doelgroep er meer van wil.

Zet in op inhoud die jouw ideale klant niet alleen aantrekt maar ook echt raakt, en zorg dat je online huis – je website en sociale media – tiptop in orde is voor die organische zoekresultaten. Zo bouw je aan je zichtbaarheid en trek je klanten aan die niet alleen geïnteresseerd zijn, maar ook klaar om actie te ondernemen. Let’s get digital!

online adverteren om een nieuwe klant te werven

E mailmarketing voor het werven van nieuwe klanten

In de eerste fase van mijn onderneming vond ik vooral nieuwe klanten via social media (instagram). Ik vond e mailmarketing wat ouderwets en had het idee dat zoiets al lang niet meer werkt voor het werven van nieuwe klanten. Afgelopen lancering heb ik echter juist van e mailmarketing gebruik gemaakt. Door online advertenties en een goede weggever (zorg er altijd voor dat je weggever top is, dit is de eerste indruk. Je kan niet teveel waarde geven, echt niet!) heb ik een enorme lijst opgebouwd van potentiële klanten. Ik heb het niet over koude acquisitie, maar leads die zichzelf aanmelden op jouw mailing zijn goede nieuwe prospects! Ze willen waardevolle content en als jij genoeg waardevolle content geeft in je mails, worden ze vanzelf klant. Het start dus met goede e books of weggever. Ga voor kwaliteit!

Mond tot mondreclame

Mond-tot-mondreclame, ondanks zijn traditionele karakter, blijft een buitengewoon effectieve methode voor het werven van nieuwe klanten. Het is de kracht van persoonlijke aanbevelingen die het onderscheidt; tevreden klanten zijn vaak de meest overtuigende ambassadeurs van uw merk. Hun positieve ervaringen, gedeeld met vrienden, familie en collega’s, vormen een authentiek en invloedrijk promotiemiddel.

Bestaande klanten geven nuttige informatie

Mond tot mondreclame stimuleren

Om dit natuurlijke en waardevolle gedrag te stimuleren, is het aanbevolen om strategieën zoals referentiebonussen of loyaliteitsprogramma’s in te zetten (affiliate). Deze initiatieven moedigen niet alleen bestaande klanten aan om hun positieve ervaringen actief te delen, maar versterken ook de band met uw merk. Het professionaliseren van mond-tot-mondreclame op deze manier verhoogt de effectiviteit ervan en draagt bij aan een duurzame groei van uw klantenbestand.

Het belang van kwalitatieve leads

Het binnenhalen van kwalitatieve leads staat centraal in elke strategie voor klantenwerving. Zonder een stroom van leads die echt geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt, is het moeilijk om je bedrijf te laten groeien. En hier is het mooie: je kunt zowel de digitale als de fysieke wereld benutten om deze waardevolle connecties te maken.

Online advertenties bij het vinden van je potentiële klant

Kijk eens naar online advertenties, bijvoorbeeld Google Ads, linkedin ads of social media campagnes. Deze tools zijn goud waard omdat ze je in staat stellen je boodschap precies voor die mensen te plaatsen die er het meest baat bij hebben. Het is die gerichte benadering die online zo krachtig maakt.

Onderschat nooit de kracht van het persoonlijke contact. Stuur nieuwe volgers altijd een persoonlijk berichtje. Toon interesse, oprechte interesse.

Klanten zoeken op een goedkope manier

Verkoop vanuit overvloed aan potentiële klanten

Ik ben een enorme fan van the law of attraction en ik geloof oprecht dat potentiële klanten vanzelf komen als alles klopt. Moet je er dan geen moeite voor doen? Absoluut, maar wees niet afhankelijk van de reactie van nieuwe prospects.

Verkoop altijd vanuit het gevoel dat je waarde levert. Je komt iets brengen, je komt helpen. Als dit het moment is, dan zeggen goede potentiële klanten sowieso JA! En als jij dit op een fijne manier doet, maar je potentiële klant zegt alsnog nee, dan komt dit op een later moment vanzelf weer.

Wat heb je nodig om vanuit overvloed te ondernemen?

In mijn beleving zijn cijfers daarvoor dé uitkomst. Een onderneming heeft een aantal jaar nodig voor deze staat. Ookal lees je op instagram allerlei succesverhalen waarbij nieuwe klanten werven een eitje is en je binnen no time 10K maanden behaald, dit is écht niet altijd het geval. De struggles zie je niet.

Je producten of diensten verkopen is heel iets anders dan een baan in loondienst. Hoe goed je ook bent met hetgeen je doet, je zal ook moeten leren ondernemen. En dat kost tijd.

Gedeelde ervaringen een geweldige manier voor het werven van nieuwe klanten

Waarom helpen cijfers mij bij het werven van nieuwe klanten?

Waarom? Omdat ze je niet alleen inzicht geven in wat je kunt verwachten, maar je ook voorzien van een roadmap om je doelen te bereiken. Laten we eens duiken in hoe dit precies werkt.

Neem koude acquisitie, bijvoorbeeld. De gemiddelde succesratio zegt dat 1 op de 10 cold calls leidt tot een salesgesprek. En van die gesprekken, wordt gemiddeld 1 op de 3 een klant. Met deze cijfers in handen, heb je een duidelijk beeld van de inspanning die nodig is om je klantenbestand uit te breiden. Stel je voor: na 8 keer ‘nee’ te horen krijgen, kun je jezelf eraan herinneren dat de statistieken in je voordeel beginnen te keren. En na twee afwijzingen in salesgesprekken, weet je dat de kans op een ‘ja’ bij de volgende poging alleen maar groter is.

Maar het stopt niet bij acquisitie. Deze cijfers helpen je ook beslissen hoeveel je wilt investeren in online adverteren, hoeveel producten of diensten je moet verkopen om je gewenste salaris te behalen, en meer. Het draait allemaal om het gebruik van data om je strategie te informeren en je inspanningen te optimaliseren.

Denk je nu ‘cijfers zijn stom!’

Als de wereld van cijfers en data niet jouw thuisbasis is, geen zorgen. Een goede strategie opbouwen, gebaseerd op cijfers in plaats van alleen op gevoel, is waar ik voor sta. Voel je dat je hierin ondersteuning kunt gebruiken?

Plan dan een gratis gesprek in. Samen verkennen we hoe ik je kan helpen om met vertrouwen en heldere inzichten je bedrijf naar het volgende niveau te tillen.

website / blog ...