Nieuwe geld gewoontes aanleren in 6 stappen!

Het aanleren van nieuwe gewoontes is best lastig, en al helemaal als het op geld aankomt. Daarom leer ik je in 6 stappen hoe je jezelf nieuwe geldgewoontes kunt aanleren. Deze stappen helpen je om controle te krijgen over je financiën en je financiële doelen te bereiken.

Houd overzicht over je geld

Maak de afspraak met jezelf dat je één keer per week inlogt bij je bank om te kijken hoe het ervoor staat. Ik kijk standaard elke maandag even hoe de afgelopen week is gegaan en hoeveel we nog kunnen spenderen. Dit helpt om inzicht te krijgen in je uitgaven en voorkomt verrassingen aan het eind van de maand.

Zorg dat je niet meer in het rood wilt staan 

Probeer te werken aan het niet meer rood willen staan. Hierbij is mindset erg belangrijk, maar je kunt ook heel eenvoudig starten met het niet meer gebruiken van je creditcard. Door minder vaak gebruik te maken van je creditcard, verminder je de kans op impulsaankopen en hoge rente. Het doel is om een gezonde financiële buffer op te bouwen.

Schrijf je uit bij elke nieuwsbrief die je nu binnenkrijgt van winkels

Open eens je mailbox en kijk hoeveel nieuwsbrieven je vandaag al binnen hebt gehad met mooie aanbiedingen. Wanneer je je uitschrijft bij elke nieuwsbrief die je op dit moment binnenkrijgt, word je ook niet meer verleid om ‘impulsaankopen‘ te doen. En nog een voordeel: je mailbox is weer overzichtelijk! Dit helpt je om bewuster om te gaan met je geld en alleen te kopen wat je echt nodig hebt.

Praat over geld

Het is erg belangrijk om te leren over geld te praten. Hierdoor word je zelfverzekerder en raak je ook door anderen geïnspireerd om bepaalde doelen te behalen. Bespreek je financiële situatie met vrienden of familie en zoek samen naar manieren om te besparen of te investeren. Door open over geld te praten, leer je van de ervaringen van anderen en kun je betere financiële beslissingen nemen.

Maak een spaardoel

Het is makkelijker om naar een doel toe te werken dan maar iets te doen. Wanneer jij voor jezelf een bepaald doel hebt gesteld, krijg je veel meer motivatie om dit doel ook daadwerkelijk te bereiken. Denk aan doelen zoals een vakantie, een nieuwe auto, of een buffer voor onvoorziene uitgaven. En vergeet niet jouw spaardoel te delen met anderen. Zo word je nog meer gemotiveerd en gaat het je zeker lukken om dit bedrag bij elkaar te sparen.

Begin met beleggen

Vraag je je soms af waarom je zou beginnen met beleggen? Het antwoord is: rendement! Als jij je geld wilt laten groeien zodat je mooie reizen kunt maken, eerder kunt stoppen met werken of de studie van je kinderen wilt afbetalen, dan is beleggen een goede optie, nu de spaarrente zo laag is. Begin met het inlezen over de verschillende beleggingsmogelijkheden en start met een klein bedrag. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s, maar met de juiste kennis en strategieën kun je je vermogen laten groeien.

Samenvatting over hoe je nieuwe geldgewoontes aanleert

Nieuwe geldgewoontes aanleren kan uitdagend zijn, maar met deze 6 stappen kom je al een heel eind. Door overzicht te houden, niet meer rood te staan, nieuwsbrieven te vermijden, over geld te praten, spaardoelen te stellen en te beginnen met beleggen, kun je je financiële situatie aanzienlijk verbeteren. Blijf gemotiveerd en consistent in je aanpak, en je zult de vruchten plukken van je inspanningen.

FAQ’s nieuwe geldgewoontes

Hoe vaak moet ik mijn bankrekening controleren?

Het is aan te raden om minstens één keer per week je bankrekening te controleren om een goed overzicht te houden van je financiën.

Waarom zou ik mijn creditcard minder gebruiken?

Door je creditcard minder te gebruiken, voorkom je impulsaankopen en hoge rentekosten, wat helpt bij het opbouwen van een gezonde financiële buffer.

Hoe kan ik voorkomen dat ik verleid word tot impulsaankopen?

Schrijf je uit bij nieuwsbrieven van winkels en vermijd websites en winkels die je verleiden tot impulsaankopen. Maak een lijst van wat je echt nodig hebt en houd je daaraan.

Waarom is het belangrijk om over geld te praten?

Door over geld te praten, kun je zelfverzekerder worden en leren van de ervaringen van anderen, wat leidt tot betere financiële beslissingen.

Wat zijn goede spaardoelen om te stellen?

Goede spaardoelen zijn onder andere een vakantie, een nieuwe auto, een noodfonds of het aflossen van schulden. Kies een doel dat voor jou belangrijk is en werk daar naartoe.

Hoe begin ik met beleggen?

Begin met het inlezen over de verschillende beleggingsmogelijkheden en start met een klein bedrag. Het is belangrijk om de risico’s te begrijpen en een strategie te hebben voordat je begint.

 

website / blog ...